Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо рекламної стратегії Прямоточного гідроагрегату (стр. 15 из 21)

Вартість листівки складається з вартостей макету, плівок і інших допечатних і післяпечатних робіт. У таблиці 3.1 представлені найбільш запрошувані клієнтами поліграфічних фірм види продукції.

Таблиця 3.1 - Вартість виготовлення вітальних листівок (з конвертом)

Листівки 10х15см (картон 235г)
Параметри Ціна в у.о.
Тираж 500 1000 2000 3000
Друк 162 179 213 246
Лак офсетний 21 22 25 27
Загальна вартість 183 201 238 273

З таблиці видно, що вартість виготовлення однієї листівки - 0,091 у.о. Вартість пересилки одного поздоровлення при використанні послуг “Укрпошта” - 0,85 грн. або 0,16 у.о. Вартість друку одного поздоровлення на листівці, використовуючи лазерний друк - 0,18 у.о. Тепер можна визначити витрати на одне поздоровлення - 0,431 у.о.

Середньосписочна чисельність персоналу ДП завод «Електроважмаш» складає 6209 чоловік. З урахуванням необхідності 3-х поздоровлень за рік на людину (день народження і 2 загальнонародних свята) потрібна кількість листівок для персоналу складе близько 18000 штук. Якщо додати необхідність поздоровлення клієнтів і постачальників, то потрібна кількість виросте до 20000 штук.

Звідси прогнозовані витрати на PR діяльність складуть:

20000*0,431 у.е.= 8620,00 у.е

Сейлз промоушн (Sales Promotion) - (від англ. sale - продаж, promotion – просування) - дії по просуванню продукції, стимулюванню збуту; заохочення праці торгових працівників з боку компанії-постачальника товарів преміями, подарунками. Службі маркетингу ДП завод «Електроважмаш» в своїй діяльності слід користуватися положеннями Міжнародного кодексу просування товарів Міжнародної торгової палати (ICC International Code of Sales Promotion - набір рекомендацій у області маркетингових стратегій, які можуть використовуватися країнами при розробці національних законів у області маркетингу; прийнятий в 1973 р.).

Таку ефективну форму маркетингових комунікацій як стимулювання збуту ДП завод «Електроважмаш» слід використовувати для:

- ознайомлення потенційного споживача з продукцією, підштовхнути його до переговорів про постачання;

- зробити існуючих клієнтів постійними користувачами.

Як показує досвід, поєднання стандартних прийомів реклами з прийомами стимулювання збуту (сейлз промоушн) дозволяє підприємству отримати добрий результат. Рівні продажів можуть значно збільшитися. Сейлз промоушн на постійних клієнтів ДП завод «Електроважмаш» може приймати форми невеликого відстрочення платежів.

3.2.4 Виставкова діяльність ДП завод «Електроважмаш»

Виставки — це, мабуть, один з найцікавіших комунікаційних засобів, адже участь в експозиції стоїть на службі всіх складових комплексу маркетингу. Не дивлячись на те, що фахівці вважають участь у виставці відносно недорогим способом просування продукції, воно вимагає чималих витрат і зусиль.

У 2008 році ДП завод «Електроважмаш» пропонується взяти участь в двох виставках:

1) “Енергетика - 2008” - 9-а Міжнародна виставка енергетики і електротехніки.

Дата проведення: 23.05.2008-25.05.2008. Місце проведення: р. Алмати, КЦДС "Атакент". Виставка проходить в рамках Промислового форуму в Алмати.

Основні тематичні розділи:

- Промислова енергетика; атомна енергетика; гідро-, тепло-, електроенергетика; нетрадиційна і мала енергетика; комунально-побутова енергетика

- Устаткування і технології для використання нетрадиційних і поновлюваних джерел електроенергії (енергії вітру, сонця), енергетичне устаткування і технології

- Електричні машини, прилади і апарати

- Казани, пальники, котельне і допоміжне устаткування, теплообмінні апарати, опалювальні системи

- Високовольтні і низьковольтні ізолятори

- Турбогенератори, турбіни, компресори, допоміжне устаткування

- Силові кабелі і лінії

- Засоби передачі електро- і теплоенергії, управління режимами електричних і теплоснабжающих систем

- Системи управління, приводи

- Силова електроніка, електронні і електротехнічні елементи і компоненти

- Промислова автоматизація; прилади і засоби вимірювання, контролю, управління і автоматичного регулювання, програмне забезпечення

- Енерго- і ресурсозберігаюче устаткування і технології.

- Безпека і надійність експлуатації устаткування, засобу діагностики технічного стану

- Світлотехніка, енергозбережні освітлювальні прилади

- Дослідження і розробки

2) “Elenex Africa 2008” - 19-а африканська виставка по енергетиці, електротехніці і освітленню.

Дата проведення: 11.09.2008-15.09.2008. Місто: Йоханнесбург. Організатор: Негус Експо Інтернешнл.

