Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління Відкрите акціонерне товариство Славутський солодовий завод (стр. 3 из 11)

2.2. Діагностика ділового оточення організації

Ділове середовище (мікросередовище) безпосередньо охоплює ті елементи середовища підприємства, з яким воно перебуває в прямому контакті, тобто сукупність факторів, обставин, що зовні впливають на діяльність підприємства однак організація може їх частково або повністю проконтролювати.

Особливості взаємодії із споживачами.

Розповсюдження клієнтів SMH

(В залежності від об’єму відвантаженого солоду)

Славутський солодовий завод Суффле на даний час має 3 основних клієнта (75% усіх поставок), з них:

Славутич (Запоріжжя) споживає 25 % продукції, що виробляється,

Славутич (Київ) – 30 %,

Львівська Пивоварня – 20 %.

Серед інших клієнтів Славутського солодового заводу Суффле (25 % усіх поставок) є: Сармат, Оболонь, Котайк (Вірменія), Баку-Кастел (Азербайджан).

Взаємодія із конкурентами.

ВАТ "Славутський солодовий завод" на ринку України має 3 найголовніших конкуренти. В таблиці 2.2. згідно проведеного дослідження зовнішнього середовища було визначено ступінь взаємодії між аналізованим підприємством та конкурентами. Варто також зазначити, що в даний час на ринку України спостерігається нестача солоду, як сировини для пивної промисловості, тому сильного впливу дані утворення не мають.

Таблиця 2.2.

Основні конкуренти ВАТ "Славутський солодовий завод"

Підприємство Ступінь конкуренції
Високий Середній Низький
Бердичівський солодовий завод *
Харківський солодовийзавод ТОВ "Східноукраїнська компанія "МАЛТЮРОП" *
Солодовня ВАТ "САН Інтербрю Україна" *

Особливості взаємодії з постачальниками.

ВАТ “Славутський солодовий завод” повним ходом використовує вітчизняну сировину, а також співпрацює з іноземними постачальниками, як з ближнього (Росія, Литва), так і з дальнього ( Данія, Англія) зарубіжжя.

2.3. Аналіз внутрішнього середовища організації

Внутрішнє середовище - частина загального середовища, що перебуває в межах організації, яка інтерпретується як універсальне, незалежне від організаційно-правової форми організації й об’єднує всі функціональні сфери її діяльності: маркетинг, фінанси, кадри, дослідження і розвиток. Основні техніко-економічні показники діяльності.

Таблиця 2.3.

Основні техніко-економічні показники діяльності

№ п/п Показник Одиниці виміру 2006 2007
1 2 3 4 5
1 Дохід від реалізації продукції тис. грн. 141141,5 219429,2
2 Прибуток (збиток) тис. грн. 30034.5 49717.6
3 Необоротні активи тис. грн. 75401.2 130723.8
5 Оборотні активи тис. грн. 103219.5 227533.9
6 Власний капітал тис. грн. 53207 64691
7 Середньооблікова чисельність персоналу чол. 246 193

Виробництво передбачає процес перетворення предметів праці за допомогою засобів виробництва та працівників у готову продукцію.

Основним видом діяльності підприємства є виробництво та реалізація солоду пивоварного.

Інфраструктура та виробниче середовище

Інфраструктура включає в себе в основному інформаційну систему, будинки, обладнання та матеріали, що описані в спеціальних журналах, які зберігаються у виробничо - технічному відділі.

Вони використовуються в якості технічного обґрунтування на випадок придбання або зміни обладнання. Будинки, обладнання та матеріали обслуговуються Технічним департаментом підприємства за допомогою:

- профілактичних мір і ремонту у випадку поломки,

- суб - підрядників, умови роботи яких описані в окремому контракті.

Відбувається окрема робота с запасними частинами та інструментом. Заводська лабораторія має відповідну акредитацію згідно з ГСТУ 18.39-2001 та Правил акредитації вимірювальної лабораторії агропромислового корпусу № КНД МВ У 18.46.22.081-2002, що підтверджує технічну компетенцію лабораторії виконувати аналізи солоду і ячменю.

- Модифікація та придбання нового обладнання

Рішення про придбання нового обладнання приймається по результатам виявлення поломок, що повторюються, погіршення показників всієї системи, або з метою підвищення ефективності. Обладнання закуповується в рамках поточних закупок або питання розглядається в рамках запиту інвестицій згідно процедури Групи. Якщо рішення про придбання може відобразитися на якості продукції або наданої послуги, придбання або модифікація обладнання описується в спеціальному проекті, в якому враховується в залежності від ситуації аспекти Гігієни/ Чистоти та Безпеки. Ефективність проекту вимірюється по закінченню його виконання.

- Обстановка на робочому місці

Аналіз робочої обстановки відбувається для інфраструктури, що існує, або при внесенні змін або придбання нових матеріалів за допомогою документу «Мінімально необхідні умови праці».

На SMH почато впровадження плану по забезпеченню Безпеки споруд і персоналу у відповідності з побажанням Керівництва Групи і Керівництва Солодового Департаменту скоротити кількість нещасних випадків на виробництві. Для зниження ризику виникнення нещасного випадку був проведений попередній аналіз небезпечних факторів і ризиків.

- Гігієна/ Чистота

У внутрішній інструкції групи Суффле описані основні положення, яких слід дотримуватися у питаннях Гігієни, Чистоти та Харчової безпеки при зборі врожаю, зберіганні, транспортування та виробництві. Цей документ повинен посилити контроль харчових ризиків з метою надання кожному споживачу і кожному нашому клієнту той рівень харчової безпеки, який йому потрібен. У відповідності з цим документом відбувається підтримка санітарного стану споруд та обладнання за допомогою затверджених планів прибирання. Загальний контроль та проведення внутрішніх аудитів дозволяє оцінити ефективність процесу і, за результатами аналізу, дій по вдосконаленню.

- Очистка стічних вод

На SMH є власні очисні споруди. Очищені стічні води зливаються в річку Горинь.

Аналіз маркетингу

Маркетинг – це вид підприємницької діяльності, який спрямований на доведення продукції від виробника до споживача. Він актуальний в будь-якій сфері діяльності.

Особливе місце в діяльності повинно відводиться маркетингу — методу дослідження ринку і впливу на нього з метою отримання підприємством якомога більшого прибутку.

Маркетинг визначає загальну спрямованість підприємницької діяльності. Використання маркетингу – надійний засіб підвищення конкурентоспроможності фірми в ринкових умовах.

Всі компоненти маркетингової політики витримуються керівництвом Товариства: проводиться і аналіз ринку, клієнтів, рівня обслуговування, цінова та рекламна політики тощо. Для поєднання маркетингу в руках однієї особи достатнім буде створення окремого маркетингового відділу.