Смекни!
smekni.com

Ціноутворення на ВАТ "Тера" в економічно-господарському та правовому контексті (стр. 20 из 22)

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА, Actіvіty Based Costіng, АВС) - метод визначення вартості й інших характеристик виробів, послуг і споживачів, що використовують як основу функції й ресурси, задіяні у виробництві, маркетингу, продажі, доставці, технічній підтримці, наданні послуг, обслуговуванні клієнтів, а також забезпеченні якості.

Метод ФВА розроблений як "операційно-орієнтована" альтернатива традиційним фінансовим підходам. Зокрема , на відміну від традиційних фінансових підходів метод ФВА:

- надає інформацію у формі, зрозумілої для персоналу підприємства, що безпосередньо участвуют у бізнес- процесі;

- розподіляє накладні витрати відповідно до детального прорахунку використання ресурсів, докладним поданням про процеси і їхній вплив на собівартість, а не на підставі прямих витрат або обліку повного обсягу випуску продукції.

ФВА-метод - один з методів, що дозволяє вказати на можливі шляхи поліпшення вартісних показників. Ціль створення ФВАмоделі для вдосконалювання діяльності підприємства - досягти поліпшень у роботі підприємства по показниках вартості, трудомісткості й продуктивності. Проведення розрахунків по ФВАмоделі дозволяє одержати великий обсяг інформації для ухвалення рішень.

В основі методу ФВА лежать дані, які забезпечують менеджерів інформацією, необхідної для обґрунтування й прийняття управлінських рішень при застосуванні таких методів, як:

- "точно в строк" ( Just-Іn-Tіme, JІ) і KANBAN;

- глобальне управління якістю (Total Qualіty Management, TQM);

- безперервне поліпшення (Kaіzen);

- реінжинірингу бізнес- процесів (Busіness Process Reengіneerіng, BPR).

Концепція ФВА дозволяє представити управлінську інформацію у вигляді фінансових показників. Використовуючи як одиниці виміру фінансових показників просто UAH, ФВА-метод відображає фінансовий стан фірми краще, ніж це робить традиційний бухгалтерський облік. Це відбувається тому, що ФВА- метод фізично відбиває функції людей, машин і устаткування. Метод ФВА відображає рівень споживання ресурсів функціями, а також причини, по яких ці ресурси використовуються.

ФВА інформацію можна використовувати як для поточні (оперативного) управління, так і для прийняття стратегічних рішень. На рівні тактичного керування інформацію із ФВА моделі можна використовувати для формування рекомендацій зі збільшення прибутку й підвищенню ефективності діяльності організації. На стратегічному - допомогу в прийнятті рішень щодо реорганізації підприємства, зміни асортиментів продуктів і послуг, виходу на нові ринки, диверсифікованості й т.д. ФВА інформація показує, як можна перерозподілити ресурси з максимальною стратегічною вигодою, допомагає виявити можливості тих факторів (якість, обслуговування, зниження вартості, зменшення трудомісткості), які мають найбільше значення, а також визначити найкращі варіанти капіталовкладень.

Основні напрямки використання ФВА моделі для реорганізації бізнес- процесів - це підвищення продуктивності, зниження вартості, трудомісткості, часу й підвищення якості.

Підвищення продуктивності містить у собі три етапи. На першому етапі здійснюється аналіз функцій для визначення можливостей підвищення ефективності їхнього виконання. На другому - виявляються причини непродуктивних витрат і шляхи їхнього усунення. І, нарешті, на третьому етапі здійснюється моніторинг і прискорення потрібних змін за допомогою виміру основних параметрів продуктивності.

Що стосується зниження вартості, трудомісткості й часу, то за допомогою ФВАметоду можна так реорганізувати діяльність, щоб було досягнуто стійке їхнє скорочення. Для цього необхідно зробити наступне:

- скоротити час, необхідне для виконання функцій;

- усунути непотрібні функції;

- сформувати перелік функцій за вартістю, трудомісткості або часу;

- вибрати функції з низькою вартістю, трудомісткістю й часом;

- організувати спільне використання всіх можливих функцій;

- перерозподілити ресурси, що вивільнилися в результаті удосконалень.

Очевидно, що перераховані вище дії поліпшують якість бізнес-процесів. Підвищення якості бізнес-процесів здійснюється за рахунок проведення порівняльної оцінки й вибору раціональних (по вартісному або тимчасовому критерії) технологій виконання операцій або процедур.

Одним з напрямків використання принципів, засобів і методів ФВА є планування бюджету, засноване на функціях. Планування бюджету використовує ФВА модель для визначення обсягу робіт і потреби в ресурсах. Можна виділити два шляхи використання:

- вибір пріоритетних напрямків діяльності, ув'язаних зі стратегічними цілями;

- розробка реалістичного бюджету.

ФВА інформація дозволяє приймати усвідомлені й цілеспрямовані рішення про розподіл ресурсів, що опираються на розуміння взаємозв'язків функцій і вартісних об'єктів, вартісних факторів і обсягу робіт.

Розвитком ФВА-методу став метод функціонально-вартісного управління (ФСВ, Actіvіty-Based Management, ФСУ).

