Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів як елемент ринкової інфраструктури (стр. 1 из 9)

Вищий Навчальний Заклад

Університет економіки і права «КРОК»

Коледж економіки, права та інформаційних технологій

Кафедра економічної теорії

Курсова робота

на тему:

«Ринок цінних паперів як елемент ринкової інфраструктури»

студента II курсу групи Фк-82

Гридіна Євгена Олеговича

(Прізвище, ім’я, по батькові)

________________

(Підпис студента)

Керівник курсової роботи:

Старший викладач

(Вчене звання, науковий ступінь)Біла Ірина Сергіївна

(Прізвище Ім’я, по батькові)

_______________________

(Резолюція “До захисту”)

______________ _______________

(Дата) (Підпис)

Київ – 2010

ЗМ І С Т

Вступ........................................................................................................... 3......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... .........................................................................................................................

РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ.......... 5

1.1. Роль та сутність ринкової інфраструктури........................................ 5

1.2. Ринок цінних паперів та його значення............................................. 9

РОЗДІЛ II. РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ............................... 15

2.1. Особливості ринку цінних паперів в Україні..................................... 15

2.2. Проблеми вітчизняного ринку цінних паперів.................................. 18

2.3. Державне регулювання ринку цінних паперів в Україні.................. 21

РОЗДІЛ III. АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ.... 26

Висновки..................................................................................................... 32

Список використаних джерел.................................................................... ......................................................................................................................... 35.........................................................................................................................

Вступ

Ринкова економіка неможлива без активно функціонуючого фондового ринку. Тому одним із найважливіших напрямів регулювання розвитку її реального сектора є забезпечення повноцінної діяльності організованого ринку цінних паперів. В Україні його розвиток відбиває протиріччя перехідного періоду, пов'язаного з корінним реформуванням економіки і соціальної сфери. Незважаючи на те що за останні десять років ХХ століття вдалося створити хоча і недостатньо досконалі інфраструктуру і механізми регулювання фондового ринку, сам він у цілому і його організований сегмент, представлений фондовими біржами, зазнають серйозних труднощів, які обумовлені специфікою нинішнього етапу реформування економіки України.

Актуальність теми. Відповідно до основних тенденцій світового економічного розвитку, в нинішніх умовах значно посилюється значення розвитку фондового ринку як одного із каталізаторів інституційних змін в функціональних, галузевих і регіональних територіальних сферах, які утворюють єдину економічну систему. Реформування економіки України, зміна механізмів господарювання вимагають ефективних методів дослідження процесів, які відбуваються на фондовому ринку.

Відповідно до сформованої у світі практики центральною ланкою фондового ринку є фондова біржа. Індикатори біржової торгівлі, зокрема динаміка курсів цінних паперів, є надійним орієнтиром для інвесторів. Фондові біржі розвинутих країн зосереджують у собі значну і найвисоколіквіднішу частину ринку цінних паперів. У переважній більшості країн світу їх постійний обіг обумовлює існування стійкого вторинного ринку, що є невід'ємною і характерною ознакою активно діючої фондової біржі.

Не дивлячись на прикладені зусилля в даній області фінансових досліджень, аналіз ситуації, яка склалась на цьому сегменті ринку, дозволяє стверджувати, що зроблені кроки в цьому напрямку в певній мірі не дали очікуваних результатів. Такий стан в першу чергу викликаний як неадекватним використанням розроблених раніше методів, так, і не в останню чергу відсутністю, досліджень в області стохастичних процесів фондового ринку, зокрема щодо індексу Першої Фондової Торговельної Системи (ПФТС).

На даний час у вітчизняній і світовій науці значний внесок у вивчення вказаних питань зроблений такими вченими як Андерсон Т., Блекман Р., Благун І., Вітлінський В., Врублевська О., Геєць В., Гренджер К., Енгл Р., Зайковський У., Клебанова Т., Колесникова В., Конюховський П., Льовочкін С., Лукаш С., Малютіна Л., Моляков Д., Опарін В., Островська О., Павлюк К., Парзен Е., Романовський М., Саблук М., Тюкі Д., Федосов В, Хатанака М., Хемінг Р., Хенан Е. та ін.

