Смекни!
smekni.com

Аналіз та розроблення стратегій ЗЕД для підприємства харчової промисловості (стр. 13 из 14)

4. Організація безпеки і охорони праці на підприємстві

"Херсонська кондитерська фабрика"

4.1. Забезпечення БЖД

Забезпечення БЖД на підприємстві є важливою і невід'ємною складовою його діяльності. На підприємстві "Херсонська кондитерська фабрика" за БЖД відповідальний керівник штабу ЦО. В його задачі входить проектування, реконструкція, монтаж, ремонт, технічного діагностування та експлуатації обладнання та слідкує за його безпечною роботою для працівників.

Для херсонської кондитерської фабрики найбільш вірогідними НС технічного характеру пов'язані з викидами в повітря аміаку, який накопичується в аміачній компресорній. Аміак необхідний для роботи аміачно-холодильних пристроїв. Як відомо аміак - безкольоровий газ з задушливим запахом 4-го класу небезпеки, суміш парів якого з повітрям при об'ємній їх місткості від 15 до 28% являється вибухонебезпечними. Аміак при незначних концентраціях наділений попереджуючим запахом здійснює негативний вплив на очі і слизисті оболонки носоглотки. Рідкий аміак спричиняє опіки шкіри, велику небезпеку представляє попадання аміаку в очі. В основному вихід аміаку спричиняється при заправці пристроїв, при виконанні ремонтних робіт.

На підприємстві в цілях попередження викидання аміаку існують відповідні правила його зберігання та перевезення. Склади для зберігання аміаку в балонах відносяться до категорії Б по вибухо- пожежонебезпеці (згідно СНІП) і класу В- 16 по вибухонебезпечності. Склад для зберігання аміаку місткістю не більше 500 балонів віддалений від складських і виробничих будівель не менше ніж на 20 м. В приміщення складу для зберігання балонів дозволяється входити тільки з протигазом. При завантажувально-розвантажувальних роботах, транспортуванні і зберіганні застосовуються заходи проти падіння, зіпсування і забруднення балонів. Перенесення балонів на руках забороняється. [4]

Наступним видом НС технічного характеру є можливість виникнення пожежі в компресорній, та вибух газу, так як котельня газифікована. Виходячи з надзвичайно небезпечних факторів впливу на людину на підприємстві існують засоби індивідуального захисту. А саме:

1. На аміачних холодильних установках є протигази типу КД, ізоляційні апарати стислого повітря типу АСВ.

2. Робітники ІТР забезпечені захисним спецодягом, спецвзуттям і індивідуальними засобами захисту.

3. Наявність не менш ніж двох універсальних рятувальних гідрокостюмів.

На підприємстві "Херсонська кондитерська фабрика» всі вище перераховані заходи по забезпеченню БЖД чітко виконуються згідно з типовими галузевими нормами, затвердженими Державним комітетом по праці та соціальним питанням. [4]

4. 2. Охорона праці та протипожежна безпека

АТЗТ "Херсонська кондитерська фабрика" у своїй діяльності по охороні праці використовує такі міжгалузеві та галузеві нормативні акти:

1. Закон України Про охорону праці.[2]

2. Закон України Про пожежну безпеку.[3]

3. ДНАОП 0.00 - 1. 08-88. Правила будови і безпечної експлуатації парових і водогрійних котлів.

4. НАОП 8. 1. 00 - 1.04 - 90.Правила будови і безпечної експлуатації аміачних холодильних установок

Основними причинами виробничого травма тизму на підприємстві являються: дія предметів, які рухаються; падання предметів. Динаміка виробничого травматизму досить незначна. На рік спостерігається 1-2 травми. За останні 10 років профзахворювань на підприємстві не зареєстровано. До основних приміщень по вибухо- та пожежонебезпечності на фабриці можна віднести:

1. Відділення посіву борошна, цукру, розмелу цукру-піску, розмелу та фасування какао-порошку.

2. Відділення загортки та упаковки кондвиробів.

3. Відділення формування та випічки печива, тортів, вафель та тістечок.

4. Апарати відділення аміачної холодильної установки.

5. Закритий склад зберігання спирту, коньяку, есенції, розчинів, ефірів.

6. Центральна лабораторія.

Відповідно до Закону України Про пожежну безпеку її забезпечення покладається на керівника підприємства та уповноважених осіб. На фабриці в цілях пожежної безпеки розробляються комплексні заходи: розробляються і затверджуються положення, інструкції; організовуються навчання працівників правилам пожежної безпеки та пропаганди заходів щодо їх забезпечення.[5]

4. 3. Керівництво охороною навколишнього середовища

Основним законодавчим актом, яким керується підприємство є Закон України Про охорону навколишнього середовища. [6] Харчова промисловість не є екологічно небезпечним виробництвом. Тому на Херсонській кондитерській фабриці не передбачено окремих заходів з охорони навколишнього середовища.

