Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності інноваційної діяльності в умовах ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод" (стр. 18 из 22)

Властивості OptionButton_ аналогічні властивостям прапорця, крім TripleState, що не використовуються.

Події елемента OptionButton також включає лишь подія Click для організації відгуку на щиглика миші, наприклад

Private Sub Соммаndвuttоn1_Click ( )

при натисканні кнопки видається інформація

про активний перемикач

Select Case True

Case OptionButton1.Value=True

MsgBox “Виділений перемикач №1”

Case OptionButton1.Value=True

MsgBox “Виділений перемикач №2”

Case OptionButton1.Value=True

MsgBox “Виділений перемикач №3”

End Select

End Sub

Створення користувальницької форми. У редакторі VBA виконаєте команду Вставка/UserForm (Insert/UserForm), на екрані з'явиться порожня користувальницька форма і Панель інструментів, схожа на панель Елементи керування, вікно Властивості містить властивості користувальницької форми і воно додається в список вікна проекту.

Поміщати елементи керування на користувальницьку форму можна щигликом миші по елементі і перетаскуванням його у вікно користувальницької форми в потрібне місце. Для зміни властивостей елемента керування необхідно його виділити й у вікні Властивості виконати необхідні зміни властивостей. У будь-який момент форму можна відкрити, натиснувши кнопку Запуск підпрограми/ UserForm на панелі інструментів [33].

Відображення і закриття форми. Для відображення форми з підпрограми VBA викликається метод Show користувальницької форми. У приведеному прикладі форма UserForm1 відображена на екрані і перевіряється натискання кнопок ОК і Скасування за допомогою властивості Tag користувальницької форми. Для закриття користувальницької форми викликається метод Hide елемента керування.

Sub Відображення_форми ()

UserForm1. Show

If UserForm1.Tag = vbOK Then

MsgBox "Натиснута кнопка ОК"

Else

MsgBox "Натиснута кнопка Скасування"

End If

End Sub

4.5 Призначення інформаційної системи

У даному дипломі створена система підтримки ухвалення рішення «ВАТ Дніпропетровський лакофарбовий завод», що містить дві підсистеми «Оптимізаційне моделювання» і «Аналіз господарської діяльності».

СППР ВАТ ДЛФЗ розроблена для:

- ефективної обробки даних (Форма 1 і Форма 2);

- розрахунку технико – економічних показників;

- розрахунку фінансових коефіцієнтів;

- графічного представлення отриманих результатів;

- розрахунку інноваційних проектів, що у свою чергу включає

· складання таблиці інвестиційних потреб;

· складання таблиці джерел фінансування (власні фінансові засоби, позикові фінансові засоби);

· складання графіка обслуговування боргу;

· прогноз прибутку;

· прогноз балансу інвестиційного проекту;

· прогноз грошових потоків;

· розрахунок показників ефективності інвестиційного проекту;

- оптимізації інноваційних проектів;

- оцінки ефективності інноваційних проектів.

C обліком рекомендацій, приведених вище, у розробленій системі використовується кнопковий інтерфейс робочого листа Excel. Система містить заставку і головне меню.

4.6 Інструкція користувача

Кожна технологічна схема супроводжується документацією. Документація по розробленій інформаційній системі містить у собі Інструкцію для користувача.

Інструкція для користувача містить:

1. Уведення;

2. Призначення й умова використання;

3. Підготовка до роботи;

4. Опис операції;

5. Аварійні ситуації;

6. Рекомендації з освоєння.

1. Дана система надає можливість оцінити фінансовий стан підприємства, зробити його аналіз і виконати оцінку ефективності інноваційних проектів, а також оптимізувати інноваційні проекти. Система функціонує на окремому комп'ютері або локальній обчислювальній мережі. Мережа поєднує комп'ютери, установлені на робочих місцях працівників структурних підрозділів, що беруть участь у технологічних процесах діловодної діяльності.

Уважно прочитайте дану інструкцію перед тим, як приступати до роботи із системою. Тільки в цьому випадку у Вас не виникне ніяких ускладненням з її використанням.

2. Інформаційна система призначена для оцінки стану підприємства, розрахунку фінансових показників і фінансової стійкості підприємства, оцінки ефективності інноваційних проектів, а також їхньої оптимізації.

Задача вирішується на автоматизованому робочому місці економіста.

3. Попереднім етапом підготовки до роботи в системі можна вважати установку даної системи на АРМ економіста і її настроювання. Цю роботу повинні виконати співробітники, що відповідають за експлуатацію електронно-обчислювальної техніки. На робочому столі повинний бути створений ярлик з посиланням на інформаційну систему.

4. Для того щоб запустити ІС відкрийте ярлик «ВАТ ДЛФЗ» на робочому столі.

Щоб почати роботу натисніть кнопку <Вхід> на робочому листі. Якщо натиснути кнопку <Об авторі> з’явиться форма з даними про тему дипломної роботи, ФІП автора та його фотокартка, яка теж є кнопкою, що викликає особисті данні. Якщо треба вийти із системи натисніть <Вихід>.

