Смекни!
smekni.com

Ціноутворення на ВАТ "Тера" в економічно-господарському та правовому контексті (стр. 8 из 22)

Однак, можна помітити, що рівень рентабельності продукції по всіх найменуваннях у середньому тримається на оцінці 30%, що є достатнім рівнем прибутковості.


2.3 Прогнозування техніко-економічних показників діяльності підприємства.

Однією із самих основних і важливих функцій управління є функція планування, що припускає рішення про те, якими повинні бути цілі організації і як досягти їх. Відомий американський фахівець в області планування Р. Акоф назвав його проектуванням майбутнього й бажаних шляхів його досягнення, одним із самих складних видів розумової діяльності, доступних людині. Плануванням на підприємстві поетапно охоплюється робота людей і рух ресурсів (матеріальних і фінансових), націлених на одержання заданого кінцевого результату.

Прогнозування (передбачення) – це спроба визначити стан будь-якого явища або процесу в майбутньому.

Прогнозування – це процес складання прогнозу, тобто це наукове обґрунтування можливих кількісних і якісних змін стану діяльності підприємства в майбутньому. Принципи прогнозування показані на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Принципи прогнозування [34]


Перспективне планування слід відрізняти від прогнозування.

Прогнозування є одним з етапів перспективного планування, тобто на мікрорівні, при складанні стратегічних планів можуть прогнозуватися рівень цін, вартість робочої сили, об’єм продажів і частка ринку, прибуток і рентабельність, необхідні капіталовкладення, ризик і т.д.

Процес планування здійснюється на наступних принципах планування – це: 1. цільова спрямованість, тобто вибір і обґрунтовування цілей підприємства. Це початковий пункт планування.

В загальному випадку виділяють наступні основні цілі:

- господарсько-економічні та

- виробничо-технологічні – ці дві цілі пов’язано з чітким визначенням номенклатури і необхідної кількості випуску продукції належної якості;

- науково-технічні – здійснюються за допомогою постійного поліпшення продукції і оновлення технічної бази виробництва через упровадження досягнень НТП;

- соціальна мета – зводиться до задоволення матеріальних і духовних потреб працівників підприємства;

- екологічна – до забезпечення виробництва екологічно безпечної (чистої) продукції.

Планування діяльності ВАТ "ТерА" здійснюється шляхом складання бізнес-плану. Стратегічне планування полягає в основному у визначенні головних цілей діяльності підприємства й орієнтовано на визначення намічуваних кінцевих резул ьтатів з урахуванням засобів і способів досягнення поставлених цілей і забезпечення необхідними ресурсами. У них формулюються основні завдання на встановлений період. ВАТ "ТерА" вибрало для подальшого розвитку стратегію росту розширення асортименту й поліпшення якості продукції й розширення сегментів на вже існуючих ринках України, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва. Здійснення даної стратегії почнеться з переозброєння основного устаткування підприємства.

Ціль підприємства: технічне переозброєння частини виробництва, що залищилася не переозброєною, а також об'єктів виробничої інфраструктури. Чисельність зайнятих зросте на 34 чоловіки.

Після модернізації підприємство має на меті:

1. Збільшити частку ринку в Україні.

2. Збільшити продуктивність виробництва фабрики до 30000 тис. тонн готової продукції на рік, у сучасному упакуванні й за доступними цінами

3. Збільшити випуск борошняної продукції, на якій підприємство спеціалізується.

Збільшити асортименти робошняної продукції та її якість.

4. Підвищити якість цукерок.

7. Збільшити асортименти й підвищити продуктивність наявних ліній.

8. Установити й запустити нову лінію по виробництву цукрового печива.

9. Досягнути виконання плану доходу на 2011 рік в 46 800 000 грн.

Проведення технічного переозброєння планується за рахунок власних коштів підприємства (оплата будівельно-монтажних робіт), інвестиційних кредитів (оплата устаткування, оплата авансового платежу, митного збору, мит і ПДВ, а також оборотних коштів).

Для комплексного технічного переозброєння кондитерської фабрики ВАТ "ТерА" необхідна закупівля імпортного технологічного устаткування на суму 1934 тис. євро.

З реалізацією даної стратегії пов'язане досягнення ряду цілей і рішення важливих завдань економічного, технологічного й соціального характеру.

По-перше, впроваджувана сучасна технічна й технологічна основа кондитерського виробництва гарантує рівномірний розподіл компонентів і досягнення необхідного співвідношення між ними й мікродобавками в кожному одиничному виробі, що дозволить забезпечити розвиток в ВАТ "ТерА" виробництва високоякісної кондитерської продукції. У результаті буде випускатися продукція, порівнянна за своїми характеристиками із кращими вітчизняними й закордонними аналогами. Це, у свою чергу, вплине на економіку кондитерського виробництва: витрати на одиницю продукції знизяться до рівня передових українських підприємств.

