Смекни!
smekni.com

Підвищення ефективності інноваційної діяльності в умовах ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод" (стр. 20 из 22)

- значення напруги у електромережі, що може скласти небезпеку для

- людини;

- замикання електромережі та проходження електроструму через тіло людини у разі дотику до відкритих струмоведучих частин електрообладнання зі електропроводами з нарушеною ізоляцією;

- нераціональне розташування екрану ПЕОМ стосовно очей, що може призвести до перенапруги зору;

- недостатне освітленість робочих поверхонь у зоні відеотерміналів;

- іонізація повітря елементами аисоковольтної схеми блоку живлення, що призводить до виникнення позитивних іонів;

- наявність рентгенівського, радіочастотного, інфрачервоного,

- ультрафіолетового та видимого випроминювання, внаслидок чого людина може отримати ураження шкіри та очей.

При використанні копіювального апарату здійснюється виділення шкідливої речовини, а саме озону, що проникає до організму людини через органи подиху. ГДК для озону 0,1 мг/

, клас небезпеки – I.

До несприятливих факторів також можна віднести умови мікроклімату, що не відповідають нормативам, а саме: недостатнє опалення, вентиляція та кондиціонування.

Наявність та комплексна дія зазначених несприятливих фізичних, хімічних та соціально-психологічних факторів викликає зниження працездатності, розлад функціональних можливостей організму людини, а саме: зниження гостроти зору, підвішення напруження, зниження щільності засвоюваних сигналів тощо.

5.3 Заходи по забезпеченню безпечних та здорових умов праці

Для раціональної та безпечної організації праці користувача ПЕОМ необхідно, щоб відеомонітор комп’ютера розташовувався на відстані не менше ніж 35 см від очей людини; для мінімізації шкідливого впливу електромагнітного поля та випромінювань, необхідно забезпечувати усі комп’ютери захисними екранами. Також для послаблення електростатичного поля та електромагнітного опромінювання відіомоніторів треба використовувати захисні фільтри.

На даному підприємстві з метою зниження шкідливого впливу роботи з ПЕОМ встановлюється наступний режим праці та відпочинку: 5-10 хвилин відпочинку через 1 годину безперервної праці або 15-20 хвилин – через 2 години.

Для забезпечення роботи електроприладів на підприємстві застосовується електричний струм напругою 220 В.

Захисне заземлення та постійний контроль ізоляції струмоведучих частин електроустаткування й електропроводів – це ті заходи, що використовуються з метою забезпечення безпечної експлуатації електрообладнання.

Дане приміщення за ступенем ураження людей електрострумом належить до 1 класу. Для забезпечення безпеки при використанні електроприладів використовується захисне заземлення.

Штучні заземлювачі застосовують у вигляді вертикальних електродів. У даному випадку за вертикальні електроди використовують стальні труби діаметром 35 мм (d). Довжина заземлювачів з труб 2,5 м (l).

У приміщенні відділу цін та економічного аналізу має місце природне бокове та загальне штучне освітлення згідно з СНиП II-4-79 “Природне та штучне освітлення”.

Природне освітлення – це освітлення приміщення прямим і відбитим денним світлом, яке проникає через вікно. Дане приміщення відноситься до II розряду зорових робіт.

Штучне освітлення забезпечується освітлювальними приладами.

Штучне освітлення розраховується в залежності від призначення освітлюваного приміщення. Визначаємо норму освітленості: розряд зорової роботи- II, підрозряд – в, освітленність при загальному освітленні – 500 лк.

Для приміщень кабінетів, офісів, робочих приміщень, учбових приміщень, лабораторій тощо вибираємо світильники типу ЛСП 02В-1х40 з газорозрядними лампами низького тиску (люмінисцентні) з типу ЛБ-40.

Необхідна кількість світильників визначається за формулою 5.1.

,(5.1)

де N – необхідна кількість світильників, шт.;

- мінімальна нормативна освітленість для даного розряду зорової роботи,

= 500 лк;

S – площа приміщення,

S =32

;

К – коефіцієнт запасу, К = 1,5;

Z - поправочний коефіцієнт світильника, Z = 1,3;

F світловий потік одноєї лампи у світильнику, F = 4800 лм;

n- кілкість ламп у світильнику, n= 1;

u коефіцієнт використання освітлювальної установки, u = 0,7.


шт.

Таким чином, необхідна кількість світильників – 9 шт.

Для нормалізациї параметрів мікроклімату необхідно здійснювати вентиляцію та опалення виробничих та побутових приміщень згідно з СНиП “Опалення, вентиляція та кондиціювання повітря”.

Передбачається природна (за рахунок кватирок та фрамуг) та штучна вентиляція. Штучна вентиляція здійснюється за допомогою спеціальних приладів.

