Смекни!
smekni.com

Тактика проведення очної ставки (стр. 9 из 14)

Іншим тактичним прийомом є викриття в ході очної ставки симулятивної поведінки особи, яка допитується для отримання від нього правдивого свідчення з

спірних питань. Відомі випадки, коли несумлінний учасникочної ставки своїм зовнішнім виглядом і шляхом симуляції хворобливих явищ намагається впливати на особу, що свідчить правдиво, викликати жалість до себе в надії, що той дасть вигідні йому свідчення.

Готуючись до проведення очної ставки, слідчий повинен передбачувати можливість сильного впливу однією особою яка допитується на іншу, і для нейтралізації його вжити відповідних заходів.

Якщо несумлінний учасник не голиться, неохайно одягається, зображає хворого, то слідчий повинен порекомендувати йому опорядитися і тільки після виконання цієї рекомендації провести очну ставку Буває навпаки, один з учасниківочної ставки, розігруючи роль правдивої людини, старається переконати слідчого в тому, що другий учасник очної ставки свідчить помилково, оговорює його. Удавано обурюючись, досить правдиво передає свій стан обурення голосом, мімікою і жестами. Іноді, входячи в роль, що розігрується, починає перегравати і тимсамим видає себе.

На подібних очних ставках слідчий повинен бути обережним, обачним, не допускати, щоб її учасники сварилися. Сварка може бути затіяна з метою обману, для узгодження її учасниками свого свідчення. Класти край спробам симуляції треба без зайвої нервозності, не принижуючи честі і достоїнства осіб, що допиту допитуються Слідчий зобов'язаний зберігати абсолютний спокій, всім своїм виглядом демонструючи упевненість і зібраність. Колиобидва учасники очної ставки упевнено свідчать взаємовиключаючи, слідчий повинен уважно спостерігати за всіма нюансами їх поведінки, а, запідозривши симулятивну поведінку одного з них, викрити його. Слідчий, пред'являючи симулянту докази, задаючи несподівані питання, змушує його перемкнути свою увагу на зміст свідчення І тим самим втрачати контроль над своєю поведінкою.

Викриття симулятивної поведінки несумлінного учасника очної ставки може бути мотивом до дачі ним правдивого свідчення по спірних обставинах.

До тактичних прийомів, що використовуються при проведенніочно: ставки, відноситься маскування мети очної ставки.

Цей тактичний прийом застосовується, коли слідчий заздалегідь знає, що несумлінний учасник очної ставки не збирається свідчитиправдиво, а, зрозумівши мету очноїставки, буде намагатися зганьбити свідчення іншої особи, яка допитується, або створювати нову брехню.

У таких випадках для маскування мети очної ставки доцільно ставите: особі, яка допитується питання врозбивку: непомітно для ЇЇ учасників переводити розмову від з'ясованих неістотних спірнихпитань до істотних. Чергування таких питань може проводитися неодноразово, в одних випадках плавно, в інших - несподівано. У несумлінного учасника притупляється пильність. Легко вступаючи в обговорення неістотних спірних обставин, вінчасто переносить свою активність і в сферу з'ясування істоти важливих питань, свідчуючи по них достовірно.

Наступним тактичним прийомом є створення враження, що один співучасник повністю признався з здійсненні злочину [36, с. 196].

Маючи в своєму розпорядженні правдиве свідчення одного з учасників злочинної групи за яким-небудь фактом злочинної події, слідчий проводить йому очну ставку з обвинуваченим, що свідчить помилково. Предмет такої очної ставки повинен бути суворо обмежений з'ясуванням лише цього епізоду. Твердо відстоючуючина очній ставці правдиве свідчення по такому епізоду, співучасник може тим самим створити у несумлінного обвинуваченого враження,що ніби розказав слідчому і про інші епізоди злочину.

При проведенні очної ставки використовується такий тактичний прийом як уповільнений темп очної ставки [26, с. 341].

На очній ставці по спірних обставинах несумлінний учасник іноді прагнесвідчити якнайшвидше, звільняючись загальними фразами для: того, щоб відхилитися від відповідей на питання слідчого, непомітно для нього "проскакати" ті деталі події, які він не бажає детально освітлювати. До таких прийомів вдаються як несумлінні свідки (потерпілі), так і досвідчені злочинці.Вони, готуючись до очної ставки,заздалегідь продумують свою поведінку івідповіді на всілякі питання слідчого та іншого учасника очної ставки.

Темп таких очних ставок доцільно сповільнити постановкою деталізуючих, доповнюючих, контрольних питань по кожній спірній обставині, оголошенням найбільш важливого свідчення добросовісного учасника (після запису їх в протокол), що надасть додатковий психологічний вплив на того, що несумлінно свідчить надопиті. Якщо несумлінний учасник сам собі суперечить, доцільно оповістити в цій частині його свідчення на попередніх допитах і зажадати пояснень. Темп очної ставки може бути уповільнений пред'явленням доказів, повторнимрозглядом спірних питань і т, п. Слідчий повинен активно контролювати свідчення особи, яка несумлінно допитується, не давати можливості йти в сторону від докладного освітлення поставлених йому питань.

