Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 6 из 17)

"Закриті" програми фінансового аналізу

Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
Business Performance Software UNIDO Комплекс із трьох програм: Pharos, Best, Fit. Принцип дії досить простий: користувач уводить мінімальну кількість даних про діяльності підприємства, програма відображає набір різноманітних індексів, що характеризують підприємство з різних точок зору. Так, програма Financial Improvement Toolkit (Fit) демонструє фінансові показники попередньої діяльності підприємства; Business Environment Toolkit (Best) оцінює план розвитку підприємства; Business Navigator (Pharos) відслідковує поточну діяльність підприємства по показниках, що відбиває рівень витрат, рух грошових коштів, якість продукції. Спрощений підхід до опису діяльності підприємства виключає можливість практичного застосування програм. Проте, вони з успіхом можуть застосовуватися в якості автоматизованого навчального посібника для вивчення методів керування й аналізу.
CBATool (Cost Benefit Analysis Tool) Legacy Systems Research Програма допомагає оцінити альтернативи розвитку бізнесу на підставі критеріїв, що характеризують витрати і прибуток. Користувач повинний описати очікувані витрати і прибуток для кожного альтернативного варіанта. Програма виконує розрахунок показників, дає оцінку альтернативам, проводить аналіз чутливості.

Таблиця 9.

Аналітичні системи бізнесу-планування
Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
Ca$he Business Matters, USA У програмі реалізована ефективна ідея об'єднання даних про попередню діяльність компанії і прогнозу майбутніх грошових надходжень. Треба відзначити, що такий же підхід реалізується в зв'язуванні програм Project Expert / Audit Expert корпорації Про-Инвест. Програму відрізняє методична ясність і простота. Однак ніяких серйозних можливостей по настроюванню не пропонується. Оскільки методика, реалізована програмою досить банальна, відсутність розширюваності - серйозний недогляд.
CreditSim Paradigm Business Simulators AS Ця програма призначена для малих і середніх компаній. Вона дозволяє провести аналіз різних сценаріїв і підготувати необхідні фінансові звіти для потенційних інвесторів. Основним недоліком даної системи є її слабка пристосованість для ведення розрахунків в умовах нестабільної економіки. Продажу CreditSim здійснюються в основному в Норвегії, Голландії, Данії, Німеччині.
Propspin (PROject Profile Screening and Pre - appraisal Informational system) Програма призначена для формування інвестиційного проекту, дослідження обраних параметрів, аналізу сценаріїв, заснованих на різних припущеннях щодо перспектив проекту. До достоїнства системи можна віднести можливість одночасного перегляду на екрані і вхідних даних, і їхніх фінансових наслідків. Звіт являє собою закінчений варіант фінансового профілю проекту з урахуванням заданих обмежень. Однак, пакет не є засобом ведення повного фінансового аналізу, а служить для швидкого перегляду різних варіантів і добору їхній для подальшого розгляду. Великим недоліком пакета є відсутність обліку факторів інфляції. Пакет має ряд обмежень по кількості розглянутих продуктів, використовуваних ресурсів.
COMFAR UNIDO Програма створена на глибоко проробленій методичній основі інвестиційного проектування. Користувачеві пропонується ясна послідовність дій для підготовки техніко-економічного обґрунтування свого проекту. Разом з тим, програма містить чимало обмежень як на етапі побудови опису діяльності підприємства, так і в процесі аналізу. У цілому, інтерфейс і набір функціональних можливостей програми відстають від сучасних вимог. Ціна від $1,000 до $3,000 у залежності від території і категорії користувачів.
Plan Write for Business Business Resource Software Corp. Простого і зрозуміла для недосвідченого користувача програма для підготовки бізнес-плану. Містить докладне керівництво і приклади по всіх етапах підготовки плану. Засобу моделювання й аналізу не розвиті. У Росії не локалізована і не поширюється. Ціна $120.
Інвестор ИНЭК, Росія Програма для бізнесу-планування й інвестиційного аналізу. Є не цілком удалим наслідуванням раннім версіям системи Project Expert корпорації Про-Инвест. Програма відстала в розвитку і фактично пішла з ринку. Відсутня мережна версія. Ціна $1600.
Альт-Инвест Альт, Росія Програма інвестиційного аналізу, створена на основі Excel. Призначена для аналітиків, прихильних електронним таблицям і занимающихся створенню "авторських" методик. Важливим достоїнствам програми є її "відкритість" для внесення будь-яких змін у методику розрахунків. Недоліки - можливість внесення користувачем неконтрольованих змін, відсутність сервісних функцій, що полегшують і контролюють процес уведення даних.
Project Expert (Business Builder) Про-Инвест, Росія Система містить засоби побудови моделі підприємства і широкий набір інструментів інвестиційного і фінансового аналізу. Забезпечує підготовку бізнес-планів і звітів, що задовольняють міжнародним стандартам. По наборі функціональних можливостей є найбільш могутньою системою даного класу. Випускається на декількох європейських мовах. Близько 5,000 користувачів. Ціна в широкому діапазоні від $30 для "надлегкої" версії до $3,000 і більш для версії "Holding".
Планування й аналіз маркетингу