ФВУ - це метод, що включає управління витратами на основі застосування більш точного віднесення витрат на процеси й продукцію. Особливо звертаємо увагу на те, що ФВУ- метод дозволяє не тільки визначати витрати, але й управляти ними. Однак, не варто ставити знак рівності між керуванням і контролем. Дані ФВА/ФВУ використовуються більше для "прогнозного" моделювання, ніж для контролю. На сьогоднішній день використання даних про витрати для потреб контролю витісняється більш оперативною інформацією від TQM- Методу, реалізованого у вигляді функцій статистичного контролю процесів (Statіstіcal Process Control, SPC), або від інтегрованих інформаційних систем, що працюють у режимі реального часу.

Фахівці, що здійснюють ФВА повинні мати високий рівень розвитку абстрактного мислення й творчого (науково-технічного) уяви. Дані індивідуально-психологічні характеристики сприяють збільшенню розмаїтості альтернатив при прийнятті управлінських рішень.

Угруповання витрат по факторах виробництва дозволяє виявити ієрархічну структуру напрямків зниження вартості виробів. Напрямку доцільно деталізувати, ранжируя по ступені значимості, обумовленої методом експертної оцінки. Зіставлення функцій з витратами на їхнє здійснення дозволяє вибирати шляхи здешевлення продукції.

Співвіднесення питомої ваги витрат на функцію в загальних витратах і значимості відповідної йому функції, дозволяє обчислити коефіцієнт витрат по функціях. Оптимальним уважається. При істотному перевищенні даним коефіцієнтом одиниці , необхідно шукати шляхи здешевлення даної функції.

Результатом проведеного ФВА є альтернативні варіанти рішень, у яких ураховується співвідношення сукупних витрат на вироби (являющихся сумою заелементних витрат), з базовими витратами. Базою можуть служити мінімально можливі витрати на виріб.

При проведенні функціонально-вартісного аналізу визначають функції елементів продукції й проводять оцінку витрат на реалізацію цих функцій з метою зниження витрат. Іншими словами, ФВА повинен сприяти виготовленню або модернізації продукції високої якості при одночасному нагромадженні функціонально зайвих витрат, завдяки рішенню наступних проблем:

* економія матеріалів і витрат праці;

* зниження собівартості продукції;

* цілеспрямоване забезпечення високої якості продукції;

* поліпшення споживчих властивостей продукції;

* досягнення оптимального співвідношення " якість-ціна";

* пошук резервів зниження витрат на виробництво й эксплуата- цию продукції;

* пошук резервів підвищення якості продукції.

Організація роботи з будь-якої форми ФВА передбачає виконання декількох етапів

1. Підготовчий

Створення організаційних передумов для впровадження ФВА. Визначення об'єкта аналізу з відповідним техніко-економічним обґрунтуванням. Підбор і твердження дослідницької групи ФВА. Визначення цілей, завдань, глибини пророблення техніки проведення ФВА по об'єкті. Розробка й затвердження плану-графіка проведення робіт з ФВА. Оформлення розпорядження по підприємству про проведення ФВА обраного об'єкта.

2. Інформаційний

Збір, обробка й аналіз інформації про об'єкт. Побудова структурної моделі об'єкта ФВА.

3. Аналітичний

Визначення складу об'єкта й виявлення зв'язків між елементами. Виявлення й формулювання функцій. Класифікація функцій. Побудова функціональної моделі об'єкта. Оцінка рівня виконання функцій. Визначення функціональної, проблемної й витратної залежності об'єкта. Побудова сполученої (функціонально-структурної) моделі об'єкта. Формулювання завдань удосконалювання об'єкта.

4. Творчий

Пошук ідей і варіантів рішень по вдосконалюванню об'єкта. Обробка й систематизація результатів проведення творчих нарад. Підготовка матеріалів для оцінки отриманих результатів.

5. Дослідницький

Оцінка, обговорення й відбір раціональних варіантів спільно з фахівцями функціональних служб. Комерційна оцінка варіантів рішень відповідно до обраного на даному етапі критеріями. Оцінка реальних пропозицій.

6. Рекомендаційний

Розгляд пропозицій відповідними службами підприємства. Проведення техніко-економічних розрахунків. Ухвалення рішення комітетом ФВА про прийнятність пропозицій. Складання плану- графіка впровадження рекомендацій. Передача затверджених рекомендацій відповідним службам.

7. Етап впровадження

Затвердження керівництвом плану- графіка впровадження. Розробка й складання відповідної документації про впровадження. Впровадження отриманих результатів. Оцінка отриманих результатів.

Отже, ціль методу складається в об'єднанні понять "резерв", "ефективність" і "якість", тобто функціонально-вартісної аналіз варто використовувати як інструмент підвищення ефективності промислового виробництва й з позиції маркетингу.

Підсумком проведення ФВА повинне бути зниження витрат на одиницю корисного ефекту. Це досягається шляхом скорочення витрат (приблизно на 20-30%) при підвищенні споживчих властивостей продукції, при збереженні заданого рівня якості.