Смекни!
smekni.com

Тактика проведення очної ставки (стр. 7 из 14)

Наступним тактичним прийомом єпроведення очної ставки на місці події.

Очну ставку рекомендується провести на місці пригоди, якщо обставини, з приводу яких виникли істотні протиріччя, прямо або непрямо пов'язані з обстановкою приміщення або місцевості. Повторне сприйняття осіб, що допитуються обстановки місцевості, будов, предметів пожвавлює їх пам'ять, активізує спогади про цікавлячу слідство подію і дозволяє в деталях відтворити її.

При провадженні очної ставки на місці пригоди слідчому і особі, що сумлінно помиляється легше розібратися в причинах виникнення розходжень і неточностей в свідченні. Відновивши в нам'яті дійсні події, учасник, що сумлінно помиляється може визнати помилковість своїх колишніх тверджень.

На місці випадку слідчий може проводити очну ставку в динаміці. Особам, що допитується пропонується по ходу усної розповіді відтворити які-небудь дії, наприклад, показати на місці розташування учасників злочинноїподії, шлях руху потерпілого, продемонструвати, яким чином проводився напад і т.д.

Якщо обстановка місця пригоди змінена, доцільно запропонувати особі, що сумлінно помиляється відновити колишню обстановку. Для цього заздалегідь потрібно підготувати необхідні предмети. За їх відсутності можна використати: макети,муляжі, знаки і т.д. відновити колишнюобстановку може і сам слідчий. У ході очної ставки на місці пригоди можна допустити провадження найпростіших досвідчених дій, які сприяли б пригадуванню забутого, допомогли б розібратися в причинах істотних протиріч в свідченні.

Так, за фактом крадіжки автомобіля свідок Р. затверджував, що бачив, як машина з вказаними номерами проїхала під мостом і виїхала на трасу, при цьому грубо порушуючиправила дорожнього руху. Однак свідок М. затверджував, що бачив вкрадену машину в іншій місцевості, протилежній тієї, на трасу якої, ніби, виїхав автомобіль. Між свідками була проведена очна ставка з виїздом на те місце, де, як затверджував свідок Р. проїхала вкрадена машина. На місці свідок побачив, що перед проїздом під мостом є поворот направо, який і веде безпосередньо в місцевість, вказану іншим свідком. Він також пригадав, що їхав на високій швидкості і тому точно не бачив, куди завернув автомобіль, однак, передбачив, що той поїхав під міст і виїхав на трасу, оскільки повороту він не запам'ятав і вважав, що це єдино можлива дорога проїзду. Тим самим, виїзд на місцевість допоміг свідку зрозуміти помилковість свого свідчення і усунути протиріччя в свідченні.

Іншим тактичним прийомом,що використовується при проведенні очних ставок, є пред'явлення доказів для пожвавлення асоціативних зв'язків пам'яті.

Для подолання добросовісної помилки особам, що допитуються в процесі очної ставки, пред'являються:

- речові докази і документи;

- протоколи слідчих дій (оглядів, слідчих експериментів і т. ін.);

- додаткові засоби фіксації (плани, схеми, малюнки, діапозитиви, фотознімки, ліплення, фонограми, кінострічки).

По можливості, учасникам очної ставки треба пред'являти сукупність взаємопов'язаних доказів. До пред'явлення кожного чергового доказу рекомендується перейти лише в тому випадку, коли по спірній обставині, що розглядається не вдалося відновити забуте.

Учасникам очної ставки можуть бути пред'явлені об'єкти, що допомагають пригадати забуті обставини і факти, що знаходяться не тільки в прямій, але і в непрямому зв'язку з подією, що відбулася, а іноді і не пов'язані з ним.

На очній ставці відбувається пізнавання пред'явлених об'єктів одночасно двома особами. Звідси пригадування пов'язаних з пред'явленими об'єктами обставин події одним допитуваном іноді впливає позитивний чином на згадування їх, а також нових обставин (деталей) цієї події іншим. Процес очної ставки підозрюваної особи в скоєні злочину, і що свідчить правдиво, активно викриває в здійсненні злочину того, хто також підозрюється, однак продовжує наполягати на своєму свідченні. Після закінчення кожної очної ставки проводяться допити осіб, що відстоюють своє помилкове свідчення. Виявилося, що очні ставки здійснили на тих осіб, що також підозрюються в скоєні злочину, сильний позитивний психологічний вплив. На допитах вони свідчили правдиво.