Класи програм планування й аналізу маркетингу:

· Аналіз маркетингу. Моделювання стратегії, аналіз положення компанії на ринку, розробка плану маркетингу.

· Аналіз продажів. Інформаційна підтримка й аналіз процесу продажів, моделювання каналів збуту.

Таблиця 10.

Аналіз маркетингу

Назва програми Фірма виробник Характеристика програми
Marketing Plus Computer Corporation of America Дозволяє поетапно будувати план маркетингу, указуючи місію фірми, визначаючи мети і стратегії. Після введення реальних даних про обсяги продажів і витратам аналізується розбіжність фактичних і планових показників. Програма проста для розуміння, має зручний інтерфейс, однак її аналітичні можливості вкрай примітивні. У Росії не локалізована і не поширюється. Ціна $140.
Plan Write for Marketing Business Resource Software Corp. Проста програма для підготовки плану маркетингу. Містить докладне керівництво і приклади по всіх етапах підготовки плану. Засобу моделювання й аналізу не розвиті. У Росії не локалізована і не поширюється. Ціна $120.
Plan Magic Plan Magic Corp. Являє собою автоматизований посібник зі складання бізнес-плану і плану маркетингу. Являє собою набір шаблонів MS Word і MS Excel. У Росії не локалізована і не поширюється. Ціна $142.
Косатка SBI Inc Програма призначена для систематизації роботи керівників компанії по виробленню ефективної маркетингової стратегії. Дотримуючись пропонованого алгоритму, користувач може сформулювати проблему, визначити можливі альтернативні варіанти рішення, проаналізувати їхній і вибрати найбільш оптимальний. Ціна $199.
БЭСТ-маркетинг Інтелект - сервіс, Росія Програма дозволяє оцінити ринкові позиції підприємства в умовах конкуренції. Достоїнством даної програми є простота інтерфейсу. Введення інформації здійснюється у виді природних оцінок за принципом "гірше / краще", "важливо / второстепенно". У програмі застосовується SWOT-аналіз, модель Розенберга, метод 4Р, матриця Ансоффа. З її допомогою можна провести аналіз конкурентноздатності; аналіз ефективності реклами. Здійснити фінансове планування маркетингової діяльності за прогнозом продажів і бюджетові витрат на просування продукції. Ціна $210.
VORTEX Фонд "Соціум", Росія Призначена для обробки й аналізу інформації, зібраної в ході прикладного соціологічного дослідження. За допомогою програми можуть бути вирішені такі задачі як: сегментний аналіз і пошук взаємозв'язків в ознаках сегментування, конкурентний аналіз по сполучених ринкових ознаках, аналіз впливу факторів зовнішнього середовища, оцінка факторів впливу на ринкову кон'юнктуру.
Marketing Expert Про-Инвест, Росія Призначена для розробки стратегічного і тактичного планів маркетингу і контролю їхнього виконання. Оцінка реального положення компанії на ринку і вироблення оптимальної стратегії дій здійснюється з використанням таких методик як: GAP-аналіз, сегментний аналіз, SWOT-аналіз, Portfolio-аналіз і аналіз ризику. Мається можливість оцінити рентабельність продукції по окремих товарах і по товарних групах, прибутковість і прибутковість окремих сегментів ринку, провести аналіз конкурентноздатності, оцінити ризики зв'язані, з реалізацією обраних стратегій, розрахувати ціни на товари, виходячи з заданого рівня рентабельності підприємства, оптимально розподілити продукцію по каналах збуту. Ціна $1200.

Таблиця 11.