Смекни!
smekni.com

Тактика проведення очної ставки (стр. 11 из 14)

Слідчий повинен ретельно продумати розташування особи, яка допитуються з кабінеті з тим, щоб дорослий учасник не міг жестом, мімікою або іншим способом вплинути на неповнолітнього і схилити його до надання помилкових свідчень. Тому небажано розташовувати учасників один проти одного, лицем до лиця. Переважніше, щоб між учасниками очної ставки знаходився педагог або представник неповнолітнього з метою перешкодити їх спілкуванню,що неконтролюється між собою.

Основну увагу потрібно приділяти аналізу тактичних прийомів на попередньому слідстві, які зв'язані з можливістю збільшення кількості учасників очної ставки. Для виділення тактичних прийомів провадження очної ставки у суді пропоновані терміни кругова та комбінована очні ставки.

Кругова очка ставка проводиться для вирішення якоїсь одної спірної обставини, причому до участі у неї притягуються всі підсудні, потерпілі, та свідки, які давали свідчення по поводу цієї обставини. З'ясування сумнівного факту починається з дошиту однієї з особи, продовжується допитом тих які спростовують цей факт, та закінчується постановкою питання тій особі , з якого було розпочато дослідження спірної обставини.

Комбінованаочна ставка проводиться у тих випадках, коли не сумлінний учасник викривається також декількома свідченнями, але вже не по одному епізоду, а по декільком чи різким обставинам справи. Свідчення правдивих учасників у своєї сукупності створюють повну картину скоєного злочину та приховуваного не сумлінною особою злочину.

3.3. Деякі особливості очних ставок між обвинуваченими при розслідуванні групових злочинів

Тактика проведення очних ставок в значному ступені розроблена в криміналістичній літературі. Але допит на очній ставці при розслідуванні злочинів, скоєних групою осіб, мають свої особливості, які не знайшли ще свого достатнього висвітлення.

При розслідуванні групових злочинів очні ставки більш всього проводяться між обвинуваченими, приводом для них є виявлення слідчим у свідченнях співучасників значних протиріч, які на даному етапі розслідування іншим шляхом знешкодити неможливо. Такі протиріччя торкаються обставин скоєння злочину чи участі у ньому тих ,чи інших осіб, та доказів. У кожному такому випадку слідчий сам визначає безпосередні цілі очної ставки та тактичні прийоми допиту з дотриманням встановленого законом порядку проведення цієї важливої слідчої дії (ст. 172 КПК України). Законодавча регламентація порядку проведення очної ставки не виключає допустимість та практичну цінність тактичних рекомендацій, розроблених на основі практики. Дотримання таких рекомендації сприяє ефективності очної ставки між співучасниками.

Перш за все слід відмітити , що у всіх випадках, коли приймаються рішення про проведення очної ставки між обвинуваченими, треба розуміти,що особиста зустріч обвинувачених може надати їм можливість обмінятися умовними сигналами, психологічно вплинути на учасника очної ставки та змовитися про поведінку на слідстві. Тому коли слідчий допускає, що очна ставка між співучасниками може не дати позитивних результатів, то її те слід проводити. Негативний результат очної ставки нерідко тягне значно більше труднощів в доказуванні вини, ніж наявність протиріч у їх свідченнях, перевірка яких шляхом проведенняінших слідчих дії, як правіло дозволяє отримати необхідні докази.

Загальною задачею проведення очних ставок між обвинуваченими є усунення протиріч у їх свідченнях, встановлення їх причини. Усуненням протиріч, слідчому потрібно прагнути отримати від допитуваних свідчення про докази, які могли б підтвердити правду свідченьтого чи іншого обвинуваченого.

Особливості допитів обвинувачених на очних ставках зв'язані з двома типовими ситуаціями. В одному випадку до проведення очної ставки свідчення зізнавшогося обвинуваченого підтверджувалися наявністю інших доказів. ЦІ свідчення слідчий приймає як сповіщення о дійсних обставинах злочину , що представляє можливість використати їх у якості доведення вини іншого учасника очної ставки. Ефективність очної ставки у багато чому залежить від її несподіваності для нєзізнавшогося учасника у скоєні злочину. Тому обвинуваченому не тільки не слід сповіщати у можливому викриті його на очній ставці, але треба прийняти міри до того, щоб він не міг бути проінформованим про поведінку його співучасників на допитах. Маючи відомості про поведінку співучасників, обвинувачений заздалегідь з'ясовує свою позицію на очній ставці, сформулює відповідіна можливі питання. Навпаки зізнавшогося обвинуваченого потрібно готувати до допиту на очній ставці з його спільниками.

Звичайно, при цьому недопустимі зі сторони слідчого дії, які спрямовані напереконання такої особи безпосередньо підтвердити свої свідчення на очній ставці Такі дії є протизаконними. Обвинувачений ще на допитах до очної ставки повинен сам, без усякого на то примушення зрозуміти, що він і його спільники викриті.

