Смекни!
smekni.com

Тактика проведення очної ставки (стр. 8 из 14)

При провадженні очної ставки між особами, обидві з яких свідчать явно помилково, можуть пред'являтися докази, що спростовують свідчення щодо обох допитуваних.Тут суперечність помилкового свідчення обох учасників в сукупності з пред'явленими доказами повинна бути використана для посилення психологічноговпливу на обох учасників очної ставки з метою отримання від них правдивогосвідчення.

Іноді на очній ставці добросовісний учасник в підтвердження свого свідчення посилається на відомі слідчому доказу і пред'являє їх особі, що свідчить помилково. Це має на несумлінного учасника найбільш сильну психологічну дію.

Іншим тактичним прийомом, який може бути використаний при проведенні очної ставки, є проведення очної ставки в поєднанні з допитом.У процесі допиту іноді може виникнути необхідність негайного проведення з особою яка допитується однієї, або навіть декілька очних ставок [29, с. 138].

Провадження очної ставки в ході допиту повинне бути тактично доцільним: та заздалегідь передбаченим і ретельно підготовленим. Заздалегідь знаючи, які обставини несумлінна особа буде заперечувати в ході допиту, необхідно запрошувати свідків, що свідчили по них правдиво. Вживаються заходів до того, щоб викликані на очку ставку свідки не мали можливості спілкуватися між собою. Потім слідчийприступає до допиту несумлінної особи.Як той, що тільки допитаний дає свідчення, які суперечать свідченню одного з викликаних свідків, і слідчий вичерпуєвсі можливості їх вирішення шляхом постановки питань і пред'явлення доказів, допит уривається для провадження між ними очної ставки. Після очної ставки допит несумлінної особи продовжується. Якщо цяособа буде свідчити помилково понаступному епізоду, допит його знову переривається для проведення наступної очної ставки і т. д. Пред'явлення доказів і проведення в ході допиту декількох очних ставок не залишає несумлінній особі надії на те, що воно зможе відстояти своє помилкове свідчення. Проведення допиту в поєднанні з очною ставкою різко підвищує ефективність названих слідчих дій [26, с. 206].

Після очноїставки може бути проведений допит одного або обох її учасників, навіть якщо істотні протиріччя в їх свідченні залишилися не усуненими. Ефективність такого допиту обумовлюється наступними чинниками:

- очна ставка має на її учасників сильний психологічний вплив, коливаючи установку на надання помилкових свідчень;

- дозволяє глибше вивчити особистість допитуваних, виявити такі індивідуальні психологічні, моральні властивості, які не виявлялися в процесі розслідування раніше; слідчий може зрозуміти причину походження істотних протиріч в свідченні, розібратися, хто з учасників і в якому обсязі свідчить достовірно, з’ясуватидію на кожного з них того або іншого тактичного прийому.

Проводячи услід за очною ставкою допит, слідчий має можливість скоректувати тактику проведення цієї слідчої дії і добитися позитивногорезультату.

Якщо той, що допитується несподівано змінив правдиве свідчення на помилкові внаслідок боязні з боку другого учасника, то в такій ситуації рекомендується з'ясувати причини надання помилкових свідчень, як в ході очної ставки, так і на допиті, що проводиться з нею. Знаходячись під час домиту віч-на-віч зі слідчим, той, що допитується психологічно легше розкриває причини зміни свідчення. Якщо один з тих, що допитуються на очній ставці знаходився в сильно збудженому або пригніченому стані, йому необхідно дати час опам'ятатися і тільки потім допитати.

Проміжок часу між очною ставкою і допитом повинен визначатися слідчим з ситуації, що склалася, сили впливу очної ставки на її учасників. Тривала відстрочка в проведенні допиту небажана, оскільки вплив очної ставки на її учасників поступово слабшає.

Наступним тактичним прийомом є використання "слабих місць" психіки несумлінного учасника очної ставки.

Під „слабими місцями” звичайно розуміються такі якості і схильності несумлінного учасника очної ставки, як приступи меланхолії, частий самоаналіз, підвищеназапальність, зарозумілість, скептицизм, пихатість і т. п. Вміле використання їх при провадженні очної ставки приводить до отримання правдивого свідчення.

Наочним прикладом використання в ході очної ставки зарозумілої поведінки однієї з її учасників може служити випадок, описаний Н.В. Бахаревим [23, с. 234].

У справі про розкрадання був арештований керівник харчового заводу. Співучасником злочину був службовець того ж підприємства.На допитах він свідчив відносно керівника викриваючи його у скоєні злочину. Вважаючи, що керівник заводу його недооцінює, службовець виразив бажання свідчити правдиво йому в обличчя. Коли на очній ставці особі, яка допитується, були поставлені перші питання, керівних заводу тут же ухвалив рішення свідчитибез проведення очної ставки. Очна ставка була перервана. Пішов негайний допит, в ході якого керівник заводу став свідчити правдиво. На питання, чому вирішив свідчити так, заявив, що було б не на його рівні, якби він дозволив себе викривати нижче стоячому по службі співучаснику.

Особа, що здійснила тяжкий злочин вперше, довгий час знаходиться в пригніченому психічному стані. Воно перебільшує знання слідчого про злочин, значення доказів, що є в справі. Переживання злочинця можуть бути посилені шляхом проведення очних ставок з родичами та товаришами потерпілого.

Несумлінний учасник, побачивши моральні страждання родичів і друзів потерпілого, може прийти до висновку про необхідність відмови від брехні. Неодмінною умовою проведення таких очних ставок повинно бути наявність істотних протиріч в свідченні раніше допитаних осіб.

Яктактичний прийом може використовуватися такий прийом як деталізація предмета очної ставки.

Предмет очної ставки доцільно ділити на окремі частини, кожну з яких в свою чергу поділити на декілька питань. Цей тактичний прийом дозволяє чіткіше виділити істотні протиріччя в свідченні, зробити їх наочнішими.

Учасникам очної ставки задаються короткі конкретні питання по спірних обставинах. Це затрудняє несумлінному учаснику можливість видозмінювати свідчення в нюансі, що грає роль у визначенні мотиву довершеного злочину.

Допит учасників на очній ставці потрібно починати з постановки питань,непрямо пов'язаних з головною спірною обставиною. При ретельно продуманій послідовності постановки питань несумлінний учасник затрудняється в наданні помилкових свідчень надалі,оскільки він вже буде пов'язаний правдивим свідченням на початку очної ставки.

Наступним тактичним прийомом є загострення протиріч в свідченні учасників очної ставки по менш значущих спірних обставинах.

Даний тактичний прийом застосовується при провадженні очної ставки між співучасниками злочину. Суть прийому полягає в тому, що слідчий починає очну ставку із з'ясування менш істотних спірних обставин, постановкою питань акцентує увагу особі, яка допитуються на цих протиріччях, поступово все більше і більше загострює їх. У такій обстановці очній ставки особа, яка допитуються всупереч своєму бажанню переходить від обговорення менш важливих спірних питань до більш важливих.

Так, особи, що підозрюються М. і В. заперечували причетність до здійснення грабежу. М. на допиті заявив, що не має нічого спільного з В., оскільки той шахрай. Потім розповів про довершеного В. шахрайстві, що не мала якого-­небудь відношення до грабежу.

Між ними була зроблена очна ставка. У ході неї М. повторив раніше дане свідчення. Для В. вони були несподіванкою і настільки обурили його, що він тут же розповів слідчому про довершеного ними грабежу.

До тактичних прийомів відноситься також припинення брехні одного учасника очної ставки з підкресленням правдивості свідчення іншого.

Даний тактичний прийомможе бути рекомендований до застосування, коли по спірних обставинах на початок очної ставки в справі вже є досить достовірно встановлених доказів. У подібних випадках доцільно не давати несумлінному учаснику очної ставки вільно розгортати брехню. При першій же спробі дати помилкове пояснення він повинен бути зупинений і викритий в нещирості. Брехня кладеться край шляхом демонстрації доказів, а також застосуванням інших засобів впливу.

Пред'являючи докази, потрібно звернути увагу несумлінного учасника очної ставки на правильність свідчення іншого учасника, продемонструвати об'єктивність особи, яка добросовісно допитується. Наприклад, вказати наповідомлення добросовісного учасника очної ставки,які свідчать на користь особи, що свідчить помилково. При цьому недопустимо з боку слідчого нетактовна поведінка і тим більше грубість, та погрози.

При проведенні очної ставки використовується прийом використання позитивних сторін особистості несумлінного учасника. Знання позитивних властивостей особистості несумлінного учасника очної ставки може послужити ключем для визначення найбільш доцільного до нього підходу. Підкреслюючи позитивні властивості особи, що свідчить помилково, слідчий може вказати, що у нього ще є можливість виправитися, спокутувати свою провину і стати гідним громадянином нашого суспільства.

Так, у провадженні м. Києва знаходилося кримінальна справа за фактом крадіжки. У здійсненні крадіжки підозрювалися двоє неповнолітніх, 3. і Т. В ході допитів 3. свою провину не визнавав. Інший же учасник крадіжки, Т., в здійсненні крадіжки признався і указав на 3. як на співучасника злочину. Між співучасниками була проведена очна ставка, однак, Т. не зміг своїм правдивим свідченням вплинути на 3. визнати свою провину. Тоді слідчий, добре вивчивши матеріали справи розпізнавши особисті особливості того, що допитується знайшов Інший підхід до неповнолітнього. При формуванні питань він підкреслив властиву неповнолітньому 3. боязливість та скромність, тим самим розташувавши його до себе, І зняв страх свідчити правдиво. Слідчий також дав зрозуміти особі,яка підозрюється 3., що розуміє, що для останнього крадіжка була не закономірністю поведінки, а випадковою помилкою, до якої його підштовхнув інший учасник крадіжки.