Необхідно відмітити такий прийом, як пред'явлення на очній ставці доказів. Існує декілька способів пред'явлення на очній ставці доказів: в порядку наростання викривальної сили; з самого вагомого (що вирішує) доказу; всієї сукупності доказів одночасно.

Докази наростаючої сили пред'являються при провадженні очної ставки з особою, наполегливо заперечуючою встановлені факти. Суть даного тактичного прийомуполягає не тільки в послідовності пред'явлення доказів від „слабого” до „сильного”, але в поступовому переході від розглянутих менш важливих спірних питань до більш важливих.

Добитися очікуваного ефекту можна при дотриманні наступних умов: слідчому необхідно мати в своєму розпорядженні сукупність доказів, підтверджуючих правильність свідчення добросовісного учасника; докази повинні відноситися до винесених на очну ставку спірних питаньі бути відомими добросовісному учаснику очної ставки, щоб він міг дати по них свої пояснення; пред'являти докази лише в тих випадках, коли правдиве свідчення добросовісного учасника очної ставки не надало належного впливу на того, що також допитується, і слідчий вичерпав свої питання; в ході очної ставки несумлінному учаснику треба роз'яснити значення пред'явлених доказів, рекомендувати йому оцінитидокази, поставивши себе на місце слідчого; не треба поспішати перейти до розгляду наступної спірної обставини, поки не будуть у того, що допитується з'ясовані повністю всі питання по пред'явленому доказу [34, с. 168].

Пред'явлення доказів наростаючою силою поступово розхитує установку несумлінного учасника очної ставки на надання ним помилкових свідчень, ставлять його перед неминучістю визнати дійсні факти.

Вирішальний (самий вагомий) доказ пред'являється особі яка допитується, і що не має стійкої установки на надання помилкових свідчень, а також коли його установка на брехню в ході слідства сильно похитнена.

Даний спосіб пред'явлення доказів може дати позитивний результат при наявності ряду умов.

По-перше, несумлінний учасник очної ставки повинен усвідомлювати неспростовність пред'явленого доказу. Тому необхідно визначити, який з доказів може найбільш сильно вплинути на несумлінного учасника очної ставки. Такий вплив на несумлінну особу, як правило, мають докази, що викликають сильні емоційні переживання або прямо підтверджують головний факт розслідуваного злочину. Аналіз поведінки передбачуваних учасників очної ставки і даних,що є з справі дозволяє судити про те, якому доказу вони надають значення неспростовного.

Наприклад, особі, що підозрюється, заперечуючи на допитах факт вбивства, постійно акцентує увагу слідчого на тому, що пістолета у нього немає і він ніколи його не тримав в руках. Однак пістолет був виданий слідчому родичами особи, яка підозрюється у скоєні вбивства. Виявлені на пістолеті відбитки пальців, за даними дактилоскопічний експертизи, належать особі, що підозрюється у скоєні вбивства. У цьому випадку слідчий може передбачити, що пред'явлення на очній ставці вказаних доказів буде мати належний психологічний вплив на підозрюваного.

По-друге, до пред'явлення викриваючого доказу несумлінний учасник очної ставки не повинен здогадуватися про наявність його в розпорядженні слідчого. У процесі розслідування іноді доцільно спеціально підтримувати упевненість несумлінного учасника очної ставки в тому, що в справі немає того доказу, що може повністю викрити його у скоєні злочину. Маючи, наприклад, в своємурозпорядженні пістолет, слідчий може поцікавитися у обвинуваченого, який він марки, яким чином був придбаний, де знаходиться в цей час[31, с. 346].

Недопустимо, однак, для досягнення поставленої мети вдаватися до обману особи, що допитується, спотворювати істинні факти. Необхідно, щоб пред'явлені докази знаходилися в зв'язку з одним з спірних питань, які розглядаються на очній ставці. До моменту пред'явлення вирішального доказу впливаюча сила правдивого свідчення добросовісного учасника очної ставки з цього питання повинна досягнути найвищої межі. Постановкою питань доцільно збудити такий психологічний стан несумлінного учасника очної ставки, який забезпечив би найбільш емоційне сприйняття об'єкта, який пред'являється.

По-третє, вирішальний доказ пред'являється несумлінному учаснику очної ставки несподівано. Коли зібраних доказів досить для того, щоб вважати провину обвинуваченого доведеною і розголошування даних, що є в справі не може вплинути негативним чином на подальше розслідування злочинів, можна пред'явитиодночасно всю сукупність доказів несумлінному учаснику в кінці очної ставки. Звичайно це переконає обвинуваченого в тому, що слідчому у справі все вже відомо і подальша завзятість в запереченні своєї провини марна.