В процесі роботи підприємства виділяються шкідливі речовини, такі як оксид азоту (в наслідок роботи котельні, вафельних печей), аміак, пил нетоксичний, зварювальний аерозоль.

Кількість їх виділення суворо регламентується відповідними інструкціями і санітарними нормами, ведеться систематичний контроль. На

підприємстві постійно розробляються заходи по охороні навколишнього середовища.

Для розміщення утилізації відходів отримується і затверджується дозвіл в Державному управлінні по Екобезпеці, заключаються договори на передачу окремих відходів іншим організаціям: "Вторчермет", "Вторресурси"; непридатні лампи з вмістом ртуті зберігаються в окремому контейнері до їх утилізації.

4.4 Заходи, спрямовані на доведення умов і безпеки праці до

нормативних вимог, підвищення існуючого рівня праці

1. З метою профілактики захворювань і доведення температурного режиму до нормативних вимог проводиться парове опалення і утеплення приміщень.

2. З метою профілактики захворювань ліквідовуються протяги в обжарювальному відділенні.

3. З метою досягнення нормативних вимог реконструйовується штучне освітлення робочої зони тарного цеху.

4. З метою заміни ручної операції механізовується подача начиночної маси з начиноварильних апаратів в приймальний бак.

5. З метою зниження до регламентованого рівня концентрації пилу у повітрі робочої зони встановлюються уловлювачі пилу борошна бункерного відділення.

Отже, роблячи висновок, можна відмітити, що організація охорони праці на підприємстві відповідає всім нормативам та діючим законодавствам. В цілях забезпечення та покращення безпеки життєдіяльності робітників планується згодом замінити аміачно-холодильні установки на більш безпечні як для працюючих так і для навколишнього середовища.

Висновок

В результаті проведених досліджень стану кондитерської промисловості в цілому і окремо на підприємстві харчової промисловості "Херсонська кондитерська фабрика" можна зробити висновок, що харчова промисловість, зокрема кондитерська галузь, в сучасних ринкових відносинах набули інтенсивного розвитку. Так, за останні роки спостерігається збільшення обсягів виробництва кондитерських виробів до 515 тис. т., що більше на 114 тис. т. В порівнянні з минулими роками. Значну роль у збільшенні виробництва і розширенні асортименту української кондитерської продукції зіграло різке збільшення обсягів експорту в Росію.

Кондитерська галузь з кожним роком стає все більш привабливою для іноземних інвесторів. Це означає не тільки вкладення іноземного капіталу в її розвиток, але й створення спільних підприємств, де у виробництві використовуватиметься українська сировина і де значну частину персоналу становитимуть українські фахівці.

Маркетингові дослідження показали, що на сьогоднішній день споживач може спостерігати великий обсяг асортименту кондитерських виробів. Це стало можливим завдяки технічним нововведенням, які проявляються у вигляді нових продуктів, технологій їхнього виготовлення, засобів виробництва.

Згідно статистичним даним обсяг виробництва вітчизняних кондитерських виробів в майбутньому буде зростати. З урахуванням імпорту-експорту на внутрішньому ринку буде реалізовано більше 420 тис. т. Кондитерської продукції. Також планується виробництво 700 тис. т. Солодощів з урахуванням експортних постачань.

В процесі написання дипломної роботи було вивчено економічний стан діяльності підприємства "Херсонська кондитерська фабрика", а також за допомогою маркетингових досліджень проаналізовано зовнішні ринки, на яких працює підприємство. В результаті можна відмітити, що "Херсонська кондитерська фабрика" в цілому прибуткове, рентабельне підприємство. Діяльність його спрямована на максимальне задоволення потреб населення, як нашої країни так і закордонних. В довгострокових планах фабрики є виробництво нових видів продукції з мінімальним використанням виробничих витрат, а також освоєння ринків далекого зарубіжжя. З цією метою було розроблено ряд економічних стратегій, а саме стратегія широкої диференціації та диверсифікації для нового виду продукції та стратегія низьких витрат для вже існуючих кондитерських виробів.

Звичайно підприємство має ряд проблем, які в деякій мірі стримують його розвиток. В процесі аналізу діяльності підприємства були виявлені ці проблеми та запропоновано заходи по їх вирішенню.

На завершальному етапі роботи проведено детальний експрес-аналіз роботи підприємства "Херсонська кондитерська фабрика", з якого видно, що для подальшого успішного функціонування на ринку кондитерської продукції керівництву необхідно переглянути деякі позиції в його діяльності.