Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності інноваційної діяльності в умовах ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод" (стр. 16 из 22)

- Розраховується NPV зі ставкою дисконтування r: r = CC + ra,b.

- Проект із великим NPV вважається кращим.

З методів обліку ризику метод RADR (Risk-Adjusted Discount Rate) користується більшою популярністю. Т.к. працювати з відносними показниками зручніше і увести виправлення до ставки дисконтування легше, ніж розрахувати безризикові еквіваленти [28].

Якщо ризик реалізації розглянутого проекта відрізняється від типових проектів інвестора, необхідно в норму дисконтові (Е або НД) включати премію за ризик :

(3.11)

Розмір премії за ризик встановлюється експертами. Як аналог використовують американську класіфікацію рекомендацій, приведених у таблиці 3.13.

Таблиця 3.13 - Рекомендований розмір премії,за ризик

Група інвестицій

Премія за ризик (ПР)
Інвестиції, що заміщають - категорія 1 (нові машини й устаткування, транспортні засоби і т.д., що будуть виконувати в основному ті ж функції, що і старе устаткування, що заміняється) 0
Інвестиції, що заміщають - категорія 2 (нові машини й устаткування, що замінять старе устаткування, алі є технологічно більш зробленими, вимагають більш високої кваліфікації працівників, інших виробничих підходів і т.п.) 0,03
Інвестиції, що заміщають - категорія 3 (нові потужності, що заміщають старі потужності, нові заводі на тім же чи іншім місці) 0,06
Нові інвестиції — категорія 1 (нові чи потужності зв'язане устаткування, за допомогою якого будуть чи вироблятися продаватися ті продукти, що уже вироблялися) 0,05
Нові інвестиції — категорія 2 (нові чи потужності машини для чи виробництва продаж виробничих ліній, що тісно зв'язані з існуючими виробничими лініями) 0,08
Нові інвестиції — категорія 3 (нові чи потужності чи машини поглинання (придбання) інших форм для чи виробництва продаж виробничих ліній, що не зв'язані з первісною діяльністю компанії 0,15
Інвестиції в НДР — категорія 1 (прикладні НДР, спрямовані на визначені специфічні цілі) 0,10
Інвестиції в НДР—категория 2 (фундаментальні дослідження, мети яких можуть бути поки точно не визначений і результат точно не відомий) 0,20

Для даних іннвестиційних проектів рекомендований розмір премії дорівнює 0,03.

3.3.7 Модель оптимізації інноваційних проектів

(3.12)

де

- дисконтований срок окупності першого (другого) інноваційного проекту;

- внутрішня норма прибутковості першого (другого) інноваційного проекту;

- вартість власного капіталу першого (другого) інноваційного проекту;

- чистий приведений доход першого (другого) інноваційного проекту.

Обмеження

де ПБ – початковий баланс графіка обслуговування боргу;

ПК – позиковий капітал графіка обслуговування боргу;

КБ – кінцевий баланс графіка обслуговування боргу ;

В – відсотки по боргу;

ВПК – вартість позикового капіталу;

ОЧ – основна частина графіка обслуговування боргу;

РВ – річна виплата боргу;

КБ – кінцевий баланс графіка обслуговування боргу;

ПВ – перемінні витрати;

ЧПВЦ – частка перемінних витрат у ціні;

ВТ – виторг;

А – амортизаційні відрахування;

ВОЗ – вкладення в основны засоби;

ЗВОЗ – залишкова вартість основних засобів;

ТП – тривалість проекту;

ГК – грошові кошти;

ОК – оборотні кошти;

ДЗ – дебіторська заборгованість;

ТМЗ – товарно-матеріальні запаси;

АК – активи усього;

ОЗ – основні засоби;

ЧГП – чистий грошовий потік;

ЧП – чистий прибуток;

ОВОФ – статочна вартість оновних фондів;

ВОЧБ – виплата основної частини боргу;

ЗДЗ – зміна дебіторської заборгованності;

ЗТМЗ – зміна товарно-матеріальних запасів;

ЗКЗ – зміна кредиторської заборгованності;

ВВК – вартість власного капіталу;

І – інфляційні очікування;

ПР – премія за ризик;

ДГП – дисконтований грошовий потік;

АДП – акумульований дисконтований потік;

СВК – сума власного капіталу;

і = 1,2,3 ... 5.( кроки розрахунку проектів)

Змінними параметрами є загальний обсяг інвестицій, залишкова вартість основних засобів, частка власного капіталу, вартість власного капіталу, період обороту дебіторської заборгованості, період обороту кредиторської заборгованості, період обороту товарно-матеріальних запасів.

Після застосування оптимізаційної моделі були отримані результати, які представлені в таблиці 3.14.