Elenex Africa - головний виставковий захід в енергетичній галузі ЮАР і всього африканського континенту. Виставка є найбільш відомою спеціалізованою виставкою енергетичної промисловості не тільки в Африці, але і в світі. Багато всесвітньо відомих компаній і холдинги вважають престижним бути представленими на "Elenex Africa".

Ще більшу динамічність виставці "Elenex Africa" додає одночасне проведення виставки "Electra Mining Africa", тематика якої присвячена гірській і електротехнічній індустрії.

Основні тематичні розділи:

- Вироблення, передача, розподіл електроенергії

- Енергетичне і електричне устаткування

- Апаратура

- Ремонт виробничого устаткування

- Контрольно-вимірювальна техніка

- Системи автоматизації і економії електроенергії

- Альтернативні джерела енергії

Численність виставок завжди дає можливість:

- - встановити ієрархію намічених ринків і з'ясувати, які виставки проходять в наявних напрямах і в потрібних регіонах;

- - проаналізувати ці ринки;

- - знайти альтернативні рішення на випадок утруднень.

Участь у виставці — один з найдорожчих засобів маркетингової програми. Принаймні, витрати на рекламу в розрахунку оцінної вартості на одного відвідувача значно нижче, ніж в яких-небудь інших видах реклами. [26]

Розцінки оренди виставкових місць, що існують на сьогодні на світовому ринку виставкових послуг зведені до таблиці 3.2.

Вартості представлені з урахуванням вартості одного квадратного метра виставкової площі:

- до 40 кв.м - 370 у.о. за кв.м;

- 40 кв.м і більше - 335 у.о. за кв.м;

- 60 кв.м і більше - 300 у.о. за кв.м.

Таблиця 3.2 - Вартість оренди виставкового приміщення

Розмір виставкового місця Вартість, у.о.
1 2
12 квадратних метрів 4440
15 квадратних метрів 5550
18 квадратних метрів 6600
20 квадратних метрів 7400
25 квадратних метрів 9250
30 квадратних метрів 11100
40 квадратних метрів 13400
50 квадратних метрів 16750
60 квадратних метрів 18000
70 квадратних метрів 21000
80 квадратних метрів 24000
90 квадратних метрів 27000
100 квадратних метрів 30000

Оскільки «Прямоточний гідроагрегат» достатньо габаритний, то для досягнення необхідної презентабельності і наочності стенди повинні мати відповідний розмір. По досвіду участі в минулих виставках мінімальна площа необхідна для розміщення стендів підприємства повинна бути 300 кв.м.

З урахуванням розміщення рекламних, технологічних і інших об'єктів, а також вимог безпеки при великому скупченні людей, габарити виставкового майданчика повинні бути збільшені на 40%. Виходячи з цього необхідна площа складе 300*1,4=420 кв.м. Вартість необхідного місця складе 420*300 у.е.= 126000 у.е..

Кращим доказом успішної виставки буде відкриття в регіоні представництва підприємства ДП завод «Електроважмаш» . Якщо кінцева мета — продаж продукції, то непрямим показником може служити кількість розданих прайс-листів, інформаційних матеріалів. Проте слід пам'ятати, що термін дії цієї реклами може розтягнутися на декілька місяців.

Виставки в регіонах проводять Торговельно-промислові палати, а також мережі експоцентрів.

Важливою компонентою комунікаційної функції виставки є можливість провести прес-конференцію. Слід наперед продумати, навіщо вона потрібна, скільки чоловік візьме в ній участь, хто виступатиме, коли її потрібно проводити і т.д. ЯкщоДП завод «Електроважмаш» зацікавляться місцеві ЗМІ, особливо радіо або телебачення, до інтерв'ю потрібно підготуватися з особливою ретельністю: продумати не тільки формулювання і тему бесіди, але і питання іміджу підприємства.

3.3 Розрахунок ефективності рекламної стратегії «Прямоточного гідроагрегату»

Розробку рекламної стратегії «Прямоточного гідроагрегату» не можна проводити без урахування стратегічного курсу підприємства направленого на збільшення об'ємів виробництва і випуску продукції на експорт, поліпшення якості продукції, збільшення прибутковості, пошук нових контрактів і забезпечення виконання вже укладених договорів, раціональне використання всіх видів ресурсів.

Рекламна діяльність в рамках маркетингової стратегії проводитиметься у вигляді рекламних компаній (РК). Процес розробки рекламної кампанії представлений на рисунку 3.2.

РК передбачає рівномірний розподіл рекламних заходів в часі, тобто чергування через рівні інтервали однакових об'ємів трансляції по радіо, на телебаченні, однакові розміри публікацій в ЗМІ.


Рис. 3.1 - Процес розробки рекламної кампанії


Можна виділити наступні основні елементи змісту РК:

1) Дослідження ринку;

2) Планування концепції РК;

3) Медіаплан (вибір рекламних засобів, частоти виходу рекламних повідомлень і розрахунок бюджету РК);