Основні положення курсової роботи ґрунтуються на наукових працях відомих українських та іноземних вчених: Еша С.М., Васильєва В.В., Василика О.Д., Калашникової Т.В., Кононенко І.В., Ромашки О.Ю., Смолянської О.Ю., Сохацької О.М., Сухорукова А. І., Собкевич О. В., Шелудька В.М., Архієреєва С. І., Зінченка Я. В., Солодкого М.О., Бєляєва В.В., Павлова В.І., Крамаренка В.І., Колісника М.К., Гаршиної О.К., Лемківського А.В., Калини А.В., Ромашко О.Ю., Смолянської О.Ю., Мозговий О.М. та багатьох інших.

Об`єктом дослідження. Об'єктом дослідження є процес існування і розвитку економіки України з використанням механізмів активно діючого організованого ринку цінних паперів.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є об'єктивні умови й особливості формування і функціонування ринку цінних паперів як елемента ринкової інфраструктури.

Метою дослідження є дослідження ринку цінних паперів як елемента ринкової інфраструктури.

Завдання:

- Визначити роль та сутність ринкової інфраструктури;

- Охарактеризувати ринок цінних паперів та його значення;

- Проаналізувати особливості ринку цінних паперів в Україні;

- Розкрити основні етапи становлення біржової торгівлі в Україні;

- Окреслити проблеми вітчизняного ринку цінних паперів;

- Проаналізувати державне регулювання ринку цінних паперів в Україні;

- Дослідити фондовий ринок України на сучасному етапі.

Структура курсової роботи. Курсова складається зі вступу, трьох розділів, п’яти підрозділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг курсової становить 36 сторінок, із них основного тексту – 27 сторінок, список використаних джерел складає 30 найменувань.

РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

1.1. Роль та сутність ринкової інфраструктури

Як і всяка об'єктивно існуюча система, ринок має власну інфраструктуру. Термін «інфраструктура» була уперше використана ще на початку теперішнього сторіччя в економічному аналізі для позначення об'єктів і для позначення об'єктів і споруджень, що забезпечують нормальну діяльність збройних сил. У 40-і роки на Заході під інфраструктурою стали розуміти сукупність галузей, що сприяють нормальному функціонуванню виробництва матеріальних благ і послуг. У економічній літературі колишнього СРСР вивчення проблем інфраструктури почалося лише в 70 роки. Стосовно до ринку (ринковій економіці) інфраструктура являє собою сукупність організаційно-правових і економічних відношень, що зв'язує ці відношення при всьому їхньому різноманітті в одна ціле - система державних, приватних і суспільних інститутів (організацій і заснувань) і технічних засобів, що обслуговують інтереси суб'єктів ринкових відносин, забезпечують їхню ефективну взаємодію. Серед них виділяються брокерські фірми, різноманітні біржі, інвестиційні компанії, банки, лізингові компанії, центри зайнятості, страхові організації й ін.

Економіка припускає створення товарів і їхнє доведення до споживачів. Останнє потребує організації сфери обертання товарів. Інфраструктура ринку - це сукупність інститутів, що забезпечують обертання різноманітних товарів. Обслуговування взаємовідносин виробників товарів і їхніх безпосередніх споживачів - основне призначення інститутів інфраструктури.

Продуктом інфраструктури є посередницька послуга. Послуга – це особливий товар, що існує тільки в момент його виробництва. Роблячи різноманітні посередницькі послуги підприємствам і домашнім господарствам, заснування інфраструктури виконують ряд важливих функцій, серед яких можна виділити такі: Доведення товару до безпосереднього споживача. Інститути інфраструктури допомагають товару знайти свого споживача. Важливо організувати виробництво продукції, але не менше важливо забезпечити її реалізацію.

Спеціалізація на посередницьких операціях дозволяє скоротити час на реалізацію товару, зменшити витрати обертання, прискорити оборот фондів підприємства, у більшому ступені врахувати запити споживачів.

Забезпечення зворотної зв'язок між виробництвом і споживанням. Інфраструктура відчуває на собі вплив як виробника (пропозиція товару), так і споживача (попит на нього). Аналізуючи просування того або іншого товару на ринку, посередник може виявити тенденції, урахування яких дозволить краще орієнтувати виробництво на інтереси споживачів.

Перерозподіл ресурсів між різноманітними галузями й усередині них. Ця функція забезпечується як через переорієнтування на випуск нової продукції, так і через обслуговування ринку цінних паперів. Мінливий курс акцій призводить до переміщення капіталів з однієї галузі в іншу, підтримуючи тим самим визначений рівень пропорційності в розвитку економіки.