Смекни!
smekni.com

Аналіз та розроблення стратегій ЗЕД для підприємства харчової промисловості (стр. 9 из 14)

Планомірно ведеться робота по нарощуванню ділових контактів з партнерами країн СНД і далекого зарубіжжя по всім можливим каналам: через торгівельні представництва, торгівельно-промислові палати, посольства України. Значна і результативна робота була проведена по підготовці і участі у виставках, конференціях і семінарах на різних рівнях. Продовжується послідовна робота з пошуку варіантів співробітництва з німецькими партнерами, заключний договір з перспективою виходу на співробітництво з країнами Сходу. Ведеться робота по розсилці рекламно-інформаційних матеріалів в Туреччину, та інші країни далекого зарубіжжя.

Механізм здійснення зовнішньоекономічних операції повністю підконтрольний відділу збуту. Саме тут розробляються стратегії виходу на нові ринки, а також розширення кордонів вже існуючих. Основним зовнішнім ринком збуту товарної продукції підприємства являються країни СНД. Передусім це давній партнер Росія, куди відправляється більше половини виробленого. І заявки продовжують надходити. Добре в Росії користуються попитом карамель, всі види печива, а також високі сорти шоколадних цукерок. Добре налагоджені стосунки з Таджикистаном, Польщею, Грузією, Естонією, Ізраїлем.

Для здійснення операцій по зовнішній торгівлі підприємство використовує зовнішньоекономічний контракт. Це в основному контракт купівлі-продажу товарів. Механізм підготування і реалізації контрактів наступний:

I етап - Запит. Підприємство в разі експорту кондвиробів виявляє партнерів, розсилаючи листи-запити. В них вказують загальну характеристику товару, каталожні дані про нього і другі реквізити, які характеризують товар.

Маючи великий досвід роботи з постійними клієнтами, фабрика в більшості випадків приймає запити від своїх клієнтів самостійно на поставку тієї чи іншої продукції. Якщо клієнт виявляє зацікавленість щодо інформації, то відсилається прейскурант на даний товар з вказівкою кількості товару, його орієнтованої світової ціни, а також інформація про упаковку і схема платежів.

IIетап - Пропозиція. Це згода на укладання угоди. На практиці підприємство для прискорення ходу переговорів вносить "тверду пропозицію", тобто пропозицію з встановленням термінів.

IIIетап - Заключения контракту. Партнери оформляють документально угоду купівлі-продажу товару.

IVетап - Експортер поставляє товар, партнери здійснюють розрахунки по угоді.

Предметом зовнішньоекономічного контракту є кондитерські вироби. При реалізації продукції найменування і кількість кондвиробів вказується в рахунках-фактурах, які присутні при кожній поставці, згідно заявці покупця. Якість кондитерських виробів підтверджується сертифікатом якості виробника.

Відвантаження продукції здійснюється на умовах ДАФ кордон України. Цей термін може бути застосований при будь-якому способі транспортування. Частіше всього використовується підприємством при залізничному або автомобільному транспортуванні. Виконуючи умови контракту на основі ДАФ підприємство поставляє товар на кордон, тобто готує його для передачі в розпорядження покупця в узгодженому пункті поставки, який розміщений на кордоні, в узгоджений термін на протязі узгодженого періоду. При такій поставці використовуються наступні документи. Зі сторони країни-експортера - це накладна, страховий документ, транспортний, дозвіл на вивезення. Зі сторони країни-імпортера - свідоцтво походження, консульська накладна, дозвіл на ввезення. [9]

Крім базисної умови ДАФ підприємство користується умовою ФСА (франко перевізник). Термін ФСА може бути вжитий при кожному способі транспортування, в тому числі при використанні декількох способів. Згідно цієї умови покупець одержує гарантію того, що товар буде переданий продавцем перевізнику, а в деяких випадках - завантажений на транспортні засоби, якими буде перевезений за кордон.[9]

Продавець, тобто в даному випадку кондитерська фабрика, несе всі витрати до моменту доставки товару в порт погрузки. Крім того продавець оплачує витрати по фрахту до порту призначення, а також всі інші витрати згідно укладеному ним договору про перевезення. При перевезенні товару на умовах ФСА використовуються документи-аналоги умови ДАФ.

Ціни на кондитерські вироби вказуються в специфікаціях, які являються невід'ємною частиною контракту і встановлюються в доларах США. Продавці залишає за собою право на протязі терміну дії контракту вносити зміни у відправну ціну кондвиробів при зміні витрат, пов'язаних з виробництвом продукції чи законодавчої бази України. В ціну кондвиробів включається вартість тари, упаковки, маркування, а також транспортні витрати на території України.

