Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності інноваційної діяльності в умовах ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод" (стр. 15 из 22)

Таблиця 3.12 - Показники ефективності інвестиційного проектові

РІК 0 1 2 3
Чистий грошовий потік -0,72 0,23 0,24 0,94
Дисконтований грошовий потік -0,72 0,18 0,15 0,45
Акумульований дисконтований грошовий потік -0,72 -0,54 -0,39 0,06

3.3.1 Чиста приведена вартість (NPV)

Цей метод заснований на зіставленні величини вихідної інвестиції (IC) із загальною сумою дисконтованих чистих грошових надходжень, генеруючих нею протягом прогнозованого терміну. Оскільки приплив коштів розподілений у часі, він дисконтується за допомогою коефіцієнта r, встановлюваного аналітиком (інвестором) самостійно виходячи з щорічного відсотка повернення, що він хоче або може мати на інвестуємий їм капітал [24].

Допустимо, робиться прогноз, що інвестиція (IC) буде генерувати протягом n років, річні доходи в розмірі P1, P2, ..., Рn. Загальна накопичена величина дисконтованих доходів (PV) і чистий приведений ефект (NPV) відповідно розраховуються по формулах:

,

.(3.2)

Очевидно, що якщо:

NPV > 0, то проект варто прийняти;

NPV < 0, то проект варто відкинути;

NPV = 0, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

Необхідно відзначити, що показник NPV відбиває прогнозну оцінку зміни економічного потенціалу підприємства у випадку прийняття розглянутого проекту. Цей показник аддитивен у тимчасовому аспекті, тобто NPV різних проектів можна підсумовувати. Це дуже важлива властивість, що виділяє цей критерій із всіх інших і що дозволяє використовувати його в якості основного при аналізі оптимальності інвестиційного портфеля.

Велика область застосування і відносна простота розрахунків забезпечили NPV-методові широке поширення, і в даний час він є одним зі стандартних методів розрахунку ефективності інвестицій, рекомендованих до застосування ООН і Всесвітнім банком.

У першому проекті NPV дорівнює 0,12 млн. грн., у другому 0,20 млн. грн.

3.3.2 Індекс рентабельності інвестицій (PI)

Цей метод є по суті наслідком методу чистої теперішньої вартості. Індекс рентабельності (PI) розраховується по формулі

.(3.3)

Очевидно, що якщо:

РІ > 1, то проект варто прийняти;

РІ< 1, то проект варто відкинути;

РІ = 1, то проект ні прибутковий, ні збитковий.

Логіка критерію PI така: він характеризує доход на одиницю витрат; саме цей критерій найбільш кращий, коли необхідно упорядкувати незалежні проекти для створення оптимального портфеля у випадку обмеженість зверху загального обсягу інвестицій.

На відміну від чистого приведеного ефекту індекс рентабельності є відносним показником. Завдяки цьому він дуже зручний при виборі одного проекту з ряду альтернативних, що мають приблизно однакові значення NPV, або при комплектуванні портфеля інвестицій з максимальним сумарним значенням NPV [25].

Відмінності ИРИ(PI) від інших методів оцінки інвестиційного проекту:

- являє собою відносний показник;

- характеризує рівень прибутковості на одиницю капітальних вкладень;

- являє собою міру стійкості як самого інвестиційного проекту, так і підприємства яке його реалізує;

- дозволяє ранжувати інвестиційні проекти по величині ИРИ(PI).

У першому проекті РI дорівнює 1,09, у другому 1,19.

3.3.3 Внутрішня норма прибутку інвестицій (IRR)

Другим стандартним методом оцінки ефективності інвестиційних проектів є метод визначення внутрішньої норми рентабельності проекту (internal rate of return, IRR), тобто такої ставки дисконту, при якій значення чистого приведеного доходу дорівнює нулеві [24].

IRR = r, при якому NPV = f(r) = 0.

Зміст розрахунку цього коефіцієнта при аналізі ефективності планованих інвестицій полягає в наступному: IRR показує максимально припустимий відносний рівень витрат, що можуть бути асоційовані з даним проектом.

Економічний зміст цього показника полягає в наступному: підприємство може приймати будь-як рішення інвестиційного характеру, рівень рентабельності яких не нижче поточного значення показника CC (або ціни джерела засобів для даного проекту, якщо він має цільове джерело). Саме з ним порівнюється показник IRR, розрахований для конкретного проекту, при цьому зв'язок між ними така [26].

Якщо:IRR > CC. те проект варто прийняти;

IRR < CC, те проект варто відкинути;

IRR = CC, те проект ні прибутковий, ні збитковий.

