Смекни!
smekni.com

Місцеві фінанси 2 (стр. 3 из 26)

- затвердження місцевих бюджетів;

- контроль за виконанням місцевих бюджетів;

- встановлення місцевих податків та зборів;

- утворення, реорганізація та ліквідація комунальних підприємств, установ та організацій, контроль за їхньою діяльністю.

У прийнятому Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997р. визначено основні організаційні питання функціонування інституту місцевого самоврядування, детально окреслено повноваження рад, їх голів, виконавчих органів, а також організаційно-правову, матеріальну та фінансову основу місцевого самоврядування. У Законі зазначено, що місцеве самоврядування в Україні — це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання в сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України.

Бюджетний кодекс України прийнятий 21 червня 2001р. визначає:

- розподіл доходів і видатків між бюджетами всіх рівнів і видів,

- процес розрахунку бюджетних трансфертів – дотацій вирівнювання місцевим бюджетам з державного бюджету,

- відповідальність всіх учасників бюджетного процесу і контрольні повноваження владних органів, в тому числі і органів місцевого самоврядування.

- встановлено порядок здійснення місцевих запозичень.

Прийняття Бюджетного кодексу сприяло закріпленню джерел доходів за власними повноваженнями органів місцевого самоврядування.

У щорічних законах «Про Державний бюджет України» здійснюється уточнення складу доходів загального та спеціального фонду місцевих бюджетів, визначається механізм надання додаткових дотацій місцевим бюджетам з державного бюджету, встановлюються величини коефіцієнтів вирівнювання.

У Декреті Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" та Законі України "Про систему оподаткування" визначено перелік місцевих податків і зборів, а також основні положення механізму їх справляння, граничні ставки і права органів місцевого самоврядування щодо їх запровадження.

Законодавча база дає можливість виділити такі основні принципи організації місцевих фінансів, що передбачають:

— обов'язкове розмежування функцій і повноважень між державною владою та місцевим самоврядуванням;

— чіткий поділ дохідних джерел, а також видатків між державним і місцевими бюджетами;

— надання відповідних власних дохідних джерел місцевому самоврядуванню;

— самостійність у формуванні та використанні фінансових ресурсів;

— державну фінансову підтримку територіальних громад, проведення фінансового вирівнювання;

— стимулювання збільшення доходів як державного, так і місцевих бюджетів;

— раціональне й економне використання матеріальних і фінансових ресурсів;

— здійснення постійного контролю за використанням наявних ресурсів;

— гласність та відкритість у формуванні та використанні фінансових ресурсів місцевого самоврядування.

Головним призначенням місцевих фінансів є забезпечення фінансовими ресурсами діяльності органів місцевого самоврядування, пов'язаної із здійсненням ними своїх функцій і повноважень; найбільш повне задоволення потреб населення територіальних громад та якісне надання локальних суспільних послуг; формування механізму стимулювання раціонального використання наявних матеріальних і фінансових ресурсів, пошуку додаткових джерел доходів.

Сутність місцевих фінансів як економічної категорії та зміст їх функцій проявляються у складі місцевих фінансових інститутів, до яких належать:

- місцеві бюджети;

- місцеві податки і збори;

- цільові фонди органів місцевого самоврядування;

- комунальний кредит, місцеві позики; - об'єкти комунальної власності.

Центральне місце у системі місцевих фінансів займають місцеві бюджети, яких сьогодні є понад 12 тисяч. Згідно з Бюджетним кодексом України, місцевими бюджетами визнаються такі: Бюджет АРК, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах, та бюджети місцевого самоврядування. У свою чергу бюджети місцевого самоврядування – це бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та об’єднань. У місцевих бюджетах зосереджується десь біля 30% бюджетних ресурсів держави.

Органи місцевого самоврядування мають самостійні права на запровадження місцевих податків і зборів, встановлення розмірів ставок і надання пільг окремим категоріям платників.

Законодавчими актами 1990-1992 років було передбачено право органів місцевого самоврядування утворювати і використовувати позабюджетні фонди. Сьогодні згідно з Бюджетним кодексом України створення позабюджетних фондів не допускається.

Чинним законодавством передбачено можливість створення місцевими радами комунальних банків та інших фінансово-кредитних установ. Проте серед більш ніж 180 банків України немає жодного, утвореного за участю органів місцевого самоврядування.

Найбільш поширеною формою залучення фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування є випуск місцевих позик. В Україні випуск місцевих позик поки що не є систематичним і трапляється епізодично.

У розпорядженні органів місцевого самоврядування перебуває рухоме і нерухоме майно, земля, природні ресурси, підприємства, установи і організації, житловий фонд, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров’я, науки, та ін. Більшість об’єктів утримується за рахунок місцевих бюджетів. Суб’єкти господарювання комунальної форми власності є платниками як загальнодержавних так і місцевих податків і зборів, що наповнюють дохідну частину місцевих бюджетів.

1.6. Проблеми становлення і розвитку місцевих фінансів в Україні

Система місцевих фінансових інститутів в Україні ще не має завершеного характеру і перебуває в стадії становлення. Для цієї системи ще не властива така найважливіша ознака будь-якої системи, як цілісність. Не зовсім сформована структура системи місцевих фінансових інститутів. Як наслідок, місцеві фінанси України поки що не забезпечують можливості реалізації функцій і завдань, які покладаються на місцеві органи влади. Тобто, становлення місцевих фінансів України неможливе без формування структурованої й цілісної системи місцевих фінансових інститутів.

Надання цілеспрямованості системі місцевих фінансових інститутів – невідкладна потреба, і її належить забезпечити на основі створення відповідної правової бази.

Для цього необхідно, по-перше, законодавчо встановити, що метою діяльності виконавчої влади та місцевого самоврядування є надання громадських послуг та визначити їх кількісні характеристики. По-друге, забезпечити самостійність місцевих органів влади та місцевого самоврядування у формуванні доходів для виконання громадських послуг. По-третє, створити правові передумови для формування структури місцевих фінансових інститутів, які за конкретних умов будуть найбільш ефективними.

Тільки за цих умов може бути повною мірою використано потенціал місцевих фінансів, які, на відміну від державних, мають забезпечити особливі й специфічні місцеві інтереси, що не може бути враховано центральною владою і реалізовано через державні фінанси.

Отже, для ефективного функціонування місцевих фінансів необхідно вирішення таких основних проблем:

- подальше узгодження законодавства України з положеннями Бюджетного кодексу;

- забезпечення ефективного розподілу фінансових ресурсів за ріннями бюджетної системи держави;

- удосконалення визначення соціально-економічних пріоритетів та пріоритетів бюджетного фінансування, концентрації бюджетних коштів на найбільш важливих соціально-економічних програмах;

- подальша оптимізація та раціоналізація мережі закладів та установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, з метою підвищення ріння та якості послуг, які надаються громадянам;

- створення економічно та фінансово самодостатніх територіальних громад;

- удосконалення механізму врегулювання міжбюджетних відносин між рівнями місцевих бюджетів;

- надання стимулів місцевим органам влади до підвищення обсягу своїх надходжень до бюджетів.

Запитання для самоконтролю

1. Які існують теорії місцевого самоврядування?

2. Назвіть характерні особливості місцевих фінансів?

3. Охарактеризуйте структуру фінансових ресурсів місцевого самоврядування в Україні.

3. Визначте основні функції місцевих фінансів.

5. Яку роль відіграють місцеві фінанси в економічній системі держави.

6. Назвіть принципи організації місцевих фінансів?

8. Що входить до складу системи місцевого самоврядування в Україні?

8. Що входить до складу місцевих фінансових інститутів?

9. Які проблеми необхідно вирішити для ефективного функціонування місцевих фінансів?

Тестові завдання

1. Категорія «місцеві фінанси» - це:

а) сукупність фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування;

б) місцеве господарство адміністративно-територіальних одиниць;

в) система економічних відносин, пов'язаних із формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів, необхідних органам місцевого самоврядування для виконання покладених на них завдань;

г)сукупність матеріальних засобів, які надаються в розпорядження адміністративно-територіальних одиниць.

2. Функції які виконують місцеві фінанси:

а) інструмент регулювання соціального та економічного розвитку територій;

б) контрольна, розподільча; в) інструмент економічного зростання; г) фіскальна.

3. До складу місцевих фінансових інститутів не належать:

а) місцеві бюджети; б) державний бюджет;

в) комунальний кредит; г) підприємства комунальної власності. 4. До складу системи місцевого самоврядування в Україні не включаються:

а) територіальні громади; б) сільські, селищні, міські ради;