Смекни!
smekni.com

Митне оформлення товарів (стр. 11 из 20)

Розрахунок показників рентабельності власного капіталу представлений у табл.2.21.

Таблиця 2.21

Показники рентабельності власного капіталу ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі" за 2006-2008 рр.

Показник Умовна позначка 2006 2007 2008 Зміна за період,%
Капітал, тис. грн., усього А 36246,40 34941,80 34317,30 -5,32
Власний капітал, тис. грн. СК 7984,10 8086,8 9490,4 18,87
Чистий доход ЧД 30 205 29 515 35 195 16,52
Чистий прибуток ПЧ 999 104 1 404 40,49
Рентабельність чистого доходу,% Рчд 3,31 0,35 3,99 20,57
Оборотність активів Коб 0,83 0,84 1,03 23,07
Фінансовий леверідж Кфл 4,54 4,32 3,62 -20,35
Рентабельність власного капіталу,% Рск 12,52 1,28 14,79 18, 19

Рентабельність чистого доходу ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі" становить у 2008 році 3,99%, що вище, ніж було у 2006 році на 0,68%. За цей же період має місце зменшення розміру фінансового лівериджу з 4,54 за 2005 рік до 3,62 за 2008 рік, тобто на 18,19%. На підприємстві за аналізований період також покращилось використання власного капіталу. Так у 2006 році підприємство мало рентабельність власного капіталу у розмірі 12,52%, а у 2008 році вже має рентабельність власного капіталу у розмірі 14,79%, тобто на 2,28% вище.

2.3 Дослідження митних процедур при здійсненні підприємством імпортних операцій

В даній роботі ми розглянемо митне оформлення квітки фіалки, який надійшов з Литви на адресу ТОВ "Компанії насіннєвої торгівлі". Даному товару відповідає код згідно УКТЗЕД - 0603108010. До цієї товарної позиції включаються не лише зрізані квітки та пуп’янки як такі, але і букети, вінки, квіткові кошики та аналогічні вироби (наприклад, бутоньєрки), що складаються з квіток чи пуп’янків. За умови, що такі букети і т.п. мають основні властивості виробів з квітів, вони залишаються в цій товарній позиції навіть за наявності в них аксесуарів з інших матеріалів (стрічки, паперові прикраси і т.п.).

Зрізані гілки дерев, кущів чи чагарників з квітками або пуп’янками (наприклад, магнолії і деяких різновидів троянд) розглядаються як зрізані квітки або пуп’янки цієї товарної позиції.

До цієї товарної позиції не включаються квітки, пелюстки та пуп’янки, що використовуються головним чином у парфумерних, фармацевтичних, інсектицидних, фунгіцидних чи аналогічних цілях, за умови, що в тім вигляді, в якому вони подані, вони непридатні для складання букетів чи для декоративних цілей (товарна позиція 1211). До цієї товарної позиції також не включаються колажі та аналогічні декоративні зображення товарної позиції 9701. УКТЗЕД.

Розглянемо основні правила інтерпретації класифікації товарів:

Товарною номенклатурою Митного тарифу України є Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

Класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності здійснюється відповідно до викладених нижче правил.

1. Назви розділів, груп та підгруп наводяться лише для зручності користування. Для юридичних цілей класифікація товарів проводиться виходячи з найменувань товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо такі тексти найменування та примітки не вимагають іншого, відповідно до таких положень:

2. а) будь-яке посилання у найменуванні товарної позиції на будь - який товар стосується також некомплектних чи незавершених товарів, за умови, що вони мають основні характеристики комплектних чи завершених товарів. Це Правило застосовується при посиланні на комплектний чи завершений товар (чи такий, що класифікується як комплектний чи завершений згідно з цим Правилом), поданий незібраним чи розібраним;

б) будь-яке посилання у найменуванні товарної позиції на будь - який матеріал чи сировину стосується також сумішей або сполучень цього матеріалу чи речовини з іншими матеріалами чи речовинами. Будь-яке посилання на товар з певного матеріалу чи сировини розглядається як посилання на товари, які повністю або частково складаються з цього матеріалу чи речовини. Класифікація товарів, які складаються більше ніж з одного матеріалу чи речовини, проводиться відповідно до Правила 3.