Наступним тактичним прийомом, що використовується при проведенні очної ставки, є форсований темп очної ставки.

Коли несумлінний учасник очної ставки бариться, подовгу готує свої відповіді, підганяє їх під своє раніше дане свідчення, постійно перепитує, відволікає увагу слідчого від цікавлячих питань сторонніми міркуваннями, темп постановки що допитується питань необхідно підвищити.

Очну ставку потрібно активно провести у формі запитань-відповідей. Форсований темп очної ставки тримає особу, що несумлінно допитується в напруженні. Він вимушений або говорити правду, або нашаровувати нову брехню. Експромтомскладене помилкове свідчення звичайно легко слідчим спростовуються.

Якщо відомо, що той, що несумлінно допитується буде затягувати відповіді, для участі в очній ставці слідчий може запросити іншого слідчого, або працівника міліції. Сформульовані питання до тих,що допитуютьсярозподіляються між слідчим і його помічником. За допомогою швидкої, почергової постановки питань особам, які допитуються вони підтримують високий темп очної ставки.

Тактичні прийоми мають ряд особливостей у разі проведення повторної очної ставки.Очна ставка вважається повторною, якщо вона проводиться впроцесі розслідування справи другий раз з одними і тими ж учасниками, по спірних обставинах, що раніше з'ясовувалися.

Повторна очна ставка проводиться,, якщо один з її учасників змінив свою позицію по спірних обставинах або в процесі розслідування здобуті нові дані,підтверджуючі або що спростовують свідчення одного з її учасників [25, с. 267]. Повторна очна ставка повинна проводитися з дотриманням всіх встановлених карно-процесуальним законом правил. Недопустимо, щоб повторна очна ставка починалася пропозицією учасникам підтвердити або повторити своє колишнє свідчення. Допущені раніше прорахунки повинні бути враховані.У практиці зустрічаються часті випадки успішного проведення повторних очних ставок.

З органів міліції в прокуратуру була передана кримінальна справа по обвинуваченню Т. в розкраданні з будівництва сантехніки на суму 190 тисяч гривень. Слідчий, що прийняв справу, уважно вивчив матеріали, що були в нього.

Було встановлено, що батько і син Т. заперечують факти здійснення розкрадання.

Свідки 3. і Д. показали, що вони бачили, якТ. вивантажували з машини в своєму дворі бухти декількох раковин; свідок М. заявив, що Т. просив знайти йому покупців на сантехніку. Проведені працівниками міліції очні ставки між Т. і вказаними свідками не дали позитивних результатів.

Слідчий прокуратури звернув увагу на те, що проведення очних ставок малоформальний характер (між очними ставками був значний розрив у часі, свідчення учасників не деталізувалося, не були використані всі доводи, які приводилися свідками на допитах і ухвалив рішення провести повторні очні ставки. До очних ставок свідки були детально передопитанні, в ході яких вони свідчили по-новому.

Повторні очні ставки проводилися в заздалегідь певній послідовності, свідчення учасників деталізувались, зіставлялись. У підтвердження свого свідчення свідки повідомили нові дані.

Ретельна підготовка І уміле проведення повторних очних ставок дали позитивний результат: Т. призналися в здійсненні розкрадання, показали свої гаражі, де була схована сантехніка.

Іноді доцільне застосування такого тактичного прийому як формування у несумлінногоуявлення про обізнаність слідчого, що допитується шляхомпроведення серії очних ставок.

Залишаючи несумлінного учасника в невіданні відносно меж своєї обізнаності, слідчий може поступово проводити очні ставки з декількома особами.Зіткнувшись декілька разів з викриттям брехні добросовісними учасниками очних ставок, той, що несумлінний вимушений буде змінити свою позицію. У нього складається враження про докладну обізнаність слідчого по всіх обставинах справи. Томливе очікування чергового викриття на очній ставці тримає його внапруженні, і він приходить до висновку про некорисністьподальшого відстоювання помилкових тверджень.

У справі про збут украдених дорогоцінних виробів Д. відмовився повідомити, кому продавав товар. Маючи в своєму розпорядженні свідчення: п'яти свідків, що купили у підозрюваного Д. крадені дорогоцінні вироби, слідчий обрав наступну тактику проведення очних ставок: підозрюваний допитувався по вже відомому епізоду продажу товару, після чого відразу проводилася очна ставка з покупцем, потім Д. пояснювалося, що на наступний день буде продовжена робота по наступному епізоду.