Смекни!
smekni.com

Напрямки покращення агентського обслуговування клієнтури на прикладі агентства по комплексному (стр. 2 из 18)

Перелік послуг, які надають експедитори [44, 180]:

- організовують та забезпечують оптимальне транспортне обслуговування, а також організовують перевезення вантажів різними видами транспорту по територіях України та/або зарубіжних країн;

- фрахтують (наймають) національні та іноземні судна, залучають інші транспортні засоби та забезпечують їх подачу для завантаження та своєчасного відправлення вантажів;

- надають послуги, пов'язані з прийманням, накопиченням, доробкою, сортуванням, складуванням та комплектуванням вантажів;

- проводять своєчасні розрахунки з портами, транспортними організаціями, іншими учасниками транспортного процесу за перевезення, перевалку, зберігання вантажів;

- оформлюють митні, карантинні, санітарні, ветеринарні, фітосанітарні, радіологічні, екологічні та інші документи і т.д.

- проводять розрахунки з банками та іншими фінансовими установами;

- страхують та організовують охорону вантажів, що експедирують;

- здійснюють оформлення товаросупровідної документації, а також її розсилання і т.д.

Відносини у сфері транспортно-експедіторської діяльності між її учасниками регулюються Правилами, відповідними нормами міжнародного права, договорами транспортного експедірування та законодавством України:

- Цивільним кодексом України,

- Господарським кодексом України,

- Законом України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.04р. № 1955-1V,

- Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991р. №959-XII (із змінами та доповненнями),

- «Про транзит вантажів» від 20.10.1999р. №1172-XIV (із змінами та доповненнями).

Сюрвеєрські послуги - це послуги незалежного експерта судам у портах України з інспекції кількості та якості вантажів, що прибувають у їх трюмах в Україну, направляються на експорт або йдуть транзитом через порти України.

Основні види сюрвеєрських послуг [50,74]:

- проведення незалежних кількісно-якісних експертиз;

- розрахування кількості вантажу за зміною осадок суден;

- тальманский рахунок та маркування різноманітних вантажів;

- полбування та розпромбування вантажних приміщень та контейнерів;

- контроль за температурним режимом при перевезенні та зберіганні продуктів харчування;

- опис стану суден та наявність на їх борту палива і мастил на момент входу у фрахт чи виходу із фрахту;

- контролювання за правильністю розташування та кріплення вантажів на суднах, у вагонах та в контейнерах;

- відбір проб та проведення різноманітних механічних тестів та інших лабораторних аналізів в акредитованих і сертифікованих лабораторіях.

Морський або річковий порт є транспортним підприємством, призначеним для обслуговування суден, пасажирів і вантажів на відведених у порту території та акваторії, а також перевезення вантажів і пасажирів на суднах, що належать порту. Це - складний і багатогранний організм, життєдіяльність якого забезпечується багатьма службами і організаціями. Більшість обслуговуючих функцій беруть на себе суб'єкти господарювання. До суб'єктів, без яких неможливо уявити собі діяльність морського або річкового порту, відносяться агенти – спеціалізовані агентські організації, що надають послуги у сфері торгівельного мореплавства. Фігура агента є ключовою в оказанні послуг адміністрації судна ще до приходу судна в порт. Через агента судновласник вступає у офіційні відносини з вантажовласниками, стівідорнимі компаніями і портовими організаціями, що мають відношення до обслуговування судів в порту. Морський агент зобов'язаний виконувати інструкції і доручення судновласника.

Привабливість морських портів для вантажовласників залежить від багатьох чинників: кон'юнктури світового ринку, вартості транспортування вантажу до порту завантаження або вивантаження, рівня портових зборів, вартості навантажувально-розвантажувальних робіт, фрахту, якості обслуговування стівідорними і агентськими компаніями, швидкості проходження пограничних, митних і інших процедур і так далі. Якість послуг, що надаються, – один з основних критеріїв, що беруться до уваги судновласниками, фрахтувальниками або експедіторами вантажів при виборі порту судозахода.

1.2 Агентування суден для судноплавних компаній

Торговельне мореплавство - це діяльність, пов'язана з використанням суден для перевезення вантажів, пасажирів, багажу та пошти, рибних та інших морських промислів, розвідки та видобування корисних копалин, виконання буксирних, криголамних і рятувальних операцій, прокладання кабелю, також для інших господарських, наукових і культурних цілей [68, 21].

Суб'єктами торговельного мореплавства є судновласники, фрахтувальники, агентські організації (морські агенти), морські та річкові порти.