Вибираються два значення коефіцієнта дисконтування r1<r2 таким чином, щоб в інтервалі (r1,r2) функція NPV=f(r) змінювала своє значення з "+" на "-" або з "-" на "+". Далі застосовують формулу

,(3.4)

деr1 —значення табульованого коефіцієнта дисконтування, при якому f(r1)>0 (f(r1)<0);

r2 —значення табульованого коефіцієнта дисконтування, при якому f(r2)<ПРО (f(r2)>0).

Точність обчислень назад пропорційна довжині інтервалу (r1,r2), а найкраща апроксимація з використанням табульованих значень досягається у випадку, коли довжина інтервалу мінімальна (дорівнює 1%), тобто r1 і r2 - найближчі друг до друга значення коефіцієнта дисконтування, що задовольняють умовам (у випадку зміни знака функції з "+" на "-"):

r1 —значення табульованого коефіцієнта дисконтування, минимизирующее позитивне значення показника NPV, тобто f(r1)=minr{f(r)>0};

r2 —значення табульованого коефіцієнта дисконтування, негативне значення показника NPV, тобто f(r2)=maxr{f(r)<0}.

У першому проекті IRR дорівнює 32,2%, у другому 36,4%.

3.3.4 Дисконтований строк окупності (DPP)

Дисконтований строк окупності інвестицій розраховується по формулі:

. (3.5)

Дисконтовані оцінки строку окупності завжди більше простих оцінок, тобто ДСОИ(DPP) (СОИ(PP).

Переваги даного методу:

- простий для розрахунків;

- сприяє розрахункам ліквідності підприємства, тобто окупності інвестицій;

- показує ступінь ризикованості того або іншого інвестиційного проекту, чим менше строк окупності тим менше ризик і навпаки.

У першому проекті DPP дорівнює 2,17, у другому 3,81.

3.3.5 Модифікована внутрішня норма прибутковості (MIRR)

MIRR – це ставка в коефіцієнті дисконтування, що врівноважує припливи і відтоки засобів по проекті. Усі грошові потоки доходів приводяться до майбутнього (кінцевої) вартості за середньозваженою ціною капіталу, складаються, сума приводиться до дійсної вартості по ставці внутрішньої рентабельності; з дійсної вартості доходів віднімається дійсна вартість грошових витрат і обчислюється чиста дійсна вартості проекту, що зіставляється з дійсною вартістю витрат [27].

Метод дає більш правильну оцінку ставки реінвестування і знімає проблему множинності ставки рентабельності.

Загальна формула розрахунку має вигляд:

, (3.6)

де: COFi – відтік коштів у i-м періоді (по абсолютній величині);

CIFi – приплив коштів у i-м періоді;

r - вартість джерела фінансування даного проекту;

n - тривалість проекту.

Т.к. майбутня (термінальна) вартість сьогоднішніх надходжень:

, (3.7)

де r – ставка, по якій реінвестуються грошові припливи від проекту в міру їхнього надходження (або ринкова прибутковість, доступна інвесторові).

Вартість відтоків коштів:

(3.8)

Те,

, (3.9)

Відкіля:

(3.10)

Критерій MIRR повною мірою погодиться з критерієм NPV і тому може бути використаний для оцінки незалежних проектів. Що стосується альтернативних проектів, то протиріччя між критеріями NPV і MIRR можуть виникати, якщо проекти істотно рознятися по масштабі, тобто значення елементів в одного потоку значно більше по абсолютній величині, чим в іншого, або проекти мають різну тривалість. У цьому випадку рекомендується застосовувати критерій NPV, не забуваючи одночасно про облік ризику грошового потоку.

3.3.6 Облік впливу інфляції і ризику

При оцінці ефективності інвестиційних проектів необхідно по можливості враховувати вплив інфляції. Це можна робити коректуванням на індекс інфляції (і) або майбутніх надходжень, або ставки дисконтування. За допомогою таких перерахувань обчислюються нові грошові потоки, що і порівнюються між собою за допомогою критерію NPV.

Вагому роль при аналізі інвестиційних проектів також грає фактор ризику. Т.к. основними характеристиками інвестиційного проекту є елементи грошового потоку і ставка дисконтування, облік ризику здійснюється виправленням одного з цих параметрів. Існує кілька підходів, але в нашому випадку оптимальним є застосування виправлення на ризик ставки дисконтування.

Методика виправлення на ризик ставки дисконтування припускає уведення виправлення до ставки дисконтування:

- Установлюється вихідна вартість капіталу СС (або WACC), призначеного для інвестування.

- Визначається (експертним шляхом) премія за ризик, асоційований з даним проектом, для кожного з проектів (ra,b).