Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 7 из 17)

Аналіз продажів

Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
Trade Station 2000i Omega Research Inc. Пакет дає можливість моделювати торговельні стратегії, накопичувати дані про торговельну діяльність і відслідковувати стан заданих індикаторів ринку. Убудована мова дозволяє описувати власні індикатори і торговельні системи; при цьому можна використовувати більш 300 убудованих функцій, формул, індикаторів і прикладів торговельних систем як будівельні блоки. Система безупинно крок за кроком відслідковує ринок і видає звукові або візуальні повідомлення при виникненні вигідних торговельних можливостей у відповідність з обраної користувачем стратегією. Ціна $2,395.
Clientele Platinum Software Corporation Призначається для обслуговування і підтримки клієнтів. Дозволяє структурировать і автоматизувати цикл продажів, керувати інформацією про ділові контакти - від моменту введення первинної інформації в базу даних до завершення циклу. База даних дозволяє аналізувати інформацію, робити рекламні дзвоники або вести програму продажів. Можна змінювати зовнішній вигляд і функції форм, додавати в міру необхідності свої власні ділові правила, тобто здійснювати оптимальну для даного підприємства або відділу технологію продажів. Також у системі мається доступна в режимі реального часу база знань, що представляє собою збори відповідей на питання і варіанти їхніх рішень, на основі попереднього досвіду. Ціна $3,000 і більш (залежить від числа місць).
Sales Expert Про-Инвест, Росія Підтримує процес продажів від першого контакту з клієнтом до завершення угоди і послепродажного обслуговування. Забезпечує ведення бази даних про клієнтів і угоди. Виконує аналіз джерел контактів, причин угод, структури продажів, ефективності каналів збуту і маркетингових заходів. Ціна $870.

Аналітичні системи прогнозування

Основною проблемою для користувачів програм прогнозування є складність математичних моделей, що лежать в основі методів прогнозування. Для того, щоб правильно підготувати вихідні дані, установити параметри й інтерпретувати отримані результати користувач повинний розуміти умови й обмеження використовуваних моделей.

Класи аналітичних систем прогнозування по ступені складності:

· Професійні пакети, призначені для користувачів, добре знайомих з методами математичної статистики;

· Прикладні пакети, з якими можуть працювати фахівці - практики, що не мають глибокої математичної підготовки.

Таблиця 12.

Професійні пакети прогнозування

Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
Statgraphics Manugistics Inc. Найважливішим "плюсом" програми вважається вдале з'єднання математичного апарата обробки даних із сучасною інтерактивною графікою. Пакет призначений в основному для тих користувачів, що мають визначений досвід у статистику. Особливо це стосується модуля з багатомірними методами. Ціна базового модуля - $650; додаткові модулі - $400
SPSS SPSS Inc. Програма виконує статистичний аналіз, генерацію звітів і побудова графіків, дозволяє виконувати різноманітні операції з даними: виявляти взаємозв'язку, аналізувати зразки і тенденції, визначати значимість і використовувати засобу прогнозування. Пакет призначений у першу чергу для статистиків-професіоналів, тому що має досить могутній апарат статистичного аналізу. Полегшення використання досягається за рахунок навчального засобу "Навігатор", що пояснює користувачеві, яку краще статистику застосувати в кожнім конкретному випадку. Базовий модуль - $1090, додаткові модулі - $610.
STATISTICA StatSoft Inc. STATISTICA являє собою повну статистичну систему з тисячами виведених на екран графіків високої якості, що набудовуються, з цілком інтегрованими процедурами. Надається великий вибір статистики і графіків і розвиті дослідницькі методи. За допомогою пакета можна створювати різноманітні таблиці і звіти, будувати розподілу, використовувати множинну регресію і загальну нелінійну оцінку, покроковий дискриминантный аналіз, нелінійний аналіз, факторний аналіз, кластерный аналіз, багатомірне масштабирование, канонічну кореляцію, аналіз надійності, аналіз "живучості", моделювання тимчасових рядів, прогнозування, якісний аналіз, аналіз процесу, експериментальний дизайн і багато чого іншого. Використання пакета припускає володіння статистичною термінологією, тому його використання користувачем-новачком у статистику може бути утруднено. Ціна $995.
Forecast Pro Business Forecast Systems Inc. Програма призначена для аналізу тимчасових рядів. До її достоїнств можна віднести широку методологію досліджень (9 різних моделей), при цьому, використовувані в моделях параметри встановлюються автоматично, або можуть бути задані самим користувачем. Однак, у системі не розвиті засоби для редагування рядів (при зміні даних у ряді треба перебивати всі значення, починаючи з пропущеного), також існують тверді вимоги до імпортованим даних (визначений формат).
Мезозавр (Mesosaur) Научно-програм-мистский Центр СТАТ-ДИАЛОГ Система аналізу тимчасових рядів і побудови регресійних моделей, надає користувачеві інтерактивне графічне середовище для проведення такого аналізу. У програмі реалізовані різні алгоритми згладжування тимчасових рядів, виділення в ряді сезонних коливань, виконання спектрального аналізу і частотної фільтрації. Крім того, маються різноманітні моделі і методи: лінійні і нелінійні моделі тренда, авторегрессионные моделі, множинна лінійна регресія, робастная і покрокова регресія, нелінійна регресія, модель Бокса-Дженкинса (ARIMA) з експертною підтримкою, виявлення моментів розладнання (зміни характеристик) тимчасових рядів. Ціна $540.