3. У разі коли згідно з Правилом 2 б) або з будь-яких інших причин товари на перший погляд можна віднести до двох або більше товарних позицій, класифікація таких товарів проводиться таким чином:

а) перевага надається тій товарній позиції, яка більш конкретно описує товар у порівнянні з найменуваннями товарних позицій, що дають більш загальний опис. Однак, коли кожна з двох або більше товарних позицій стосується лише частини матеріалів чи речовин, які входять до складу суміші чи багатокомпонентного товару, або лише до окремих частин товарів, що надходять у продаж у наборі, призначеному для роздрібної торгівлі, тоді ці товарні позиції розглядаються рівнозначними щодо цього товару, навіть якщо одна з них має повніший або більш точний опис товару;

б) суміші, багатокомпонентні вироби, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, і товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі, класифікація яких не може проводитися відповідно до Правила 3 а), класифікуються відповідно до матеріалу чи складових, які визначають основний характер цих товарів, за умови, що цей критерій можна застосувати;

в) товари, класифікацію яких не можна провести відповідно до Правила 3 а) або 3 б), класифікуються у товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед товарних позицій, які розглядаються.

4. Товари, які не можуть бути класифіковані згідно з наведеними вище Правилами, класифікуються у товарній позиції, яка відповідає найбільш подібним товарам, що розглядаються.

5. На додаток до наведених Правил до зазначених нижче товарів застосовуються такі правила:

а) футляри для фотоапаратів, музичних інструментів, зброї, креслярського приладдя, прикрас, а також подібна тара (упаковка), яка має особливу форму і призначена для зберігання відповідних виробів або наборів виробів, придатних для довготермінового використання, і подана разом з виробами, для яких вона призначена, класифікуються разом з упакованими у них виробами. Однак ця вимога не поширюється на тару (упаковку), яка становить разом з виробами одне ціле і надає останньому істотно інший характер;

б) відповідно до зазначеного вище Правила 5 а) пакувальний матеріал та пакувальні контейнери, що поставляються разом з товарами, слід класифікувати разом, якщо вони відносяться до такого типу упаковки, яка використовується для упакування цих товарів. Однак це положення є необов'язковим у разі, коли ці пакувальні матеріали або контейнери придатні для повторного використання.

6. Для юридичних цілей класифікація товарів у підпозиціях будь - якої товарної позиції проводиться відповідно до назви підпозицій і приміток, які стосуються підпозицій, а також вищезазначених Правил, за умови, що порівнювати можна лише підпозиції одного рівня. У цілях цього Правила також можуть застосовуватися відповідні примітки до розділів та груп, якщо не обумовлено інше.

Згідно коду товару та митному режиму "імпорт" визначаються митні процедури, які необхідні при митному оформленні:

Платежі при імпорті товару, які нараховуються під час здійснення імпортних операцій ТОВ "Компанія насінної торговлі":

1. Ввізне (імпортне) мито-м ито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України.

Ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезенні на митну територію України.

Повна/пільгова ставка - 10%

Документ: [Закон, ВРУ] від 31.05.2007 № 1109-V діє 01.01.2008р.

2. Податок на додану вартість (ПДВ):

ПДВ (англ. value added tax, VAT) - непрямий податок на товари й послуги. З метою стимулювання експорту фірмам-експортерам повертається сума ПДВ (при певних умовах). При імпорті ПДВ виступає засобом протекціоністської політики, оскільки його стягнення з імпортованих товарів веде до їхнього подорожчання, підвищуючи тим самим конкурентноздатність товарів і послуг вітчизняного виробництва. (Стаття 4. База оподаткування) .

Ставка-20%

Документ: [Закон, ВРУ] від 03.04.1997 № 168/97-ВР діє 01.01.2008р.

3. Єдиний збір у пунктах пропуску:

Єдиний збір складається з:

плати за здійснення передбачених Законом видів контролю вантажу і транспортного засобу;

плати за проїзд транспортного засобу автомобільними дорогами;

додаткової плати за проїзд автомобільного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів.

Єдиний збір не справляється:

у разі перетинання державного кордону України залізничними вагонами без вантажів;