Смекни!
smekni.com

Підручникове забезпечення початкової школи (стр. 11 из 28)

У курсі реалізовано, як і в першому класі, тематичну конкретизацію змісту, зокрема за темами:

1) Про тебе самого;

2) Родина, рідня, рід;

3) Людина серед людей;

4) Природа навколо нас;

5) Твій рідний край;

6) Твоя країна - Україна.

Основу змісту зазначених тем складають знання про навколишній світ, який дитина добре знає, що дозволяє:

включити її в активну пізнавальну діяльність, оскільки об’єкти вивчення можна сприймати безпосередньо;

застосовувати практичні методи навчання, що у навчальному процесі створюють умови, за яких дитина виступає суб’єктом діяльності;

використати набуті дитиною знання про навколишній світ у знайомих, змінених, нових педагогічних ситуаціях, що впливатиме на розвиток її досвіду індивідуальної творчої діяльності;

створювати умови для самовираження, організації комунікативного спілкування, застосування у навчальному процесі елементів дискусії, що є ефективним засобом розвитку особистості;

використовувати об’єкти навколишнього світу для розвитку естетичних почуттів, емоцій, екологічної та етичної культури.

Суспільствознавча складова програми 1-2 класів (людина як особистість; людина і суспільство; людина серед людей; культура) охоплює знання про людину як складно організовану моральну і самооцінку істоту; знання про українське суспільство, довкілля, в якому живе дитина; способи пізнання й орієнтації в навколишньому житті; сприяє поетапному усвідомленню єдності компонентів: „Я” - сім’я - школа - рідний край - Україна; розкриває взаємодію людей у сім’ї, колективі, суспільстві; передбачає активне спілкування дітей з природним і соціальним оточенням, накопичення досвіду особистісного ставлення до системи цінностей українського суспільства, зокрема, етнічних, загальнонаціональних, загальнолюдських.

Природознавча складова (об’єкти природи; рідний край; Україна) ознайомлює учнів з різноманітністю природи, господарською діяльністю населення, охороною і збереженням природи рідного краю, України, з системою цінностей у ставленні до природи, до людей, до самого себе; спрямовує практичну діяльність учнів, пов’язану з охороною та збереженням природних багатств.

Зміст програми, крім перелічених, містить культурологічні знання, й ті, що сприяють розвитку спостережливості, мислення дитини, уяви, пам’яті, самостійності, активності. А також особистісні компоненти, які забезпечують ставлення учнів до отримуваних знань, створюють міжсуб’єктність спілкування в процесі пізнавальної та комунікативної діяльності, виявляються у переживаннях, смислотворчості учнів і є потужним джерелом мотивації їхнього навчання.

Курс об’єктивно має міжпредметний характер, тому в його конструюванні забезпечено самостійне значення, оригінальний зміст, який не дублює соціального й науково-пізнавального матеріалу інших навчальних предметів. Водночас він є ядром виховного впливу на особистість дитини і органічно пов’язаний з системою знань, які передбачені іншими дисциплінами, програмою позакласної діяльності, що забезпечить різнобічність та перспективність навчання, виховання і розвитку молодших школярів.

Охарактеризуємо кожну із тем.

Тема „Про тебе самого” формує в учнів уявлення про: людину як біологічну та соціальну істоту; неповторність; кожної людини, її особистісні якості (доброта, чуйність, заздрість, жадібність тощо); природне та соціальне оточення як середовище життєдіяльності людини; залежність життєдіяльності людини від навколишнього середовища та його залежність від діяльності людини.

Крім цього, продовжуємо формувати в другокласників потребу пізнання навколишнього середовища за допомогою органів чуття.

Звичайно, формування цих умінь не завершується в другому класі, а продовжується в наступних.

Тема „Родина, рідня, рід" передбачає знання другокласниками імен не тільки членів своєї родини, а й імен, своїх родичів, предків; вшанування батьків, розпізнавання дитиною їхнього емоційного стану. Ця тема також передбачає формування уявлень про співжиття між членами родини. Крім того, тема розширює уявлення учнів про рідний дім, професії батьків, їх значущість для інших людей, про цікаві й корисні страви. На уроках цієї теми розширюється уявлення про бережливе ставлення до своїх речей та речей інших людей, до рослин, тварин.

Усвідомити моральні висновки учням допомагає розгляд різноманітних ситуацій, драматизація літературних творів тощо.

Тема „Людина серед людей" охоплює матеріал для вивчення Правил для учнів тощо.

Обговорення сюжетних малюнків підручника полегшить роботу вчителеві над Правилами для учнів. У 2 класі з цими правилами діти ознайомлюються на простих, зрозумілих прикладах і завданнях. Наприклад, обговорюючи правила, учні з’ясовують значення слів бережливий, ввічливий, відповідальний, старанний, увалений, чемний. З цією метою до підручника „Я і Україна" (авт. Н.М. Бібік, Н.С. Коваль) введено рубрики „Словничок” і „Тлумачний словничок".

