Смекни!
smekni.com

Маркетингові дослідження ринку побутової техніки водолічильників (стр. 7 из 11)

(2.3)

У таблиці 2.5 наведені розрахункові значення вище перерахованих показників для ДП “ХЗЕА” за станом на 01.01.2007 року.

Таблиця 2.5 – Розрахунок коефіцієнтів ліквідності ДП “ХЗЕА” за станом на 01.01.2007 року

Показник На початок року На кінець року Зміни
Коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності 2,8 3,05 0,25
Коефіцієнт проміжної (термінової) ліквідності 1,50 1,55 0,05
Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,012 0,026 0,014

Як видно з наведеного розрахунку, коефіцієнти поточної й термінової ліквідності вище визнаного нормального рівня (0,7 - 08). Однак, коефіцієнт абсолютної ліквідності, як на початок, так і на кінець року, значно нижче оптимального значення, що свідчить про недостачу коштів. Така ситуація є небезпечною для підприємства й вимагає використання механізмів стабілізації фінансового стану.

Однієї із причин такого явища, може бути нагромадження дебіторської заборгованості, її частка в структурі оборотних активів на кінець звітного періоду становить 3,5% ( таблиця 2.2), що говорить про проблеми, пов'язаних з маркетинговою політикою підприємства, а також про переважно не грошовий характер розрахунків.

Показники ділової активності (оборотності)

Коефіцієнти ділової активності характеризують ефективність роботи підприємства у використанні активів. Як правило, до цієї групи ставляться різні показники оборотності.

У фінансовому менеджменті найбільше часто використаються наступні показники оборотності:

1) коефіцієнт оборотності активів;

2) коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості;

3) коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості;

4) коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів;

5) коефіцієнт оборотності основних коштів;

6) коефіцієнт оборотності власного капіталу.

Коефіцієнт оборотності активів розраховується по формулі (коефіцієнт трансформації):

(2.4)
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості розраховується по формулі:

(2.5)

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості розраховується в такий спосіб:

(2.6)

Коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів розраховується по формулі:

(2.7)

Коефіцієнт оборотності основних коштів (фондовіддача) розраховується по формулі:

(2.8)

Коефіцієнт оборотності власного капіталу розраховується в такий спосіб:

(2.9)

Розрахуємо значення даних коефіцієнтів, використовуючи даної таблиці. 2.6.

Аналізуючи показники ділової активності ДП “ХЗЕА” бачимо, що має місце незначне збільшення оборотності активів.


Таблиця 2.6 – Значення коефіцієнтів ділової активності для ДП “ХЗЕА”

Показники На початок року На кінець року Зміни
Коефіцієнт оборотності активів 0,2 0,23 0,03
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості 13,6 17,9 4,3
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості 113,8 139,9 26,1
Коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів 0,76 0,9 0,14
Фондовіддача 0,83 1,02 0,19
Коефіцієнт оборотності власного капіталу 0,2 0,3 0,1

Аналізуючи показники ділової активності ДП “ХЗЕА” бачимо, що має місце незначне збільшення оборотності активів, якщо на початок року з кожної гривні було отримано 0,2 грн. реалізованої продукції, то на кінець року цей показник збільшився до 0,23 грн, що свідчить про те, що підприємство стало гірше використати свої активи.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості показує, скільки разів у середньому дебіторська заборгованість перетворювалася в кошти протягом звітного періоду. Коефіцієнт кредиторської заборгованості показує, скільки компанії потрібно оборотів для оплати виставлених її рахунків.

Коефіцієнт оборотності матеріально - виробничих запасів відображає швидкість реалізації цих запасів. Цей показник для фірми становить в 2006 році - 0,9 оборотів, що свідчить про незначне збільшення ліквідності фірми за останній рік. Аналізуючи статті балансу фірми можна зробити висновок про те, що підприємство збільшило обсяги виробництва, внаслідок чого виросла фондовіддача в 2007 р. (таблиця 2.6), що говорить про ефективність використання основних фондів.

Швидкість обороту вкладеного капіталу, незначно збільшилася в 2007 році про що свідчить незначне збільшення коефіцієнта оборотності власного капіталу.

Коефіцієнти рентабельності.

