Смекни!
smekni.com

Маркетингові дослідження ринку побутової техніки водолічильників (стр. 10 из 11)

Нормативними документами на підприємстві є:

1)колективний договір про охорону праці на підприємстві;

2)правила внутрішнього трудового розпорядку;

3)посадові інструкції;

4)інструкції з охорони праці згідно професій та видів робіт.

4.2 Керування охороною праці в економічній структурі

У відповідності ст. 13 Закону України «Про охорону праці» відповідальність за створення в кожному структурному підрозділі й на робочому місці умов праці відповідно до вимог нормативних актів покладена на керівника.

Із цією метою керівник забезпечує функціонування системи керування охороною праці, для чого:

1)створює відповідні служби й призначає посадових осіб;

2)розробляє й реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів по охороні праці;

3)забезпечує усунення причин, що викликали нещасні випадки, професійні захворювання;

4)організовує проведення лабораторних досліджень умов праці, атестацію робочих місць на відповідність нормативним актам про охорону праці;

5)розробляє й затверджує положення, інструкції та інші нормативні акти, що діють на підприємстві;

6)здійснює постійний контроль за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва ;

7)організовує пропаганду безпечних методів праці.

Для забезпечення виконання зазначених завдань керівник розробляє й затверджує структуру керування охороною праці на підприємстві.

Служба охорони праці входить у структуру підприємства як одна з основних виробничо-технічних служб і комплектується фахівцями зі стажем роботи із профілю виробництва не менш трьох років. Перевірка знань по охороні праці працівників служби охорони праці провадиться у встановленому порядку до початку виконання ними своїх функціональних обов'язків і періодично, один раз у три роки.

Питаннями охорони праці на підприємстві займається фахівець з охорони праці, що підкоряється безпосередньо директорові підприємства. В його обов’язки входить:

1)контроль дотримання встановлених правил та норм в області охорони праці на підприємстві й організації безпечних умов праці на робочих місцях відповідно до діючого законодавства в області охорони праці, нормативно-технічна документація в області охорони праці (ГОСТ, ДНАОП, СНиП);

2)проведення аналізу умов праці й розробка заходів щодо своєчасного виявлення небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

3)проведення інструктажу із працівниками підприємства й контроль за дотриманням правил техніки безпеки;

4)планування робіт і заходів щодо охорони праці;

5)координація управлінських рішень в області охорони праці;

6)стимулювання підвищення рівня охорони праці й т.д.

Об'єктом керування охороною праці в економічній структурі є діяльність функціональних служб і структурних підрозділів підприємства по забезпеченню безпечних і здорових умов праці на робочих місцях, виробничих ділянках, у цехах і на підприємстві в цілому.

З урахуванням специфіки виробничого процесу на підприємстві й на підставі Типового Положення власником підприємства розробляється й затверджується Положення про службу охорони праці підприємства.

Розпорядження фахівця з охорони праці, у тому числі про зупинку робіт, може скасувати в писемній формі тільки посадова особа, якій підлегла служба охорони праці.

4.3 Промислова санітарія

У процесі трудової діяльності людина піддається впливу цілого ряду факторів: мікроклімату, умов навколишнього середовища, інтенсивності праці й т.д. З метою досягнення безпечних умов праці необхідно обґрунтовувати, підтримувати й контролювати дотримання параметрів цих факторів.

4.3.1 Метеорологічні умови

Метеорологічні умови в приміщеннях повинні відповідати ГОСТ ССБТ 12.1.005-88 [8] з урахуванням категорії ваги робіт з енерговитрат. Дані оптимальних значень занесені в таблицю 4.1.

По енерговитратам організму робота члена служби маркетингу відповідає категорії “легкої фізичної роботи 1б” відповідно до вимог, тому що витрати енергії не перевищують 172 Дж /з (150 ккал/ч), що відповідно до ГОСТ 12.1. 005-88 [8]. Такі роботи ставляться до 1б категорії ваги робіт.

Таблиця 4.1 – Оптимальні значення параметрів метеорологічних умов на робочому місці

Категорія Період року Температура, 0 С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря, м/с (не більше)
1 б Холодний Оптимальна 21-23 40-60 0,1
Теплий Оптимальна 22-24 40-60 0,2

4.3.2 Вентиляція й опалення

Для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату, згідно СНиП 2.04.05-91 [9] необхідно передбачити в основних виробничих приміщеннях систему вентиляції й опалення.

У приміщенні, де проводиться дослідницька робота, вентиляція здійснюється застосуванням кондиціонера. У зимовий час температурний режим підтримується опаленням.

