Смекни!
smekni.com

Місцеві фінанси 2 (стр. 23 из 26)

виділяються центральним урядом, то перевага все більше надається незв'язаним субсидіям перед цільовим субвенціюванням.

Витрачання ресурсів місцевої влади загалом визначається ступенем децентралізації влади, рівнем розвитку місцевого самоврядування та його фінансовою автономією. Неабиякий вплив на склад видатків місцевих бюджетів має бюджетна політика, яку проводить центральний уряд країни. Наприкінці XX - початку XXI ст. спостерігається чітко окреслена соціальна спрямованість у витрачанні коштів місцевих бюджетів. Найбільшими групами видатків місцевих бюджетів є утримання закладів освіти, охорони здоров'я, соціальний захист та соціальне забезпечення населення. На частку цих груп видатків у країнах з розвинутою ринковою економікою припадає 40%-84% коштів місцевих бюджетів. Причому в країнах із соціально орієнтованою економікою частка видатків соціального спрямування досягає максимального значення (Данія – 84%, Норвегія – 72%), у федеративних країнах і Великій Британії, де місцеве самоврядування обмежене, — знаходиться на середньому рівні (США – 61%, Німеччина - 52, Велика Британія – 61%), а в найбільш централізованій країні Франції і державній автономії Іспанії з нерівномірно розвинутим самоврядуванням, частка видатків із місцевих бюджетів, які мають соціальне спрямування, найнижча (у Франції – 40, Іспанії – 29%).

Якщо розглядати місце інших видатків, то можна сказати, що перевага однієї чи іншої групи виключно зумовлюється національними особливостями країн, розмежуванням повноважень між рівнями влади, які склалися протягом тривалого історичного періоду. Достатньо вагомими в усіх країнах є видатки, пов'язані з наданням муніципальних послуг (13% сукупних видатків місцевих бюджетів країн, що нами розглядалися), витрати, зумовлені житловим будівництвом та створенням комунальних зручностей (25%), здійсненням розважальної, культурної та релігійної діяльності (8%), утриманням муніципального транспорту та засобів зв'язку (11%), охороною громадського порядку (12% сукупних видатків).

Підбір критеріїв для проведення фінансового вирівнювання за кордоном багато в чому зумовлюється національними особливостями соціально-економічного розвитку країн, обраними пріоритетами суспільного розвитку, політичною ситуацією всередині країни, гостротою внутрішніх проблем і необхідністю їх розв'язання тощо. Спільними для багатьох країн критеріями в процесі фінансового вирівнювання є чисельність населення, а також податкоспроможність територіальних громад.

У Канаді єдиним критерієм для визначення фінансових потреб провінцій є чисельність населення. У Швеції платежі на вирівнювання відмінностей у структурі і обсягах витрат муніципалітетів залежать від клімату, щільності населення, його вікової і соціальної структури. У Франції при визначенні загальних дотацій на функціонування враховується чисельність населення, його оподатковувані доходи, кількість учнів у системі дошкільної і обов'язкової шкільної освіти, масштаби дорожнього господарства, кількість «соціальних» квартир. У Німеччині критерієм для надання загальних дотацій комунам є різниця між фінансовими потребами та податковою силою комун. При визначенні фінансової потреби враховується: виконання функцій центру; чисельність населення і студентів; довжина доріг, наявність шахт; характер території.

У розрахунках загальної субсидії на розвиток громади в США враховується ступінь бідності, чисельність населення, перенаселення житлових приміщень, термін служби житла і відставання приросту населення у порівнянні з іншими містами.

В Іспанії цільові дотації органам місцевої влади надаються з врахуванням чисельності населення, загального збору податків, наявності суспільних шкіл.

У Росії в процесі фінансового вирівнювання враховується податковий потенціал територій, кількість населення, мінімально необхідні видатки територіальних бюджетів. Запитання для самоконтролю

1. Що таке бюджетний унітаризм?

2. Що таке бюджетний федералізм?

3. Що відноситься до критеріїв фінансового вирівнювання за кордоном?

4. Які основні причини збільшення видатків місцевих бюджетів зарубіжних країн?

5. У яких країнах частка видатків соціального спрямування найвища?

6. У яких країнах частка видатків соціального спрямування найнижча.

Тестові завдання.

1. У якій країні основою доходної бази місцевих бюджетів є субсидування:

а) Великій Британії; б) Швеції;

в) Франції; г) Іспанії?

2. У якій країні податкові надходження в доходах місцевих бюджетів становлять найбільшу частку:

а) Великій Британії; б) Швеції;

в) Франції; г) Іспанії?

3. Які податки не входять до складу місцевих податків у зарубіжних країнах:

а) власні місцеві податки (прямі, непрямі, майнові);

б) надбавки до державних податків на користь місцевих бюджетів;

в) загальнодержавні податки;

г) екологічні податки?

