Смекни!
smekni.com

Аналіз та розроблення стратегій ЗЕД для підприємства харчової промисловості (стр. 10 из 14)

На малюнку 2 відображено процентне співвідношення експортних цін.

Мал.2 Експортні ціни на кондитерські вироби

Російський ринок карамелі заповнений як національними так і зарубіжними конкурентами. Тому головною стратегію підприємства "Херсонська кондитерська фабрика" на цьому ринку є стратегія низьких витрат. Тобто виробництво продукції високої якості з мінімальними витратами. Як відомо карамель розрахована на всі верстви населення, тобто цю продукцію споживає населення з різним рівнем прибутку. На Російському ринку українська карамель відома своєю якістю і недорогою ціною. Збільшення обсягів реалізації цього виду продукції з мінімальними витратами призведе до покращення зовнішньоекономічної діяльності підприємства в цілому, а також до підвищення рентабельності та прибутковості.

Отже, підприємство "Херсонська кондитерська фабрика" на Російському ринку карамелі зарекомендувала себе як підприємство з високим рівнем якості товару, та доступної ціни. Але така політика підприємства виявилася дещо невигідною для місцевих Російських виробників кондитерської продукції.

Так, восени минулого року члени правління російської Асоціації підприємств кондитерської промисловості направили прем'єр-міністру Росії звернення з проханням ввести ввізне мито на українську продукцію в розмірі 50% вартості товару.

За даними З AT"Укркондитер", 30% вироблених в Україні кондитерських виробів експортуються. При цьому на Росію приходиться біля 90% солодкої продукції, яка вивозиться. Як відзначалося вище, Херсонська кондитерська фабрика більшу половину виробленої продукції експортує в Росію. Тому введення експортного мита негативно відобразилося на діяльності підприємства, а особливо на прибутку від експорту, що становить більшу частину загального прибутку підприємства. У зв'язку з цим керівництво вирішило підняти рівень ціни на експортну продукцію і розробити стратегію поставок. Тому підприємство на деякий час планує припинити поставку продукції в Росію і дочекатись введення нового ввізного мита і формувати ціну в залежності від них. На даний момент ведеться інтенсивний пошук нових ринків збуту, але все ж таки Російський ринок експорту карамелі залишається найбільш привабливим.

2.2.2 Існуючі стратегії просування та збуту на АТЗТ "Херсонська

кондитерська фабрика"

Відправною точкою створення системи просування товарів на фабриці, являється вивчення потреб клієнтів, перелік конкурентів. Споживачів цікавлять: своєчасна доставка товару; готовність постачальника задовольняти екстрені потреби клієнта; акуратне поводження з товаром при вантажно-розвантажувальних роботах; готовність постачальника приймати назад прострочені, по термінам придатності, і дефектні товари і швидко замінювати їх; готовність постачальника піддержувати товарно-матеріальні запаси заради клієнта.

Обробка замовлень. Просування товару починається з одержання замовлення від клієнта. Відділ замовлень готує рахунки-фактури і розсилає їх різним підрозділам підприємства. Вироби, які відсутні записуються в заборгованість. Вироби, які відвантажуються супроводжуються відвантажу вальною і платіжною документацією. Копії відвантажувальних і платіжних документів направляються, також, різноманітним підрозділам підприємства.

Складування. Будь-якому підприємству до моменту продажу, в тому числі і кондитерській фабриці, приходиться зберігати продукцію на складах. Організація зберігання необхідна тому, що цикли виробництва і споживання рідко збігаються один з одним. Організація складського зберігання допомагає усувати ці протиріччя.

АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика" зберігає свою продукцію на складі, котрий знаходиться на території фабрики. Це підвищує рівень контролю за продукцією, але з іншої сторони, склади зв'язують капітал, а при необхідності зміни місця зберігання фабрика не може реагувати достатньо гнучко.

Вибір виду транспорту. Кондитерська фабрика знаходиться в центрі житлового масиву, поблизу транспортних магістралей, тому найбільш придатним видом транспорту продукції, являється автомобільний транспорт.

У вирішені проблеми транспортування підприємство враховує складні компроміси між різними видами транспорту, а також наслідки цих компромісів для інших видів діяльності в системі розподілення складування і підтримки товарно-матеріальних запасів. Оскільки з плином часу відносні витрати різних видів транспорту змінюються, підприємство переглядає свої схеми транспортування з ціллю пошуку найбільш оптимального варіанту організації просування товару.

Ринок збуту кондитерських виробів можна віднести до ринку монополістичної конкуренції.

В результаті проведених досліджень були виявлені три групи конкурентов АОЗТ "Херсонская кондитерская фабрика":

• Оптові і дрібнооптові постачальники кондитерських виробів із країн західної Європи;

• Оптові і дрібнооптові постачальники кондитерських виробів із країн східної Європи;

• Вітчизняні підприємства-виробники кондитерських виробів.

