Смекни!
smekni.com

Роль інформаційних засобів в організації театрального процесу (стр. 5 из 10)

Iнформацiйно- видавнича частина розробила проект входження в Iнтернет , напрацювала базу матерiалiв для Web-сторiнки, а саме статтю про iсторiю театру англiйською, французькою, нiмецькою мовами, данi про провiдних солiстiв, про анонсований репертуар - 56 вистав, а також всi програмки, якi виходили в полiграфiчному виглядi пiдготовленi для введення в Iнтернет. За цю роботу вiдповiдальний заступник заввiдуючого вiддiлом кандидат мистецтвознавства Гордiйчук Я.М. В майбутньому в Iнтернет будуть введенi данi про цiннi невиданi партитури українських композиторiв, щотижнево вiддiл подаватиме в Iнтернет данi про окремi концерти, прем’єри, дебюти, участь у мiжнародних гастролях окремих артистiв. Здiйснено пiдбiр компакт- дискiв та цифрових записiв для включення в окрему музичну сторiнку Нацiональної опери України. Користувачi Iнтернет матимуть змогу ознайомитися з голосами А. Солов’яненко, М. Стеф’юк, В. Гришка, Семаненко, В. Степової.

У своїй дiяльностi ВIС спiвпрацює з рiзними вiддiлами театру: бухгалтерiєю, планово-економiчним вiддiлом (ПЕВ), з службою головного адмiнiстратора. Бухгалтерiя веде облiк витрат та доходiв з усiх напрямкiв дiяльностi, у тому числi, i по рекламi. Як правило, доходи вiд продажу квиткiв, програмок i буклетiв дуже малi порiвняно з витратами на їх видання. Для планування витрат iнформацiйної служби завiдуючий ВIС склав примiрний кошторис.

ПРИМIРНИЙ КОШТОРИС ВИТРАТ

НА IНФОРМАЦIЙНО-ВИДАВНИЧУ РОБОТУ

ТА НОТНО-БIБЛIОТЕЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Афiшi 9 назв у мiсяць х 11 = 99 афiш х 180 грн. = 17.820 грн.

Афiшi ювiлейнi 10 шт. х 300 грн. = 3.000 грн.

Програмки на вистави 15 х 8.800 грн. = 132.000 грн.

Програмки на концерти 2 х 10 х 350 грн. = 7000 грн.

Лiтучки 10 (по 1000 прим.) х 100 грн. = 1.000 грн.

Реклама в газетi, радiо 60 х 500 грн. = 30.000 грн.

Розклейка 50 х 99 х 1 грн.= 4.950 грн.

Комп’ютерна переписка нот та палiтурнi роботи 9.500 грн. (“Лiсова пiсня”); iншi ноти - 15.000 грн.

Реставрацiя нотного матерiалу 10.000 грн.

Папiр для ксероксу 100пач. х 8.50 грн.= 850 грн.

Порошок для ксероксу 800 грн.

Закупiвля нотних видань 5000 грн.

Обслуговування ксероксу 1000 грн.

Фото для рекламної роботи та музею - 10.000 грн.

Всього : 251. 920 грн.

Роздiл 3. Громадськi зв’язки театру та можливостi удосконалення лiтературно-iнформацiйної дiяльностi

Той великий обсяг роботи, який зараз повинна використовувати ВIС у напрямку роботи з мас-медiа, iмпресарiо та гастрольними агенцiями по виданню друкованої рекламної продукцiї, забезпеченню вистав буклетами, програмками, путiвниками, створенню документального фонду, вимагає опанування нових технологiй по пiдготовцi матерiалiв для використання в рiзних сферах на сучасному рiвнi.