4.3.3 Водопостачання й каналізація

За вимогами ГОСТ 17.1.3.03-77 [12] джерелом постачання водою є міський водопровід і використовується каналізація.


4.3.4 Виробниче освітлення

Виробниче освітлення спроектоване у відповідності зі СНиП II-4 79 [10].Для забезпечення нормальних умов освітлення, необхідних для ефективної роботи, застосовується спільне освітлення, тобто коли природне доповнюється штучним.

Природне освітлення кабінету здійснене пристроєм однобічних прорізів у стінах будинку й нормується коефіцієнтом природного освітлення (КПО).Система штучного освітлення комбінована, з додаванням місцевого освітлення. Характеристика зорової роботи – середньої точності. Розряд зорової роботи IV, тому що в приміщенні провадиться розрізнення об'єктів зорової роботи при фіксованому напрямку лінії зору працюючих на робочу поверхню. Нормоване значення КПО (ен) для будинків, розташованих в IV, поясі світлового клімату України, визначається по формулі 4.1:

ен (IV,) = енIII · m · c, (4.1)

деенIII – значення КЕО для III поясу світлового клімату,

m - коефіцієнт світлового клімату,

с - коефіцієнт сонячності клімату.

Нормативний коефіцієнт енIII для III пояса дорівнює 2, що відповідає III розряду зорових робіт високої точності з найменшим розміром об'єкту розрізнення 0.3¸0.5 мм, подразряд - а. Для міста Харкова, що перебуває в IV поясі світлового клімату, значення m і з будуть наступними: m = 0.9; c = 0.75.

Значення КПО: ен = 2 · 0.9 · 0.75 = 1.35 %.

Штучне освітлення в робочому кабінеті виконано по системі загального висвітлення. Загальне висвітлення (Ео) приймають 300 лк. У приміщенні використаються люмінесцентні лампи типу ЛД і люмінесцентні світильники ЛДЦ 20.Характеристика висвітлення представлена в таблиці 4.2.


Таблиця 4.2 – Характеристика виробничого освітлення

Найменування основних виробничих приміщень Площа статі, м2 Розряд зорової роботи Освітленняприродне штучне
Вид Освітлення (бічне) КЕО, % НормованаОсвітленість, лк
Економічний відділ 25 IV Бічне 1,35 300

4.3.5 Шум

Шум - безладне сполучення звуків різної частоти й інтенсивності або сукупність звуків різної частоти.

Область, де поширюється шум, називають звуковим полем. У кожній точці звукового поля тиск і швидкість руху часток повітря змінюється в часі.

Рівень звуку на робочих місцях не перевищує 50дб/А. У зв'язку із цим проводяться істотні заходи щодо зниження шуму на промислових підприємствах.

Рівень звуку на робочому місці маркетолога відповідно до ГОСТ 12.1.003-83 [11] перебуває в межах припустимої норми, при середньогеометричній частоті 4000 Гц і становить 65 дба.

4.3.6 Випромінювання від екрана ЕОМ

На організм користувачів ЕОМ у період роботи за дисплеєм, впливає електромагнітне випромінювання, що може стати причиною професійних захворювань. Комп'ютери попадають по визначенню в 5 діапазон (низькі частоти). Гранично припустимі рівні напруженості ЕОМ установлені «санітарними нормами й правилами захисту населення від впливу електричного поля».

4.4 Організація безпечних умов праці на робочому місці

Робоче місце оператора - це частина простору системи «людина-машина», оснащене коштами відображення інформації, органами керування, допоміжним устаткуванням, призначеним для здійснення діяльності системи.

При розміщенні технічних коштів на робочому місці, а також установки крісла оператора передбачено:

1)зручний доступ до основного функціональні вузлам і блокам апаратури для проведення технічної діагностики, профілактичного огляду й ремонту;

2)можливість швидкого заняття й залишення робочого місця;

3)виключення випадкового приведення в дію коштів керування й уведення інформації;

4)зручну робочу позу й позу для відпочинку.

Розміщення, технічних коштів не повинне погіршувати читаність інформації з екрана монітору, а також досяжності основних коштів керування й уведення інформації.

Клавіатура розміщена на столі або підставці так, що висота клавіатури стосовно статі становить 650-720 мм. При розміщенні пульта стаціонарному столі висотою 750 мм необхідно використати крісло з регульованою висотою сидіння й підставці для ніг.

Пульти зв'язку й телефонні апарати рекомендується розміщати ліворуч від оператора, щоб звільнити праву руку для записів.

Устрій документування необхідно розміщати праворуч від оператора в зоні досяжності. Для раціональної організації клавіатура й екран роз’ємні й з'єднуються кабелями.