Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо рекламної стратегії Прямоточного гідроагрегату (стр. 18 из 21)

Таблиця 4.1 – Небезпечні і шкідливі виробничі фактори

Найменування фактора 1
Джерело виникнення шкідливого фактора 2 Характер впливу на людину 3 Нормований параметр і нормативне значення 4 Нормативні документи, що регламентують можливий рівень фактору 5
1. Шкідливе випромінюван-ня Комп'ютер іонізація крові, підвищен-ня втомлюва-ності щільність потоку енергій не повинна перевищувати 10 Вт/м2 ГОСТ 12.2.006-87 [32]
2.Недолік природного освітлення неправильне розташування комп'ютера Стомлен- ня зіркових аналіза- торів, загальне стомлення коефіцієнт природної освітле-ності, еіvн = 1,5% ДБН В.2.5-28-2006 [33]

Закінчення таблиці 4.1

1 2 3 4 5
3.Недолік штучного освітлення неправильне планування штучної осітлювальної системи стомленя зіркових аналіза-торів, загальне стомлен-ня Освітле-ність робочого місця, Е=400лк СНиП ІІ-4-79
4.Напруже-ність відповідальність важкість виробничого завдання Напруже-ність централь-ної нервової системи, Енергозатра-ти, 80-120 ккал/год ДНАОП 0.03-3.18-98 [34]

4.4 Мікроклімат

Оптимальні мікрокліматичні умови сполучення параметрів мікроклімату, що при тривалому і систематичному впливі на людину забезпечують збереження нормального функціонального і теплового стану організму без напруги реакцій терморегуляції.

Для роботи з комп'ютером необхідне дотримання оптимальних мікрокліматичних умов. Оптимальні мікрокліматичні умови - сполучення параметрів мікроклімату, що при тривалому і систематичному впливі на людину забезпечують збереження нормального функціонального і теплового стану організму без напруги реакцій терморегуляції.

По енерговитратах організму робота за комп'ютером відноситься до категорії Іа (легкої фізичної) тому, що робота здійснюється сидячи, не вимагає систематичної фізичної напруги чи підняття і переносу важких предметів (витрати енергії при виконанні роботи до 120 ккал/год.).

Оскільки робота оператора характеризується напруженою розумовою працею, то згідно ДНАОП 0.00-1.31-99 і з урахуванням категорії роботи повинні виконуватися параметри мікроклімату, приведені в таблиці 4.2.


Таблица 4.2 – Оптимальні параметри мікроклімату

Період року Категорія ваги робіт Температура, °С Відносна вологість, % Швидкість повітряв, м/с
Холодний Легка 1а 22-24 40-60 < 0,1
Теплий Легка 1а 23-25 40-60 < 0,1

Оптимальні параметри мікроклімату в приміщеннях забезпечується завдяки СНиП 2.04.05-91 [ 40 ] за допомогою опалення , вентиляції і кондиціонування повітря.

4.5 Виробниче освітлення

Ще одним фактором для забезпечення нормальних умов праці є освітлення. В залежності від джерел світло може бути природним, штучним та комбінованим.

Відповідно до ДБН В.2.5-28-2006 [33] для освітлення приміщення обране нормативне значення коефіцієнта природної освітленості (КПО), перераховано його для умов експлуатації об'єкта проектування з урахуванням поясу світлового клімату, а також визначене нормативне значення мінімальної освітленості при штучному освітленні. Ці параметри визначаються видом освітлення, що вибирають у залежності від найменшого розміру об'єкта розрізнення або виду виконуваної зорової роботи, а також характеристик фону і контрасту об'єкта розрізнення з фоном. Обрані значення зазначених параметрів занесені в таблицю 4.3.

Для визначення нормованого значення КПО для умов Харківської області скористаємося формулою 4.1

еНIV = еНIII*m*c, (4.1)

де еНIV - значення КПО для 4 пояса світлового клімату;

m - коефіцієнт світлового клімату, обумовлений у залежності від району розташування будинку на території країни (m = 0,9)-для IV світлового клімату;

c - коефіцієнт сонячності клімату, с=1(тому що вікна виходять на північ).

еНIV = 2 × 0,9 × 1 = 1,8%

Дотримання вимог до освітлення у приміщенні ДП завод « Електроважмаш» що наведені у таблиці 4.3, приводить до зниження стомлювання очей, підвищення продуктивності праці, перешкоджає погіршенню зору.