4. У видатках органів місцевого самоврядування переважають видатки на:

а) освіту, громадський порядок та безпеку;

б) освіту, охорону здоров'я та соціальний захист;

в) охорону здоров'я, розважальну, культурну та релігійну діяльність;

г) соціальний захист, транспорт і зв'язок, житлове будівництво.

5. Які моделі побудови бюджетної системи зарубіжних країн ви знаєте:

а) єдності й самостійності; б) бюджетного федералізму;

в) соціального федералізму; г) федерального соціалізму?

6. До критеріїв фінансового вирівнювання за кордоном не відносяться:

а) чисельність, щільність і склад населення;

б) чисельність особового складу збройних сил;

в) кількість учнів у системі дошкільної і обов'язкової шкільної освіти;

г) податковий потенціал територій.

7. У якій з перелічених країн частка видатків соціального спрямування найвища:

а) Данії; б) Німеччині;

в) США; г) Іспанії?

8. У якій з перелічених країн частка видатків соціального спрямування найнижча?

а а) Данії; б) Німеччині; в) США; г) Іспанії?

Практичні завдання

ЗАДАЧІ

Задача № 1

Розрахувати вартість потреби в енергоносіях на плановий період автотранспортних підприємств міста за даними таблиці.

Назва енергоносія

Одиниця виміру

Необхідна кількість

Ціна грн

одиниці,

Загальна сума

Електрична енергія

тис. кВт ■ год

654

45

Котельно-пічне паливо

тис. м'

720

429,0

Теплова енергія

Гкал

1480

110,0

Задача № 2

Розрахувати на плановий період потребу в коштах на придбання пального для автобусів, що працюють у звичайному режимі руху, виходячи з щоденної потреби в бензині А-76 — 6 тис. л, дизпаливі - 8 тис. л. Вартість 1 л бензину становить 4,8 грн, дизпалива •- 4,40 грн. При цьому індекс зростання цін на пальне в році, що передував плановому, становив 1,08. Крім того, борг за отримане пальне в попередньому році досяг 56 тис. грн. Задача № З

За наведеними даними розрахувати вартість електроенергії, яка буде споживатись у плановому періоді для перевезення пасажирів, та розподілити її між видами електротранспорту. У попередньому році електротранспортом було спожито 62380 тис. кВт-год електроенергії. При цьому для перевезення пасажирів трамваями спожито 46% усієї електроенергії, тролейбусами - 53% і фунікулером - 1%. У плановому періоді кількість перевезень збільшиться на 2%, а ціна 1 тис. кВт-год електроенергії становитиме 147,2 грн.

Задача № 4

У періоді, що передує плановому, ДКП "Черкасиелектротранс" перевезе 26750 тис.

пасажирів, у тому числі 12938 тис. пасажирів за кошти і 13812 тис. пасажирів, які користуються правом безкоштовного проїзду. При цьому за абонентними талонами буде перевезено 5000 тис. пасажирів, від яких буде одержано

1,5 млн грн. доходів, а за проїздними квитками буде перевезено 7937 тис. пасажирів, від яких буде одержано 0,9 млн грн. У плановому періоді кількість пасажироперевезень збільшиться на 5,2%, а 1 тис. пасажироперевезень становитиме 2100 грн. Визначити доходи ДКП "Черкасиелектротранс" у плановому періоді та втрати від безкоштовного перевезення пасажирів.

Задача № 5

У плановому періоді плата за 1 м2 орендованої площі збільшиться на 15,5 % порівняно з попереднім періодом, де вона становила 5,22 грн за 1 м2. Загальна площа житлових приміщень дорівнює 7% від загальної житлової площі міста, яка становить 8 млн м . Визначити суму грошових коштів, які надійдуть від експлуатації нежитлових приміщень.

Задача № 6

Загальна площа житлових будинків комунальної власності міста Марганець, які перебувають на обслуговуванні, становить 1819 тис. м2, у тому числі площа будинків, не обладнаних ліфтами, становить 1364 тис. м2. Тарифи по квартирній площі в будинках, не обладнаних ліфтами, встановлені в розмірі 0,81 грн без ПДВ з 1 м2, а в будинках, обладнаних ліфтами, - на 12 коп. більше. Визначити очікувані доходи з квартирної плати на плановий рік.

Задача №7

Підприємство сплатило за рекламні послуги 500 грн. Кількість працівників на підприємстві - 10 чол. Розрахувати суму податку з реклами та суму комунального податку.

Задача №8

Визначити суму місцевих податків і зборів місцевого бюджету м. Черкаси (в тис.

грн.) за такими даними: плата за землю -5000; комунальний податок - 350; податок з реклами - 88; плата за торговий патент — 95; ринковий збір - 162; збір за паркування автотранспорту - 50; збір за видачу ордера на квартиру - 8; податок з власників транспортних засобів - 605; збір за право використання місцевої символіки з комерційною метою — 10; податки на доходи - 16823; збір з власників собак - 25; податок на прибуток підприємств, що належать до комунальної власності -411.