Смекни!
smekni.com

Проблеми розробки та реалізації рекламної кампанії для автомобіля марки ЗАЗ-110307-42 (стр. 7 из 17)

При формуванні і здійсненні технічної політики підприємства основний упор робиться на високу якість виконуваних робіт і різноманітність в пропонованому устаткуванні.

Підприємство працює переважно із фізичними особами, хоча виконує певні замовлення по обслуговуванню службового транспорту юридичним особам. Територіально переважна більшість споживачів розташовано в місті Харкові і області, незначна кількість споживачів приїжджає із сусідніх областей: Полтавською, Донецькою і інших. Мережа АЗС – 5 штук дозволяє заправляти автомобілі на трасах в межах маршрутів.

Підприємство живе не у вакуумі. Його оточує безліч різних суб'єктів господарювання, органів влади, простих громадян, і всі вони зв'язані між собою нитками взаємного впливу.

Аналізом зовнішнього середовища є процес, за допомогою якого розробники стратегічного плану контролюють зовнішні по відношенню до організації чинники, щоб визначити можливості і погрози для фірми-виготовлювача. Аналіз зовнішнього середовища дає організації час для прогнозування можливостей, складання плану на випадок непередбачених обставин, розробки системи раннього попередження погроз.

Розглянемо деякі чинники дії зовнішнього середовища стосовно нашого підприємства (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1. Аналіз середовища середи непрямої дії

PESTЕ-фактори:

Вплив:

P- політичні

Стабілізація політичної ситуації в країні. Це дає можливість почати планомірно вибудовувати систем зв'язків підприємства із зовнішнім середовищем.

Позитивна сторона діяльності держави (для товариства в цілом) – зниження податкових ставок, зміцнення позицій гривні, контроль за доброякісністю товарів, створення служб по стандартизації і сертифікації продукції.

На жаль, служби контролю абсолютно не обертають уваги на підпільний автосервіс.

Е- економічні

Основними чинниками, які негативно позначаються на виробничому зростанні, є:

- зростання цін на бензин.

- високі ціни на паливно-мастильні матеріали.

- вимоги персоналу про підвищення заробітної плати.

Категоричний брак «живих грошей» і інвестицій приводить до постійних збоїв в роботі та хиткій економічній позиції.

Але з іншого боку, деяка стабілізація економіки дає можливість переходити від мерів екстреного планування (довгострокових закупівель сировини орієнтацію на «сьогохвилинного» покупця, зменшення вільних засобів) до складання довгострокових планів, укладення договорів, як із споживачами, так і з постачальниками і фінансовими організаціями.

S-соціокультурні

Відсутність на ринку праці кваліфікованих фахівців, що викликає труднощі із підбором персоналу.

Немає можливості забезпечити працівникам ту зарплату, якої вони гідні.

Велика частина автомобілістів не виявляє цікавості до новинок, що з'являються, на ринку автомобільного устаткування (енергозбережним технологіям)

Повна зневага до ПДД і відповідності автомобіля технічним вимогам.

Т-технологічні

Глибоке впровадження мікрокомп’ютерів в системи управління автомобіля викликають ускладнення при заправлянні автомобіля чи заміни паливно-змощувальних матеріалів.

Впровадження систем уприскування пального в автомобільних двигунах. Виник попит на послуги з діагностики і ремонту систем уприскування і інших електронних систем.

Загальне ускладнення конструкції автомобілів вимагає все більшій кваліфікації персоналу і витрат часу на роботу.

E-екологічні

Посилювання норм по токсичності вихлопних газів автомобілів як у всьому світі, так і в Україні. Це робить неможливим обслуговування і ремонт без застосування дорогих приладів.

У таблиці дані лише деякі чинники зовнішнього середовища, які, здавалося б, не мають ніякого відношення до підприємства, але які насправді роблять вплив на його життя.

До чинників зовнішнього середовища, що безпосередньо впливають на підприємство, відносяться закони і державні органи, постачальники, конкуренти, споживачі.

2.2 Особливості маркетингової діяльності підприємства Аналіз роботи підрозділів, характеристика організаційної структури

Аналіз внутрішнього середовища і стратегічних позицій організації виконується на підставі методик, що існують в теорії менеджменту, і методів. У даній роботі внутрішнє середовище досліджується за допомогою аналізу потенціалу, в центрі уваги якого знаходяться питання:

· Якими здібностями володіє фірма-виготовлювач;

· У яких областях спостерігається брак компетенції;

· У чому полягають цінності керівництва.

Спробуємо провести аналіз внутрішнього середовища згідно з критеріям, пропонованим М. Месконом.