Таблиця 3.14 – Зрівняльна характеристика показників

Показники проект №1 проект №2
до після до після
NPV, млн. грн. 0,12 0,20 0,21 0,52
IRR, % 35,91% 38,22% 34,03% 38,89%
DPP, роки 2,17 2,14 3,81 3,60
IP 1,09 1,29 1,19 1,48

Проект 1 після оптимізації. Дисконтований період окупності дорівнює 2,14 року. Це менше, ніж тривалість реалізації проекту. Тому проект можна прийняти. Чисте сучасне значення має позитивний результат (0,20 млн. грн.), тому проект також ефективний. Внутрішня норма прибутковості також більше, ніж вартість власного капіталу. Індекс прибутковості дорівнює 1,29. Усі розраховані показники припускають високу ефективність проекту і доцільність упровадження технологічної лінії для випуску нового виду продукції. Єфективність від оптимізації дорівнює 0,08 млн. грн.

Проект 2 після оптимізації. Дисконтований період окупності дорівнює 3,8 року. Це менше, ніж тривалість реалізації проекту. Тому проект можна прийняти. Чисте сучасне значення має позитивний результат (0,52 млн. грн.), тому проект також ефективний. Внутрішня норма прибутковості також більше, ніж вартість власного капіталу. Індекс прибутковості дорівнює 1,48. Таким чином, за всіма критеріями ефективності приходимо до одного результату, що цей проект є ефективним. Ефективність від оптимізації дорівнює 0,31 млн. грн.

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 3

У третьому розділі були розглянуті сучасні методи та проблеми економічної оцінки інноваційних проектів, проведено розрахунок оптимізаційних проектів та їх оптимізація.

Унаслідок узагальнення показників оцінки ефективності інноваційних проектів та аналізу переваг і недоліків кожного з них було зроблено висновок про те, що жоден з показників не дає найповнішу і найточнішу інформацію про ефективність проекту. Проведена оцінка окремих інноваційних проектів також показала, що за одним показником неможливо зробити правильні висновки про доцільність вибору інноваційного проекту. Тому для оцінки ефективності інноваційних проектів пропонується комплексне використання усіх наведених показників: чистого дисконтованого прибутку (NPV), внутрішньої норми рентабельності (IRR), індексу прибутковості (PI), терміну окупності (DPP), модифікованої ставки рентабельності (MIRR).

NPV характеризує кінцевий ефект у абсолютному вигляді. Однак при розрахунку NPV прогнозується ряд показників, що використовуються як вихідні дані. Тому користування показником NPV пов'язано з ризиком.

Для зменшення ризику необхідно оцінювати проекти за показниками IRR та PI. Чим більше значення IRR та чим більше за одиницю значення PI, тим менш ризикованим є проект. PI характеризує рівень доходів на одиницю витрат, тобто ефективність вкладень. Чим більше цей показник, тим вище віддача кожної гривні, інвестованої у проект.

У випадку, коли IRR не має позитивного значення або виникає множинність значень IRR, застосовують показник МIRR. Він також дозволяє контролювати правильність розрахунків, оскільки його значення завжди менше, ніж IRR.

Строк окупності застосовували не як показник ефективності проекту, а лише для обмежень при прийнятті рішення.

Методика оцінки інноваційних проектів проілюстрована на прикладі двох реальних проектів. Після чого використали оптимізаційну модель, яка ґрунтується на перерозподілі ресурсів та деякій зміні вихідних даних.

Проект 1 після оптимізації. Дисконтований період окупності дорівнює 2,14 року. Це менше, ніж тривалість реалізації проекту. Тому проект можна прийняти. Чисте сучасне значення має позитивний результат (0,20 млн. грн.), тому проект також ефективний. Внутрішня норма прибутковості також більше, ніж вартість власного капіталу. Індекс прибутковості дорівнює 1,29. Усі розраховані показники припускають високу ефективність проекту і доцільність упровадження технологічної лінії для випуску нового виду продукції. Ефективність від оптимізації дорівнює 0,08 млн. грн. Прогноз, розрахований з урахуванням інвестицій у виробництво нової технологічної лінії, забезпечує значне зростання показників, зокрема збільшення товарної продукції на 3%, збільшення прибутку від реалізації більш ніж у 1,5 рази. Унаслідок чого відбулося збільшення рентабельності виробництва на 22% по відношенню з попереднім періодом. За рахунок збільшення обсягів виробництва було досягнуте зниження витрат на одиницю товарної продукції на 15 %.

Проект 2 після оптимізації. Дисконтований період окупності дорівнює 3,8 року. Це менше, ніж тривалість реалізації проекту. Тому проект можна прийняти. Чисте сучасне значення має позитивний результат (0,52 млн. грн.), тому проект також ефективний. Внутрішня норма прибутковості також більше, ніж вартість власного капіталу. Індекс прибутковості дорівнює 1,48. Таким чином, за всіма критеріями ефективності приходимо до одного результату, що цей проект є ефективним. Ефективність від оптимізації дорівнює 0,31 млн. грн.