По-друге, не менш ніж в 1,5 рази зросте ступінь задоволення споживчого попиту на вироби високої якості й різноманітного асортименту в сучасному упакуванні й за доступною ціною в зоні, що включає в себе крім ТернопільськоїХмельницьку, Чернівецьку, Івано-Франківську, Рівненську, Волинську області. Це дозволить реально поліпшити їхнє постачання вітчизняною кондитерською продукцією з використанням натуральної місцевої плодово-ягідної й горіхової сировини.

По-третє, будуть створені об'єктивні передумови для витиснення імпортної продукції з регіонального продовольчого ринку Тернопільщини та Західного регіону України.

Буде створено 34 додаткових робочих місця, що дозволить більш повно забезпечити зайнятість місцевого населення, і на цій основі деякою мірою поліпшити соціальний клімат і підвищити платоспроможний попит населення.

По-п'яте, підвищаться доходи сільських жителів за рахунок закупівлі в них сировини для виробництва кондитерських виробів (ягід, горіхів і т.п.), унікальнїза своїмипоживними якостями.

Все перераховане вище дозволить закласти основи високої ефективності технічного переозброєння кондитерських цехів виробництва ВАТ "ТерА".

Сучасний технічний стан підприємства не зовсім дозволяє, не тільки вдосконалювати технологію виробництва, але й не дає можливості підприємству використовувати наявні виробничі потужності - зношування основного технологічного устаткування становить приблизно 65 відсотків. Об'єктивно це виправдано тривалістю його експлуатації (з 1979 року). Разом з тим будинки й споруди фабрики, відповідно до наявного акту обстеження виробничих будинків підприємства, перебувають у задовільному стані й придатні для розміщення в них кондитерського технологічного устаткування нового покоління.

До 2002 року зношування основного устаткування становило 96%, в 2002 році провели технічне переоснащення, додали устаткування для виробництва цукерок. Із цього моменту збільшився асортимент цукерок і з'явилася можливість міняти форму цукерок, але потужність залишалася незмінною - 200 кг\годину. Амортизація устаткування склала 90%.

В 2005 році проведено ще одне технічне переоснащення - запущене лінія по виробництву зефіру. Зношування скоротилося до 75%.

В 2011 році планується повне переозброєння цеху шоколадної продукції. Буде закуплена італійська лінія "Мazzetі Renato", продуктивністю 500-960 кг\година із широкими технологічними можливостями й випуском цукерок відмінної якості. Дана лінія містить у собі устаткування для готування начинок, шоколадної глазурі й пакувальні автомати.

Придбання даного встаткування дозволить значно розширити асортименти продукції й поліпшить її якість, спрацювання устаткування скоротиться до 55 %.

На сьогодні фабрикою укладені довгострокові договори на поставку кондитерських виробів з торговельними підприємствами м. Тернополя і численними торговельними організаціями Західного регіону України, що свідчить про високий і стабільний попит на продукцію ВАТ "ТерА".

ВАТ "ТерА" має у своєму розпорядженні всі необхідні умови для успіху інвестиційного проекту технічного переозброєння:

- зі спеціалізованих виробничих площ, розвитий виробничої інфраструктури, місцевих сировинних ресурсів плодової й горіхової сировини;

- очікуваний високий споживчий попит на намічувану до реалізації продукцію, у тому числі, можливо, і на експорт;

- освоєні ринки збуту готової продукції й наявність власного товаропровідного ланцюга;

- наявність необхідних для реалізації проекту реальних постачальників устаткування, сировини й матеріалів;

- використання закуповуваного сучасного комплектного устаткування нового покоління;

- висока якість продукції, що, при відносно низькій собівартості, що створює резерв для забезпечення її конкурентоспроможності;

- екологічна й технічна безпека, як продукції, так і її виробництва, відповідність продукції міжнародним стандартам якості.

Складання плану діяльності підприємства ВАТ "ТерА" починається з підготовки проекту окремих його частин. Розробкою кожної частини займаються різні відділи, які в сукупності становлять робочу групу, керує проектом помічник генерального директора по економічних питаннях.

1. Маркетинговий план (входити на насичений ринок із сильною конкуренцією можна лише у випадку готовності підприємства виступити з, безумовно, конкурентоспроможною продукцією, у противному випадку втрати неминучі): описуються конкретні види продукції, які з'являться в результаті здійснення даної стратегії. З'ясовується, хто буде купувати новий товар, у які строки і яка поточна й перспективна місткість ринку, наводяться дані про основних конкурентів по даному виді товару, їхня характеристика (у т.ч. ціни й цінова політика), частка в ринковій пропозиції,