У морському порту або поза його територією як постійні представники судновласника діють агентські організації, які за договором морського агентування за винагороду зобов'язуються надавати послуги в галузі торговельного мореплавства.

Відповідно до Кодексу торговельного мореплавства судновласник - це юридична або фізична особа, яка експлуатує судно від свого імені, незалежно від того, є вона власником судна чи використовує його на інших законних підставах. Власником судна є суб'єкт права власності або особа, яка здійснює щодо закріпленого за нею судна права, до яких застосовуються правила про право власності [1].

Фрахтувальник - особа, яка за договором чартеру (фрахтування) судна на певний час отримує у судновласника за обумовлену плату (фрахт) судно для перевезення пасажирів, вантажів та для інших цілей торговельного мореплавства [59, 14].

При виконанні договору морського агентування агент, що діє від імені судновласника, може також діяти на користь іншої договірної сторони, якщо вона її на те уповноважила і якщо судновласник не заперечує. Агент виконує формальності та дії, пов'язані з прибуттям, перебуванням і відходом судна, допомагає капітану судна у налагодженні контактів з службами порту, місцевими органами державної виконавчої влади, в організації постачання і обслуговування судна в порту, оформляє митні документи та документи на вантаж, інкасує суми фрахту та інші суми для оплати вимог судновласника, що виникають з договору перевезення, сплачує за розпорядженням судновласника і капітана судна суми, пов'язані з перебуванням у порту, залучає вантажі для морських ліній, здійснює збір фрахту, експедирування вантажу, наймання екіпажів для роботи на суднах, виступає від імені вантажовласника, а також договірною стороною учасників перевезення вантажів у прямому змішаному сполученні.

При цьому можна виокремити наступні групи агентських послуг [68, 91]:

1 Портовий Агент

Коли компанія номінована портовим агентом, підприємство з агентування суден діє в рамках повноважень і відповідальності, як представники судновласника при судозаході, тобто, як місцевий представник клієнта, який замовляє і координує послуги і операції, пов'язані із заходом судна в порт.

Основна мета – цілком сприяти і гарантувати, аби перебування судна в порту було наскільки це можливо, коротким і ефективним.

Портові послуги і операції здійснюються з моменту закінчення морського переходу, безперервно, поки судно не піде в рейс до наступного порту призначення. Різні послуги можуть бути виконані, в залежності від певних потреб клієнта індивідуально, і включають:

- виконання замовленого обслуговування згідно вимогам клієнта;

- контроль виконання роботи третіх осіб по постачанню виробів / послуг, потрібних клієнтом;

- диспетчерське управління, щоденні повідомлення;

- контроль вантажних операцій;

- збереження фондів;

- своєчасне інформування клієнта про замовлені послуги і пов'язаних з цим витратами;

- видання відповідної портової документації;

- організація відходу.

2 Агент судновласника

Якщо Фрахтувальник призначив когось ще судновим агентом, підприємство з агентування суден може прийняти заявку від судновласника (менеджера або оператора), по виконанню послуг, пов'язаних з судном і екіпажем.

При цьому контролюються всі дії, потрібні судновласникові (менеджером або оператором) для забезпечення технічного обслуговування і гарантується, що послуги будуть виконані ефективним і найменш витратним способом. Обслуговування проводиться в максимально слушний час для судна, зважаючи на міркування ефективності і вартості постачання запчастин і послуг. Різні послуги можуть бути виконані, в залежності від певних потреб клієнта індивідуально, і включають:

- виконання замовленого обслуговування з гарантією, що треті особи виконують і поставляють послуги і вироби належним чином;

- доставка пошти;

- стирання білизни;

- бункеровка прісной водой;

- провізія і технічне постачання;

- підводне очищення корпусу;

- контроль виконання послуг і відвідин судна;

- збереження фондів;

- управлінський контроль послуг і зв'язаних витрат.

3 Протектинг-агент

Підприємство з агентування суден представляє судновласника, вантажовласника або інші сторони, по захисту їх інтересів при судозаході, коли за умовами чартер-партії призначена інша сторона для контролю вантажних операцій. Підприємство з агентування суден контролюватиме і гарантуватиме, що виконання вантажних операцій не знаходиться в протиріччі з інтересами замовника. Обслуговування відбувається у будь-який час протягом вантажних операцій. Різні послуги можуть бути виконані, в залежності від певних потреб клієнта індивідуально, і включають:

- регулярні відвідини терміналу і судна для гарантії, що інструкцій і умов чартер-партії строго дотримуються;

- призначення незалежних інспекторів;

- контроль витрат;

- взаємодія з агентом Фрахтувальника;

- збереження фондів