Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо рекламної стратегії Прямоточного гідроагрегату (стр. 17 из 21)

Розглянувши пропозиції на ринку виготовлення web-продукції, для підприємства ДП завод «Електроважмаш» можна рекомендувати web-портал. При визначенні остаточного розміру витрат на Інтернет-рекламу необхідно враховувати витрати на вміст власного Інтернет-ресурсу в мережі (підтримка і оновлення сайту від 25 у.о. в місяць, абонентська платня 400 у.о. в місяць включає 10 Гб трафіку і т.д.). Загальні разові витрати можна приблизно оцінити в 1400 у.е..

Розподіл витрат на рекламу - це кошторис фінансування певних рекламних заходів. У ньому детально розглядаються питання, що стосуються різної продукції, ринків, засобів розповсюдження реклами в різні тимчасові терміни. Шляхом визначення і оцінки витрат на кожне з приватних завдань маркетингової стратегії складаються загальні витрати. Суми, що виділяються на маркетингові заходи, повинні бути розбиті на складові частини (Рисунок 3.3):

1) Поліграфічна продукція - 1905,28 у.е.;

2) Реклама у виданнях – 4200,00 у.е.;

3) Створення власного Інтернет-ресурсу - 1400,00 у.е.;

4) Витрати на PR діяльність - 8620,00 у.е.;

5) Витрати на оренду виставкового місця - 126000,00 у.е.;

Загальна сума витрат на маркетингові заходи - 142125,28 у.о.

Основні засоби розповсюдження реклами, їх переваги і обмеження перераховані вище, залишається додати, що фахівці, плануючі використання засобів реклами повинні добре знати, які показники обхвату, частотності і сили дії забезпечує кожний з цих засобів.

Рисунок 3.2 – Витрати на маркетингові заходи щодо видів діяльності

Фінальна стадія процесу маркетингової діяльності полягає в реалізації процедур для контролю ефективності плану маркетингу. Цей етап важливий практично для будь-якої галузі.

Оцінка економічної ефективності рекомендацій відбитих в плані маркетингу полягає в зіставленні даних, що характеризують проведення маркетингових заходів з маркетинговими результатами: зростанням прибули ДП завод «Електроважмаш».

Шляхом визначення і оцінки витрат на кожне з приватних завдань маркетингової стратегії в підпункті 3.1 була визначена загальна сума витрат на реалізацію пропозицій в плані маркетингу - 142125,28 у.о. (717732,66 грн.). При загальному об'ємі товарної продукції ДП завод «Електроважмаш» в 2005 році 202960,5 тис. грн. (дивися п. 2.4) певна сума витрат складатиме 1,16 % від прибутку.

Для оцінки економічної ефективності плану маркетингу «Прямоточного гідроагрегату» використовуємо поняття ефективності реклами, яка розраховується за формулою:

(3.1)

де Тд – додатковий товарообіг викликаний реалізацією плану маркетингу (у.о.);

Нт – торгова надбавка на товар в % до ціни реалізації продукції;

Ід – додаткові витрати на приріст товарообігу (у.о.);

Ір - витрати на рекламу (у.о.).

Можливі три результати реалізації рекламної програми:

- ефективність реклами = витрати на рекламу;

- ефективність реклами < витрати на рекламу;

- ефективність реклами > витрати на рекламу.

Використовуючи дані маркетингової служби ДП завод «Електроважмаш» і формулу (3.1), визначимо ефективність запропонованого плану маркетингу. При реалістичному прогнозі, на думку керівництва ДП завод «Електроважмаш», при реалізації запропонованих плані маркетингу рекомендацій в 2008 році відбудеться зростання прибутку на 10%, що складе 6198,3 тис. грн. (1227386,14 у.о.). Приймаючи додатковий товарообіг викликаний реалізацією плану маркетингу (дивися п. 2.2.) Тд=20269,05 тис. грн. (4013673,27 у.о.), торгову надбавку на товар в % до ціни реалізації продукції Нт=9,41% і додаткові витрати на приріст товарообігу Ид=0, одержимо:

З розрахунків видно, що ефективність запропонованої рекламної програми більше витрачених засобів.

Для повнішої характеристики запропонованої рекламної програми розглянемо рентабельність реклами:

(3.2)

де П - прибуток від реклами;

Ір - витрати на рекламу.

Підставивши значення у формулу (3.4), набудемо значення рентабельності:

.

Отриманий результат говорить про те, що на кожен вкладений долар в рекламну кампанію «Прямоточного гідроагрегату» одержить 8,64 доларів чистого прибутку.

