Смекни!
smekni.com

Теоретичні основи аналізу фінансового стану підприємства (стр. 4 из 24)

розмір кредиторської заборгованості в широкому змісті слова = рядкам 630-720 і 760 розділу II пасиву балансу.

Горизонтальний, або динамічний, аналіз цих показників дозволяє встановити їх абсолютні збільшення і темпи росту, що важливо для характеристики фінансового стану підприємства. Так, динаміка вартості майна підприємства дає додаткову до розміру фінансових результатів інформацію об мощі підприємства. Не менше значення для оцінки фінансового стану має і вертикальний, структурний, аналіз активу і пасиву балансу.

Актив балансу

На початок періоду

На кінець періоду

Абсолютне відхилення

Темп росту

% к % к %
Тис.грн результату Тис.грн результату Тис.грн
1. Майно - усього
1.1. Імобілізовані активи
1.2. Оборотні активи
1.2.1. . Запаси
1.2.2. Дебіторська заборгованість
1.2.3 Кошти

табл.№1.2

Аналітичне угруповання й аналіз статей активу балансу

Аналітичне угруповання й аналіз статей пасиву балансу табл.№1.3

Пасив балансу

На початок періоду

На кінець періоду

Абсолютне відхилення

Темп росту,

Тис. % тис. % %
грн результату грн. результату тис. грн.
1. Джерела майна усього
1.1. Власний капітал
1.2. Позиковий капітал
1.2.1 Довгострокові зобов'язання
1.2.2. Короткострокові кредити і позики
1.2.3. Кредиторська заборгованість

Так, співвідношення власного і позикового капіталів говорить про автономію підприємства в умовах ринкових зв'язків, про його фінансову стійкість.

За даними бухгалтерського обліку з розділу III активу балансу варто виділити витрати, не перекриті засобами спеціальних фондів і цільового фінансування, що означають іммобілізацію оборотних активів, а з розділу (( пасиву балансу - неплатежі, як-от позички, не погашені в термін, платіжні вимоги постачальників, не оплачені в термін, недоїмки в бюджет і ін.

Також необхідно зробити зіставлення зміни результату балансу зі змінами фінансових результатів. Діяльності за звітний період, наприклад із зміною виторгу від реалізації продукції, інформація про яку утримується у ф. №2 річної звітності (ряд.010).

çäiéñíþºòüñÿ øëÿõîì ïîðiâíÿííÿ êîåôiöiºíòiâ KN i KB , ùî ïîêàçóþòü ïðèðiñò âiäïîâiäíî âèòîðãó âiä ðåàëiçàöi¿ ïðîäóêöi¿ i ñåðåäíüîãî çíà÷åííÿ ðåçóëüòàòó áàëàíñó çà çâiòíèé ïåðiîä.

ßêùî KN > KB, òо в çâiòíîìó ïåðiîäi âèêîðèñòàííÿ ôiíàíñîâèõ ðåçóëüòàòiâ ïiäïðèºìñòâà áóëî áiëüø åôåêòèâíèì, ÷èì ó ïîïåðåäíüîìó ïåðiîäi i, âiäïîâiäíî, KN< KB íàâïàêè- ìåíø åôåêòèâíèì.

Îçíàêàìè “ãàðíîãî” áàëàíñó ç ïîãëÿäó ïiäâèùåííÿ (ðîñòó) åôåêòèâíîñòi ìîæíà íàçâàòè òàêîæ òàêi âiäîìi ïîêàçíèêè: êîåôiöiºíò ïîòî÷íî¿ ëiêâiäíîñòi >= 2,0; çàáåñïå÷åí³ñòü підïðèºìñòâà âëàñíèì îáîðîòíèì êàïiòàëîì>= 0,1; ìຠìiñöå ðiñò âëàñíîãî êàïiòàëó;íåìຠðiçêèõ çìií a îêðåìèõ ñòàòòÿõ áàëàíñó, i ò.ä. Після загальної характеристики фінансового стану і його зміни за звітний період такою важливою задачею аналізу фінансового стану є дослідження показників фінансової стійкості підприємства. Для даного блока аналізу має вирішальне значення питання про те, які показники відбивають сутність стійкості фінансового стану. Відповідь на нього пов'язаний насамперед із балансовою моделлю, із якої виходить аналіз. У умовах ринку ця модель має такий вид:

F+Z+RA= ИС+KT t +KO+R p

де умовні позначення мають той же зміст, що й у таблиці 1.4, тобто:

F - основні засоби і вкладення;

Z - запаси і витрати;

RA - кошти, короткострокові фінансові

вкладення, розрахунки (дебіторська заборгованість) та інші активи;

ИС - джерела власних засобів;

K t - короткострокові кредити і позикові засоби;

К T - довгострокові кредити і позикові засоби;

KO - позички, не погашені в термін;

R P - розрахунки (кредиторська заборгованість) та інші

пасиви.

Баланс підприємства (в агрегованому вигляді) табл.№1,4

АКТИВ

Умовні позначення

ПАСИВ

Умовні позначення

I. Основні засоби і вкладення

F

I. Джерела власних засобів

ИС

II. Запаси і витрати

Z

II. Кредити й інші позикові засоби

K

III. Кошти, розрахунки та інші активи

RA

у тому числі: короткострокові кредити і позикові засоби;

K t

у тому числі: кошти і короткострокові фінансові вкладення;

Д

довгострокові кредити і позикові засоби

KT

розрахунки та інші активи.

r A

Позички, не погашені в термін

K O

III. Розрахунки та інші пасиви

R P

БАЛАНС

B

БАЛАНС

B

По суті справи, модель припускає визначене перегрупування статей бухгалтерського балансу для виділення однорідних із погляду термінів повернення розмірів позикових засобів. Насамперед на основі статей розділу II пасиву балансу утворюються розміри ИС і КT.

З огляду на те, що довгострокові кредити і позикові засоби направляються переважно на придбання основних засобів і на капітальні вкладення, перетворимо вихідну балансову формулу:

Z+RA=[(ИС+KT)-F]+[K t+KO+RP]

Звідси можна зробити висновок, що за умови обмеження запасів і витрат Z розміром [(ИС+KT)-F]:

Z<=(ИС+KT)-F

буде виконуватися умова платоспроможності підприємства, тобто кошти, короткострокові фінансові вкладення (цінні папери) і активні розрахунки покриють короткострокову заборгованість підприємства (K t+KO+RP):

RA>= K t+KO+RP.

Для характеристики джерел формування запасів і витрат використовують декілька видів показників, що відбивають різноманітний ступінь охоплення різних видів джерел:

наявність власних засобів, рівна різниці розміру джерел власних засобів і розміри основних засобів і вкладень: ЕС= ИС-F;

наявність власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат, одержувана з попереднього показника збільшенням на суму довгострокових кредитів і позикових засобів: ЕТ=(ИСТ)-F;

загальний розмір основних джерел формування запасів і витрат, рівний сумі попереднього показника і розміри короткострокових кредитів і позикових засобів ( до яких у даному випадку не приєднуються позички, не погашені в строк): ЕΣ=(ИСТ)—F+K t = ET + K t.

Кожний із приведених показників наявності джерел формування запасів і витрат повинний бути зменшений на розмір іммобілізації оборотних коштів у випадку присутності в розділі III активу балансу перевищення розрахунків із робітниками по отриманим ними позичкам над позичками для робітників та службовців (роздів III пасиву).

Іммобілізація може також ховатися в складі інших дебіторів і інших активів, але визначення її розміри при цьому можливо лише в рамках внутрішнього аналізу на основі облікових даних. Критерієм тут повинна служити низька ліквідність або повна неліквідність виявлених сумнівних сум.

У назві показника наявності власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат є деяка умовність. Тому що довгострокові кредити і позикові засоби використовуються в основному на капітальні вкладення і на придбання основних засобів, то фактично показник наявності відбиває скоригований розмір власних оборотних коштів, тому назва «наявність власних і довгострокових позикових джерел» указує лише на той факт, що вихідний розмір власних оборотних коштів ЕС збільшений на суму довгострокових кредитів і позикових засобів.