Смекни!
smekni.com

Напрямки покращення агентського обслуговування клієнтури на прикладі агентства по комплексному (стр. 5 из 18)

За агентування суден, що проходять Керч-Єнікальським каналом транзитом, плата справляється у розмірі 50% ставок табл.1.4

Таблиця 1.5 - Ставки плати за агентування пасажирських суден та приватних яхт, (у доларах США)

Об'єм пасажирського судна, яхти, куб.м Для суден у закордонному плаванні Для суден у каботажному плаванні
1) пасажирське судно
понад 1500 до 60000 включно від 198 до 1449 від 20 до 145
2) приватна яхта
понад 30 до 600 включно від 81 до 297 від 8 до 30

Лінійне судно в порту завантаження та (або) розвантаження сплачує агенту за послуги з бронювання вантажу, збору і переказу фрахту, оформлення документів тощо в розмірі 5% з брутто-фрахту за імпортними й експортними вантажами, якщо інше не передбачено лінійною агентською угодою.

За надання послуг, захист інтересів судновласників, що виконуються за їх дорученням, справляється плата в розмірі 35% з відповідних ставок агентської винагороди.

Якщо судно приходить у порт для розвантаження і подальшого завантаження вантажем, за другу операцію справляється плата із знижкою 25% з відповідних ставок.

Якщо при завантаженні та (або) розвантаженні в одному порту використовується менше 25% вантажопідйомності судна, то плата справляється із знижкою 25% (крім лінійних суден).

У разі стоянки судна в порту більше 10 діб, за кожні наступні повні або неповні 5 діб справляється плата в розмірі 15% базової ставки агентської винагороди.

Плата за обслуговування суден, що заходять у порт для виконання вантажних операцій і мають на борту більше 10 т небезпечних вантажів, справляється з надбавкою в розмірі 25 відсотків. Під небезпечними вантажами маються на увазі вантажі згідно з Міжнародним Кодексом морських перевезень небезпечних вантажів.

Судна, які прибули в порт для ремонту, прирівнюються до суден, які зайшли з метою, не пов'язаною з проведенням вантажних та (або) пасажирських операцій.

У разі стоянки судна на ремонті більше 5 діб справляється додаткова плата за кожні наступні повні й неповні 5 діб у розмірі 25% базисної ставки агентської винагороди.

За організацію і комплекс послуг, виключаючи витрати на автотранспорт, проживання і раціон харчування екіпажу, при проведенні фумігації вантажів, плата справляється у розмірі 50% ставки агентської винагороди.

Плата за інші дрібні послуги (в тому числі здійснення банківських операцій), які надаються агентом судновласнику, стягуються за суднозахід у розмірах залежно від об’єму судна від 4000 й понад 50000 від 30 до 120 дол.США відповідно.

За використання телефонного, телеграфного, телексного, факсимільного зв'язку плата справляється за фактичними витратами з коефіцієнтом 1,5 (за оренду каналу зв'язку).

Оскільки морський агент представляє інтереси судновласника і не є прямим споживачем послуг портів, така послуга надається судну, що агентується морським агентом, тобто фактично судновласникові. Тому умовою для включення витрат морським агентом в дисбурсментський рахунок є надання таких послуг саме для потреб конкретного судна.

Агентська винагорода нараховується вже після надання послуг судновласникові.

Після виконання своїх агентських обов'язків морський агент оформляє акт наданих послуг і виставляє судновласникові кошторис на їх оплату. Проте в ЦКУ не вказано, що агент і судновласник зобов'язані документально засвідчувати факт надання послуги з агентування судів спеціальним документом, наприклад актом наданих послуг і тому подібне (який швидше є звичаєм ділового звороту, ніж спеціально розробленою формою документа). Момент приймання-передачі наданих агентом послуг доцільно визначити в договорі агентства.

Оскільки погоджений дисбурсментський рахунок підтверджує надання послуг морським агентом, агентську винагороду, як правило, нараховується не раніше оформлення і узгодження судновласником вказаного рахунку.

Виходить, що дата оформлення (узгодження) дисбурсментського рахунку може також вважатися датою надання морським агентом своїх послуг, якщо інше не встановлене агентським договором. Відповідно, якщо договором не передбачено складання спеціального акту (наприклад, акту наданих послуг і тому подібне), дохід морського агента визначається у розмірі обумовленої агентської винагороди на момент оформлення дисбурсментського рахунку.

В більшості випадків дисбурсментський рахунок (а також акт наданих агентом послуг) складається в день відходу судна з порту. При цьому слід зазначити, що день відходу з порту обслуговуваного агентом судна не завжди буде останнім днем роботи агента (залежно від вмісту предмету агентського договору і переліку послуг, що надаються агентом). Після відходу судна обслуговуючі служби, підрядчики, порт можуть з деяким запізненням оформити рахунки по наданих послугах і тому подібне. Час на здобуття і обробку таких документів доцільно врахувати при визначенні термінів надання морським агентом дисбурсментського рахунку і акту наданих послуг судновласникові [44, 157].