При відвантаженні товару продавець представляє покупцю наступні документи на російській чи українській мові:

1 товарно-транспортні накладні

2 рахунок - фактура

3 сертифікат країни походження

4 сертифікат відповідності

5 фітосанітарний сертифікат

6 якісне підтвердження

При тлумаченні контрактів має силу документ ІНКОТЕРМС - 90 і Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів 1980 рік. Контракти вступають в силу з моменту їх підписання, складаються в 2-х примірниках на російській чи українській мовах. Контракти, зміни та доповнення до них можуть укладатись сторонами по факсу. Копії таких контрактів мають юридичну силу і діють до моменту одержання сторонами оригіналів, переданих поштою. [18]

Переміщення товарів через митний кордон України підприємство здійснює у відповідності із законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність", основним переліком законів і правил по митній справі "Митним кодексом У країни ".[1] [7]

Основним документом в митній справі являється декларація. На підприємстві "Херсонська кондитерська фабрика" ВМД оформляє декларант, в обов'язки якого також входить підписання всіх інших митних документів, таких як рахунок-фактура, рахунок-специфікація, вантажо-митні накладні, а також контроль за відвантаженням товарів і своєчасній поставці на митний кордон.

Основний зміст декларації - це перелік кондитерських виробів, їх кількості, ваги, найменування сторін, їх юридичні адреси, коди товарів, перелік валюти, який декларант у відповідності з митним кодексом зобов'язаний включити в декларацію. Також в декларацію включається коротка характеристика транспортних засобів.

В організації митної справи на підприємстві "Херсонська кондитерська фабрика" беруть участь митні брокери, які також можуть виконувати обов'язки декларанта. Вони повинні заповнювати декларацію і інші митні документи у відповідності з митним кодексом і пред'являти їх митному органу; сплачувати митні збори і допомагати митнім органам у догляді вантажу.

Товари, які перетинають кордон України підлягають спеціальному кодуванню, тобто на кожен вид кондитерських виробів встановлюється свій індивідуальний код, який відображається в декларації. При кодуванні товарів

підприємство керується Міжнародною конвенцією "Про гармонізовану систему опису і кодування товарів".[8]

Зовнішньоекономічна діяльність, якою займається кондитерська фабрика, передбачає сплату митних зборів і платежів, які регулюються Законом України "Про єдиний митний тариф". Митно-тарифне регулювання ЗЕД пов'язане з застосуванням імпортних і експортних тарифів, які входять в загальну систему митних платежів.

2.2.1 Характеристика зовнішньоекономічних стратегій

підприємства

Херсонська кондитерська фабрика на зовнішньому ринку кондитерських виробів працює давно. Більшу половину виробленої продукції вона відправляє за кордон. Стабільні відносини налагоджені з країнами СНГ, особливо з Росією. Великим попитом в цій країні користується карамель завдяки високій якості та низькій ціні в порівнянні з місцевими виробниками кондитерських виробів. Звичайно, Херсонська кондитерська фабрика є не одна на Російському ринку. Існують інші провідні конкуренти, як українські так і російські. Так, Харківська бісквітна фабрика біля 9% своєї продукції відправляє на експорт, в першу чергу в Росію і деякі середньоазіатські країни СНД. Після сертифікації на відповідність ISO - 9001 і участі в декількох зарубіжних виставках продукція Харківської фабрики добре користується попитом. АТЗТ "Буковинка" також є конкурентом на зовнішньому ринку. її продукція представлена на ринку Росії, Грузії Туркменистану та ін. Провідним конкурентом є львівська кондитерська фірма "Світоч". її продукція не поступається по якості Російським виробникам і широко відома по всій Україні та країнах СНГ.

Отже, конкуренція на зовнішньому ринку дуже жорстка. Кожне підприємство намагається запропонувати найкращі свої вироби, які найбільше користуються попитом. Так, солодка продукція Херсонської кондитерської фабрики, особливо карамель, мають великий попит серед населення Росії.

Як відомо витримувати конкуренцію на зовнішньому ринку неможливо без високої якості товару, а висока якість забезпечується завдяки новому технологічному обладнанні. Тому підприємство активно займається реконструкцією та переоснащенням морально застарілого обладнання.

Таблиця 2.8

Порівняльна таблиця експортних цін на кондитерські вироби в країни СНГ

Підприємство-експортер кондитерських виробів Середня відпускна ціна
Херсонська кондитерська фабрика 4,6
ЗАТ «Укркондитер» 6,35
ЗАТ "Харківська бісквітна фабрика" 5,6
Львівська кондитерська фірма «Світоч» 7,25
АТЗТ «Буковинка» 7,15
Концерн "АВК" 8,2

Як видно з таблиці 2.8 ціни на експортну продукцію Херсонської кондитерської фабрики найнижчі в порівнянні з іншими конкурентами.