Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 3 из 17)

Рис. 3. Задачі інформаційних систем

2.3. Елементи комп'ютерної інформаційної системи

2.3.1. Види елементів комп'ютерної інформаційної системи

Повної і загальноприйнятої класифікації елементів інформаційної системи дотепер не існує. Але практика їхнього функціонування показує, що майже у всіх інформаційних системах виділяють такі елементи, як «функція інформаційної системи» і «компонент (підсистема) інформаційної системи». Функція інформаційної системи - це сукупність дій інформаційної системи, що спрямована на досягнення зазначеної мети.

Перелік функцій конкретної інформаційної системи залежить від сфери її діяльності, об'єкта керування, її призначення.

Компонент (підсистема) інформаційної системи - це її частина, що виділена за зазначеною ознакою або сукупністю ознак і розглядається як одне ціле.

Компоненти комп'ютерної інформаційної системи по своєму призначенню, насамперед, поділяються на що забезпечують і функціональні.

2.3.2. Компоненти інформаційної системи, що забезпечують

Компоненти, що забезпечують, представляють забезпечення інформаційної системи (таблиця 2.)

Таблиця 2.

Забезпечення інформаційної системи

Забезпечення Склад
Організаційне Документи, що описують технологію, методи вибору і застосування користувачами технологічних прийомів для одержання конкретних результатів
Інформаційне Методи класифікації і кодування інформації, способи організації нормативно-довідкової інформації, побудови банків даних, зокрема побудови і ведення інформаційної бази.
Технічне Технічні засоби комп'ютерної інформаційної системи
Математичне Математичні методи, моделі й алгоритми рішення задач, що застосовуються в інформаційній системі; моделі й алгоритми, що входять у це забезпечення як інструмент подальшої розробки програмних засобів.
Програмне Програми на носіях даних і програмні документи, що призначені для налагодження, функціонування і перевірки працездатності інформаційної системи
Лінгвістичне Засобу і правила для формалізації природної мови, що використовуються при спілкуванні користувачів і експлуатаційного персоналу інформаційної системи з комплексом засобів автоматизації інформаційної системи
Правове Правові норми, що регламентують правові відносини при функціонуванні інформаційної системи і юридичний статус результатів такого функціонування.
Методичне Документи, що описують технологію функціонування інформаційного забезпечення, методи вибору і застосування користувачами технологічних прийомів для одержання конкретних результатів при функціонуванні інформаційної системи
Эргономическое Засоби і методи, що створюють сприятливі умови роботи людини з інформаційною системою, умови для взаємодії людини й ЕОМ.

2.3.3. Інформаційна технологія

Інформаційне, технічне і програмне забезпечення входить до складу інформаційної технології.

Інформаційна технологія – це комплекс методів і процедур, за допомогою яких реалізуються функції збору, передачі, обробки, збереження і доведення до користувача інформації в організаційно-управлінських системах з використанням обраного комплексу технічних засобів.

Принципова відмінність інформаційної технології від виробничої технології полягає в тім, що вона крім рутинних операцій містить елементи творчого характеру, що не можуть бути регламентовані і формалізовані.

Основні компоненти інформаційної технології:

· Комп'ютерні апаратні засоби – це фізичне устаткування, використовуваний для процесів уведення, обробки і висновку даних в інформаційній системі.

· Програмне забезпечення - програмні модулі реалізуючі детально описані, запрограмовані інструкції, що керують і координують компоненти комп'ютерних апаратних засобів в інформаційній системі.

· Технологія збереження - фізичні засоби збереження даних і програмне забезпечення, що керує організацією даних на фізичних засобах збереження інформації.

· Телекомунікаційна технологія - фізичні пристрої і програмне забезпечення, що зв'язують різні фрагменти апаратних засобів й які забезпечують передачу даних.

Зміна характеру інформаційної технології

· Зростаюча міць і падіння цін на інформаційні технології й устаткування: - комп'ютери і периферійні пристрої.

· Легкість і приступність використання систем навіть для непідготовлених новачків.

· Можливість проектувати власні додатки і прості системи без допомоги професійних програмістів.

