Смекни!
smekni.com

Фінансовий аналіз рентабельності (стр. 4 из 9)

Показник рентабельності продукції в цілому по окремих видах продукції та асортиментно-структурних зрушень у реалізації продукції.

Рентабельність підприємства – найбільш узагальнюючий показник його діяльності. В ньому синтезуються всі фактори виробництва і реалізації продукції, оборотність господарських коштів і позареалізаційних фінансових результатів.(Івахненко)

Отже показники рентабельності більш повно ніж прибуток, відображають кінцеві результати господарювання, тому що їх величина показує співвідношення факту з дійсними або використаними ресурсами. Їх використовують для оцінки діяльності підприємства і як інструмент в інвестиційній політиці та ціноутворенні.

Показники рентабельності можливо об’єднати у декілька груп:

· Показники, що характеризують окупність витрат виробництва та інвестиційних проектів;

· Показники, що характеризують прибутковість продажів;

· Показники, що характеризують прибутковість капіталу та його частин.

Всі показники можуть розраховуватись на основі балансового прибутку, прибутку від реалізації продукції та чистого прибутку.

Отже, рентабельність як показник дає уявлення про достатність прибутку порівняно з іншими окремими величинами, що впливають на виробництво, реалізацію і взагалі на фінансово-господарську діяльність підприємства.

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ

ДІЯЛЬНОСТІ ВАТ АПФ “ТАВРІЯ”

2.1 Аналіз складу і динаміки балансового прибутку

Відкрите акціонерне товариство Агропромислова фірма “Таврія” розташоване на півдні України, в межах міста Нова Каховка Херсонської області.

Основу виноградарства на Нижньодніпровських пісках було закладено в кінці VVIII сторіччя швейцарсько-німецькими колоністами. Зумовлено це було відповідними природнокліматичними умовами: легкі ґрунти та багатство сонця.

На базі товариства виноградарів у 1929 році був створений радгосп “Перемога наймитів”, який у 1960 році було перейменовано в радгосп-завод “Таврія”.

Відкрите акціонерне товариство Агропромислова фірма “Таврія” зареєстровано Новокаховський виконкомом 2 жовтня 1998 року. ВАТ АПФ “Таврія” засновано рішенням представництва ФДМУ м. Нова Каховка від 24 лютого 1998 року №7.

Агропромислова фірма “Таврія” – відкрите акціонерне товариство. Очолює підприємство голова правління Сидоренко Олександр Миколайович .

Голові правління підпорядковані: заступник по промисловості, якому в свою чергу підпорядковані: головний інженер, головний технолог, а їм начальники виробничих цехів та допоміжних служб; заступник по комерційним справам керує начальниками відділів постачання, маркетингу та торгівлі.

ВАТ АПФ “Таврія” є засновником двох дочірніх підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю: ДП “Таврія 1” та “Таврія 2”, які займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції, яка є сировиною для виробництва вин та коньяків. Майнова та організаційна структура побудова АПФ “Таврія” зображена на рисунку 2.1.

Промисловість підприємства представлена:

· Первинним виноробством, виробничі потужності якого складають 20 тис. тон переробки винограду;

· Вторинним виноробством з обсягом обробки та випуску вина в пляшковому розливі до 600 тис. дал;

· Коньячним виробництвом з виробітком коньячних спиртів до 500тис. дал., а випуском коньяків щорічно – 350 тис. дал.;

· Виробництво міцних напоїв – 200тис. дал

Забезпечення виноградом для виробництва вин і коньяків здійснюється за рахунок власних площ та близько розташованих виноградарських господарств. Надходження вантажів на адресу АПФ “Таврія” та відправка продукції покупця здійснюється автотранспортом та по залізниці. Крім того, поблизу знаходиться річковий порт Каховка та морський порт Херсон.


ВАТ АПФ "Таврія"

Обслуговуючі підрозділи та цехи (бухгалтерія, еко­номічний підрозділ, лабо­раторія, склади, фірмові магазини, гаражі, охорона.)

Допоміжні підрозділи та дільниці (механічна та ремонті служби, енерго-дільниця, компресорна, сантехнічна служба.)

Основні підрозділи та цехи

Дочірне підприємство "Таврія 1" (основна діяльність вирощуван­ня та збір винограду).

Підрозділи вторинного виноробства (цех роз­ливу, цех відвантажен­ня, посудний).

Підрозділи первинного виноробства (цех вино-матеріалів, переробки та зберігання, бродиль­не).

Підрозділи коньячноговиробництва (перекур-ний цех, цех витримки, дільниця утилізації).

Дочірне підприємство "Таврія 2" (основна діяльніст вирощуван­ня та збір винограду).