Існує метод суть якого полягає в тому, що витрати на рекламу розглядаються як інвестиції. Очевидний головний плюс цього методу: всі показники, що беруть участь в розрахунках кількісні, більшість з яких ендогенні змінні (задані спочатку), такі як цільовий обхват аудиторії, вартість відгуку на рекламу і ін. На сьогодні існує велика кількість моделей підрахунку ефективності від вкладення в той або інший інвестиційний проект. Найбільш "проста" і в той же час достатньо "правдива" в оцінці ефективності інвестицій є модель "повернення інвестицій" (return on investment, ROI) або, іншими словами, рентабельність інвестицій. Слід зазначити, що ROI вважається хорошим, якщо більше 300 %, а 500 % і більш - відмінним. Отриманий результат 863,59% говорить про правильний вибір рекламної програми.

Таким чином, запропоновані заходи дозволять ДП завод «Електроважмаш» проводити більш довершену маркетингову діяльність, підсилюючи орієнтацію підприємства на цільові групи споживачів. Проект містить найбільш ефективні маркетингові заходи, покликані підсилити орієнтацію ДП завод «Електроважмаш» на цільових споживачів, при цьому можливе угрупування окремих заходів із запропонованих стратегій на розсуд керівництва підприємства. Економічний розрахунок показників ефективності пропонованого проекту показує, що проект можна прийняти до реалізації.


4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

4.1 Загальні питання охорони праці і навколишнього середовища

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та працездатності людини в процесі трудової діяльності.[29]

Правові і нормативно-технічні документи охорони праці: Закон України „Про охорону праці”, Закон України „Про загальнообов язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві , що можуть спричинити собою втрату працездатності „ і інші законодавчі і нормативно –правові акти України – визначають основні положення з реалізації конституційного права громадян на охорону їхнього життя і здоров я в процесі трудової діяльності і регулюють взаємини між працівником і адміністрацією з питань охорони праці. Для підприємств нормативними актами є правила , положення та інструкції по охороні праці і т.д..

Відповідальність за створення безпечних умов праці на підприємстві покладена на роботодавця, що відповідає вимогам статті 15 Закону України «Про охорону праці» [29].

Питання охорони праці розглядаються для робітників відділу маркетингу.

4.2 Організація охорони праці на ДП завод « Електроважмаш»

Для попередження нещасних випадків і проведення заходів в організаційній структурі ДП завод «Електроважмаш» , існує „Управління охорони праці пожежної безпеки та екології”.Виходячи з того, що на підприємстві працює бiльше 100 чоловік, функції служби охорони праці виконуються керівником управлiння охороною працi, пожежної безпеки та екології. „Управління охорони праці пожежної безпеки та екології”є самостійним структурним підрозділом ДП завод „Електроважмаш”, який керує технікою безпеки, охороною праці та промисловою санітарією підприємства. „Управління охорони праці пожежної безпеки та екології” підпорядковане безпосередньо головному інженеру. При виконанні своєї роботи управління керується распорядженнями та інструктивними вказівками вищих інстанцій, приказами та распорядженнями директора підприємства та головного інженера, наказами Державних інспекцій.

Основними функціями „Управління охорони праці пожежної безпеки та екології” є :

1) здійснення систематичного контролю за створенням на підприємстві безпечних умов праці та нормальних санітарних умов;

2) організація робіт по техніці безпеки, охорони праці і промислової санітарії у всіх підрозділах, прийняття своєчасних мір по попередженню аварій, травматизму та професійних хвороб працюючих.

Схема управління охороною праці на підприємстві приведена на рисунку 4.1


Рис. 4.1- Схема управління охороною праці на підприємстві.


4.3 Промислова санітарія

Бюро охорони інтелектуальної власності та раціоналізаторської роботи розташоване на 6-му поверсі 7-ми поверхової будівлі адміністрації завода. У приміщенні загальною площею 36м² працює 3-є співробітників.

36м²/3спів.= 12м²( площа робочого місця однієї людини )

6м²-нормативний показник площі робочого місця

У приміщенні “ Бюро охорони інтелектуальної власності”розташовано 3 комп'ютера, принтер та телефон.

Відповідно класифікації небезпечних та шкідливих виробничих факторів ГОСТ 12.0.003-74*ССБТ[31] при роботі на комп’ютері, на людину впливають небезпечні та шкідливі для здоров’я та нормальної життєдіяльності (таблиця 4.1).