Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи в економіці (стр. 16 из 17)

Основні визначення і концепції методів планування представлені в таблиці 3.

Таблиця 3.

Концепція методів планування

Поняття Визначення Опис
Робота Діяльність, необхідна для досягнення конкретних результатів (кінцевих продуктів нижнього рівня). Основний елемент діяльності на самому нижньому рівні деталізації, на виконання якого потрібен час, і який може затримати початок виконання інших робіт. Основа для організації даних у системах керування проектами. Момент закінчення роботи означає факт одержання кінцевого продукту.
Віха (подія) Подія або дата в ході здійснення проекту. Не має тривалості Відображення стану завершенности робіт. Позначення важливих проміжних результатів, що повинні бути досягнуті в процесі реалізації проекту.
Зв'язку предшествования (логічні залежності) Відображення природи залежностей між роботами. Зв'язку "кінец-почало" - наступний робот мог поча_ тільки по завершенн попередн робот. Структура мережі. Послідовність виконання робіт.
Мережна діаграма Графічне відображення робіт проекту і їхніх взаємозв'язків. Логічні залежності між елементарними роботами. Не відображає входи, процеси і виходи Не допускає повторюваних циклів або петель. Основні види мереж: Мережа «вершина-робота»; Мережа «вершина-подія».
Критичний шлях Максимальний по тривалості повний шлях у мережі. Роботи, що лежать на критичному шляху називаються критичними роботами. Найменша загальна тривалість робіт. Тривалість проекту може бути скорочена за рахунок скорочення тривалості задач, що лежать на критичному шляху. Затримка виконання задач критичного шляху спричинить збільшення тривалості проекту.
Метод критичного шляху Метод розрахунку можливих календарних графіків виконання комплексу робіт на основі описаної логічної структури мережі й оцінок тривалості виконання кожної роботи. Концентрація уваги менеджера на критичних роботах. Можливість маніпулювання термінами виконання задач, що не лежать на критичному шляху.
Часовий резерв Різниця між самим раннім можливим терміном завершення роботи і самим пізнім припустимим часом її виконання. Дозволяє менеджерові затримати роботу, що має часовий резерв, без впливу на загальну тривалість проекту. Роботи, що лежать на критичному шляху, мають часовий резерв, дорівнює нулеві.
Діаграма Ганта Горизонтальна лінійна діаграма, на якій задачі проекту представляються протяжними в часі відрізками, що характеризуються датами початку і закінчення, затримками і можливо іншими тимчасовими параметрами.
Ресурсна гистограмма Гистограмма, що відображає потреби проекту в тім або іншому виді ресурсів у кожен момент часу.
Ресурси Компоненти діяльності, що забезпечують, що включають виконавців, енергію, матеріали, устаткування і т.д. З кожною роботою можна зв'язати функцію потреби в ресурсах.
Призначення і вирівнювання ресурсів. Методика, що дозволяє менеджерові проаналізувати мережний план, побудований за допомогою методу критичного шляху для того, щоб забезпечити приступність і використання визначених ресурсів протягом усього часу виконання проекту. Визначення потреби кожної роботи в різних типах ресурсів. Программно-реализованные евристичні алгоритми планування при обмежених ресурсах, що допомагають створити реальний розклад проекту, з урахуванням потреби проекту в ресурсах і фактично доступних у даний момент часу ресурсів.
Ресурсне календарне планування Планування термінів початку робіт при обмежених наявних ресурсах. Зіставлення функцій наявності і потреби в ресурсах проекту в цілому. Зрушуючи некритичні роботи аж до їхніх пізніх термінів початку (закінчення), можна видозмінити ресурсний профіль, забезпечуючи оптимальне використання ресурсів. Допомагає загострити увага менеджера і членів команди на тих моментах робіт, де ефективне керування ресурсами буде ключовим фактором успіху.
Вихідний план План виконання робіт проекту, що містить вихідні зведення про основні тимчасові і вартісні параметри робіт, що прийнятий до виконання. Обсяги робіт. Планові дати початку і закінчення задач проекту. Тривалості задач. Розрахункові вартості задач.

ТЕМА 9. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

1. Проблема якості інформаційних систем.

2. Засоби CASE.

3. Достоїнства CASE.

4. Основі елементи CASE.

5. Класифікація засобів CASE.

6. Можливості та характеристики CASE.

1. Достоїнства CASE

Автоматизована розробка програмного забезпечення (CASE) - автоматизація покрокових методологій для розробки програмного забезпечення і систем, щоб зменшити кількість повторюваної роботи, що повинний робити розроблювач.

Достоїнства використання CASE

Звільнення розроблювача для виконання більш творчих проблемних задач.

Створення ясної документації і координація проектно-конструкторських робіт групи.

Організація спільної роботи групи.

Розробка більш надійного і потребуючого меншого ремонту систем.

Використання микроэвм, з могутніми графічними можливостями для створення схем і діаграм, генераторами екранів і звітів, словниками даних, великими засобу формування звітів, інструментальними засобами аналізу і перевірки, генераторами коду і генераторами документації.

Застосування структурних методологій.

Підтримка объектно-ориентированной розробки.

Збільшення продуктивність і якості.

Задачі CASE

Розпорядження стандартної методології розробки і проектної дисципліни:

ефективна координація великі групи і програмні проекти;

цілісність проекту і загальних проектно-конструкторських робіт.

Поліпшення зв'язку між користувачами і технічними фахівцями.

Організація і взаємозв'язок проектних компонентів і забезпечення швидкого доступу до них через репозитарий проектів.

Автоматизація стомлюючих і підданих помилкам частин аналізу і проекту.

Автоматизація перевірки і контролю відкоту.

2. Основні елементи CASE

Основні елементи CASE описані в таблиці 1.

Таблиця 1.

Основні елементи CASE

Елемент Опис
Інструментальні засоби побудови діаграм Графічні інструментальні засоби для малювання символів, зв'язаних з визначеною методологією: діаграми потоку даних; структурні схеми; діаграми сутність-зв'язок; інші типи діаграм.
Верификатор синтаксису Перевірка точності і закінченості інформації, введеної в систему відповідно до правил визначеної структурної методології.
Інструментальні засоби макетування Дозволяють намалювати необхідний макет екрана і звіту або шляхи меню в системі без складного форматування специфікацій або програмування: генератори екранів; генератори звітів; генератори меню.
Інформаційний репозитарий Координує, інтегрують і стандартизують різні частини інформації для полегшення доступу, спільного і багаторазового використання в майбутній програмній роботі. Центральна інформаційна база даних для збереження всіх типів засобів програмного забезпечення: макети екранів і звітів; діаграми; визначення даних; код програми; розкладу проекту; інша документація.
Генератори коду Генерують модулі коду, що виконується, зі специфікацій верхнього рівня.
Методологія розробки Контроль і керування всім проектом розробки систем. Запитальники або коментарі, що деталізують усю методологію розробки.
Інструментальні засоби керування проектом Планування проектів і оцінка ресурсів

3. Класифікація інструментальних засобів CASE