Зміст теми передбачає формування в учнів шанобливого ставлення до вчителів та інших працівників школи. До цієї теми дібрано матеріал, спрямований на формування культурної поведінки за столом, у гостях, у школі, громадських місцях. Порівняно з першим класом розширюється словник мовного етикету учнів, урізноманітнюються ситуації, в яких дитина може виявити навички поводження з дорослими, ровесниками.

Крім того, змістове наповнення теми орієнтує дитину на врахування інтересів оточуючих її людей (рідних, ровесників, дорослих, старших), доброзичливе та уважне ставлення до них; формує вміння спілкуватися з іншими людьми (не перебивати співрозмовника, вміти висловлювати незгоду щодо його думки так, щоб він не образився); сприяє розвитку самооцінки власних дій та дій інших людей; ознайомлює учнів з найпростішими правилами та обов’язками дитини, загальновизнаними правами людини.

Усе це в сукупності сприятиме формуванню соціального досвіду другокласників.

Зміст теми „Природа навколо нас" реалізує краєзнавчий, сезонний, екологічний принципи: відповідно до кожної пори року другокласники вивчатимуть на місцевому матеріалі різноманітність неживої та живої природи, працю людей.

Екологічний принцип передбачає зв’язки між неживою і живою природою (залежність росту і розвитку рослин від світла, тепла, вологи; зв’язок зовнішнього вигляду тварин із середовищем їх проживання, способом живлення, захистом від ворогів) та самою живою природою.

Зв’язки між тваринами і рослинами та самими тваринами називають ланцюжками живлення, їх можна змоделювати. Моделі роблять видимими невидимі зв’язки за рахунок ліній або стрілочок. Вони з’єднують об’єкти, між якими встановлюються зв’язки.

Під час опрацювання цієї теми формується уявлення про енергоносії (Сонце - головне джерело енергії на Землі); здійснюється милування красою рідної природи; розкривається краса праці серед природи; другокласники дізнаються про те, що діяльність людини стосовно природи може бути згубною, нейтральною, відновлювальною; учні доходять висновку, що добра для природи та людина, яка робить для неї добрі справи.

У змісті теми велика увага приділяється нормам поведінки школярів серед природи, оцінюванню ними прикладів позитивного й негативного ставлення до природи, їхній участі в елементарній природоохоронній діяльності. Особлива увага приділяється спостереженням учнів за навколишньою природою. Вони проводяться під час екскурсій, прогулянок, практичних занять у куточку живої; природи, на пришкільній ділянці.

Зміст спостережень у 2 класі такий: зміни в неживій природі (висота Сонця на небі, температура повітря, наявність вітру, стан неба, опади); сезонні зміни в розвитку рослин і поведінці тварин; праця людей у різні пори року. Результати спостережень за неживою і живою природою, а також за працею людей учні можуть записати у зошит з друкованою основою. В кінці кожного сезону проводяться підсумки (усно) цих спостережень.

Зміст тем „Твій рідний край", „Твоя країна - Україна" збагачує, поглиблює уявлення дітей про місце їхнього проживання, формує елементарні поняття про Україну як незалежну державу, державні символи України (герб, прапор, гімн); сприяє встановленню найпростіших зв’язків у суспільному оточенні на основі власних спостережень (якість пошитого костюма, випеченого хліба, збудованого будинку залежить від ставлення майстра, пекаря, будівельника до своїх обов’язків); спонукає дітей з’ясовувати назву свого населеного пункту, вулиці; дізнатися про багатства рідного краю, знатних людей рідного краю; оберігати природу рідного краю. Тема „Твій рідний край” передбачає регіональний підхід (краєзнавчий принцип) до ознайомлення з особливостями свого рідного краю, тобто вчителеві надається можливість самому добирати найбільш яскраві об’єкти для ознайомлення, що здійснюється через систему запитань, подану в підручнику.

Продовжується розпочате у 1 класі національне виховання через прилучення дітей до традицій українського народу, виховання любові до рідної мови, рідного краю, України.

Знання, здобуті учнями під час опрацювання тем „Про тебе самого”, „Родина, рідня, рід”, „Людина серед людей", „Природа навколо нас", не тільки закріплюються, поглиблюються, а й застосовуються в наступних темах: „Твій рідний край", „Твоя країна - Україна”. Під час опрацювання цих тем здобуті знання використовуються як основа для розкриття змісту нових уявлень, понять і для встановлення найпростіших взаємозв’язків у природі та суспільстві. Наприклад, у темі „Природа навколо нас" у другокласників сформовано поняття „дерева”, „кущі", „трав’янисті рослини". У темі „Твій рідний край” ці поняття слугуватимуть для виявлення груп рослин (за істотними ознаками кожної групи), що зростають у тій місцевості, де живуть діти.