Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації пристроїв електропостачання (стр. 1 из 8)

ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПРИСТРОЇВ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Навчальний посібник для вивчення матеріала з розділу 1

«Виробнича база дистанції електропостачання»

Для спеціальностей 5.090608 , 5.05070103 «Електропостачання» і 5.07010504 "Технічне обслуговування і ремонт пристроїв електропостачання залізниць"

Міністерство транспорту та зв’язку України

Слов’янський технікум залізничного транспорту

ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПРИСТРОЇВ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Навчальний посібник для вивчення матеріала з розділу 1

«Виробнича база дистанції електропостачання»

Для спеціальностей 5.090608 , 5.05070103 «Електропостачання» і 5.07010504 "Технічне обслуговування і ремонт пристроїв електропостачання залізниць"

2009

Навчальний посібник призначений для вивчення матеріала з предмета «Організація експлуатації пристроїв електропостачання» розділу 1 «Виробнича база дистанції електропостачання» при підготовці молодших спеціалістів за спеціальністями 5.090608, 05070103 «Електропостачання» » і 5.07010504 "Технічне обслуговування і ремонт пристроїв електропостачання залізниць".. Підготувала Шпак Г.К. – викладач-методист Слов’янського технікуму залізничного транспорту – 2009.

Навчальний посібник знайомить з матеріалом при вивченні розділу 1 «Виробнича база дистанції електропостачання» предмета «Організація експлуатації пристроїв електропостачання» згідно з навчальною програмою предмета та планом підготовки молодших спеціалістів.

Для викладачів спеціальних предметів та студентів 3-4 курсів технікумів залізничного транспорту.

Рецензент:

Жиров Ю.В. – викладач вищої категорії Слов’янського технікуму залізничного транспорту;

Журба О.В. - методист Слов’янського технікуму залізничного транспорту.

Розглянуто та схвалено на засіданнях циклової комісії спеціальних дисциплін «Електропостачання»

Протокол № від ”___” __________ 2009 р.

Голова комісії ______________ Г.К.Шпак

ЗМІСТ

Передмова

Розділ 1. Виробнича база дистанції електропостачання

1.1 Механізм організації господарства електропостачання залізниць

1.2 Задачі і головні завдання виробничої діяльності дистанції електропостачання

1.3 Організаційна структура дистанції

1.4 Призначення і роль підрозділів дистанції електропостачання

1.4.1 Тягова підстанція

1.4.2 Район контактної мережі

1.4.3 Район електропостачання

1.4.4 Ремонтно-ревізійна ділянка

1.4.5 Механічні майстерні

1.4.6 Електромонтажна ділянка

1.5 Виробнича база дистанції електропостачання

1.6 Дорожні електромеханічні майстерні

1.7 Дорожня електротехнічна лабораторія

Контрольні питання

Список використаної літератури

ПЕРЕДМОВА

Навчальний посібник призначений для вивчення матеріала з предмета «Організація експлуатації пристроїв електропостачання» , передбаченого навчальними програмами при підготовці молодших спеціалістів за спеціальностями 5.090 608, 5.05070103 «Електропостачання» і 5.07010504 "Технічне обслуговування і ремонт пристроїв електропостачання залізниць".

У зв’язку з відсутністю літератури з даного предмета, навчальний посібник надасть допомогу викладачам спеціальних дисциплін і студентам 3 та 4 курсів при вивченні теми 1: «Виробнича база дистанції електропостачання».

Навчальний посібник ознайомить з механізмом організації господарства електропостачання залізниць; задачами і головними завданнями виробничої діяльності дистанції електропостачання; організаційною структурою дистанції; призначенням і роллю підрозділів дистанції електропостачання; виробничою базою дистанції; з виробничою діяльністю дорожніх електромеханічних майстерень та дорожньою електротехнічною лабораторією.

У результаті вивчення матеріала з теми 1: «Виробнича база дистанції електропостачання» предмета «Організація експлуатації пристроїв електропостачання» студенти повинні знати : виробничу базу дистанції електропостачання, її задачі і головні завдання; призначення структурних підрозділів дистанції; розміжування зон обслуговування поміж ними, обладнання технічними засобами.

1. Виробнича база дистанції електропостачання залізниць

1.1. Механізм організації господарства електропостачання залізниць

Основними задачами господарства електропостачання залізниць України є безперебійне забезпечення електроенргією тяги поїздів та інших споживачів залізничного транспорту, діяльність яких пов’язана з рухом поїздів. Крім того, пристрої електропостачання залізниць повинні забезпечити надійне та безпечне електропостачання нетягових споживачів, розташованих поблизу залізниць. Організація комплекса робіт з електропостачання покладається на Головне управління електрифікації та електропостачання (ЦЕ), служби електрифікації та електропостачання залізниць (Е) та на дистанції електропостачання (ЕЧ). На шести залізниціях, що об’єднують усі області України, експлуатаційна довжина головних колій складає 22,3 тис. км, у тому числі електрифікованих 9,3 тис. км, які обслуговують 43 дистанції електропостачання.

Основними електротехнічними об’єктами залізниць, що обслуговують енергетики, є: усі об’єкти електропостачання тяги; високовольтні лінії електропередач, у тому числі і лінії автоблокування та диспетчерської централізації; стаціонарні та пересувні електростанції; високовольтні понижуючі підстанції і розподільні пункти для живлення споживачів залізничних вузлів; зовнішні мережі низької напруги; мережі та пристрої зовнішнього освітлення станцій і вокзалів; мережі для живлення колійного електроінструменту, для підіріву стрілок тощо.

Загальна організаційна структура технічного, виробничого, фінансового та оперативного керування господарством електропостачання залізниць України представлена таким чином. Укрзалізниця має у складі функціональне Головне управління електрифікації та електропостачання (ЦЕ), основними функціями якого є:

- планування та забезпечення подальшої електрифікації залізниць та розвитку їх енергетичного господарства;

- визначення науково-технічної політики, впровадження нової техніки і технології в галузі електропостачання залізниць;

- створення та постійне поновлення нормативної бази, що забезпечує роботу служб та дистанцій електропостачання.

Головне управління електрифікації та електропостачання реалізує свої функціі керування через служби електрифікації та електропостачання (Е), що знаходяться в управліннях залізниць.

Служби «Е» забезпечують організаційно-технічне, господарське та фінансове керування дистанціями електропостачання (ЕЧ) та лінійним енергозбутами (ЕЕЛ).

Основними завданнями, ставляться перед службами,це:

- забезпечення надійної та безперебійної роботи усії об’єктів та пристроїв електропостачання;

- проведення на залізниці єдиної технологічної політики по експлуатації і розвитку господарства електропостачання;

- укріплення і розвиток господарства на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, передових методів та технологій;

- розробка організаційно-технічних заходів, направлених на покращення охорони праці, контроль за їх виконанням та виконанням правил і норм з техніки безпеки;

- аналіз відмов і пошкоджень пристроїв електропостачання та розробка заходів з підвищення їх надійності;

- організація роботи дистанцій електропостачання по розвитку підсобно-допоміжної діяльності;

- організація роботи по матеріально-технічному забезпеченню ЕЧ матеріалами, обладнанням і запасними частинами;

- направлення діяльністі дистанцій електропостачання на підвищення ефективності роботи, використання основних фондів, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, на економію палива і електроенергії.

Служба «Е» проводить аналіз і контроль виробничо-фінансової діяльності електропостачання, складає сводний баланс дистанцій, усіх звітів діяльності. Проводить контроль за правильністю і достовірністю ведення розрахункової і звітньої документації.

Крім того, у звязку із входженням залізниць до Енергоринку України, служба електрифікації та електропостачання залізниці заключає договори на покупку електроенергії для тяги поїздів. Проводить контроль за отриманням, переробкою і реалізацією електроенергії дистанціями електропостачання для споживачів залізниці по регулюючим тарифам, а іншим споживачам – по договірним цінам. Проводить відомчий енергоназор на всіх підприємствах у межах залізниці. Для виконання останніх завдань , у службі створений енергозбут (ЕЕ), який керує роботою лінійних підрозділів енергозбуту (ЕЕЛ).

Енергозбут (ЕЕ) представляє інтереси залізниці перед

енергозберігающими компаніями, територіальними представниками НКРЕ та іншими організаціями з питань електропостачання для потреб залізниці та її субабонентів. Енергозбут має статус поставщика електроенергії по регульованому тарифу і виконує підприємницьку діяльність залізниці з передачі і поставок електроенергії та переходу закупівлі елекроенергії від підприємства «Енергоринок».

Організаційна структурна схема керівництва господарством електропостачання зображена на рисунку 1.1.


Рис.1.1. Структурна схема господарства електропостачання

1.2 Задачі і головні завдання виробничої діяльності дистанції електропостачання

Дистанція електропостачання (ЕЧ) створюється з метою безперебійного й надійного постачання всіх її споживачів електроенергією, а також забезпечення нормального функціонування всіх об'єктів і пристроїв електропостачання залізниці в межах дільниці, що обслуговується.

Основні напрямки діяльності дистанції.