Після натиснення кнопки <Вхід> відкривається лист Головне меню (рис. 4.1), де знаходяться кнопки переходу до двох підсистем, повернення до Заставки та гіперсилка на сайт ВАТ ДЛФЗ http://www.dlkz.com.ua/.

Рисунок 4.1 – Головне меню

Вам запропонований вибір виконати:

1. аналіз господарської діяльності:

- розрахунок техніко-економічних показників;

- розрахунок фінансових коефіцієнтів;

- графічне представлення розрахунків;

2. оптимізаціїне моделювання:

- розрахунок інноваційних проектів;

- оптимізація інноваційних проектів;

- оцінка ефективності проектів.

Ви натискаєте відповідну кнопку в залежності від того, що Вам потрібно виконати.

Далі у Вас маються наступні можливості:

· На підставі бухгалтерської звітності зробити потрібні Вам фінансові розрахунки. Особливість використання полягає в тім, що змінюючи дані бухгалтерської звітності Ви автоматично одержуєте різні фінансові розрахунки (ТЕП, фін. коефіцієнтів). Таким чином, дана ІС дозволяє заощадити час і зусилля.

· На підставі вихідних даних (рис. 4.2) виробляється розрахунок інноваційних проектів і подальша оптимізація, а також оцінка ефективності рис. (4.3).

Рисунок 4.2 – Вихідні данні

При цьому в будь-який момент Ви можете в головне меню – натисканням кнопки <Головне меню>, а також переходити на необхідний крок розрахунку без повернення в <Головне меню>, а прямим натисканням кнопки.

Після того як Ви закінчили роботу в системі і хочете вийти з неї, необхідно натиснути кнопку <Заставка>, на даному листі вибрати <Вихід> і відповісти на запитання «Зберегти зміни?». Якщо Ви упевнені в тім, що усі зробили правильно, і Вам потрібно зберегти дану інформацію і розрахунки – потрібно натиснути «ТАК». В іншому випадку – натиснути «Ні». Але якщо ви дійшли останнього кроку розрахунку, то вам немає потреби повертатись до Головного меню, тому що там теж є кнопка <Вихід>.


Рисунок 4.3 – Оцінка ефективності

5. У випадку виникнення яких-небудь неполадок у роботі із системою, варто звернутися до особи, відповідальному за експлуатацію електронно-обчислювальної техніки.

6. Для того щоб ефективно працювати в системі, необхідно ознайомитися з інструкцією з користування системою.

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 4

У четвертому розділі розроблена система підтримки ухвалення рішення «ВАТ Дніпропетровський лакофарбовий завод», що призначений для оцінки стану підприємства, розрахунку фінансових показників і фінансової стійкості підприємства, оцінки ефективності інноваційних проектів, а також їхньої оптимізації.

Для створення застосовується Microsoft Excel, що є найбільш могутнім засобом розробки інформаційних систем, що сполучає в собі переваги як табличного процесора, та і засобів візуального програмування - убудованої мови Visual Basic for Applications.

Для розробки інтерфейсу користувача обраний кнопковий інтерфейс, тому що він задовольняє усім вимогам (простота використання і можливість модифікації), а також є досить наочному й ефективним у використанні.

Розроблена система складається з двох підсистем:

1. аналіз господарської діяльності:

- розрахунок техніко-економічних показників;

- розрахунок фінансових коефіцієнтів;

- графічне представлення розрахунків;

2. оптимізаційне моделювання:

- розрахунок інноваційних проектів;

- оптимізація інноваційних проектів;

- оцінка ефективності проектів.

Система підтримки ухвалення рішення «ВАТ Дніпропетровський лакофарбовий завод» функціональна, проста в звертанні, здатна швидко модернізуватися, а так само має ергономічний дизайн

РОЗДІЛ 5 ОХОРОНА ПРАЦІ

5.1 Охорона праці на підприємстві

Охорона праці – це система правових, соціально - економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і учбово-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатність людини в процесі праці. Поняття „охорона праці” фактично розкриває головні напрямки, що створюють систему забезпечення безпеки життя і здоров'я працівників у процесі їхньої трудової діяльності, тобто ця система містить заходи, що окремо або в сукупності спрямовані на створення умов роботи, що відповідають вимогам збереження життя і здоров'я працівників у процесі трудової діяльності.

Охорона праці спирається на комплекс державних законодавчих актів. Загальними законодавчими актами, що визначають основні положення щодо охорони праці, є Конституція України, Кодекс законів про працю, Закони України “ Про охорону праці”, “Про забезпечення санітарного й епідемічного благополуччя населення”, “Про пожежну безпеку”, “ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійному захворюванні, що послужило причиною втрати працездатності” і відповідні підзаконні акти [35,36,37,38,39].