Рис. 2.1 Майнова та організаційна структура ВАТ АПФ "Таврія"


Підприємство має загальну потужність по одночасному зберіганню:

· Виноматеріалів – 1686 тис. дал.;

· Коньячних спиртів – 971 тис. дал.;

· Спирту-ректифікату – 100 тис. дал.

В тому числі ємності для зберігання та обробки коньячних спиртів (табл. 2.1)

Таблиця 2.1

Ємності для зберігання та обробки коньячних спиртів.

Найменування Кількість, шт. Обсяг, тис.дал.
Бочки дубові

4720

206,8

Бути дубові

156

99,8

Ємності емальовані

559

628,3

Ємності купажні

4

20,0

Ємності по обробці холодом

11

16,2

всього

971,0

Виробництво достатньо забезпечене:

· Електроенергією (потужність 4 трансформаторних підстанції 4160 кВт);

· Теплом (котельна продуктивністю 19,6 кел/год);

· Водою (4 артезіанські свердловини загальною потужністю 785 м3/год);

· Холодом (холодильно-компресорна установка потужністю 2000 ккал/год)

Для випуску готової продукції є в наявності три лінії розливу потужністю 6000 пляшок на годину. Сувенірне оформлення продукції здійснюється використанням ручної праці.
Контроль за відповідністю сировини і готової продукції вимогам стандарту здійснює акредитована виробнича лабораторія з наявністю обладнань і спеціалістів, серед яких мікробіологи та спеціалісти по визначенню вмісту металів.
Питання охорони навколишнього середовища контролюється спеціалістами, екологічної небезпеки підприємство н несе, про що свідчить екологічний паспорт встановленого зразка.
Майже всі види виробничої діяльності підприємства пройшли ліцензування.
В Україні та за її кордоном вже давно набули слави коньяки “Таврія”, “Каховка”, “Херсон”, “Дніпро”, вони готуються з відбірних високоякісних коньячних спиртів, виготовлених за класичною технологією. У 1988р спеціалістами заводу винайдені і затверджені нові марки групи КВВК “Оріана” 8 – річної витримки і 10 –річної витримки коньяк групи КС “Асканія”
З 1952р розпочато випуск виноградних вин, розроблені і освоєні високоякісні десертні вина, напівсухі вина, сухі вина. Асортимент вино продуктів дуже широкий і різноманітний.
Але в останні роки підприємство робить акцент на виробництві ординарних та марочних коньяків, попит на які дає можливість росту.

Проаналізуємо прибутковість (рентабельність) ВАТ АПФ “Таврія”, для цього насамперед проаналізуємо склад та динаміку валового прибутку. Спочатку, за даними “Звіту про фінансові результати” здійснимо загальну оцінку виконання плану підприємства з валового прибутку. Для цього побудуємо аналітичну табл. 2.2

Як видно з табл. 2.2 порівняно з 2000 роком у 2001 році валовий прибуток зріс на 14978 тис. грн., а у 2002 році зменшився на 10400 тис. грн. Найбільшу долю у валовому прибутку займає прибуток від реалізації продукції у 2000році він складав 97,58%, а у 2001 та 2002 роках ми бачимо поступове зниження долі цього показника відповідно 95,39% і 94,31% , це викликано збільшенням долі покупної продукції, та долі реалізації власної продукції через фірмові магазини. Збитковими для підприємства є продукція рослинництва хоча у 2002році прибуток від неї збільшився але збитки 2001 року досить значні, так само збитковими є і продукція тваринництва, продукція їдальні.

2.2 Асортиментна політика підприємства, її вплив на формування прибутку.

Основну частину прибутку підприємство отримує від реалізації продукції. В процесі аналізу вивчається динаміка, а також визначаються фактори зміни її суми. Прибуток від реалізації в цілому по підприємству залежить від чотирьох факторів першого рівня підпорядкованості: обсяг реалізації продукції (VРП); її структури (УДі); собівартості (Сі) та рівня середньо реалізаційних цін (Ці).


Таблиця 2.2

Вихідні данні для факторного аналізу прибутку від реалізації, тис. грн..

Показники

2000р

Показники 2000р перераховані на обсяг продажу 2001р.

2001р

Показники 2000р перераховані на обсяг продажу 2002р

2002р

Виручка від реалізації продукції без ПДВ, акцизного податку та інших відрахувань з виручки

49256

44615

72600

36763

107606

Повна собівартість реалізованої продукції

28014

25375

36380

20052

81786

Прибуток від реалізації продукції

21242

19241

36220

16710

25820

Обсяг реалізації

456914

413867

334207

Таблиця 2.3