Отже, переваги використання комп’ютерних технологiй офiсного призначення у рiзних сферах дiяльностi людини вiдомi усiм. Важливе мiсце вони повиннi посiдати i в роботi такого пiдроздiлу як iнформацiйно-видавнича частина. Зараз найбiльш популярним є пакет офiсних додаткiв Microsoft Office. Вiн складається з 5 компонентiв, якi взаємодоповнюються. Microsoft Office об’єднує в собi можливостi текстових редакторiв, електронних таблиць, графiчних редакторiв i систему управлiння базами даних. Для роботи видавничо-iнформацiйної служби бажано використовувати хоча б три з них. Найчастiше використовується текстовий редактор Microsoft Word, який дозволяє за допомогою нескладних операцiй отримувати практично будь-який тип документу.

Iнша програма Microsoft Access або система управлiння базами даних призначення для групування даних з метою створення iнформацiйної системи. У другому роздiлi дипломної роботи подано матерiали про робочий iнформацiйний фонд ВIС i про проблему зберiгання й комп’ютерiзацiї матерiалiв архiву. Зараз зберiгання документальної iнформацiї ведеться з допомогою картотеки на паперових носiях . Використання Microsoft Access лiквiдує ручний пошук необхiдної iнформацiї ; прискорить процес її обробки, передачi в iншi пiдроздiли i керiвництву театру, а також користувачам iнших установ та органiзацiй, засобiв масової iнформацiї тощо.

Основними перевагами створення даної програми є :

1/ пiдвищення оперативностi обробки iнформацiї ;

2/ зниження загальної трудомiсткостi робiт i автоматизацiя рутинної обробки iнформацiї за рахунок використання сучасних комп’ютерних методiв i технологiй;

3/ зберiгання i обробка бiблiографiчної iнформацiї про театр;

4/ формування одиничних примiрникiв друкованої продукцiї , яка використовується театром у своєї дiяльностi;

5/ вдосконалення використання кадрiв творчого складу на основi обмiну iнформацiї про артистiв театру.

6/ пiдвищення достовiрностi результатiв з обробки iнформацiї i iнформацiйна пiдтримка управлiнських рiшень. Бiблiографiчна iнформацiя може включати наступнi роздiли:

1/ iнформацiя про друковану продукцiю, яку випускає театр; 2/ банк творчих характеристик артистiв театру;

3/ бiблiографiя про театр;

4/ iнформацiя про фотографiї, що зберiгаються в театрi.

Працiвники видавничо-iнформацiйної частини театру за допомогою цiєї системи будуть мати змогу формувати оригiнали-макети друкованої продукцiї, якi видаються театром:

1/ програмки вистав, якi є у поточному репертуарi в театрi;

2/ афiшi;

3/ рекламнi матерiали про театр.

Ця iнформацiя має включати наступнi параметри:

1/ програмки вистав;

2/ рекламнi матерiали про театр i про акторiв театру ;

3/ тексти афiш, що випускає театр.

Вона зберiгається у виглядi текстових файлiв, що знаходяться на жорстких чи гнучких магнiтних дисках.

Для характеристики творчого портрету акторiв театру , крiм анкетних даних , реєструється наступна iнформацiя :

1/ почесне звання ;

2/ звання лауреата ;

3/ голос ;

4/ назва i рiк закiнчення навчального закладу ;

5/ партiї в репертуарi театру, концертний репертуар.

Iнформацiя по бiблiографiї про театр повинна мати такi параметри: 1/ прiзвище автора ;

2/ назва статтi ;

3/ короткий змiст статтi ;

4/ назва газети чи часопису ( журналу ) ;

5/ дата.

Iнформацiя про колекцiю фотографiї , що зберiгаються в театрi, має такi параметри:

1/ до якого жанру (опера, балет, окремi митцi) вiдноситься дана фотографiя;

2/ коротка iнформацiя про фотографiю ( призвiще, вистава, роль тощо );

3/ дата виготовлення ;

4/ автор фотографiї ;

5/ наявнiсть ( вiдсутнiсть ) негативу .

Доповнюється iнформацiєю про використання фото у книгах, програмках, iнших виданнях. Дублюється по ключовому числу - назва вистави, прiзвище автора, роль, дата зйомок, автор фото.

Одиничнi примiрники друкованої продукцiї виготовляються шляхом друкування текстової iнформацiї, що мiститься в комп’ютерi i подальшим тиражуванням з допомогою множувальної технiки.

Цiкавою для рекламної дiяльностi є програма для пiдготовки електронних презентацiй Microsoft Power Point.

З розвитком технологiй полiграфiї, сьогоднi значна частина полiграфiчної i рекламної продукцiї у вiдносно малих тиражах може i повинна виготовлятися саме у стiнах вiддiлу за допомогою таких графiчних програм, як Adobe Photoshop i CorelDraw. Наведемо коротку характеристику цих програм.

Adobe Photoshop є потужним графiчним редактором по обробцi растрових зображень. Спочатку малюнок, оригiнал-макет чи творча частина, яку створив художник, фотограф i текстовик, сканують, що дозволяє копiювати графiчну iнформацiю з твердих носiїв i представляти її в електронному виглядi. Програма має багато засобiв по редагуванню i застосуванню рiзноманiтних графiчних ефектiв, доповнення тексту. Adobe Photoshop дозволяє органiзувати рiзноплановiсть малюнка, це створює великi можливостi для отримання комбiнованих зображень. Цi переваги є корисними для редагування i створення малюнкiв фотографiй, якi розмiщуються на афiшах, програмках, буклетах й iнших полiграфiчних матерiалах.

CorelDraw - це потужний додаток для роботи з iлюстрацiями у векторному форматi. Численнi iнстументальнi засоби допомагають виконувати малюнки швидше i точнiше. CorelDraw має достатнi функцiональнi можливостi для здiйснення видавничої роботи на персональних комп’ютерах. Використання даного програмного забезпечення дозволяє швидко змiнити розмiри рамок тексту; можна також регулювати iнтервали друку символiв.

IНТЕРНЕТ ЯК ЗАСIБ МАРКЕТИНГУ ТА РЕКЛАМИ

Якщо театр хоче бути пiдготовленим до завтрiшнього дня, йому потрiбно скористатися перевагами, якi надає глобальна мережа Iнтернет. Системи комп’ютерної обробки iнформацiї та iншi новiтнi технологiї можуть використовуватися для накопичення i використання матерiалiв, впровадження нововведень сучасних методiв розповсюдження iнформацiї про дiяльнiсть театру, акторiв. Iнтернет виконує три основнi функцiї: по-перше, як найпотужнiший засiб комунiкацiї; по-друге, за допомогою “всесвiтнього павутиння” можемо обмiнюватися iдеями й iнформацiєю (передача та пошук iнформацiї). Це суттєва можливiсть швидко репрезентувати себе на широкий всесвiтнiй загал. Для театру це також може стати ще одним джерелом залучення глядачiв. Отже, завдяки Iнтернет заклади культури зможуть в наступному Столiттi Iнформацiї:

- створювати, виробляти й поширювати витвори мистецтва

- вести конкуренцiйну боротьбу за вплив на потенцiйного споживача своєї продукцiї

- обмiнюватися iдеями й iнформацiєю

- навчати, повiдомлювати i надавати консультацiйнi послуги.

IНТЕРНЕТ сьогоднi - це:

· бiльш як 2 млн комп’ютерiв - вузлiв всесвiтньої мережi

· бiля 150 млн користувачiв

· бiля 300 млн документiв WWW

· бiля 100 000 дискусiйних груп

· рiзноманiтнi носiї iнформацiї

· новi технологiї (Web TV, Iнтернет- телефонiя, Java...)

· небачена ранiше швидкiсть розвитку технологiї.

IНТЕРНЕТ - це потужне середовище з необмеженими можливостями в забезпеченнi користувачiв послугами, характерною рисою яких є активна участь користувача у формуваннi продукта, iндивiдуалiзацiя отримуваного продукту.