Таблиця 13.

Прикладні пакети прогнозування
Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
SYSTAT SPSS Inc. Система універсального характеру має широкі можливості як для слабко підготовленого в статистику користувача так і для досить спокушеного статистика. Пакет має досить великим меню з функціональним алгоритмами, включаючи описову і непараметричну статистику, кореляцію, кластерный аналіз, перевірку багатомірних гіпотез для загальної лінійної моделі (MGLH) і таблиці спряженості. Пакет дає можливість роботи у всіх областях статистики, але особливо він сильний в області дисперсійного аналізу і планування експериментів. Ціна $995.
Forecast Expert Про-Инвест, Росія У програмі реалізована сезонна модель авторегрессии-интегрированного ковзного середнього (модель Бокса-Дженкинса), що широко визнана у світовій практиці прогнозування. Особливості програми полягають у тому, що убудований інтелектуальний модуль автоматично аналізує числовий ряд і вибирає найбільше адекватні параметри для моделі прогнозу. Це дозволяє навіть недосвідченим в області математичної статистики користувачам швидко одержувати достовірні прогнози в області фінансів, виробництва, маркетингу (зміни курсів акцій, ціни на різні товари і т.д.) з урахуванням сезонних коливань і впливу інших факторів. Програма дозволяє проаналізувати залежність прогнозованого тимчасового ряду від іншого тимчасового ряду, називаного базовим, і побудувати прогноз з урахуванням вищевказаної залежності. Ця можливість робить незамінну послугу при аналізі і прогнозі вартості виробу, у ціноутворенні якого один фактор відіграє чільну роль. За допомогою Forecast Expert можна також побудувати прогноз ряду, що має обмеження зверху або знизу (так називаний ряд "граничних значень"). Forecast Expert представляє результати в табличному і графічному виді, а також зберігає них у файл. За допомогою спеціального модуля Project Chart програма будує графіки вихідних даних, побудованого прогнозу і довірчого інтервалу. Результати розрахунків можуть бути включені в звіт, а також експортовані в електронні таблиці, текстові файли або файли DBF-формату. Ціна $1100.

ТЕМА 6. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ І ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

1. Організація робіт, спрямованих на створення та впровадження інформаційних систем.

2. Впровадження, супроводження і модернізація інформаційних систем.

3. Документація на розробку інформаційних систем.

4. Технічне завдання.

5. Ескізний проект.

6. Технічний проект.

7. Робочий проект.

2.4. Документація на розробку інформаційних сістем

2.4.1. Основні документи на розробку інформаційної системи

Види і комплектність документів на інформаційні системи визначає ДСТ 34.201-89 (Інформаційна технологія. Види, комплектність і позначки документів при створенні автоматизованих систем).

Основні документи на розробку інформаційної системи

1. Звіт про обстеження.