Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 15 из 17)

· технічна якість інформаційної системи;

· інтерфейс користувача.

· облік загального впливу на організацію.

· загальне керування процесом проектування і реалізації.

Джерела системних ідей

· Вимоги кінцевого користувача.

· Відділ інформаційних систем.

· Головне керування.

4. Керування процесом розробки систем

Структура керування розробкою і керування новими системами забезпечує те, що каждый рівень керування в ієрархії відповідає за визначені аспекти розробки, і що найбільш важливі системи організації одержать самий високий пріоритет (див. Рис. 2.).

Рис. 2. Управлінський контроль розробки систем

Таблиця 2.

Склад і функції груп керування процесом розробки

Група Склад Функції
Корпоративна група стратегічного планування Вище керівництво розробка стратегічного плану організації. визначення загального стратегічного напрямку в області інформаційних систем. навчання головного керування
Керівний комітет інформаційних систем Керівники підрозділів кінцевих користувачів і інформаційних систем пряма відповідальність за розробку і функціонування систем огляд і схвалення планів систем у всіх підрозділах координація й інтеграція систем вибір визначених варіантів проекту схвалення навчання персоналу роботі на нових системах могутній захисник розробки систем.
Група керівництва проектом Вищі менеджери інформаційних систем і підрозділів кінцевого користувача Керівництво визначеним проектом.
Проектна група Системні аналитики, функціональні аналитики, прикладні програмісти, фахівці з баз даних і експерти по правових і соціальних питаннях виконання розробки системи

1. Характеристики проекту

Основні характеристики проекту представлені в таблиці 1.

Таблиця 1.

Характеристики проекту

Характеристика Опис
Спрямованість на досягнення цілей Цілий комплекс взаємозалежних цілей. Точне визначення і формулювання цілей, починаючи з вищого рівня, а потім поступово опускаючи до найбільш деталізованих цілей і задач. Просування проекту вперед зв'язано з досягненням цілей усе більш високого рівня, поки нарешті не досягнута кінцева мета.
Координоване виконання взаємозалежних дій Виконання численних взаємозалежних дій. Деякі проміжні завдання не можуть бути реалізовані, поки не довершені інші завдання. Деякі завдання можуть здійснюватися тільки паралельно, і так далі. При порушенні синхронізації виконання різних завдань, весь проект може бути поставлений під погрозу.
Обмежена довжина в часі Проект існує рівно стільки часу, скільки його потрібно для одержання кінцевого результату: виконується протягом кінцевого періоду часу; тимчасовий; має чітко виражені початок і кінець. закінчується, коли досягнуті його основні цілі. Значна частина зусиль спрямована саме на забезпечення того, щоб проект був довершений у намічений час. Підготовка графіків, що показують час початку і закінчення завдань, що входять у проект.
Унікальність Проекти - заходи певною мірою неповторні й однократні. Ступінь унікальності може сильно відрізнятися від одного проекту до іншого.

Відмінність проекту від виробничої системи

Відмінність проекту від виробничої системи полягає в тім, що проект є однократної, не циклічною діяльністю. Серійний же випуск продукції не має заздалегідь визначеного кінця в часі і залежить лише від наявності і величини попиту. Коли зникає попит, виробничий цикл кінчається. Виробничі цикли в чистому виді не є проектами. Однак, останнім часом проектний підхід усі частіше застосовується і до процесів, орієнтованим на безперервне виробництво. Наприклад, проекти збільшення виробництва до зазначеного рівня в плині визначеного періоду, виходячи з заданого бюджету, або виконання визначених замовлень, що мають договірні терміни постачання.

Концепція проекту, однак, не суперечить концепції фірми або підприємства і цілком сумісна з нею. Навпроти, проект часто стає основною формою діяльності фірми.

2. Керування проектом

Керування проектом - діяльність, спрямована на реалізацію проекту з максимально можливою ефективністю при заданих обмеженнях за часом, коштам (і ресурсам), а також якості кінцевих результатів проекту (документованих, наприклад, у технічному завданні).

Методика керування діяльністю на основі проекту була розроблена на основі наслідку Лермана:

· Закон Лермана: "Будь-яку технічну проблему можна перебороти, маючи досить часу і грошей",

· Наслідок Лермана: "Вам ніколи не буде вистачати або часи, або грошей". Основні поняття, зв'язані з керуванням проектом представлені в таблиці 2.

Таблиця 2.