Перевагою постачальників товару з країн західної Європи є добре поставлена реклама, барвисте упаковування, дрібне розфасування товару, що дозволяє купувати товар у мінімально необхідних кількостях. Проте імпортні продукти відрізняються високою ціною, розрахованої на категорію високо спроможних споживачів. Якість товару не завжди відповідає високій ціні реалізації. До хиб імпортної продукції так само ставляться застосування, при їхньому виробництві, канцерогенних смакових і колірних добавок, консервантів; прострочені терміни споживання.

Продукція, що поставляється з країн східної Європи, характеризується прийнятною якістю і доступною ціною запропонованих виробів, що забезпечує постійний попит покупців із середнім рівнем прибутку. Але припускаються збої в постачаннях цих виробів, що призводить до частої відсутності їх на прилавках магазинів, лотків.

Вітчизняні підприємства характеризуються гарною якістю і доступною ціною виробленої продукції - це їхня основна гідність. Хоча обсяг постачань продукції вітчизняних виробників на наш ринок не дуже великий, а обсяг споживання кондитерських виробів населенням нашої країни щорічно зростає.

Задачі, що стоять перед фабрикою в області збуту виробленої продукції вирішуються за допомогою каналів її розподілу, що включають у себе всіх суб'єктів збутового процесу, пов'язаних із просуванням і продажем кондитерських виробів кінцевому споживачу.

Як було відзначено вище, АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика" знаходиться в центрі житлового масиву, поблизу транспортних магістралей, по яких, продукція доставляється до споживачів використовуючи,різноманітні канали збуту. Поруч з нею розташований парк ім. "Ленінського комсомолу", ПриватБанк, бібліотека ім. О.Гончара, це дозволяє здійснювати торгівлю виробленою продукцією безпосередньо з лотків.

Фабрика використовує нульові, однорівневі і двохрівневі канали реалізації своєї продукції.

Канал нульового рівня збуту, поданий власними фірмовими магазинами "Гануся", "Аннушка" і торгівлею з лотків.

Однорівневий канал збуту поданий збутовими організаціями міста і районних центрів Херсона, а також торговими організаціями інших областей. Двохрівневий канал збуту - оптові збутові підприємства по території України.


Таблиця 2.8

Існуючі канали збуту продукції підприємства

Канали збуту

Кількість реалізованої

продукції

(+), (-)

зміни

1999 г.

Факт 2000

г.

сума %
Відповідні торгові організації 2121 2345 +224 10.5
Власні фірмові магазини 268 500 +232 86.5
Закордонний ринок 1052 1200 +148 14.1

У табл. 2.8 показані існуючі канали збуту продукції. Як видно з таблиці підприємство планує збільшення обсягів реалізації кондитерських виробів по всіх каналах збуту. Велику частину своєї продукції фабрика реалізує через відповідні торгові організації. Значну частину займає і закордонний ринок.

АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика" планує виробництво нових видів кондитерських виробів.

1. Карамель "Шафран" - начинка помадна-фруктова;

2. Карамель "Казка" - начинка помадна-молочна з добавкою какао-продуктів;

3. Цукерки 2-х шарові - один шар зі збитими сливками (банановий), інший -помадний;

4. Мармелад у шоколаді - желейний із добавкою абрикосового пюре;

5. Цукерки на вафельній основі "Чарівні" із чорносливом і какао-продуктами;

6. Цукерки на вафельній основі "Карнавал" - із горіхами і какао-продуктами;

7. Торт глазурований на вафельній основі "Ілюзія" - із горіхами;

8. Горіх грецький у шоколаді

9. Зефір в шоколаді

Виробництво нових видів виробів, дозволить підприємству урізноманітнити свій асортимент, і тим самим залучити на ринок кондитерських виробів нового покупця. А також розширити межі ринку збуту своєї продукції.

Аналіз реалізації продукції по ринках збуту

АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика" реалізує свою продукцію як на ринках області і ринках України, так і на зовнішніх ринках. Велику частку реалізації продукції, у загальному обсязі, займає реалізація в межах України, вона склала 2445 тонн.На другому місці по обсязі реалізації, стоїть реалізація продукції по області - 1400 тонн, що більше на 164 тонни, порівнюючи з 1998 р. Реалізація продукції на зовнішніх ринках 4600 тонни. Якщо розглядати реалізацію продукції по ринках збуту в номенклатурі, то можна зауважити, що в 1999 р. тортів у межах України було реалізовано З тонни, з урахуванням того, що в 1998 р. реалізація тортів не була запланована. Постачання тортів на зовнішні ринки за період 1998-1999 р. не провадилися. У процесі аналізу необхідно вивчити зміни не тільки в обсязі виробництва товарної продукції, але й в обсязі її реалізації. Від обсягу продажів залежать фінансові результати підприємства, його фінансове положення, платоспроможність і т.д. На зміну обсягу продажів впливають численні чинники (мал.)