Смекни!
smekni.com

Підручникове забезпечення початкової школи (стр. 28 из 28)

На завершальному уроці з теми відбудеться презентація добутого знання про Україну. Сюди можна буде долучити результати виконання завдань, які давались на літо в 3 класі.

Уроки 26-28

Тема. Людина і суспільство. Українська мова - державна. Права і обов’язки громадянина. Ставлення до батьків.

Мета. Розширювати уявлення про людину як частинну суспільства, права й обов’язки громадянина України. Виховувати повагу до законів України, бажання говорити українською мовою, знати права, дотримуватись обов’язків, зазначених у Конституції України.

Зміст і види роботи.

Методичний апарат підручника скеровує діяльність учнів на складання власних правил користування українською мовою, дотримування законів, які стосуються взаємин батьків і дітей; конкурси, змагання знавців мови; написання листа про своїх рідних.

Завершенням цієї теми стане складання власних портфоліо, запрошення на урок батьків, колективне оформлення плакатів типу: Я маю право... Я зобов’язаний... .

Уроки 29-33

Тема. Культурна спадщина народу.

Мета. Упорядкувати й збагатити уявлення учнів про культурні скарби України: літературні, архітектурні, народні традиції. Виховувати почуття причетності до духовної спадщини багатьох поколінь. Формувати інтерес до пізнання історії, колекціонування вражень від відвідування пам’яток культури. Стимулювати бажання бути активним учасником у відзначенні державних і народних свят.

Можливі зміст і види роботи на уроці запропоновано в методичному апараті підручника.

Важливо підтримувати бажання учнів зайнятись практичною діяльністю: організувати тематичну виставку, оформити альбом, скласти календар державних свят, доповнивши їх народними.

Один чи два уроки присвятити подорожі по місцях, які становлять або можуть становити за певних умов інтерес як культурні пам’ятки.

Уроки 34, 35

Ці уроки - узагальнюючі. Це презентація проектів, розробка сценарію і участь у святі; виготовлення оголошення про свято; виготовлення і презентація газети, наприклад, до Дня рідної мови або Дня землі, інших свят.

Важливо вчителеві помітити і відзначити участь учнів, їхній внесок у загальну справу. Написати листи-подяки батькам.

Додаток 12

Орієнтовне планування уроків з курсу „Я і Україна", 4 клас (природознавчий блок)

№ з\п Назва розділу, теми К-ть год.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12. ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ - НАШ КОСМІЧНИЙ ДІМСонячна системаЗемля - планета Сонячної системиЯк обертається ЗемляЯк поверхня Землі нагрівається сонячнимипроменямиЯк орієнтуватися на місцевостіЯк зображують місцевість на планіЯк зображують поверхню Землі на глобусі і картіМатерики ЗемліОкеани ЗемліНаселення ЗемліЗбережемо природу Землі разомНАША БАТЬКІВЩИНА - УКРАЇНАУкраїна на планеті ЗемляФорми земної поверхні УкраїниВодойми УкраїниПриродні зони УкраїниМішані лісиСтепиПівденний берег КримуГориКарпатські гориКримські гориНаселення УкраїниОхорона природи в УкраїніТВІЙ РІДНИЙ КРАЙРідний край на території УкраїниПогода в рідному країКорисні копалини в рідному кр࿥рунти в рідному країПриродні угруповання рідного краюЛуки - природне угрупованняПрісна водойма - природне угрупованняБолото - природне угрупованняРослинництво в рідному країТваринництво в рідному країПромисловість у рідному країОхорона породи в рідному краї 1111111211111211111111111111111111