Агентські послуги можуть надаватися як вітчизняним судновласникам, так і іноземним. Розрахунки по операціях за поданням послуг агентства іноземним судновласникам здійснюються відповідно до Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» №185 від 23.09.1994р.

Морському агентові слід пам'ятати, що на підставі ст.1 Закону №185 виручка агента в іноземній валюті підлягає зарахуванню на його валютні рахунки не пізніше 180 календарних днів з моменту підписання акту або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг. Перевищення зазначеного терміну вимагає «висновку центрального органу виконавчої влади по питаннях економічної політики».

Особливість роботи морського агента з іноземними судами полягає в тому, що готівкові розрахунки по такому агентському обслуговуванню (оплата витрат, пов'язаних з обслуговуванням судна) можуть здійснюватися в іноземній валюті.

Можливість використання морським агентом готівкової іноземної валюти передбачена розділом 4 Постанови національного банку України «Про затвердження Правил використання готівкової іноземної валюти на території України та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» № 200 від 30.05.2007р.. Так, згідно п.4.1 даних Правил морські агенти мають право використовувати готівкову іноземну валюту з поточних рахунків для [33, 181]:

- видачі готівкової іноземної валюти капітанові судна, яке належить (зафрахтовано) судновласникові-нерезиденту;

- оплати експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням судна;

- оплати праці членів екіпажа;

- оплати витрат, пов'язаних з репатріацією моряків з судна, що знаходиться в порту України, і тому подібне

Банк здійснює видачу морському агентові готівкової іноземної валюти з поточного рахунку в разі вступу такої валюти на його поточний рахунок у вигляді авансового платежу від нерезидента (судновласника або іншого довірителя).

Підставою для видачі готівки є:

- заява на видачу готівки;

- доручення повноважного представника морського агента на здобуття готівки в касі банку;

- лист-розрахунок, вміст якого регламентований п.4.2 Правил № 200.

Крім того, відповідно до п.4.3 Правил № 200 банк може видати морському агентові довідки на вивіз валюти капітанові судна судновласника-нерезидента, а також членам екіпажа в разі їх репатріації з судна. При видачі таких довідок банк враховує вимоги НБУ про переміщення валюти, а також розмір сум, визначених судновласником. Банк може також зараховувати готівкову іноземну валюту на поточний рахунок в іноземній валюті морського агента при її здобутті як оплата агентських послуг в касу морського агента (п.4.4 Правил № 200).

Відповідно до пп. 3.2.14 п. 3.2 ст. З Закону України «Про податок на додану вартість» № 168/97-ВР від 03.04.1997р. надання послуг з агентування і фрахтування морського торговельного флоту судновими агентами на користь нерезидентів, які надають послуги з міжнародних перевезень пасажирів, їхнього багажу, вантажів чи міжнародних відправлень, не є об'єктом оподаткування.

Надання аналогічних послуг резидентам є об'єктом оподаткування ПДВ і оподатковується на загальних підставах за ставкою 20%.

Отже, агентування - дуже складний інститут господарства і права водного транспорту. Перш за все - це економічна категорія, бо передбачає певну господарську діяльність при обміні товарів і послуг в процесі їх перевезення. Але як діяльність особливого вигляду для суспільства, агентування на певному рівні розвитку стає і правовою категорією і зважаючи на це регулюється законодавчо.

Агентування – один з основних видів діяльності підприємств водного транспорту й займає одне з провідних позицій.


2 АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ АГЕНТСТВА «ДУНАЙ ДНІПРОТРАНС» АСК «УКРРІЧФЛОТ»

2.1 Опис та характеристика діяльності підприємства

Агентство по комплексному обслуговуванню і агентуванню транспортного флоту «Дунай-Днепротранс» в м. Ізмаїлі є філією Акціонерної судноплавної компанії «Укррічфлоту», м. Київ. Агентство засноване в м. Ізмаїлі Одеської області за адресою: вул. Корабельна 1-а згідно наказу АСК «Укррічфлот» № 6 від 23.01.1996 р. і наказу № 21 від 18.02.1997 р. з правом відкриття поточного рахунку в банку, без права юридичної особи, з колективною формою власності.

Згідно п.2.1.3. ст.2 №283/ 97-ВР Закону України від 22.05.1997 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» і п. 2.6. ст. 2 № 168/ 97-ВР Закону України від 03.04.1997 р. “Про податок на додану вартість” платником консолідованого податку на прибуток і ПДВ є головне підприємство - Акціонерна судноплавна компанія “Укррічфлот”.