Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління Відкрите акціонерне товариство Славутський солодовий завод (стр. 5 из 11)

Аналіз показників ділової активності

Показники Формула для розрахунку 2006 рік 2007 рік Абсолютне відхилення Висновок
Оборотність активів

Чистий дохід

Активи

0,672

0,513

-0,15 Напрямок змін – зменшення, що відхиляється від нормативу, економічний зміст даного показника полягає в тому, що на одиницю коштів, інвестованих в актив ми отримуємо 513 грн. виручки.
Фондовіддача

Чиста виручка від реалізації продукції

Основні виробничі фонди

3,27 5,28 2,001 Напрямок змін – збільшення, що є нормативом
Коефіцієнт оборотності обігових коштів

Чиста виручка від реалізації продукції

Обігові кошти

1,16 0,808 -0,35 Напрямок змін – зменшення, що є негативним фактором; обігові кошти за період (2007 рік) здійснюють 0,208 обороту. Чим більше оборотів здійснюють обігові кошти, тим вища ефективність їх використання.
Період одного обороту обігових коштів (днів)

360

К о

310 445 +135 Збільшення даного показника, що є відхиленням від нормативу; середній період від витрачання коштів для виробництва продукції до отримання коштів за реалізовану продукцію за 2007 рік становить 445 днів.
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

Чиста виручка від реалізації продукції

Середня дебіторська заборгованість

7,45 6,80 -0,65 Показник зменшується що є відхиленням від нормативів
Період погашення дебіторської заборгованості (днів)

360

К об.дз

48 53 5 Період погашення збільшується, що є негативним, у порівнянні з 2006 роком у 2007 він збільшився на 5 днів.
Коефіцієнт оборотності власного капіталу (оборотність)

Чиста виручка від реалізації продукції

Власного капіталу

2,24 2,76 +0,53 Показник збільшується що є позитивним явищем
Коефіцієнт оборотності запасів

Собівартість реалізації

Середні запаси

1,24 0,81 -0,44 Показник зменшується що є відхиленням від нормативів

Отже, охарактеризувавши показники ділової активності можна зробити висновок про те, що спостерігається негативна тенденція практично всіх показників до зменшення, а саме зменшується оборотність активів, період обороту збільшується, період погашення дебіторської заборгованостей зріс, позитивними є зміни показників: фондовіддачі та коефіцієнта оборотності власного капіталу.

Далі оцінимо показники рентабельності, вони характеризують досягнутий керівництвом підприємства рівень віддачі від вкладених коштів.

Аналіз ефективності господарської діяльності підприємства дозволяє визначити наскільки ефективно працює його управлінський персонал. Результати аналізу ефективності діяльності відображають ефективність роботи керівництва підприємства.

Таким чином без ефективної роботи персоналу підприємства, особливо управлінського, неможлива ефективна робота підприємства загалом. Узагальнюючим показником ефективності діяльності підприємства є рентабельність – відносний показник ефективності роботи підприємства, який у загальному обчислюється як відношення прибутку до витрат (ресурсів).

Таблиця 2.8

Аналіз показників рентабельності

Показники Формула для розрахунку 2006 рік 2007 рік

Абсолютне

відхилення

Висновок
Рентабельність активів

Чистий прибуток

Активи

0,041 0,032 -0,009 Показник зменшується, що є негативним
Рентабельність власного капіталу

Чистий прибуток

Власний капітал

0,137 0,178 +0,041 Показник збільшується, що є позитивним явищем.
Рентабельність виробничих фондів

Чистий прибуток

Виробничі фонди

0,079 0,065 -0,014 Незначне зменшення показника у порівнянні з 2006 роком, негативна тенденція
Рентабельність реалізації за чистим прибутком

Чистий прибуток

Виручка від реалізації

0,061 0,062 +0,002 Показник має позитивний характер зміни
Період окупності капіталу

Активи

Чистий прибуток

25 31 6 Показник зростає
Період окупності власного капіталу

Власний капітал

Чистий прибуток

7,305 5,633 -1,671 Показник зменшується, що є позитивним явищем показує за який період власний капітал буде компенсований чистим прибутком

Отже, проаналізувавши показники рентабельності зробимо висновок про те, що спостерігається позитивна тенденція показників до збільшення, що пояснюється збільшенням чистого прибутку.

