Смекни!
smekni.com

Тактика проведення очної ставки (стр. 10 из 14)

Після проведення третьої очної ставки Д. заявив про своє бажання добровільно розказати про інші випадки збуту украдених дорогоцінних виробів. При допиті він також вказав на осіб, від яких регулярно отримує дорогоцінні вироби для збуту.

Одним з прийомів, що застосовуються при проведенні очної ставки, є проведення очних ставок наростаючої сили.

Досить часто слідчий отримує можливість провести серію очних ставок між тим, що несумлінно допитується, з одного боку, і іншими учасниками, з іншого. У такій ситуації важливо правильно встановити черговість проведення очних ставок між несумлінним учасником і особами, що свідчить правдиво. Вирішуючи дане питання, потрібно враховувати важливість істотних протиріч усвідченні учасників очних ставок. Щоб мати на того, який несумлінно допитується наростаючий психологічний вплив, очні ставки проводяться від менш важливих до більш важливих [26, с. 341].

У справі про вбивство А. Підозрюваний Р. на допиті заявив, що він в день вбивствана рибалку не ходив, в його господарстві човна і вудок немає, тим самим заперечуючи своюприсутність на місці випадку і можливе здійснення вбивстваА. Свідок В. повідомив, що Р. за декілька днів до вчиненого вбивства заїжджав до нього на дачу з проханням позичити йому вудку і човен для рибалки на вихідних.В., відмовив, оскільки човен був несправний, а вудки він не знайшов.

Іншийсвідок М. повідомив, що Р. позичив у нього човен напередодні загибелі А., а повернув наступного дня. Свідок Д. бачив Р. на березі ріки,а також бачив машину А,, який також приїхав на рибалку. Жінка Р. показала, що чоловік вранці пішов на рибалку і повернувся увечері. Нічого їй не пояснивши, він поламав щойно куплені вудки і спалив. Через декілька днів він їй признався, що утопив А.

Маючи в своєму розпорядженні таке свідчення свідків, підозрюваного Р.,слідчим були організовані очні ставки з В., потім з М., потім з Д., і нарешті з дружиною. Вибрана послідовність виробництва очних ставок дозволила слідчому поступово нарощувати впливаючу силу свідчення добросовісних свідків. На очній ставці з дружиною Р. зізнався в здійсненні вбивства і розповів подробиці трагедії

Наступним тактичним прийомом є проведення очної ставки впоєднанні з пред'явленням для пізнання.

У слідчій практиці нерідко виникають ситуації, що вимагають обов'язкового виробництва перед очною ставкою пред'явлення для впізнання.

Г.І. Кочаровпропонує впізнання проводити коли: той, що допитується заявляє, що людина, яку він бачив або голос якої чув у зв'язку з подією злочину, йому до цієї події відомий не був; допитуваний, хоч і стверджує, що людина, яку він бачив або голос якого чув у зв'язку з подією злочину, є йому знайомим, але названа особа, яка допитується це знайомство заперечує; допитуваний стверджує, що людина, яку вік бачив або голос якого чув в зв'язку з подією злочину, йому добре знайомі, але разом з тим, прізвище або ім'я цієї людини називає неправильно або інакше, чим її назвала людина, про яку показував допитуваний.

Успішне впізнавання особи, що впізнає пред'явленої особи надає на останнього сильний психологічний вплив, створює сприятливі умови для проведення потім очної ставки. У цьому випадку очна ставка повинна слідувативідразу ж за пред'явленням для впізнання. Ще більше психічний вплив на того, що несумлінно допитується надає проведення з ним серій наступних один за одним впізнань і очних ставок.

Вищеперелічені тактичні прийоми проведення очної ставки є найбільш оптимальне рішення при її проведенні для викриття помилкового свідчення.

3.2. Тактичні прийоми при проведені очної ставки за участю неповнолітніх

У разі участі в очній ставці неповнолітніх належить керуватися тими статтями КПК України, які регламентують їх допит. З урахуванням віку неповнолітніх і особливостей їх психіки в законі передбачені додаткові процесуальні гарантії, що забезпечують отримання від них правдивого і повного свідчення, а також що полегшують контакт з неповнолітніми. Немає ніяких підстав робити виключення із загального правила про допит неповнолітніх для їх допиту на очній ставці.

Дія статей карно-процесуального кодексу України, що регламентують порядок допиту неповнолітніх свідків (потерпілих) іщо передбачають участь в допиті педагогів, близьких родичів або законних представників неповнолітніх (ст. 168 КПК України), а також участь адвокатів неповнолітніх обвинувачених в слідчих діях (ст. ст. 44 І 45 КПК України), розповсюджується також і на очну ставку.

Ухвалюючи рішення про проведення очної ставки з участю неповнолітніх (особливо малолітніх), слідчий передусім повинен враховувати особливості їх психіки івплив цих особливостей на хід і результати очної ставки. Крім пропусків в сприйнятті, запам'ятовуванні і відтворенні спірних обставин, для неповнолітніх в більшості випадків характерна відсутність життєвого досвіду, що є важливою умовою правильного розуміння подій.

