Смекни!
smekni.com

Митне оформлення товарів (стр. 7 из 20)

Митне оформлення вважається завершеним після виконання митним органом митних процедур, визначених ним на підставі Митного кодексу відповідно до заявленого митного режиму.

З метою прискорення митного оформлення Держмитслужба організовує функціонування вантажних митних комплексів, автопортів, автотерміналів, де, як правило, розміщуються відповідні підрозділи митних органів і проводиться митне оформлення товарів і транспортних засобів. На їх території можуть розміщуватись також інші служби державного контролю.

Як правило, у пунктах пропуску через митний кордон України митне оформлення здійснюється цілодобово. Такий порядок їх функціонування встановлюється відповідно до міжнародних договорів, укладених в установленому законом порядку.

Розділ 2. Оцінка ефективності здійснення митного оформлення на ТОВ "КОМПАНІЯ НАСІННЄВОЇ ТОРГІВЛІ"

2.1 Характеристика підприємства ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі"

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія насіннєвої торгівлі" (код ЕДРПОУ 34585332), яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул.Л. Толстого, б.63, к.414. Свідоцтво про державну реєстрацію: 10721020000018286 видане Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією від 13.09.2006р.

Сфера діяльності:

Оптова торгівля насіння овочевих культур, газонних трав (виробництва Нідерландів)

торфових субстратів (виробництва Германії)

насіння квітів (виробництва Японії).

Компанія також є ексклюзивним дистриб’ютором в Україні таких компаній-виробників як:

"ДЕ РОЙТЕР СІДЗ" - виробника насіння овочевих культур для закритого грунта;

"БАРЕНБРЮГ" - світового лідера у виробництві насіння газонних і кормових трав;

"КЛАСМАНН" - лідера у виробництві торф’яних субстратів;

"САКАТА", виробника насіння квітів.

Основний акцент в розвитку надається роботі з професіональними замовниками, з якими проводяться локальні випробування перспективних сортів і гібридів, підтримуючи необхідною агротехнічною інформацією в рамках асортименту продукції, яка продається.

ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі" активно бере участь в спеціалізованих виставках, організовує семінари в різних областях України для ознайомлення виробників з базовим асортиментом и перспективними новинками.

Далі проведемо дослідження структури органів управління ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі", яка наведена нижче (рис.2.1).

Рис.2.1 Організаційна структура управління управління ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі"

Отже можна зробити висновок, що ця лінійно-функціональна структура управління підходить для управління даним підприємством. Принцип розподілення повноважень і відповідальності за функціями та прийнятті рішень по вертикалі значно підвищує ефективність прийняття рішень. Лінійно-функціональна структура дозволяє організувати управління за лінійною схемою, а функціональні підрозділи допомагають лінійним керівникам у вирішенні відповідних управлінських функцій. Також, із схеми організаційної структури випливає, що функціональні керівники мають право безпосередньо впливати на виконавців.

При цьому аби усунути можливість отримання виконавцями суперечливих вказівок:

1) або вводиться пріоритет вказівок лінійного керівника;

2) або функціональному керівнику передається лише певна частина повноважень;

3) або функціональному керівнику передається тільки право рекомендацій.

Розглянемо фактичний розподіл функцій між органами управління компанії. (табл.2.1).

Таблиця 2.1

Розподіл функцій між вищими органами управління управління ТОВ "Компанія насіннєвої торгівлі"

