Смекни!
smekni.com

Місцеві фінанси 2 (стр. 26 из 26)

Соціальні послуги — комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

Спеціальний фонд бюджету — складова бюджету, в якій зосереджуються кошти, що не підлягають подальшому перерозподілу та мають конкретне цільове призначення.

Суб'єкти господарювання комунального сектору економіки — суб'єкти, які діють на основі лише комунальної власності, а також суб'єкти, у статутному фонді яких частка комунальної власності перевищує 50 % чи становить величину, яка забезпечує органам місцевого самоврядування право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб'єктів.

Субвенції — міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції.

Тариф на житлово-комунальні послуги — офіційно встановлена органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування ставка плати за утримання житлових будинків і прилеглих територій, або надання комунальної послуги населенню і суб'єктам господарювання, що забезпечує мінімально необхідний рівень відшкодування експлуатаційних витрат та фінансування програм розвитку об'єктів житлово-комунальної сфери при дотриманні нормативних вимог щодо якості вказаних послуг.

Територіальна громада — жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Управління місцевими фінансами — складова управління економікою; діяльність, пов'язана із впливом на процеси формування, розподілу і використання фінансових ресурсів, які надходять у розпорядження органів місцевого самоврядування для виконання покладених на них функцій і завдань.

Учасники бюджетного процесу — органи та посадові особи, які наділені бюджетними повноваженнями.

Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування — незалежність їх від загальнодержавних органів влади у прийнятті певних рішень щодо місцевих проблем і забезпечення їх вирішення відповідними фінансовими ресурсами.

Фінансове вирівнювання — приведення у відповідність витрат місцевих бюджетів (за економічною та функціональною класифікацією) до гарантованого державою мінімального рівня соціальних послуг на одного мешканця, ліквідація значних диспропорцій у здійсненні бюджетних видатків за окремими територіями.

Фінансовий контроль на місцевому рівні — діяльність суб'єктів контролю, яка спрямована на попередження та своєчасне виявлення фактів незаконних і неефективних дій у сфері місцевих фінансів; передбачає оперативне прийняття управлінських заходів щодо виправлення виявлених недоліків, компенсацію заподіяної шкоди та застосування санкцій до винних осіб.

Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості — гарантований державою в межах наявних бюджетних ресурсів рівень фінансового забезпечення повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів місцевого самоврядування, що використовується для визначення обсягу міжбюджетних трансфертів.

Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування — сукупність фондів грошових коштів, які згідно з чинним законодавством надходять у розпорядження органів місцевого самоврядування для виконання покладених на ці органи завдань і функцій.

ЛІТЕРАТУРА

1. Алексєєв І.В., Ярошевич Н.Б., Чушак – Голобородько А.М. Бюджетна система : Навчальний посібник.- К: «Хай-Тек Прес», 2007. – 376с

2. Бюджетний кодекс України від 21.06.01! № 2542 – ІІІ// Голос України— 2001. –

24.06.01 – С.5-12.

3. Бюджетний менеджмент: Навчальний посібник /Л.Є. Клець.- К:Центр учбової літератури, 2007. - 640с..

4. Бюджетний процес і міжбюджетні відносини на рівні місцевих бюджетів району: навч. посібник / С.І. Мельник та ін. - К.: Міленіум, 2003- 266 с.

5. Бюджетна система : Навчальний посібник.- К: «Хай-Тек Прес», 2007. – 376с.

6. Бечко Л.К., Ролінський О.В. Місцеві фінанси. Навчальний посібник,- К.: Центр учбової літератури, 2007. — 192с.

7. Василик О.Д., Павлюк К.В. Бюджетна система України: Підручник. –К.: Центр навчальної літератури, 2004.— 544 с.

8. Господарський кодекс України від 16.01.03. № 436 – ІV'.

9. Декрет Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" від 25.05.93 // Відомості ВРУ.—1993.—№30.

10. Європейська хартія місцевого самоврядування, ратифікована Законом України «Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування» від 15.07/97 № 452/97-ВР // Відомості ВРУ – 1997.— № 38 – С,249.

11. Кириленко О.П. Місцеві бюджети України (історія, теорія, практика). - К.: НІОС, 2000.—384 с.

12. Кириленко О.П. Місцеві фінанси: Підручник. - К.: Знання. 2006. – 677 с.

13. Конституція України. Затверджена ВРУ 28.06.96 № 254/96—ВР. // Відомості ВРУ. – 1996 – №30. – С. 141.

14. Опарін В.М. та ін. Бюджетна система: Навч. Посібник для самостійного вивчення дисциплін. – 2-е видання,—К.: КНЕУ,2002—-ЗЗ6;.

15. Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету: Постанова КМУ від 29.03.02 № 45 // Офіційний вісник України.—2002.— № 14. –С. 124.

16. Про затвердження Порядку здійснення запозичень до місцевих бюджетів: Постанова КМУ від 24.02.03 № 207.

17. Про затвердження формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та кошти, що передаються до державного бюджету) між державним бюджетом та місцевими бюджетами: Постанова КМУ від 05.09.01 № 1195. зі змінами та доповненнями.

18. Про порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів: Наказ Державного казначейства від 04.11.02, № 205.

19. Про проведення експерименту в Дніпропетровській і Черкаській областях по переходу на казначейське виконання місцевих бюджетів: Постанова КМУ. від 01.04.99 № 522 -// www/rada/кіеу. ua.

20. Рева Т.М., Ковальчук К.Ф., Кучкова Н.В. Місцеві фінанси. Навчальний посібник - К.: Центр учбової літератури. 2007.—208с.