В іншій слідчій ситуації в розпорядженні слідчого є суперечливі свідчення двох або більше обвинувачених, однак не одне з них не відповідає дійсності. На очній ставці потрібно прагнути отримати відомості про докази, виявлення яких могло б об'єктивно підтвердити одне з двох свідчень, а якщо обидва учасника очної ставки - брешуть, помогло б викрити і це.

Готуючись до очної ставки, потрібно читко встановити, у чому конкретно знаходяться протиріччя у свідченнях обвинувачених. На основі цього читко уяснити, що новино бути перевірено чи встановлено. Необхідно наперед сформулювати питання еро факти, які повинні бути перевірені, відповіді на які могли б допомогтиучасникам очної ставки усунути протиріччя, пояснити їх причини. Ці загальні положення при підготовка до проведення очної ставки при розслідуванні групових злочинів приймають ще більше значення [35, с. 206].

В самому процесі допиту на очній ставці слідчому потрібно уважно слідкувати за змістом відповідей кожного з допитуваних. Якщо він помітить, що учасники очної ставки пробують узгодити свої свідчення з неправдивим твердженням одного з них, дозволяється міняти черговість постановки їм питань.

Цей тактичний прийом дозволяє викрити брехню свідчень та наглядно викрити у цьому учасників очної ставки.

Вміле проведення очних ставок між обвинуваченими, які проходять по одній справі, представляє ефективний засіб досягнення істини. Недотримання регламентації закону про порядок проведення очних ставок та рекомендації, розроблених у криміналістиці, може значно перешкодити розслідуванню.

3.4. Деякі психологічні аспекти провадження очної ставки

Правильна організація і проведення очної ставки передбачають враховування об'єктивних і суб'єктивних чинників, що впливають на ефективність цієї слідчої дії. До них потрібно віднести: обстановку проведення, наявність або відсутність чинника раптовості, етичні І вольові якості учасників, їх психічний стан, характер взаємовідносин і вплив один на одного, відношення слідчого до виробництва очної ставки, його психічна готовність і стан при самому проведенні.

Очна ставка проводиться в специфічній психологічній атмосфері, що накладає відбиток на взаємодію її учасників. У ході цієї дії відбувається спілкування одночасно між трьома особами: слідчим ідвома особами які допитуються. При цьому неминуче виникає психологічний вплив одного що допитується на Іншого, а також слідчого на них обох. Одночасно і учасники очної ставки мають певний вплив на слідчого.

Кожному з тих, що допитуються доводиться свідчити в присутності іншого, що повідомляє нерідко протилежні по значенню і значенню зведення. При цьому кожний з учасників відстоює відомості, що повідомляються їм, оскільки раніше він вже давав їх на допиті

Таким чином, в самої очній ставці як би укладена конфліктна ситуація, в якій слідчий прикладає зусилля до усунення істотних протиріч, виявлених в свідченні раніше допитаних осіб.

Конфліктна ситуація на очній ставці має свою особливість. Якщо в ході допиту вона може з'явитися між слідчим і особою що допитується, не бажаючим свідчити, то на очній ставці конфлікт частіше за все розвивається між тими двома, що допитуютьсяі слідчому важливо не втратити управління слідчою дією [32, с. 141].

У порівнянні з допитом на очній ставці вище емоційне напруження слідчого. Воно викликається не тільки складністю діяльності по усуненню протиріч у відомостях осіб, що допитуються, перебуванням в атмосфері конфліктної ситуації, але і тим, що слідчий вимушений взаємодіяти не з одним, а одночасно з двома особами, що відстоюють свої свідчення.

На очній ставці особа, що свідчить явно помилково, усвідомлює, що інший учасник чує це, знає, як відбувалися події насправді, і можев присутності слідчого внести істотні поправки.

З іншого боку, особа, що викриває іншого учасника в злочинних діях або у брехні, також випробовує велике емоційне напруження, оскільки робить це в його присутності. У таких умовах ним заволодіти страх, жалість або інші почуття” Ця обставина також робить очну ставку специфічною в психологічному відношенні.

На очній ставці звичайно один з тих, що допитуєтьсясвідчить правдиво, інший – помилково. У ході очної ставки слідчий повинен залучити до себе в союзники учасника, що свідчить правдиво, І з його допомогою отримати правдиве свідчення від іншого.

Очна ставка між обвинуваченим і потерпілим психологічно складна тим,що добросовісний учасник або боїться повторної зустрічі з обвинуваченим, або її не бажає, оскільки ця зустріч йому неприємна.

Очна ставка володіє високою силою впливу на її учасників. Вплив визначається передусім впливом осіб, які допитуються один на одного, яке грає двояку роль для встановлення істини позитивну або негативну.