Органи управління підприємством Функції за статутом Примітки
Збори засновників - визначення основних напрямків діяльності підприємства і затвердження його планів та звітів про їх виконання;внесення та затвердження будь-яких змін до Статуту;прийняття рішення про будь-які зміни розміру Статутного Фонду;призначення та звільнення генерального директора до закінчення строку їхніх повноважень;визначення форм контролю за діяльністю Дирекції, створення та визначення повноважень Ревізійної комісій, а також призначення та звільнення членів Ревізійної комісій до закінчення строку їх повноважень;затвердження річних звітів та бухгалтерських балансів, вирішення будь-яких питань, пов’язаних із розподілом прибутку підприємства та покриттям збитків Приватного підприємства;прийняття рішення про придбання підприємством частки Учасника;прийняття рішення про виключення учасника із Приватного підприємства;визначення політики щодо виду, якості та обсягу позик або кредитів, що їх отримує Приватне підприємство;прийняття рішення про ліквідацію приватного підприємства, призначення ліквідаційної комісії та затвердження ліквідаційних балансів підприємства;визначення порядку створення, розміру та способу здійснення грошових відрахувань до фондів приватного підприємства; визначення валюти таких фондів;створення, придбання, передача або припинення діяльності дочірніх підприємств, філій та представництв Приватного підприємства в Україні та за кордоном, включаючи зміни їхніх статутних фондів та організаційних структур;затвердження внутрішніх правил та процедур. А також визначення організаційної структури Приватного підприємства;визначення умов оплати праці посадових осіб підприємства, його дочірніх підприємств, філій та представництв;притягнення до матеріальної відповідальності Директора (-ів) Приватного підприємства у разі, якщо він/вона/вони перевищують свої повноваження або права;вирішення інших питань щодо діяльності підприємства, які віднесено до компетенції Загальних Зборів учасників чинним законодавством. Загальні збори засновників здійснюють повний контроль над діяльністю компанії, визначають її пріоритети та здійснюють розподіл прибутків.
Генеральний директор Виконавчим органом Приватного підприємства є Дирекція Приватного підприємства.Дирекцію очолює Генеральний Директор Приватного підприємства.До компетенції Генерального Директора відноситься:розробляти стратегії та процедури для виконання цілей Приватного підприємства та рішень Зборів Учасниківрозгляд результатів господарської діяльності Приватного підприємства за звітний період (місяць, квартал, рік);розгляд результатів роботи окремих підрозділів Приватного підприємства та їх керівництва з прийняттям відповідних рішень за результатами;забезпечувати виконання політики та вказівок Зборів Учасників;здійснювати управління, передачу та розпорядження активами Приватного підприємства;встановлювати відповідні ціни на продаж та купівлю товарів та послуг, визначати обсяги купівлі та продажу товарів;вчасно надавати Зборам Учасників такі управлінські та фінансові звіти, які Збори Учасників можуть час від часу вимагати;наймати та звільняти працівників підприємства, здійснювати нагляд над ними, зокрема визначати розміри винагороди та умови працевлаштування, а також розробляти посадові інструкції.підписання договорів на суму, що не перевищує 1 млн. дол. США
Фінансовий директор - фінансовий директор здійснює загальне керівництво фінансовим відділом.фінансовий директор здійснює керування підлеглими, розподіляє їх функціональні обов’язки, організовує роботу відділу.фінансовий директор здійснює та визначає завдання на поточний день, а також стратегічне планування роботи відділу.в разі відсутності генерального директора має повноваження підписувати важливі документи та підписувати рахунки на суму, що не перевищує 100000 грн. Паралельно фінансовий директор являється заступником генерального директора і в разі відсутності генерального директора має всі права щодо управління компанією. Обмеження фінансового директора - не має права впливати на торгову діяльність підприємства.
Директор відділу продажу - директор відділу закупівель здійснює контроль над відділом.визначає задачі та розподіляє обов’язки підлеглих.має повноваження щодо підписання договорів на суму, що не перевищує 400000 грн.здійснює контроль над продажами товарів. Разом з відділом маркетингу визначає оптимальні ціни на товари. Вибирають акційні товари. Директор відділу продажу має повноваження власноруч без згоди генерального директора змінювати ціни під час акцій та визначати кількість товарів

Отже, можна зробити висновок, що основні повноваження щодо затвердження стратегічних рішень належать Загальними зборам засновників Приватного підприємства. При цьому розробкою, організацією та реалізацією цих рішень займаються керівники вищого рівня. Генеральний директор визначає, здійснює та координує всі види діяльності підприємства під наглядом Загальних зборів засновників Приватного підприємства. Також, генеральний директор керує всіма структурними підрозділами підприємства, організовує їх роботу, здійснює контроль за своєчасним та якісним виконанням посадових обов’язків працівників. Крім того, саме генеральний директор здійснює кадрову політику та контроль за наймом співробітників, забезпечує їх навчання. Генеральний директор виконує роль представника компанії перед державними органами, орендодавцями та постачальниками. Основна задача генерального директора - забезпечити безперебійну роботу підприємства таким чином, щоб діяльність підприємства приносила прибутки. Керівники функціональних відділів здійснюють керівництво відповідними відділами, організовують їх роботу, контролюють виконання завдань своїми підлеглими.