Керування проектом

Компонент Опис Характеристика
Головна задача менеджера проекту Звичайний керівник "Забезпечити виконання робіт".
Досвідчений керівник "Забезпечити виконання робіт у термін, у рамках виділених засобів, відповідно до технічного завдання".
Основні проектні обмеження Час. Наиболее критичны. Там, де терміни виконання проекту серйозно затягуються, досить ймовірними наслідками є перевитрата коштів і недостатньо висока якість робіт.
Бюджет.
Якість робіт. Сутужніше всего контролювати. Завдання часто важко і формулювати, і контролювати.
Методики керування проектами Час Методи побудови і контролю календарних графіків робіт.
Бюджет Методи формування фінансового плану (бюджету) проекту і, у міру виконання робіт, дотримання бюджету відслідковується, для того, щоб не дати витратам вийти з під контролю.
Якість робіт Методи керування людськими і матеріальними ресурсами (наприклад, матриця відповідальності, діаграми завантаження ресурсів), методи керування якістю робіт.
Принцип керування проектами Ефективне керування термінами робіт - ключ до успіху по всім трьох проектного обмеженням: часу, бюджетові, якості робіт. У методах керування проектами основний акцент робиться на календарному плануванні робіт і контролі за дотриманням календарного графіка.

3. Життєвий цикл проекту

Любою проект проходить через визначені фази у своєму розвитку. Стадії життєвого циклу проекту можуть розрізнятися в залежності від сфери діяльності і прийнятої системи організації робіт. Поняття життєвого циклу проекту є одним з найважливіших для менеджера, оскільки саме поточна стадія визначає задачі і види діяльності менеджера, використовувані методики й інструментальні засоби.

Керівники проектів розбивають цикл життя проекту на етапи різними способами. Наприклад, у проектах по розробці програмного забезпечення часто виділяються такі етапи як усвідомлення потреби в інформаційній системі, формулювання вимог, проектування системи, кодування, тестування, експлуатаційна підтримка. Однак, найбільш традиційним є розбивка проекту на чотири великих етапи: формулювання проекту, планування, здійснення і завершення.

Основні стадії життєвого циклу проекту представлені в таблиці 3.

Таблиця 3.

Стадії життєвого циклу проекту

Стадія Опис
Формулювання проекту Ініціюється в силу виникнення потреб, які потрібно задовольнити. В умовах дефіциту ресурсів неможливо задовольнити всі потреби без винятку. Вибір проекту: рішення приймаються виходячи з наявності ресурсів, і в першу чергу фінансових можливостей, порівняльної важливості задоволення одних потреб і ігнорування інших, порівняльної ефективності проектів. рішення по доборі проектів до реалізації тим важливіше, ніж масштабніше передбачається проект, оскільки великі проекти визначають напрямок діяльності на майбутнє (іноді на роки) і зв'язують наявні фінансові і трудові ресурси. визначальним показником є альтернативна вартість інвестицій. для порівняльного аналізу проектів застосовуються методи проектного аналізу: фінансовий, економічний, комерційний, організаційний, екологічний, аналіз ризиків і інші види аналізу проекту. Системи для планування і керування проектами використовуються в обмеженому виді.
Планування Виробляється в плині всього терміну реалізації проекту. На самому початку розробляється неофіційний попередній план - грубе представлення про те, що буде потрібно виконати у випадку реалізації проекту. Рішення про вибір проекту в значній мірі ґрунтується на оцінках попереднього плану. Формальне і детальне планування проекту починається після ухвалення рішення про реалізації проекту. Визначаються ключові крапки (віхи) проекту, формулюються задачі (роботи) і їхня взаємна залежність. Використовуються системи для керування проектами - набір засобів для розробки формального плану: засобу побудови ієрархічної структури робіт; сіткові графіки і діаграми Гантта; засобу призначення і гистограммы завантаження ресурсів. Твердження формального плану. План проекту в міру здійснення проекту піддається постійному коректуванню з урахуванням поточної ситуації.
Здійснення В міру здійснення проекту керівники зобов'язані постійно контролювати хід робіт: збір фактичних даних про хід робіт і порівняння їх із плановими; аналіз можливого впливу відхилень у виконаних обсягах робіт на хід реалізації проекту в цілому і вироблення відповідних управлінських рішень.
Завершення Проект закінчується коли досягнуті поставлені перед ним мети. Керівник повинний виконати ряд заходів, конкретний характер яких залежить від характеру самого проекту: при використанні в проекті устаткування, треба зробити його інвентаризацію і передати його для нового застосування; при підрядних проектах треба визначити, чи задовольняють результати умовам підряду або контракту. необхідно скласти остаточні звіти, а проміжні звіти по проекті організувати у виді архіву.

4. Концепція методів планування, організації і контролю проектів