Смекни!
smekni.com

Підручникове забезпечення початкової школи (стр. 26 из 28)

Орієнтовне структурування змісту навчального матеріалу з курсу „Я і Україна", 4 клас (суспільствознавчий блок).

Урок 1

Тема. Ти і Україна.

Мета. Мотивувати вивчення курсу, розкривши основні переваги знання про себе як члена сім’ї, учня школи, громадянина. Ознайомити зі змістом підручника (оглядово). Узагальнити, розширити й поглибити уявлення учнів про Україну; стимулювати активну самостійну діяльність учнів, обмін думками й враженнями.

Зміст і види роботи.

2. Робота з підручником (с.4-5).

Учні читають рядки з вірша В. Симоненка, можуть розповісти кілька віршів відомих поетів про Україну, заспівати Державний гімн України.

Опрацювання тексту „Скажи своє слово про Україну". Школярі ознайомлюються з дитячими творами, які були надруковані в журналі „Соняшник", вибирають з-поміж них кращі; рядки, які сподобались, записують у зошиті, або вміщують на плакаті.

6. Домашнє завдання. Учні поділяються на групи. Кожній завдання - прочитати певний текст-розвідку („Звідки походить назва нашої країни? ” (с.5), „Синє озеро Синяк" (с.6), „Волинське чудо” (с.6), „Назви наших міст” (с.7-8). Останній текст опрацьовує кілька груп. Важливо в групах розподілити ролі: усі члени групи читають текст, хтось ілюструє його, інший - готується стисло розповісти, інші учні можуть представити свою власну розвідку або розповісти якусь історію про походження міста (села), річки, озера, балки тощо. Ці історії мають бути стислими.

Урок 2

Тема. Досліджуємо свій край.

Мета. Розширити уявлення про Україну і свій рідний край. Формувати інтерес до історії свого краю, почуття причетності до спадщини багатьох поколінь. Навчати логічно і послідовно відтворювати інформацію, взаємодіяти в групових формах роботи.

Зміст і види роботи.

3. Опрацювання тексту „Я твій, Україно! ” (с.8). Робота з методичним апаратом до тексту.

Організація діалогу учнів за принципом: я підтверджую, що це фантастика, бо...; а я не погоджуюсь, бо... Збираються докази на користь якоїсь певної думки. Опоненти заперечують.

4. Домашнє завдання. Написати листа Левкові Н. (до с.8).

Урок 3

Тема. За що шанують українців.

Мета. Розширити уявлення про Україну як спільноту гідних, працьовитих, талановитих людей. Формувати пізнавальний інтерес, способи ефективної навчальної праці.

Зміст і види роботи.

До загального заголовку: „Українців шанують за... ", написаному на дошці або плакаті, треба додати твердження, яке виробили спільно. Наприклад,... за ставлення до праці, за співучість і артистизм. Учитель дає установку: не повторювати тверджень, висловлених іншою групою.

Спільно створений текст-висновок зачитується вголос. Учні можуть додати міркування, яких, на їхній погляд, бракує.

4. Удома учні мають попрацювати зі словником - з’ясувати невідомі слова; виписати з тексту ті, що характеризують вдачу українців; дібрати до кількох із них прислів’я або приказку.

Для цього не обов’язково шукати додаткову літературу, можна погортати інші підручники, що допоможе зрозуміти багатофункціональність підручників, зв’язати різні джерела інформації воєдино.

Урок 4

Тема. Людина. Радість життя.

Мета. Розширювати і збагачувати уявлення учнів про життя як найвищу цінність, формувати ідеал людини, яку варто наслідувати - мужньої, вольової, здатної переборювати життєві труднощі і досягати успіху. Викликати інтерес до пізнання людей, життєвих історій. Розвивати спостережливість, самостійність думок.