Смекни!
smekni.com

Напрямки покращення агентського обслуговування клієнтури на прикладі агентства по комплексному (стр. 12 из 18)

Агентство "Дунай-Дніпротранс" АСК "Укррічфлот" агентує судна судновласника і сторонніх організацій при їх заходах в Ізмаїльський, Ренійський, Усть-Дунайський морські торгівельні порти, захищає і реалізовує законні інтереси судновласника перед офіційними портовими, митними і іншими властями, а також врегульовує спорні питання, в разі їх виникнення в процесі комплексного обслуговування флоту.

- кваліфікація кадрів:

Розставлення і професійну адаптацію працівника в колективі зазвичай організовують так, що працівника призначають на посаду із строго обкресленими обов'язками, з ясними вимогами до професійних і особових якостей.

Керівний персонал формується за принципом команди, що передбачає сумісність, взаємну доповняємість і націленість на групову роботу. Такий підхід породжує ініціативу, створює сприятливе організаційне і психологічне середовище, підсилює згуртованість малих груп, розвиває взаємодопомогу і змагання, підвищує престиж продуктивної роботи.

- система менеджменту:

Інноваційний підхід передбачає створення в рамках організації ініціативних груп, що займаються розробкою, освоєнням і розгортанням виробництва нового вигляду послуг. Поки одні агентські компанії використовують одні види сервісних послуг, що мають попит, інші вже готують їм заміну. Це надає організації додаткову конкурентоспроможність і стійкість.

- географічне розташування фірми:

Агентство по комплексному обслуговуванню і агентуванню транспортного флоту «Дунай-Дніпротранс» знаходиться у м. Ізмаїлі в зоні розташування Українського Дунайського пароплавства та Ізмаїльського морського торгівельного порту. Географiчне розташування портiв Ренi, Усть-Дунайськ у гирлi Дунаю на кордонi та поблизу багатьох придунайських країн i СНД, може i сприяє розвитку як внутрішньому ринку морських та річкових перевезень, так і зовнiшньоторгових зв'язкiв.

- інфраструктура:

Оформлення приходу-відходу судів здійснюються на рейді 96 км річки Дунай, а агентство "Дунай-Дніпротранс" розташоване на відмітці 95,5 км. річки Дунай, на відміну від інших конкуруючих агентств, які не мають власного причалу і витрачають величезні засоби на оренду катерів і причалів в порту Ізмаїл. Таким чином агентство "Дунай-Дніпротранс" займає дуже зручне географічне положення, а тим більше свій катер. Доставка членів державної комісії на судна здійснюється на т/х "БТ-474" всього за 5-10 хвилин. Це значно економить час і потребує мінімальної витрати палива.

- популярність в регіоні:

У зоні Дунайського басейну і дельти Дунаю агентство "Дунай-Дніпротранс" користується популярністю серед судновласників і інших організацій, оскільки має переваги перед іншими конкурентами: кваліфікація агентів, багато років на ринку послуг, власний причал, катер та готель для відпочинку моряків по низьких тарифах.

2.Поле «Слабкості»

- «немобільність агентів», через відсутність у них автомобілів;

Вузька спеціалізація агентів: оформлення приходу-відходу судів в контролюючих службах порту Ізмаїл: портнадзорі, санітарно-карантинному відділі, митниці і екологічному відділі вимагає швидкого реагування і ухвалення правильного рішення у виникненні проблем з портовими властями. Тому агент повинен мати можливість швидко пересуватися, тобто мати автомобіль.

- тарифи на послуги, що надаються:

Агентству доцільно збільшувати обсяги агентування суден сторонніх організацій, оскільки обслуговуючи судна АСК «Укррічфлот», агентство застосовує внутрішні низькі тарифи, упускаючи таким чином можливість отримання додаткового доходу, що допускається тарифами, встановленими Наказом міністерства транспорту України №711 від 15.12.2000 р. «Про внесення змін і доповнень до зборів і плат за послуги, що надаються суднам у морських торговельних портах України».

- відсутність ліцензій на деякі види діяльності;

Агентство могло б мати ліцензії на деякі види послуг: декларування продуктів харчування, палива і паливно-мастильних матеріалів, на готельні послуги. Виробляючи комплексне обслуговування флоту підприємство декларує товари і продукти в митних брокер, тим самим упускаючи приплив грошей в агентство. Ліцензія на готельні послуги дозволила б безперешкодно надавати номери для мешкання, коли вони порожні стороннім людям, також тим самим збільшуючи приплив засобів.

- недолік фінансування з сторони АСК «Укррічфлот»

Головне підприємство АСК "Укррічфлот" виділяє із-за збитків агентства недостатньо засобів для ефективної роботи: застаріла оргтехніка, недостатньо спецодягу для персоналу, недостатність канцелярських товарів для потреб агентства.