В даний частині в ТОВ «Меркурій» працює 35 чоловік. На чолі організації стоїть директор. Зі всіх співробітників, що займають керівні пости на підприємстві освітній рівень директора у сфері менеджменту і супутніх дисциплін найвищий, тому саме від нього виходитимуть більшість ініціатив у сфері розвитку організації, контролю і мотивації на виробництві. Для керівників середньої і нижньої ланки, а також для основної маси працівників зарплата і премії є єдиним елементом системи мотивації на підприємстві. Структура підприємства виглядає таким чином: (рис. 2.1.)

Функціональне призначення кожної людини зрозуміле із схеми. Відбувається взаємодія кожної людини із кожним і всіх із клієнтами, що породжує плутанину і перенавантажує окремих людей зайвими функціями в збиток основної діяльності.

Рисунок 2.1. Організаційна структура підприємства


Організація складу, постачання і документообігу знаходиться в зачатковому стані. Все це найзгубнішим чином позначається на залученні клієнтів і організації робіт із їх автомобілями.

Маркетинг

Відділ маркетингу на підприємстві розвинений достатньо щоб справитися із потребами ринку і достатньо швидко, оперативно і адекватно реагувати на зміни ринку.

Конкурентоспроможність у сфері АЗС достатньо висока. Підприємство контролює близько 5% ринку автозаправних станцій в Харкові.

Різноманітність і якість палива і паливно-мастильних речовин - це, безумовно, сильні сторони підприємства.

Ринкова демографічна статистика до роботи підприємства не має відношення, оскільки наявність автомобілів це є безумовно характеристика суспільства в цілому.

Щодо аналізу ринкових досліджень і розробок, то підприємство проводить такі роботи і упроваджує в свою практику новий вигляд послуг.

Передпродажне і післяпродажне обслуговування устаткування підприємства поставлено непогано, але треба ще і ще покращувати.

З точки зору ефективності збуту, реклами і просування товару, можна зробити висновки, що координація ефективної реклами і просування товару – це поточна проблема підприємства.. Необхідно багато уваги приділяти саме цьому напрямку розвитку маркетингу підприємства.

Підприємство працює по спрощеній системі оподаткування і не складає баланс. Внутрішній фінансовий обліку контроль здійснюється для власних потреб підприємства. Фінансове планування ведеться в найпростішому вигляді. Підприємство розвивається на свої власні кошти. Позикові кошти не притягуються, оскільки що ще не розроблена стратегія їх використання. Саме цьому і присвячена дана робота, тобто створенню реального бізнес-плану для залучення позикових засобів.

Проведемо аналіз господарської діяльності підприємства.

Для аналізу потенціалу підприємства можна розглянути слабкості і силу стосовно комплексу послуг, що надаються їм. Розглядаються основні види послуг підприємства і результат усереднюється. Це пов'язано з тим, що більшість клієнтів замовляє декілька послуг відразу, і їх цікавить тільки кінцевий результат, тобто всі роботи повинні бути виконані до певного терміну і із належною якістю. Аналіз проведемо в табличній формі (таблиця 2.2), виставляючи оцінки (10 – відмінно, 1 – погано) по різних сферах діяльності. Завдання – розділити функціональні сфери і провести аналіз.

Таблиця 2.2. Аналіз потенціалу підприємства

Функціональна сфера

Сильні сторони

Слабкі сторони

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Менеджмент

Рівень підготовки

Х

Досвід в управлінні

Х

Розподіл відповідальності

Х

Ступінь мотивації керівників і виконавців

Х

Стан менеджменту

Х

Стратегічне планування

Х

Тактичне планування

Х

Рівень організації фірми

Х

Мотиваційна політика

Х

Організація контролю

Х

Імідж підприємства

Х

Маркетинг

Частка ринку по основній послузі

Х

Товарна політика

Х

Наявність торгової марки

Х

Асортимент

Х

Якість

Х

Конкурентоспроможність

Х

Цінова політика

Х

Терміни виконання замовлення

Х

Наявність реалізаційної мережі

Х

Рекламна політика

Х

Робота на імідж

Х

НІОКР

Розробка нових товарів

Х

Потенціал співробітників

Х

Технічний потенціал

Х

Виробництво

Стан устаткування

Х

Рівень технології

Х

Кваліфікація персоналу

Х

Стабільність

Х

Якість виробництва

Х

Фінанси

Стійкість

Х

Ліквідність

Х

Прибутковість

Х

Збут

Ефективність

Х

Постачання

Надійність

Х

Дотримання термінів

Х

Якість постачань

Х

Кадри

Вік

Х

Текучість

Х

Кваліфікація

Х

Отже, на ринку додаткового устаткування автомобілів і послуг автосервісу: