Смекни!
smekni.com

Місцеві фінанси 2 (стр. 24 из 26)

Задача № 9

Проаналізувати структуру та динаміку доходів міського бюджету (в тис. грн) за даними таблиці.

Найменування доходів за бюджетною класифікацією

Роки

2005

2006

Податкові надходження

Податки на доходи

5025

5175

Податок на прибуток підприємств комунальної власності

362

387

Плата за торговий патент

100

88

Місцеві податки і збори

637

631

Неподаткові надходження

5775

5825

Усього

Задача № 10

Визначити окремо податкові і неподаткові надходження місцевого бюджету (в тис.

грн) за такими даними місцеві податки і збори - 666; державне мито - 5; надходження від штрафів та фінансових санкцій — 12; плата за користування надрами — 7;

податок на прибуток підприємств, що належать до комунальної власності —

411; доходи від власності та підприємницької діяльності — 4; плата за торговий патент — 94. Задача № 11

Із напрямів формування та використання міського бюджету визначити суму формування поточного бюджету (в тис. грн):

Видатки на утримання органів влади - 646;

Прибутковий податок з громадян - 20060;

Охорона здоров'я - 7506;

Державне мито -2;

Видатки на фінансування пасажирського транспорту - 2891; Місцеві податки і збори - 625.

Задача № 12

Визначити витрати підприємства комунального господарства, що включаються до собівартості робіт і послуг за такими даними (в тис. грн):

матеріальні витрати - 84; витрати на оплату праці - 54; відрахування на соціальні заходи - 16; амортизація основних фондів - 36.

Задача № 13

Визначити суму офіційних трансфертів місцевого бюджету за такими даними (в тис. грн):

місцеві податки і збори - ЗО; податок з підприємств комунальної власності - 34; дотації вирівнювання - 14; субвенції на здійснення програм соціального захисту - 17; субвенції на виконання інвестиційних проектів — 27.

Задача № 14

Із запропонованих напрямів формування доходів міського бюджету визначити окремо суму податкових та неподаткових надходжень (в тис. грн):

податки на доходи - 16834; доходи від некомерційного та побічного продажу - 15; державне мито - 1; плата за землю - 3726; плата за реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності - 5; плата за утримання дітей у школах-інтернатах - 3; податок з власників транспортних засобів - 887; місцеві податки і збори - 637; надходження від штрафів та фінансових санкцій - 13.

Задача № 15

За даними таблиці проаналізувати структуру та динаміку видатків міського бюджету (в тис. грн).

Видатки міського бюджету за функціональною структурою

Роки

2005

2006

Державне управління

10041,7

10333,5

Правоохоронна діяльність

10678,0

4200,0

Освіта

9390,6

10200,9

Охорона здоров'я

9873,4

10405

Житлово-комунальне господарство

35150,0

41600,8

Цільові фонди

1000

5960,0

Резервний фонд

800,0

1000,0

Усього

Задача № 16

Визначити окремо суми доходів місцевого бюджету, які враховуються і не враховуються при визначенні обсягів бюджетних трансфертів (в тис. грн):

ринковий збір - 1743; податок на промисловість, що зараховується до місцевого бюджету - 807; плата за ліцензії на впровадження певних видів господарської діяльності та

сертифікати, що видаються районними державними адміністраціями — 273;

- надходження адміністративних штрафів, що накладаються районними державними адміністраціями, - 70; плата за забруднення навколишнього природного середовища в частині, що

зараховується до відповідного бюджету, - 27; плата за оренду майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності -

373; плата за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, що стягується

районними державними адміністраціями - 60.

Задача №17

Визначити окремо суму податкових і неподаткових надходжень до міського бюджету м. Умані (в тис. грн):

прибутковий податок з громадян - 16148; місцеві податки та збори - 500; адміністративні збори та платежі - 15; плата за утримання дітей у школах-інтернатах - 2; державне мито - 1;

податок на прибуток підприємств, що належать комунальній власності-272; податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та

механізмів - 615; надходження від штрафів та фінансових санкцій - 12;

плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності-81;

плата за землю - 2788; доходи від некомерційного продажу – 16; податки на доходи - 16420.

Задача №18

Обчислити показники фондовіддачі міського водоводу на основі таких даних:

1) обсяг реалізованої споживачам води – 2860 тис. куб.м.;

2) середній тариф – 0,55грн/куб.м.;

3) середньорічна вартість основних виробничих фондів – 5360 тис.грн.;

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Бюджет — план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджет розвитку — складова спеціального фонду, в якому зосереджуються бюджетні ресурси, призначені для здійснення інвестиційної та інноваційної діяльності.

Бюджети місцевого самоврядування — бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

Бюджетна класифікація — єдине систематизоване згрупування доходів, видатків і фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою й іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна програма — систематизований перелік заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети і завдань, виконання яких пропонує та здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Бюджетна система — сукупність бюджетів країни, побудована з урахуванням економічних відносин, державного й адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетне регулювання — діяльність щодо збалансування державного та місцевих бюджетів.

Бюджетне фінансування — надання коштів з бюджетів на безповоротних засадах.

Бюджетний дефіцит — перевищення видатків над доходами бюджету.

Бюджетний період — період, протягом якого бюджет є чинним. В Україні він збігається з календарним роком.

Бюджетний процес — регламентована нормами права діяльність, пов'язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний устрій — організація та принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи.

Бюджетний федералізм — форма організації міжбюджетних відносин, заснована на розподілі повноважень між органами державної влади різних рівнів і місцевим самоврядуванням.

Бюджетний цикл — період бюджетного процесу, який повністю охоплює діяльність, пов'язану зі складанням, розглядом, затвердженням і виконанням певного конкретного бюджету, а також розглядом та ухваленням рішення щодо звіту про його виконання.

Бюджетні повноваження — права та обов'язки учасників бюджетних правовідносин.

Бюджетні права — сукупність юридичних норм, що регулюють діяльність органів державної влади та управління, органів місцевого самоврядування у бюджетному процесі.

Баловий національний продукт — сумарна вартість товарів та послуг, які надходять у розпорядження країни за певний період часу, як правило, за рік.

Видатки розвитку — витрати бюджетів на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності, таких як фінансування капітальних вкладень виробничого та невиробничого призначення, фінансування структурної перебудови народного господарства, субвенції та інші видатки, пов'язані з розширеним відтворенням.

Виконання місцевого бюджету — забезпечення повної та своєчасної мобілізації надходжень місцевого бюджету, як загалом, так і за кожним із джерел, а також своєчасного, повного, безперервного та цільового фінансування передбачених ним програм і заходів.

Громадські слухання — загальні збори значної частини членів територіальної громади, що скликаються для розгляду найбільш важливих та актуальних питань, які торкаються інтересів усієї громади або її переважної частини.

Делеговані повноваження — повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом, а також повноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних, обласних рад.