Далі проаналізуємо показники ліквідності. Ліквідність характеризується здатністю підприємства швидко перетворювати активи на гроші. Оцінюючи ліквідність підприємства, аналізують достатність поточних активів для погашення поточних зобов’язань – короткострокової кредиторської заборгованості.

Таблиця 2.9

Аналіз показників ліквідності

Показники Формула для розрахунку 2006 рік

2007

рік

Абсолютне відхилення Висновок
Коефіцієнт поточної ліквідності

Поточні активи

Поточні пасиви

1,016 0,85 -0,158 Спостерігається незначне зменшення, показник відхиляється від нормативу (більше 1), що характеризує не достатність обігових коштів для погашення боргів протягом року.
Коефіцієнт швидкої ліквідності

Поточні активи + запаси

Поточні пасиви

0,303 0,230 -0,073 Показник відхиляється від нормативних значень (0,7-0,8). 0,303 одиниць найбільш ліквідних активів припадає на одиницю термінових боргів.
Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Грошові кошти

Поточні пасиви

0,057 0,001 -0,056 Коефіцієнт значно відхиляється від нормативного значення (0,2-0,35), що характеризується не готовністю підприємства негайно ліквідувати короткострокову заборгованість.

Отже, роблячи висновок про аналіз показників ліквідності можна сказати про те, що коефіцієнт абсолютної ліквідності значно відхиляється від нормативу, що пояснюється недостатністю грошових коштів в національній та іноземній валюті.

3. Основні заходи вдосконалення функціонування організації та очікуванні результати.

Як показав аналіз техніко-економічних показників ВАТ “Славутський солодовий завод” діє досить ефективно. Але неможливо зробити висновки про ефективність діяльності не розуміючи особливостей технології процесу виробництва.

По-перше, виробництво солоду передбачає використання єдиного виду сировини: ячменя, що одразу ж вказує на сезонність роботи підприємства. Отже, прийом сировини на підприємстві відбувається в обмежений у часі період, коли ячмінь достиг. Цей процес відбувається цілодобово з липня по листопад, при цьому використовуються 2 авто-вагоно-розвантажника. Практика показує, що ВАТ “Славутський солодовий завод” не в змозі забезпечити своїм постачальникам нормальні умови та об’єми прийому ячменя, оскільки черга машин дуже довга і водій в ній годинами рухаються по під’їзній дорозі.

Оскільки це відбувається літом і восени, то це створює значні незручності по-перше, для водіїв автотранспорту, які годинами знаходяться за кермом, та по-друге, це впливає на якість сировини через високу температуру і вологість. Солод – це специфічна продукція з рядом показників, що визначають її якість. А якість солоду прямо залежить від сировини – ячменю, а саме від показників вологості, білковості та кислотності (табл. 3.1.).

Таблиця 3.1.

Нормативні якісні показники солоду

№ з/п Показники Значення
1. Вологість, % Не більше 5,2
2. Екстрактивність, % Не менше 79
3. Розчинність, % Не більше 2,5
4. Білок, %, не більше 11,0
5. Кислотність, % 1,1
6. Колір, не більше Не більше 0,35
7. Фриабілітивність (мучнистість), % Не менше 78
8. Скловидних зерен, % 6
9. Час оцукрювання, хвилин Не більше 20
10. Число Кольбаха, % Не менше 36

Таким чином, ячмінь може змінювати свої властивості, якщо буде довго знаходитись під дією великої температури та високої вологості. Тому планується провести деякі заходи, які допоможуть підвищити ефективність, об’єми та якість прийому сировини. Отже, пропонується зробити стоянку, на якій би машини розміщувалися в чергу в упорядкованому вигляді. Під час перебування на стоянці водіям буде пропонуватися відпочити і почекати, поки не буде проаналізовано ячмінь. На стоянці буде встановлено переговірний пункт, звідки буде повідомлятися про номер машини, якій потрібно проїхати на один з авто-розвантажних комплексів. Стоянку буде розташовано в 20 метрах від заводу і вона буде вміщувати до 300 машин.

Практика показує, що за наявної системи прийому сировини ВАТ “Славутський солодовий завод” має можливість прийняти до 100 машин на день. Тому пропонується побудувати ще два авто-розвантажних комплекси на території заводу, що дозволить збільшити обсяги прийому ячменя в два рази.