Взаємозалежність між організаціями й інформаційними технологіями

У сучасних системах мається зростаюча взаємозалежність між, з одного боку, діловою організаційною стратегією, правилами і процедурами і, з іншого боку, інформаційними технологіями. Зміни в стратегії, правилах і процедурах вимагають усе великих і великих змін в апаратних засобах, програмному забезпеченні, базах даних і передачі даних. Існуючі системи можуть діяти як обмеження на організації. Часто те, що організація хотіла б робити, залежить того, що системи дозволяють робити

Рис. 1. Взаємозалежність між організаціями й інформаційними технологіями

2.3.4. Функціональні підсистеми інформаційної системи

Функціональний підхід до структури інформаційних систем дає можливість виділити підсистеми (компоненти) при різному визначенні поняття «функція керування». Найбільшого поширення придбало створення функціональних підсистем по ознаці керування об'єктами (елементами) бізнес - процесу (функціональні області) і по ознаці стадій керування (рівні керування) (таблиця 3.).

Кожен рівень керування має різні інформаційні потреби і висуває свої вимоги до підсистеми інформаційній системі:

· старші менеджери приймають довгострокові стратегічні рішення по виробах і послугам, які необхідно зробити.

· середні менеджери забезпечують проведення програми і планів головного керування.

· операційні менеджери відповідають за поточний контроль щоденних операцій фірми.

Таблиця 3.

Функціональні підсистеми інформаційної системи

Ознака Підсистема
Об'єкт керування (функціональна область) Продажу і маркетингу Виробництва Фінансів Бухгалтерського обліку Трудових ресурсів
Стадія керування (рівень керування) Стратегічна - допомагають вищому керівництву звертати увагу на стратегічні проблеми, а також займатися їхнім рішенням і визначенням довгострокових тенденцій як в організації, так і в зовнішнім середовищі. Керування - підтримка керування, прийняття рішень і поточного контролю адміністративних дій середніх менеджерів. Знання - підтримка фахівців організації, що працюють з інформацією. Операційна - підтримка операційних менеджерів, контроль елементарних дій і транзакции організації

Призначення будь-якої функціональної підсистеми інформаційної системи - рішення економічних задач прийняття управлінських рішень, що базується на результатах обробки даних.

Рис. 2. Функціональні підсистеми інформаційної системи організації

2.3.5. Інформаційна архітектура організації

У сукупності, інформаційні системи, а також мети, структура і функції організації формують інформаційну архітектуру організації.

Інформаційна архітектура – специфічна форма, що приймає інформаційна технологія, щоб досягти обраних цілей і функцій організації.

Основні питання по інформаційній архітектурі:

· Централізація або децентралізація даних.

· Централізація або децентралізація обробки.

· Оренда або створення власних засобів телекомунікацій.

Рис. 3. Інформаційна архітектура організації

ТЕМА 2. ЕКОНОМІЧНА ІНФОРМАЦІЯ І ЗАСОБИ ЇЇ ФОРМАЛІЗОВАНОГО ОПИСУ

1. Поняття економічної інформації, її види та властивості.

2. Структура, форми подання та відображення економічної інформації.

3. Оцінка економічної інформації.

4. Інформаційні процедури.

5. Характеристика засобів формалізованого описання економічної інформації.

6. Методи класифікації та кодування економічної інформації.

7. Категорії класифікаторів, порядок їх розробки, упровадження та ведення.

8. Моделювання елементів економічної інформації.

ТЕМА 3. ПРОЦЕСИ ОБРОБЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

1. Характеристика та класифікація технологічних операцій.

2. Технологічні процеси автоматизованої обробки економічної інформації.

3. Типові технологічні операції та їх виконання в інформаційних системах.

4. Загальна характеристика режимів роботи ЕОМ.

5. Організація пакетного режиму обробки інформації.

6. Організація діалогового режиму обробки інформації.

ТЕМА 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БАЗИ СИСТЕМ ОБРОБЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

1. Носії інформації, їхній склад та характеристика.

2. Уніфікована система первинної документації, поняття, склад та вимоги.