Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 2 из 17)

Підхід інтегрованих систем

Більш сучасний підхід інтегрованих систем полягає в тому, що системи повинні бути інтегровані один з одним - тобто вони повинні забезпечувати систематичний потік інформації між різними системам. Цей інтегрований підхід має достоїнства. Але інтеграція коштує грошей, і було б нерозумно створювати мости між системами просто заради створення мостів.

Зв'язку між системами розвиваються в часі. Більшість систем побудована ізольовано від інших Організації не створюють усі системи відразу; ресурси, необхідні, щоб зробити так минулого би величезні і були б нездоланні проблеми керування. З розвитком нових апаратних засобів і програмного забезпечення - особливо систем керування базами даних і телекомунікаційних систем - побудова мостів між системами стають менш дорогими і більш надійним.

Але оскільки організації рухаються до централізації, координуванню і контролеві еволюції системи, вони створюють більшу кількість шарів управлінського схвалення для систем і більша кількість бюрократії в процесі. У кінцевому рахунку, централізація досягає межі насичення, і організації починають дозволяти своїм підрозділам або операційним одиницям розробляти свої власні системи. Ні "правильного рівня" інтеграції або централізації

Рис. 1. Взаємозв'язок інформаційних систем

2.2. Структура комп'ютерної інформаційної системи

2.2.1. Види структур комп'ютерної інформаційної системи

Комп'ютерні інформаційні системи належать до класу складних систем, що містять у собі велика кількість різноманітних взаємодіючих елементів. Тому при створенні комп'ютерних інформаційних систем потрібно визначати їхню структуру.

Структура комп'ютерної інформаційної системи - характеристика внутрішнього стану системи, опис постійних зв'язків між цими елементами.

Наприклад, відповідно до РД 50-680-88 при описі систем використовують наступні структури див. таблицю 1.:

Таблиця 1.

Види структур комп'ютерної інформаційної системи

Структура Склад
Елементи Зв'язку
Функціональна Підсистеми (компоненти), функції інформаційної системи або її частини Потоки інформації, що циркулює між елементами
Технічна Оснащення інформаційної системи комплексом технічних засобів Інформаційний обмін
Організаційна Колективи людей і окремих виконавців Інформаційні, супідрядності і взаємодії.
Документальна Неподільні компоненти і документи Взаємодії, входимости і супідрядності
Алгоритмічна Алгоритми Інформаційні масиви
Програмна Програмні модулі Інформаційні масиви
Інформаційна Форми існування і представлення інформації в системі, інформаційні масиви Операції перетворення інформації в системі; операції роботи з масивами: уведення, коректування, перегляд, знищення і т.д.

2.2.2. Основні процеси в інформаційній системі

Як основні процеси в інформаційній системі виділяють:

· Уведення - інформаційна система одержує або збирає неопрацьовані дані усередині організації або з зовнішнього середовища.

· Обробка - первісне введення перетворюється в більш значиму форму.

· Висновок - оброблені дані передаються персоналові або іншим процесам

· Зворотний зв'язок - висновку, що призначений для пристосування членів організації і допомоги їм в оцінці або у виправленні стадії введення.

2.2.3. Задачі інформаційної системи

Задача комп'ютерної інформаційної системи - чи функція її частина, що являє собою формалізовану сукупність автоматичних дій, виконання яких приводить до результатів заданого виду.

Особливості задач комп'ютерних інформаційних систем.

· Інформаційний взаємозв'язок - результати рішення одних задач є вхідними даними для рішення інших. Ця особливість впливає на склад і зміст інформаційної бази комп'ютерної системи, вимагаючи також вибору способів і методів нагромадження і збереження інформації в системі.

· Масовість і груповий характер рішення. Економічні розрахунки виконуються у визначений термін, причому визначається не одна, а група взаємозалежних економічних показників. Ця особливість впливає на структуру алгоритмів рішення задач, а також на склад і зміст програмного забезпечення систем.

· Необхідність різноманітного рішення. Це стосується задач прогнозування, планування і прийняття рішень. Саме тому в комп'ютерній системі повинні бути передбачені відповідні спеціальні інструментальні й апаратні засоби, наприклад база моделей для задоволення згаданої потреби.

· Чітко регламентовані терміни представлення вхідних даних і результатів рішення задач, а також вимоги до точності вхідних даних і результатів рішення задач. Тому при створенні комп'ютерної ІС необхідно вирішувати питання контролю інформації на всіх етапах її переробки (перетворення).

· Постійні зміни складу економічних показників і методик їхнього розрахунку. Ця особливість впливає на склад і зміст програмного забезпечення, особливо на його прикладну частину.

Розмаїтість розв'язуваних у комп'ютерних інформаційних системах задач вимагає їхньої класифікації. Класифікація задач обробки даних по шести основних ознаках, що найбільше часто зустрічаються в спеціальній літературі, приведена в таблиці 4.

Таблиця 4.

Класифікація задач інформаційної системи

Ознака Класифікація задач
Функції керування Планові Облікові Контрольні Нормування показників Формування звітності і т.д.
Перетворення інформації Обчислювальні Імітаційні Прийняття рішень.
Роль у процесі керування Інженерно-технічні Економічні Інформаційно-довідкові задачі.
Математична суть Оптимізаційні - задачі вирішуються шляхом пошуку одного рішення з великої кількості можливих варіантів. Характеризуються складною методикою розрахунків, а також відносно невеликими розмірами вхідних даних. Прямого розрахунку – задачі, для яких характерні великі розміри і складність вхідних даних, проста методика розрахунку й одна варіантність рішення. Інформаційно-пошукові - задачі типу «питання - відповідь». Характеризуються складною методикою розрахунку і значних розмірів вхідної інформації.
Формалізований опис Формалізовані - рішення задач можна описати у виді математичних формул і залежностей. Неформалізовані – рішення задач не можна описати у виді формул і залежностей.
Регулярність рішення Систематичні Епізодичні Випадкові