Смекни!
smekni.com

Рекламна діяльність служби маркетингу на підприємстві ТОВ "Україна-АРТ" та її ефективність (стр. 10 из 21)

В табл.2.1 представлені основні рекламні агентства – конкуренти в сегментах рекламного бізнесу ТОВ „Україна- АРТ”.

Таблиця 2.1 Основні рекламні агентства-конкуренти в сегментах ринку ТОВ „Україна-АРТ”

ЗОВНІШНЯ РЕКЛАМА

"Ателье рекламы" Оформлення виставок

http://www.expostend.dp.ua/

"Artline" Реклама над шляхами

"Domus" Рекламно-виробниче підприємство

"Весна-принт" Рекламне агентство

http://www.choco.com.ua/

"Контур-Л" Рекламне Агентство

http://www.contur-l.dp.ua/

"Лайт" Рекламне Агентство

http://www.lightin.dp.ua/

"Реклама-центр" Рекламна Компанія

"Александр Решетняк" Рекламное фото

"Футурис" Рекламная компанія

http://www.futuris.dp.ua/

ПРОДАКШН СТУДІЇ, ТЕЛЕБАЧЕННЯ

"34 телеканал"

http://www.34-tv.com/

"4d studio" Продакшн студия

http://www.4dstudio.com/

"Remi" Творческая студия

http://www.4dstudio.com/

"ИнтерДА" Реклама на телеканалах

http://www.inter-da.dp.ua/

ПОЛІГРАФІЯ, МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РЕКЛАМИ

"Арт Украина" Матеріали для реклами

http://www.admarket.dp.ua/

"Бизнес Сувениры" Рекламно-сувенірна продукція

http://www.suovenir.dp.ua/

"Печатный Двор" Типографія

"Владимир Дудник" Видавницький Дім

"Світ реклами" Матеріали для реклами таgполіграфії

http://www.svitreklamy.kiev.ua

"Futuris" Рекламная компанія

http://www.futuris.ua/

"Яблоко" Рекламне агентство

Найближчим конкурентом на рекламному ринку для ТОВ «Україна-АРТ» є компанія «FUTURIS» - одна з найбільших динамічних розвиваючихся рекламно-виробничих компаній України з власними виробничими потужностями, що займає ведуче місце на ринку виробництва повноколірного широкоформатного друку.

Використовуючи останні досягнення в пьєзо-електричній струминній технології друку, на базі широкоформатних плоттеров SCITEX VISION "XLjet 3" (ширина печатки 3200 мм), "TOUCAN" (1600 мм) і "RockHopper" (1640 мм) виробництва компанії MUTOH, розробляється рекламна продукція різних форматів - від мінімального, розміром з етикетку, до гігантських полотнин, що цілком покривають фасад будинку, з дозволом печатки 180 dpi, 360 dpi, 720 dpi, 1400 dpi.

Друк виконується на широкому спектрі матеріалів: баннерной тканини (PVC Frontlit, Backlit, Black Out), сітці Mesh, плівці (ORACAL, One Way Visin), папірі Blueback і Backlit, флаговій тканині, полотні, ковролині. Здійснюється друк безшовних зображень розміром 3,2 х 50 м. Використовуються краски, стійкі до атмосферних опадів і ультрафіолетового випромінювання. Також пропонуються послядрукові роботи: широкоформатна ламінация, плоттерна порізка, поклейка зображень, установка люверсів, проварка кишень. Виробничі потужності компанії «FUTURIS» складають 2500 кв.м. у добу.

Компанія «FUTURIS» пропонує оформлення місць продажів, рекламу на міському транспорті і фасадах будинків.


Рис.2.13. Реклама на транспорті компанії „FUTURIS”(найближчий конкурент)

Представляючи свою концепцію аналізу галузі (рис.2.14) М.Porter [12] проник у сутність структури в різноманітних конкурентних середовищах. Його концепція називає п'ять конкурентних сил, які визначають привабливість певної галузі. Цими рисами є:

- вхідні бар'єри при проникненні в галузь нових конкурентів;

- загроза продуктів-замінників;

- вплив покупців, що дозволяє їм відстоювати свої інтереси;

- вплив постачальників, що дозволяє їм відстоювати їх інтереси;

- суперництво між існуючими конкурентами в галузі.


Рис.2.14 Модель 5 сил конкуренції по М.Портеру

Модель п'яти сил (напрямків) конкуренції – це ефективний метод аналізу основних конкурентних сил, що впливають на положення фірми на ринку. Ця модель дає можливість більш цілеспрямовано оцінити конкурентну обстановку на ринку і на цій основі розробити такий варіант довгострокової стратегії фірми, що у найбільшій мері забезпечить її захист від впливу конкурентних сил і одночасно буде сприяти створенню додаткових конкурентних переваг. Для виявлення інтенсивності конкуренції на сегменті ринку реклами в транспортній інфраструктурі скористаємось моделлю п’яти сил конкуренції М. Портера.

Для оцінки 5 сил конкуренції був проведений аналіз:

1. Група „Постачальники” - це підприємства – власники рекламних територій та рекламних місць, які надають їх за договорами оренди в експлуатацію ТОВ „Україна – АРТ”.

До них відносяться :

А) структурні підрозділи Укрзалізниці (Південно-Західні дорога, Південна, Донецька, Одеська, Придніпровська), ЗАТ „Інтертранс”.

Б) власники місць розташування зовнішня реклама - ТОВ „РТМ-Україна”, ТРК „Глобус”, ВАТ АК „Дніпроавіа”, РП „Міжнародний аеропорт Сімферополь”, ЗАТ „Інтертранс”, ЗАТ „Протасів Яр”, ТзОВ „Парктур”

В) власники місць розташування у метрополітені - ТОВ „Галакт и Ка”, ТОВ „Профіт”, ТОВ РА „Багіра”, ЧФ „Нокс”

2. Група „Покупці” – це підприємства, які заказують ТОВ „Україна – АРТ” рекламні послуги, які виконуються при розташуванні заказаного виду реклами на територіях „Постачальників”, взятих в аренду. До основних покупців ТОВ „Україна-АРТ” відносяться - ДП „Медіа Вест” бренди : Снікерс, Марс, Вискас, Педигри, Вестерн Юнион, Черниговское, Брама.; ТОВ „Рекламне агентство „Максіма” бренд „ЮМС”; ТОВ "МПГ-Україна" бренд „Київстар”; ЗАО "Индустриальные и Дистрибуционные Системы" бренд „Миргородська”, Торгівельна мережа „Мега Макс”

Характеристика окремих сил складена на основі експертних оцінок і наведена в таблиці 2.2. Як бачимо, використання методу М. Портера показує, що в цілому становище підприємства на ринку нестабільне. Найбільший ризик цьому становищу можуть надати (експертна оцінка ризику за шкалою : 1 – максимальний ризик, 5 – мінімальний ризик) :

- „постачальники”, які можуть розірвати договори оренди місць

розташування реклами;

- заміна товарів – тобто поява альтернативної реклами, яка буде більш економічною для покупців, ніж зовнішня реклама ТОВ „Україна –АРТ”;

- поява фірм –конкурентів;

Таблиця 2.2 Характеристика окремих сил для ТОВ «Україна-Арт»

Сила

Характеристика дії

Експертна оцінка за 5-ти бальною шкалою

1

Ризик входу потенційних конкурентів

Досить високий

2

2

Можливості “торгуватися” (знижувати ціни) покупців

Покупці мають обмежені можливості впливати на ціни.

4

3

Загрози товарів, що заміщують основний асортимент

Дуже високі

1

4

Можливості “торгуватися” (підвищувати ціни) поста-чальників

Досить високі

2

5

Конкуренція серед існуючих фірм-продавців

Досить висока

2

Сукупна дія сил

Нестабільне становище на конкурентному ринку

2,22

Основний конкурентний тиск на рекламному ринку становлять рекламні агентства з власною новітньою виробничою базою, аналогічно представленому конкуренту – рекламному агентству „FUTURIS”.

Таким чином, РА ТОВ „Україна-Арт” повинно постійно шукати способи підвищення своєї конкурентоспроможності на ринку. Основою пошуку може бути стратегічний напрямок створення своїх «рекламних територій» в електронному інформаційному простіру. Для оцінки перспектив розвитку РА ТОВ «Україна-АРТ” необхідно проведення економічної діагностики його внутрішніх можливостей для інвестування в нові технології та сегменти рекламного бізнесу

2.3 Діагностика ефективності проектної діяльності рекламного агентства ТОВ „Україна-АРТ”

Економічна діагностика підприємства ТОВ „Україна-АРТ” проводилась на основі його фінансової звітності, приведеної в Додатку Б у формі балансів (форма 1) [10] та звітів про фінансові результати (Форма 2) [11] за 2004 –2006 роки. В Додатку В наведені результати порівняльного аналізу динаміки змін основних агрегатів балансу та звіту про фінансові результати підприємства ТОВ “Україна – АРТ”при їх «горизонтальному» (індексний аналіз росту параметрів відносно бази попереднього року) та «вертикальному» (структурний аналіз розподілу агрегатів балансу відносно сумарної валюти балансу) розрізі за методологією робіт [18], [19].