Рентабельність - це показник, що характеризує економічну ефективність. Економічна ефективність - відносний показник, що порівнює отриманий ефект із витратами або ресурсами, використаними для досягнення цього ефекту.

У цілому всі показники рентабельності на 2007 рік мають негативний знак, тому що підприємство по всіх видах діяльності зазнає збитків. Рентабельність показує величину прибутку на одиницю вкладених грошей, то в нашому випадку вкладення коштів є збитковим. Негативні показники рентабельності свідчать про те, що й капітал, і продукція є збитковими, тобто вкладені кошти не приносять прибутку.

Коефіцієнти фінансової стабільності (платоспроможність).

Фінансова стабільність - це певний стан рахунків підприємства, що гарантує його постійну платоспроможність. Особливого значення набуває аналіз фінансової стабільності при оцінці кредитоспроможності підприємства у випадку надання їм кредитів, позик, проведення великих інвестиційних проектів та ін.

Фінансово стійким уважається таке підприємство, що переважно за рахунок власних джерел покриває коштів, вкладені в активи; не допускає невиправданий дебіторської й кредиторської заборгованості; розплачується в строк за своїми обов'язками.

Сутністю фінансової стабільності підприємства є співвідношення вартості матеріальних оборотних коштів і величини власних і позикових джерел їхнього формування, тобто забезпеченість запасів і витрат джерелами фінансування. Платоспроможність виступає зовнішнім проявом фінансової стабільності.

Оцінка фінансової стабільності здійснюється за допомогою фінансових коефіцієнтів.

Коефіцієнт автономії або незалежності (Ка), дорівнює частці власних коштів у загальній сумі джерел:


(2.10)

Коефіцієнт фінансового ризику показує співвідношення притягнутих коштів і власного капіталу. Розрахунок цього показника провадиться по формулі:

(2.11)

Розраховані показники платоспроможності представлені в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7 – Значення коефіцієнта платоспроможності для ГП “ХЗЕА”
Показники На початок року На кінець року Зміни
Коефіцієнт автономії 0,91 0,92 0,01
Коефіцієнт фінансового ризику 0,1 0,09 -0,01

У цьому випадку коефіцієнт фінансового ризику в 2003 році склав 0,09, настільки низькі значення коефіцієнта говорять про те, що в підприємства майже відсутня залежність від зовнішніх інвесторів і кредиторів. На кожну гривню власних коштів підприємства на початок звітного періоду доводилося 0,1 копійки притягнутих коштів, на кінець звітного періоду - 0,09 копійки. Це ще раз підтверджує досить низький рівень фінансової стабільності підприємства.

Підбиваючи підсумок аналізу фінансового стану ДП “ХЗЕА” необхідно відзначити, що, незважаючи на загальну фінансову стабільність і ліквідність у довгостроковому періоді, підприємство випробовує недостачу коштів, що спричиняється неплатоспроможність підприємства в короткостроковому періоді. Крім того, в 2007 має місце значне зниження показників рентабельності й ділової активності, що свідчить про зниження ефективності використання ресурсів підприємства і його функціонувань у цілому. Все перераховане вище жадає від керівництва підприємства вживання заходів по досягненню поточної платоспроможності, досягненню фінансової стабільності й підвищенню ефективності господарської діяльності.

2.4 Аналіз конкурентоспроможності продукції підприємства ДП “ХЗЕА”

Конкурентоспроможність товару – - це сукупність якісних та вартісних характеристик товару, які з точки зору покупця є суттєвими і забезпечують задоволення конкретних потреб (здатність товару бути виділеним споживачем з аналогічних товарів, які пропонуються на ринку фірмами - конкурентами).

Оцінка конкурентоспроможності продукції ґрунтується на дослідженні потреб покупця й вимог ринку. Щоб товар задовольняв потреби покупця, він повинен відповідати певним параметрам:

1)технічним (властивості товару, область його застосування й призначення);

2) ергономічним (відповідність товару властивостям людського організму);

3)естетичним (зовнішній вигляд товару);

4) нормативним (відповідність товару діючим нормам і стандартам);

5) економічним (рівень цін на товар, сервісне його обслуговування, розмір коштів, наявних у споживача для задоволення даної потреби).