Смекни!
smekni.com

Теоретичні основи аналізу фінансового стану підприємства (стр. 5 из 24)

Використовуваний у практику капіталістичних фірм показник вартості чистих мобільних засобів, рівний різниці оборотних активів і короткострокової заборгованості, відповідає обговорюваному показнику наявності власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат. Дійсно, якщо короткострокова заборгованість буде перенесена в ліву частину балансової моделі, то остання прийме такий вид:

(Z+ RA)- (K t+ К° + RP) = (ИC + КT) - F.

У лівій частині рівності маємо різницю оборотних коштів підприємства і його короткострокової заборгованості, у правої - розмір показника ЕT. Таким чином, ці перетворення дозволяють встановити обгрунтовані взаємозв'язки між показниками фінансового стану підприємств і фірм.

Показник загального розміру основних джерел формування запасів і витрат Σ) є наближеним, тому що частина короткострокових кредитів видається під товари відвантажені (позначимо цю частину короткострокових позичок, не призначених для формування запасів і витрат,- j K t), à для покриття запасів і витрат залучається частина кредиторської заборгованості (позначення - yRP), що зарахована банком при кредитуванні. Розміри j K t і yRP у балансі не відбиваються, для них можна оцінити лише верхні межі. Позички під товари відвантажені обмежені поверх дебіторською заборгованістю за товари, роботи і послуги, à кредиторська заборгованість, що зарахована банком при кредитуванні, не перевищує суми заборгованості за товари і послуги і заборгованості по авансах отриманим. Якщо розміри jК t і yRP визначені в рамках внутрішнього аналізу на основі облікових даних, то показник ÅΣ коректується на розмір

D=yRP -j K t

у такий спосіб:

ЕΣ= ЕΣ +D

Наближеність, оцінний характер показника загального розміру основних джерел формування запасів і витрат неминучі при обмеженості інформації, використовуваної в ході зовнішнього аналізу фінансового стану. Незважаючи на ці хиби показник Едає істотний орієнтир для визначення ступеня фінансової стійкості.

Трьом показникам наявності джерел формування запасів і витрат відповідають три показники заможності запасів і витрат джерелами їхній формування:

надлишок (+) або нестача (-) власних оборотних

коштів: ±ЕCC- Z

надлишок (+) або нестача (-) власних і довгострокових

позикових джерела формування запасів і витрат:

±Е=ЕT—Z=(EC+KT)-Z

надлишок (+) або нестача (-) загального розміру основних

джерел для формування запасів і витрат:

± ЕΣΣ- Z=(ЕCT t)-Z.

Обчислення трьох показників заможності запасів і витрат джерелами їхні формування дозволяє класифікувати фінансові ситуації по ступені їхньої стійкості.

Можливо виділення чотирьох типів фінансової стійкості:

1) абсолютна стійкість фінансового стану, що зустрічається рідко і являє собою крайній тип фінансової стійкості. Вона задається умовами

ЕЗС+ СКК

2) нормальна стійкість фінансового стану підприємства, що гарантує його платоспроможність,

ЕЗС+ СКК

3) нестійкий фінансовий стан, сполучений із порушенням платоспроможності, при котрому проте зберігається можливість відновлення рівноваги за рахунок поповнення джерел власних засобів і збільшення власних оборотних коштів,

ЕЗС+ СКК+ С°,

де СО - джерела, що послабляють фінансову напруженість;

Фінансова нестійкість вважається нормальною (припустимою), якщо розмір що залучаються для формування запасів і витрат короткострокових кредитів і позикових засобів не перевищує сумарної вартості виробничих запасів і готової продукції (найбільше ліквідної частини запасів і витрат), якщо виконуються умови:


де : Z1- виробничі запаси;

Z2- незавершене виробництво;

Z3- витрати майбутніх періодів;

Z4- готова продукція;

KT- [ ±EΣ] - частина короткострокових кредитів і позикових засобів, що бере участь у формуванні запасів і витрат.

Якщо умови не виконуються, те фінансова нестійкість є ненормальну і відбиває тенденцію до істотного погіршення фінансового стану. Частка покриття короткостроковими кредитами вартості виробничих запасів і готової продукції, обумовлена розміром

• 100

фіксується в кредитному договорі з банком і тим самим задає більш точний критерій розмежування нормальної і ненормальної нестійкості.

4) кризовий фінансовий стан, при якому підприємство знаходиться на грані банкрутства, оскільки в даній ситуації кошти, короткострокові цінні папери і дебіторська заборгованість підприємства не покривають навіть його кредиторської заборгованості і прострочених позичок,

ЕЗСКК

Поряд з оптимізацією структури пасивів у ситуаціях, що задаються останніми двома умовами, стійкість може бути відновлена шляхом обгрунтованого зниження рівня запасів і витрат.

Кожний із 4-х типів фінансової стійкості характеризується набором однотипних показників, що дають повну картину фінансового стану підприємства (див. табл. 2.7). До цих показників ставляться: коефіцієнт заможності запасів і витрат джерелами засобів; надлишок (або нестача) засобів для формування запасів і витрат; запас стійкості фінансового стану (у днях); надлишок (або нестача) засобів на 1 грн. запасів.

Щоб зняти фінансову напругу підприємству необхідно з'ясувати причини різкого збільшення на кінець року таких статей матеріальних оборотних коштів: виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції і товарів. Це вже задача внутрішнього фінансового аналізу.

У рамках внутрішнього аналізу здійснюється поглиблене дослідження фінансової стійкості підприємства на основі побудови балансу неплатоспроможності, що включає такі взаємозалежні групи показників:

1. Загальний розмір неплатежів:

прострочена заборгованість за позикою банку;

прострочена заборгованість по розрахункових документах постачальників;

недоїмки в бюджети;

інші неплатежі, у тому числі по оплаті праці;

2. Причини неплатежів:

нестача власних оборотних коштів;

надпланові запаси товарно-матеріальних цінностей;

товари відвантажені, не оплачені в термін покупцями;

товари на відповідальному збереженні в покупців через відмову від

акцепту;

іммобілізація оборотних коштів у капітальне будівництво, у

заборгованість робітників по отриманим ними позичкам, à також у

витрати, не перекриті засобами спеціальних фондів і цільового

фінансування.

3. Джерела, що послабляють фінансову напруженість: тимчасово вільні власні засоби (фонди економічного стимулювання, фінансові резерви й ін.); притягнуті засоби (перевищення нормальної кредиторської заборгованості над дебіторською); кредити банку на тимчасове поповнення оборотних коштів та інші позикові засоби.

При повному урахуванні загального розміру неплатежів і джерела, що послабляють фінансову напруженість, результат по групі 2 повинний рівнятися сумі результатів по групах 1 і 3. Для аналізу фінансового стану, платіжної дисципліни і кредитних відносин рекомендується розглядати дані показники в динаміку (наприклад, поквартально).

Поряд із джерелами формування запасів і витрат важливе значення для фінансового стану має оборотність як всього оборотного капіталу (активів), так і особливо оборотних товарно-матеріальних цінностей, що виражається у відносному (проти обороту) зниженні запасів і витрат.

Поглиблений аналіз стану запасів і витрат виступає в якості складової частини внутрішнього аналізу фінансового стану, оскільки припускає використання інформації про запаси і витрати, що не утримується в бухгалтерській звітності й у відомій мірі стосовної до області комерційної таємниці.

Повернемося до основної балансової моделі, що має такий вид:

F+Z+RA=ИС+KT+K t+ KO+ RP

де умовні позначення відповідають прийнятим раніше.

Спираючись на зовнішні ознаки фінансового добробуту, ми визначили необхідні критерії і типи фінансової стійкості підприємства. Сутність фінансової стійкості визначалася як заможність запасів і витрат джерелами формування засобів, тобто

з умови:

Z<= (ИСТ)—F

Проте цілком очевидно, що з умови платоспроможності підприємства в дійсності випливає не одне, а два напрямки оцінки фінансової стійкості підприємства, як-от:

1. Оцінка фінансової стійкості підприємства виходячи зі ступеня покриття запасів і витрат джерелами засобів, тобто з умови

Z<= (ИСТ)—F

2. Оцінка фінансової стійкості підприємства виходячи зі ступеня покриття основних засобів і інших позаоборотних активів джерелами засобів, тобто з умови

F<= (ИСТ)—Z

де СТ) являє собою розмір перманентного, тобто постійного капіталу підприємства. Власний капітал і довгострокові кредити і позики є стабільними джерелами фінансування діяльності підприємства.