3. Поле « Можливості»

- прогресивність процедур з надання послуг:

Якість і своєчасність послуг, що надаються, – один з основних критеріїв, що беруться до уваги судновласниками, фрахтувальниками або експедиторами вантажів при виборі порту судозаходу. Дивлячись на велику кількість агентських компаній на території одного порту Ізмаїл негативною особливістю в їх роботі можна рахувати не дуже високий рівень сервісу і якості послуг, що надаються.

Зниження якості послуг, що надаються, відбувається з кількох причин, головні з яких: робота згідно архаїчній системі агентування судів, що склалася роками, без внесення принципово нових змін в саму систему, які могли б підвищити ефективність роботи і якість послуг, що надавалися; слабкий розвиток в системах управління роботою агентських компаній, нових технологій, що базуються на інформатизації процесів управління перевезеннями вантажів, громіздкість організаційних структур і в той же час втрата важливої інформації при передачі її від однієї ланки до іншого, усередині своєї структури.

- сила конкуренції на «вході» й «виході».

Агентство займає міцну позицію серед аналогічних фірм регіону діяльність яких спрямована на агентування суден. Входження нових фірм у зазначену сферу бізнесу обмежено через необхідність вкладення значного капіталу (будівлі, автотранспортні засоби, плавзасоби, готельні витрати тощо), отримання реєстрових свідотств, наявності трудових ресурсів відповідного кваліфікаційного рівня та навичок. Вихід з галузі не є ускладненим, оскільки наявні ресурси можливо використовувати за іншим призначенням (виокремлення готельного напрямку, надання транспортних послуг).

4. Поле «Погрози»

- недосконалість організаційної структури;

Організаційна структура агентства відрізняється своєю недосконалістю. З аналізу посад головного диспетчера, старшого диспетчера по агентству флоту і інженерів-диспетчерів по агентству флоту можна зробити вивід, що посадові обов'язки їх мають ряд однакових функцій, тому в оргструктурі підприємства потрібно зробити зміни, щоб більший акцент зробити на збільшення функціональних посад, чим адміністративних.

- вартість ресурсів, які застосовує фірма:

В умовах ринкової економіки має місце невизначеність прогнозів з вартості споживаємих ресурсів. Діяльність агентства є енергомісткою (пальне для автотранспортних та плавзасобів, витрачання електрики для офісних потреб) тому саме вартість енергоносіїв є критичною в кошторисі витрат.

- можливість реінвестування коштів:

Агентство є структурним підрозділом АСК «Укррічфлот», у зв’язку з чим не має можливості на свій розсуд розпоряджатися отриманими доходами, що дещо обмежує модернізацію та розширення можливостей агентства.

У відповідності до зазначеного доцільно визначити подальший розвиток агентства за стратегією диференціації. Диференціація, або, іншими словами, відособлення товару(послуг) на ринку, означає здатність підприємства забезпечити унікальність і вищу цінність (в порівнянні з конкурентами) послуг для судовласників з точки зору рівня якості. Ця стратегія обгрунтовується визначеними ознаками функціонування агентства (SWOT-аналізом) й забезпечується наступним:

- технологічне вдосконалення процесу надання послуг;

- підвищення якості обслуговування ;

- основа — різноманітність (вибір за термінами, переліком надаваємих послуг, комплексністю обслуговуванням тощо.

- створення більше однієї відмінної характеристики послуги.

- різноманітні інновації.

- індивідуальні ціни, які перевищують витрати на отримання різноманітних ознак.

- інтенсивна рекламна та сервісна діяльність.

Для обраної стратегії диференціації характерні наступні ризики:

- привабливість диференціації (тобто особливість асортименту, додаткових послуг) може стати меншою, ніж економічні мотиватори, оскільки диференціація, як правило, дорого коштує (порівняно з типовим переліком надаваємих послуг) – розширення меж функціонування агентства з обслуговування не тільки суден АСК «Укррічфлот», а й інших судновласників надасть змогу застосування більших тарифів, що підвищить доходність діяльності агентства.

- потреби у диференціації зменшаться внаслідок підвищення інформованості споживачів про ситуацію на ринку взагалі та по окремих групах послуг – зазначене не є погрозою для агентства, оскільки рівень інформованості не є ключовим фактором у виборі агента для судновласників (ключовими є терміни, вартість та якість надання послуг конкретним агентом).

- імітація може приховати різницю між послугами (особливо на етапі зрілості галузі) - зазначене не є погрозою для агентства, оскільки ринок функціонування агентства не є зрілим, а навпаки відризняється динамічністю та високим ступенем оновлюваності умов надання послуг та потреб споживачів через зміни в законодавстві як національному так і міжнародному, розвитку торгового мореплавства, динамічний розвиток потреб та умов пасажирського мореплавства.