Кондиціонування повітря – це створення та автоматизована підтримка нормального повітря у приміщенні. У даному приміщені використовується повне кондиціонування, а це означає, що підтримується постійна вологість та температура повітря.

Опалювальні установки повинні бути старанно перевірені та відремонтовані перед початком опалювального сезону та при усьому відповідати протипожежним вимогам стандартів, будівельних норм.

Дане підприємство забезпечується водою з допомогою системи водопостачання.

Система водопостачання знаходиться у тісному зв’язку з системою каналізації. Каналізація для відводу побутових та промислових зливів на всьому своєму протязі повинна бути зачиненою. Каналізаційні мережі та гідрозатвори необхідно періодично перевіряти та очищувати. Дахи наглядаємих колодязів каналізації повинні бути постійно зачинені.

Зазначені вище заходи по створенню безпечних та здорових умов на робочому місці повинні виконуватись у відповідності з певними нормами.

5.4 Характеристика приміщення за вибухо- та пожежною небезпекою

Дане приміщення відноситься до категорії В, так як у ньому знаходяться горючі речовини, тобто матеріали (папір, меблі, картон), клас зони по ПУЕ П-II.

До можливих причин виникнення пожеж на підприємстві відносять:

- несправність електрообладнання, невиконання вимог електробезпеки при проектуванні електрообладнання;

- несправність технологічного обладнання, порушення термоізоляції;

- порушення правил користування електроприладами;

- відсутність близкозахисту, в результаті чого від первинної дії блискавки може виникнути пожежа;

- порушення трудової дисципліни та правил пожежної безпеки працівниками на підприємстві.

5.5 Протипожежні заходи

При виникненні пожежі вже на початковій стадії виділяються теплота,

токсичні продукти згорання, можливі обвали конструкцій, тому в будівлі при проектуванні були передбачені 3 евакуаційних виходи.

Ступінь вогнестійкості даної будівлі –2.

Головним засобом запобігання пожежам і вибухам від електрообладнання є правильний вибір та експлуатація обладнання, дотримання інструкцій при користуванні цими електроприладами, які надаються при їх придбанні.. Також уся електромережа повинна мати надійну ізоляцію.

За блискавкозахистом дана будівля відноситься до II категорії, який забезпечується конкретними видами блискавковідводів для кожної категорії; у нашому випадку це блискавковідводи, встановлені безпосередньо на будинку.

5.6 Засоби гасіння пожеж

Для розміщення первинних засобів пожежегасіння у будівлі вказуються спеціальні пожежні щити з належним інвентарем. На службових сходових проходах передбачені вогнегасники ВХП-10. Приміщення підприємства забезпечено сучасною протипожежною сигналізацією та системою пожежогасіння, також воно оснащене телефонним зв’язком.

Не треба забувати, що будь-яку пожежу легше ліквідувати на початковій стадії, вживаючи засоби до її локалізації, щоб не допустити збільшення площі горіння. Це в багатьох випадках залежить від оснащення виробничих приміщень первинними засобами гасіння пожеж та уміння використовувати їх усіма працюючими. До первинних засобів гасіння відносяться пожежні крани, вогнегасники, пісок, ковдри та кошми, лопати, совки, сокири, багри та інше.

Найбільш поширені ручні вогнегасники:

Хімічні пінні /ОХП – 10/,

Повітряно – пінні /ОВП – 10/,

Газові вуглекислотні /ОУ/ та спеціальні – вуглекислотно – бром етилові /ОУБ/,

Порошкові /ОП – 10/,

Пересувні вогнегасники одно балонного та двоколонного типу УП-ІМ та УП-2М.

Пінні вогнегасники не можна застосовувати для гасіння електроустановок, які знаходяться під напругою, а також речовин, які займаються при взаємодії з водою. У цьому випадку застосовують газові вуглекислотні вогнегасники різних типів.

Для гасіння невеликих загорянь лужних металів, кремній- та алюмініорганічних застосовують ручні порошкові вогнегасники типу ОП-10.

Для ліквідації невеликих загорянь, які виникають при витоках крізь сальники прокладки або ущільнення різноманітних люків та лазів, застосовують первинні засоби гасіння; азбестові покривала, повстяні ковдри та інше.

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 5

У данному розділі були розглянуті основні положення охорони праці на ВАТ ДЛФЗ та дана оцінка умов, в яких проводилась дипломна робота.

Головна мета виконання законів для поліпшення умов і охорони праці – це досягнення соціальної ефективності: збереження здоров'я працюючих, збільшення тривалості активної життєдіяльності, запобігання травматизму й імовірності професійних захворювань.

Наявність та комплексна дія несприятливих фізичних, хімічних та соціально-психологічних факторів викликає зниження працездатності, розлад функціональних можливостей організму людини, а саме: зниження гостроти зору, підвішення напруження, зниження щільності засвоюваних сигналів тощо.