Як правило, неповнолітні ще не мають твердого світогляду, легко підпадають під вплив старших, що значно ускладнюють проведення очних ставок з їх участю.До того ж неповнолітнім, особливо малолітнім, нерідко властиві фантазія, перебільшення, ілюзії, уява, наслідування, що служить причиною багатьох помилок в свідченні [35, с. 173].

Все це свідчить про те, що провести очні ставки з участю неповнолітніх слідує лише в тих випадках, коли були використані і не дали результату інші способи встановлення істини по спірних обставинах. Доцільно до проведення очної ставки з участю неповнолітнього (особливо малолітнього), на якій останній повинен викривати дорослу особу або співучасника свого віку в здійсненні злочину,спробувати вирішити спірні питання шляхом відтворення фонограми допиту неповнолітньої на допиті дорослої особи. Особливо це важливе у випадках, коли неповнолітні є потерпілими від злочину.

Якщо ж суперечність, що виникла іншим шляхом усунути не вдалося, перед слідчимвстає необхідність проведення очної ставки з участю неповнолітнього. З урахуванням особливостей психіки неповнолітніх при підготовці до проведення очної ставки велике значення мають питання про вибір місця її проведення. Помічено, що в ряді випадків офіційна обстановка негативно діє на психіку неповнолітнього і перешкоджає встановленню з ним психологічного контакту. Такий стан, характерний звичайно для боязких, вразливих, замкнених підлітків, негативно позначається на правдивості і повноті їх свідчення. Тому очні ставки з їх участю переважніше провести не в прокуратурі і міліції, а в звичних для неповнолітніх місцях (в дитячих установах і т. ін.).

Важливиммоментом є запрошення на очну ставку з участю неповнолітніх їх батьків, родичів, законних представників або педагогів. Закон не випадковонадає слідчому широкі права в розв'язанні цього питання. Ретельне з'ясування взаємовідносин неповнолітніх з їх батьками, родичами, законними: представниками і педагогами дозволяє слідчому виявити авторитетних осіб, присутність яких буде сприяти правильній поведінці неповнолітнього [27, с. 143].

Слідчий повинен використати ефект присутності вказаних осіб на очній ставці для отримання правдивого свідчення не тільки від самих неповнолітніх, але і від осіб, з якими проводиться очна ставка.

У деяких випадках присутність на очній ставці знайомих неповнолітньому осіб незавжди бажана для слідчого. Якщо з очній ставці беруть участьнеповнолітні потерпілі у справах про статеві злочини, або ті неповнолітні що підозрюються (обвинувачені), то присутність близьких або знайомих нерідко створює своєрідний психологічний бар'єр, що затрудняє отримання правдивого свідчення. У таких випадках переважніше запросити на очну ставку незнайомого неповнолітньому педагога [38, с. 152].

За участю в очнійставці неповнолітнього обвинуваченого на ній може бути присутнім також і його захисник (ст. 46 КПК України).

Необхідно так організувати очну ставку, щоб максимально використати допомогу названих осіб для отримання правдивого свідчення від неповнолітніх свідків і обвинувачених і разом з тим виключити можливість порушення тими ж особами порядку очної ставки.

Керівна роль на очній ставці належить слідчому. Перед початком слідчої дії він роз'яснює родичам, законним представникам неповнолітніх і педагогам їх права і задачі, знайомить з порядком проведення очної ставки. Допит на очній ставці ведеться тільки слідчим, а інші особи можуть з його дозволу задавати питання особі , яка допитується.

По закінченні допиту слідчим, питання з його дозволу можуть бути задані адвокатами, педагогами, родичами неповнолітнього, причому слідчий може відвести ці питання, але зобов'язаний занести їх до протоколу.

Участь адвокатів, педагогів, близьких родичів і законних представників неповнолітнього не обмежується постановкою питань особі, яка допитується і принесенням зауважень з приводу правильності і повноти записів в протоколіслідчої дії При необхідності їх роль в очній ставці може бути більш значною. Так, адвокат може роз'яснити своєму неповнолітньому підзахисному його права, порадити поводитися правдиво, уточнити своє свідчення і т. д. Педагог необхідний для встановлення контакту з неповнолітнім і для спонукання останнього до дачі правдивого свідчення.

Треба відмітити деякі тактичні особливості проведення очної ставки з участю неповнолітніх.

Якщо очна ставка проводиться міжнеповнолітнім і дорослим, тактичне правильніше допитувати неповнолітнього першим. Це зводить до мінімуму небезпеку негативного впливу на неповнолітнього з боку дорослого учасника, що свідчить помилково.

У випадку, коли неповнолітній обвинувачений свідчить явно помилково,порядок допиту на очній ставці може бути змінений. Тут доцільніше допитувати першим добросовісного учасника очної ставки. Якщо ж помилкове свідчення дає неповнолітній свідок, проводити очну ставку слідує тільки у виняткових випадках,якщо не можна уникнути її проведення [33, с. 146].