Смекни!
smekni.com

Проблеми розробки та реалізації рекламної кампанії для автомобіля марки ЗАЗ-110307-42 (стр. 16 из 17)

Зима

Приватна реклама по радіо, оголошення в місцеві газети, поширення листівок.

Весна

Реклама по радіо, ролик по телебаченню, участь у виставках, поширення литовок, оголошення в місцеві газети.

Літо, осінь.

Реклама по радіо, оголошення в місцеві газети, поширення листівок.

Участь у виставках - засіб реклами практикуємий фірмою вже два роки. На 2008 рік планувалася участь у виставках у містах Харків і Київ. Ціль участі у виставках - презентувати свою фірму, залучити на сторону фірми клієнтів. Зацікавленість відвідувачами в надаваних послугах залежить від загального рівня поінформованості, коректності й зовнішнього вигляду співробітників, що представляють на виставках фірму. Для цих цілей відбираються менеджери фірми на підставі їхнього рейтингу.

Час проведення виставок по п'яти днів у кожному місті. На виставці в м. Харків фірма ЧФ "Меркурій" займала 6м2 виставочної площі на першому поверсі, відвідувачі могли ознайомитися з фірмою ще перше ніж вони занурювали в мир виставки й потім після того як вони віддалялися з нього. Результатами проведення виставки Харкові керівництво залишилося досить, оскільки поставлена мета була досягнута й потік продажів на фірмі, відразу ж після рекламного заходу зріс. Крім того, були зав'язані нові корисні знайомства із представниками галузі й відкрилися нові можливості для подальшого співробітництва й партнерства.

Витрати на виставки зайняли найбільша питома вага в рекламному бюджеті компанії (8000грн). Керівництво фірми вважає, що вони виправдують себе й планує надалі брати участь у подібних заходах.

Витрати на радіо рекламу посідають друге місце по питомій вазі серед інших витрат на рекламну рейтингів серед радіослухачів саме в цих радіостанцій.

Графік виходу радіо роликів в ефір зображений у таблиці 3.2 і на малюнку 3.2.

Таблиця 3.2. Режим трансляції рекламних роликів у ЧФ "Меркурій" на одній радіостанції

Сезон

Місяць

Кількість разів на день

Кількість днів безперервно

Сумарна кількість прокрутки

Зима

Грудень

-

-

-

Січень

3

7

21

Лютий

3

10

30

Весна

Березень

-

-

-

Квітень

3

5

15

Травень

-

-

-

Літо

Червень

3

5

15

Липень

-

-

-

Серпень

-

-

-

Осінь

Вересень

3

5

15

Жовтень

-

-

-

Листопад

-

-

-

ВСЬОГО

96

Рисунок 3.2. Періодичність трансляції роликів ЧФ «Меркурій» по телебаченню

Як видно з малюнка 3.2. і таблиці 2.2 у радіо рекламі особливий упор робиться на зимові місяці. Витрати на радіорекламу склали 14100 грн., розрахунок проводився в такий спосіб:

Зрад. рекл.= 192*17*0,4 + 104 = 14100 грн.

де 192 - число запусків роликів у плині року;

17 - тривалість ролика, сек.;

0,4 - ціна 1сек прокручування реклами, грн.;

104 - ціна виготовлення 2- х роликів, грн.

Ефективність радіо реклами виражається в потоці клієнтів після чергового циклу прокручування роликів в ефірі.

Телевізійну рекламу фірма використовує в малому обсязі, хоча засоби затрачувані на неї (700грн) займають 3- е місце по питомій вазі на ряді з іншими каналу" і затверджена представниками фірми в складі з 5- і людина (включаючи двох директорів). Заставка повідомляла глядачів про послуги АЗС, якими вони можуть скористатися в ЧФ "Меркурій", а також повідомляли контактні телефони й адресу фірми. Крім "7 каналу" підприємство активно розміщала свою рекламу й на інших телеканалах, трансльованих у м. Харкові, зокрема це такі канали, як "Тоніс", "Фаворит ТВ". У додатку Б наведений медіа-план ЧФ "Меркурій" до кінця 2008 р.

Фірма ЧФ "Меркурій" удалася до використання новітнього для українського ринку засобу реклами - " директ-мейл". Цей засіб має невисоку вартість, вибірковість аудиторії, гнучкість, відсутність реклами конкурентів у відправленні, особистісний характер. Рекламну листівку виготовили представники ЧФ "Меркурій".

Витрати на листівки розраховані в такий спосіб:

Злист. = 0,27*1200 + 180 = 400грн,

де 0,27 - вартість виготовлення однієї листівки, грн.

1200- кількість листівок, рік, Інших 600 штук передають агентам по збуті, які поширюють їх у міру потреби серед своїх клієнтів, знайомих і можливих покупців. Керівництво фірми вважає "директ-мейл" досить ефективним засобом реклами, тому надалі листівки будуть виготовлятися в більшій кількості і їхньому дизайні будуть займатися кваліфіковані фахівці.

Як зовнішня реклама фірма використовує рекламні щити, які ставляться на підлогу на ніжці. Для проби фірмі "Солярис" було замовлене виготовлення 2- х рекламних щитів.

Витрати на виготовлення щитів склали:

Зщ = 2*150 = 300 грн.

де 2 - кількість щитів;

150 - вартість виготовлення одного щита, грн.

Один щит вирішили розташувати в будинку фірми, а другий на трасі в Змієвському напрямку на проти під'їзду до АЗС. Надалі планується більше широке використання зовнішньої реклами у зв'язку з тим, що вона має не високу вартість, добре охоплює місцевість, має широке визнання й прийняття, до того ж така реклама завжди своєчасна.

Для розміщення своєї реклами ЧФ "Меркурій" використовує газети: "Автомир", "Харків Вечірній", "Колесо". Як уважає дирекція, газетна реклама фірми саме в цих виданнях може впливати на потенційних покупців. Розробляються такі оголошення силами працівників фірми, а потім після перевірки одним з директорів розміщаються в конкретній газеті.

Графік розміщення рекламних оголошень наступний:

1. "Харків Вечірній" - 2 рази на місяць протягом усього року;

2. Інші видання- не більше 14 оголошень у рік за рішенням відповідального центра.

Звичайно до складу відповідального центра входить 5 - 6 чоловік: два директори, трохи агентів по збуті й бухгалтер. Рішення питання протікає в наступному порядку:

1. Пропонується кілька варіантів розміщення рекламних оголошень (у різних варіантах розглядається місце й частота подачі або ж не подачі) з обґрунтуванням цих варіантів.

2. Кожний зі членів висловлює свою думку по запропонованих варіантах і вносяться деякі зміни або доповнення в пропозиції,

3. Кожний з варіантів оцінюється в балах кожним членом центра ,

4. Вибирається варіант, що набрав найбільше число балів, у випадку рівноцінності декількох пропозицій остаточне рішення приймають директора фірми.

Витрати на рекламу в газетах розраховані в такий спосіб:

Згаз. = 24*5 + 14*5 = 190 грн.,

де 5 - вартість одного рекламного оголошення, рублів;

24 - кількість оголошень розташовуваних в "Харків Вечірній",

14 - кількість оголошень розташовуваних в інших виданнях.

Рекламна діяльність фірми ЧФ "Меркурій" має ряд недоліків:

· розрахунок бюджету на рекламу методом "% від прибутку за звітний рік" має ряд істотних недоліків. Одним з найважливіших з них є те, що збут є причиною стимулювання, а не його наслідком;

· рішення про вибір засобів поширення реклами носить суб'єктивний характер, тобто приймається на підставі думки окремих осіб, без поглиблення в підрахунки широти охоплення, частоти появи, сили впливу реклами, аналізу ринку при виборі конкретних носіїв реклами.

Рекламна діяльність фірми ЧФ "Меркурій" доповнюється зусиллями інших засобів, що входять у комплекс маркетингу, а саме заходами щодо стимулювання збуту. За останні роки обсяг діяльності по стимулюванню збуту різко зріс.

Стрімкому зростанню діяльності по стимулюванню збуту сприяли трохи факторів. От деякі з них:

· сьогодні вище керівництво більш охоче сприймає стимулювання збуту в якості з ефективних знарядь збуту;

· все більше число менеджерів знаходить уміння користуватися засобами стимулювання збуту;

· на менеджерів роблять постійно, що підсилюється тиск, вимагаючи росту збуту;

· все більше число конкурентів починає займатися діяльність по стимулюванню збуту;

Ефективність реклами знижується через зростаючі витрати, рекламної агітації клієнтів - заохочення використання послуг іменної цієї фірми, залучення тих клієнтів, які використовують послуги конкурентів, заохочення до використання послуг фірми в зимовий сезон. Завданнями стимулювання власних працівників - заохочення їх до проведення ними більшого числа результативних відвідувань клієнтів, заохочення їх до підвищення класифікації.