Таблиця 4.3 –Вимоги до виробничого освітлення

Тип пріміщення Розмір об’єкту розріз-нення, мм Розряд зоро-вих робіт Під-розряд зорових робіт Харак-теристи-ка типу фону Контраст об'єкту з фоном
Нормоване значення параметрів освітлення
При-родне еIVн, % Штуч-не, лк
Бюро охорони інтелектуальної власності та раціоналізаторської роботи 0,3:0,5 III г світлий великий 1,8 Ком-біно-ване освіт-лення Е=400лК

4.6Шум

Шум – це один з найбільш поширених на виробництві шкідливих факторів. Шум на робочому місці користувача ПЕОМ виникає через різноманітні периферійні засоби (принтери, сканери і т.д.). Відповідно до ГОСТ 12.1.003-83*[38] та ДНАОП 0.00-1.31-99[36], в приміщенні на робочому місці користувача при вирішенні задач потребуючих концентрації уваги рівня звуку не повинні перевищувати 50 дБ(А). Для зменшення рівня звука приймається демпфіруючи матеріали (гумові прокладки і т.п.).На ГП завод « Електроважмаш» рівень звуку в офісах дорівнює 48 дБ(А).

4.7 Електромагнітні випромінювання

Негативним впливом застосування комп'ютерної техніки є електромагнітне випромінювання, що виходить від моніторів комп'ютерів, а саме від електронно - проміневої трубки, що є складовою частиною більшості моніторів як найбільш оптимальні заходи по зниженню шкідливого впливу комп'ютерної техніки на людину необхідно запропонувати наступні заходи:

- встановити на монітори комп'ютерів захисні екрани-сітки;

- забезпечити циркуляцію і надходження свіжого повітря в приміщення шляхом установки кондиціонера;

- встановлювати в приміщенні монітори так щоб їх задня частина, що випускає максимальне випромінювання була спрямована в стіну а не в якому разі на інших співробітників.

Клас приміщення по небезпеці поразки електричним струмом відноситься до рівня приміщення без підвищеної небезпеки - основними заходами захисту від поразки струмом є: захисне заземлення, організація безпечної експлуатації електроустановок та інші. [ 39 ].

4.8 Міри безпеки

Вiддiл оснащений 3 комп'ютерами. Дані технічні засоби є однофазними споживачами трьохфазної мережі перемінного струму з глухозаземленною нейтраллю частотою 50 Гц, напругою 380/220В відповідно до ГОСТ 12.1.029-80.ССБТ [39].


4.9 Пожежна безпека

По категорії пожежонебезпеки підрозділі ставляться до виробництв категорії В (адміністративний будинок) згідно НАПБ Б 07.005-86 [41], тому що в приміщеннях перебувають тверді негорючі матеріали (пластмаса, папір, дерево й т.д.), ступінь вогнестійкості – III (будівля зроблена збетону) відповідно до ДБН В.1.1-7-2002.[40]

Причини, які можуть викликати пожежа [41]:

-несправність електропроводки й приладів;

-коротке замикання електричних приладів;

-коротке замикання електричних ланцюгів;

-перегрів апаратури;

-недотримання правил пожежної безпеки.

Система запобігання пожежі:

-контроль і профілактика ізоляції;

-наявність плавких вставок і запобіжників в електронному устаткуванні;

-для захисту від статичної напруги використається заземлення

До організаційних мір пожежної профілактики ставиться навчання персоналу правилам пожежної безпеки. Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91[42] „Бюро охорони інтелектуальної власності” оснащено:

· пожежною сигналізацією (тепловий сповіщувач диференціальної дії типу ДПС-0,38, сигнальна димова пожежна установка типу СППУ-1);

· схемою плану евакуації із приміщень у випадку пожежі.

4.10 Охорона навколишнього середовища

Охорона навколишнього середовища – система заходів, яка направлена на підтримку раціональної взаємодії діяльності людини з навколишнім природним середовищем, що забезпечує збереження та відновлення природних ресурсів.

З-н України „Про охорону навколишнього середовища”, що був прийнятий 25 червня 1991 року, визначає правові, економічні, соціальні основи охорони навколишнього середовища. Задача закону полягає в регулюванні відносин в області охорони природи, використанні і відтворенні природних ресурсів, забезпеченні екологічної безпеки.

Тверді виробничі відходи Бюро охорони інтелектуальної власності та раціоналізаторської роботи -папір, канцелярські відходи-складають окремо й направляють спеціалізованим організаціям на переробку.

В цілому створені на ДП завод «Електроважмаш» умови праці відповідають прийнятим нормам, забезпечують комфортність і безпеку праці, а значить,і високу працездатність працівників.


5 ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА

Цивільна оборона України - це державна система органів управління, сил i засобів, для організації забезпечення захисту населения" від~наслідків надзвичайних. ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Завдання Цивільної оборони: