Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 10 из 17)

Програмування - процес перекладу проектних специфікацій у комп'ютерне програмне забезпечення.

Складає меншу частину циклу розробки систем, чим проектування і можливе дії по іспиті. Результати програмування оформляються в робочому проекті.

Таблиця 1.

Учасники етапу програмування

Учасник Функція
Кваліфікований програміст Робота складається винятково в кодуванні програм
Програміст / аналітик Проектування і програмування функції
Група програмування Створення великих систем, що складаються з безлічі програм з тисячами і навіть сотнями тисяч рядків коду

Тестування

Тестування - вичерпний і ґрунтовний процес, що відповідає на запитання: чи робить системи необхідні результати при відомих умовах.

50 відсотків від усього бюджету на розробку програмного забезпечення може бути витрачене на іспити. Іспит також вимагає дуже багато часу: повинні бути ретельно підготовлені дані іспити, розглянуті результати і зроблені виправлення в системі.

Види тестування:

· тестування модулів або тестування програми – незалежне тестування кожної програми в системі.

· Тестування системи - перевірка функціонування інформаційної системи в цілому.

· Приймальне тестування - заключна сертифікація готовності системи до використання у виробничих умовах.

Роль користувачів у процесі тестування:

· Ідентифікація повного діапазону даних і умов обробки системи.

· Визначення повного діапазону умов, включених в іспити буде повним.

· Ідентифікація частих і менш загальних транзакций.

· Попередження незвичайних умов і більшості загальних типів помилок при використанні системи.

· Перевірка ручних процедур у системі.

Якість іспитів значно підвищується, якщо вони проводяться на основі плану іспитів.

План іспитів - список усіх готувань до серії іспитів, що будуть виконані на системі.

Конверсія

Конверсія - процес заміни старої системи нової.

Стратегії конверсії представлені в таблиці 2.

Таблиця 2.

Стратегії конверсії

Стратегія Опис Характеристика
Рівнобіжна стратегія Стара система і її потенційна заміна працюють разом у перебігу часу, поки кожний не переконається в тім, що нові функції правильні. Сама надійна - у випадку помилок або збоїв при обробці, стара система може усе ще використовуватися як резервна копія. Дуже дорога - може знадобитися додатковий штат або ресурси для керування додатковою системою.
Безпосереднє введення Повна заміна старої системи на нову в призначений день. Дуже небезпечна - може потенційно бути більш дорогої, чим рівнобіжна, якщо будуть виявлені серйозні проблеми з новою системою. Ні можливості повернутися. Неполадки, збої і вартість виправлень можуть бути величезними.
Пилотное дослідження Уведення нової системи тільки в обмежену область організації, у відділ або операційний підрозділ. Коли пилотная версія є повною і працює без збоїв, вона одночасно або поступово установлюється у всіх інших частинах організації.
Поетапний підхід Поступове введення нової системи по функціях або по організаційних підрозділах

Якість конверсії значно підвищується, якщо вона проводиться на основі плану конверсії.

План конверсії - список усіх дій, необхідних для установки нової системи.

Проблеми конверсії

Створення плану конверсії.

Конверсія даних.

Навчання кінцевих користувачів використанню нової системи.

Створення детальної технічної і користувальницької документації.

При проведенні конверсії оформляється документація на інформаційну систему, що входить у робочий проект: опис програм, інструкції з операцій технологічного процесу, керівництво користувача, класифікатори техніко-економічної інформації.

Документація - описи роботи інформаційної системи з технічної або користувальницької точки зору.

Реалізація і супровід

Заключними етапами процесу розробки є реалізація і супровід.

Реалізація - процес оцінки системи користувачами і технічними фахівцями на її відповідність первісним цілям розробки і визначення необхідних змін.

Супровід - процес зміни апаратних засобів, програмного забезпечення, документації або процедур працюючої системи з метою виправлення помилок, виконання нових вимог або підвищення ефективності обробки.

Розподіл часу супроводу

Налагодження або виправлення проблем реалізації - 20%.

Зміни даних, файлів, звітів, апаратних засобів або програмного забезпечення - 20%.

Створення розширень користувача, поліпшення документації і перекодування компонентів системи для підвищення ефективності обробки - 60%.

Час супроводу може бути значно скорочене завдяки кращому системному аналізові й ефективним методам проектування.

Види стратегій розробки інформаційних систем

Існує безліч альтернативних підходів до створення нових інформаційних систем. Системи можуть розроблятися цілком силами організацій або за допомогою використання пакетів програм і інших стратегій, щоб скоротити час, витрати і збільшити ефективність. Основні стратегії розробки систем представлені в таблиці 1.

Таблиця 1.

Стратегії розробки інформаційних систем

Підхід Можливості Переваги Недоліки
Життєвий цикл систем Послідовний покроковий формальний процес Написання специфікацій і тверджень Обмежена роль користувачів Необхідний для великих складних систем і проектів Повільний і дорогою Не вітає змін Величезний документообіг для керування
Макетування Вимоги визначаються динамічно за допомогою експериментальної системи Швидкий, неформальний і ітеративний процес Користувачі постійно взаємодіють із прототипом Швидкий і недорогий Корисний, коли вимоги точно не відомі або, коли важливий інтерфейс кінцевого користувача Сприяє участі користувача Не підходить для великих складних систем Може замовчувати недоліки на важливих кроках аналізу, документування і тестування
Пакети прикладного програмного забезпечення Комерційне програмне забезпечення усуває необхідність для розробки програм власними силами Скорочує роботи з проектування, програмуванню, інсталяції і супроводові Може заощадити час і гроші, коли розробляються загальні бізнеси-додатки Скорочує необхідність у внутрішніх ресурсах інформаційних систем Може не задовольняти унікальним вимогам організації Може не виконувати багато бізнесів-функцій добре Велике настроювання може значно збільшити витрати на розробку
Розробка кінцевого користувача Системи створюються кінцевими користувачами, що використовують інструментальні засоби програмного забезпечення четвертого покоління Швидка і неформальна Мінімальна роль фахівців інформаційних систем Користувачі контролюють створення систем Заощаджує час і витрати на розробку Зменшує незавершені роботи додатка Може привести до розростання неконтрольованих інформаційних систем Системи не завжди відповідають стандартам забезпечення якості
Використання зовнішніх постачальників інформаційних послуг Системи створюються й іноді керуються зовнішнім постачальником Може скоротити або контролювати витрати Може зробити системи, при недоліку внутрішніх ресурсів і технічному дефіциті Менший контроль над функцією інформаційних систем Залежність від технічної спрямованості і благополуччя зовнішніх постачальників

Проблеми вибору стратегії розробки інформаційної системи

Немає підходу, що може використовуватися для всіх ситуацій і типів систем. Кожний з цих підходів має переваги і недоліки, і кожний забезпечує менеджерів діапазоном виборів. У таблиці 2 представлені основні проблеми вибору стратегії розробки інформаційної системи.

Таблиця 2.

Проблеми вибору стратегії розробки інформаційної системи

Проблема Опис
Визначення правильної стратегії розробки систем Жодна зі стратегій не підходить. Остаточна конфігурація системи не може бути заздалегідь визначена, тому що інформаційні вимоги або відповідна технологія невизначені. Запропонована система викликає основні організаційні і технічні зміни. Рішення: організація повинна переслідувати стратегію по етапного введення, при якому проекти систем розбиті в менші блоки і розробляються "поступово" по етапах, або фірма повинна цілком відкласти проект.
Контролювання розробки інформаційних систем поза відділом інформаційних систем Розробка кінцевого користувача: не існує підходящого способу установки стандартів і засобів контролю. стандарти і засоби контролю, що мають великі обмеження, можуть не тільки викликати опір користувача, але можуть також душити інновації кінцевого користувача. занадто слабкі засоби контролю викликають серйозні проблеми цілісності даних і связности. Рішення: не завжди можливо знайти правильне сполучення стандартів і засобів контролю.
Вибір стратегія розробки систем, що вписуватися в інформаційну архітектуру фірми і стратегічний план Розробка кінцевого користувача, пакети прикладного програмного забезпечення або використання зовнішніх інформаційних послуг: підходящі короткострокові рішення, що не враховують довгострокові інтереси організації; створення непорівнянних додатків, що не можуть легко інтегруватися в загальну інформаційну архітектуру фірми. Рішення: ретельна оцінка довгострокового впливу стратегій розробки додатків.

Життєвий цикл систем.