Смекни!
smekni.com

Підручникове забезпечення початкової школи (стр. 23 из 28)

Зміст і види роботи.

3. Опрацювання текстів з відповідною практичною роботою над засвоєнням етичних понять:

• про справедливість - текст на с.36-37;

• жорстокість - „Красива таблиця”, с.37-38;

• ввічливість, грубощі - „Ввічливість”, с.41;

• щедрість і жадібність, уміння робити людям приємне - „Щедрість і жадібність”, с.41, 42, „По щедрості", с.43;

• добро і зло - „Добро і зло", с.43, 44, „Вовк та кіт”, с.44, 45;

• делікатність і неделікатність - „Делікатність", с.45, 46;

• правдомовність і обман - „Брехун”, с.49, 50, „Розбита чашка", с.50.

Важливо, щоб адаптовані лаконічні визначення понять були занотовані в зошиті.

4. Опрацювання текстів, де розкривається сутність розучуваних понять, здійснюється з урахуванням необхідності кожному учневі усвідомити важливість набуття певних навичок. Тому обговорюються й інсценуються ситуації, закладені в тексті, колективно творяться схожі або протилежні за смислом; учні вживаються в образ героя, переробляють сюжет таким чином, щоб „вчинок Вовка допоміг йому уникнути біди” (с.45), щоб „виросло велике й гарне дерево” (с.38) та ін.

З метою виявлення власної позиції учні поширюють речення (с.38, 44), колективно виробляють правила гарної поведінки, засуджують злі і неделікатні вчинки.

Уроки 22-26

Тема. Правила життя в суспільстві. Основні правопорушення, поширені серед дітей.

Мета. Уточнити і розширити уявлення учнів про правопорушення, поширені, серед дітей, можливі наслідки і відповідальність; виховувати негативне ставлення до обману, фактів крадіжки, втечі з дому; формувати протидію непослуху, недотриманню даного слова, підслуховуванню, підгляданню тощо.

Зміст і види роботи.

1. Повідомлення теми і мети уроків цього циклу важливо пов’язати з потребами знати закони, права та обов’язки громадян. Адже незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення (відштовхуватись від тексту на с.53). Наприклад, Костя забрав на пошті книгу з номерами телефонів. Інші діти - Софійка і Андрій вирішили пожартувати по телефону і викликати пожежну машину.

Батьків цих дітей викликали в міліцію, їм було дуже соромно за своїх дітей. Довелось заплатити штраф. Костя, Софійка і Андрій пояснювали свої вчинки тим, що не знали, як і кому за це доведеться відповідати.

Тобто ці уроки мають дати відповіді на різні запитання, щоб запобігти правопорушенням.

2. На с.54 дається визначення поняття „правопорушення", яке засвоюється у співвіднесенні з обговоренням і інсценізацією ситуації, уміщених на с.54-55.

3. Робота за текстами на с.52-54 („Великий дім - держава”), на с.46 („Додержуй даного тобою слова”), на с.49 („Намагайся не обманювати”, „Брехун”), на с.50-51 („Не можна брати чуже”), на с.56-57 („Чому не можна підглядати”).

Урок 27 присвячується презентації проекту з теми „Ти і Україна".

Кожна група демонструє свої вироби: альбом листівок, фотографій, карту з позначками уявних маршрутів, письмові твори тощо.

Відповідно до ролей, розподілених у групі, учні розповідають мету проекту, план його здійснення, хто на якому етапі допомагав його виконати, що сподобалось у ході проектної діяльності, які завдання і чому залишилися не реалізованими.

Роботу групи оцінюють учні класу.

Учитель у журналі виставляє оцінки, в щоденнику подає словесне розгорнене оцінювання участі учня: Молодець! Виявив широку обізнаність з... Хвалю за уміння працювати в групі, узгоджувати свої дії, не конфліктувати тощо.

Чим виразнішою, точнішою і адекватною буде оцінка докладених зусиль, тим більша вірогідність її дієвості.

Уроки 28-31

Тема. Україна. Культура рідного краю.

Мета. Упорядкувати й збагатити уявлення учнів про культурні скарби України: літературні, архітектурні, об’єкти культури, музеї, народні традиції.

Виховати почуття причетності до духовної спадщини багатьох поколінь.

Формувати інтерес до пізнання історії, колекціонування вражень від відвідування пам’яток культури.

Стимулювати бажання брати участь у народних святах, обрядових дійствах, відзначенні державних і народних свят.

Зміст і види роботи.

3. Читання тексту „Скарби України" на с.57-58.

6. Робота за текстом „Музей", с.59-60.

Учитель з учнями планує подорож: з’ясовують маршрут, правила поведінки. Учні розподіляють між собою обов’язки: хто візьме фотоапарат, запросить тата чи маму, хто візьме блокнот для запису історії подорожі тощо.

Після екскурсії підбиваються підсумки. Учні діляться враженнями, роблять замальовки, у групах оформляють фотокартки.

Важливо, щоб третьокласники усвідомили, що культура охоплює багато понять: це і література (можна принагідно згадати славетних українців-письменників, поетів, історичних героїв, про яких йшлося на уроках читання і йдеться на с.70-72 підручника), і споруди (храми, історичні будівлі), живопис, народні традиції.

Опрацьовуючи тексти „Славетні українці", с.70-72, „Шахова надія України”, с.72 учні залучаються до самостійної пошукової роботи: Хто із славетних людей народився у вашому місті чи селі? Хто з видатних чи відомих людей навчався у вашій школі? Хто із земляків прославив Україну в спорті, в культурі?

З результатами таких досліджень можна ознайомити учнів своєї школи.

Учитель у щоденниках розгорнуто оцінює діяльність учнів, їхню самостійну пізнавальну розвідку.

Уроки 32-36

Тема. Україна на карті. Відзначення державних і народних свят. Особливості господарської діяльності.

Мета. Узагальнити, доповнити й розширити уявлення про Україну, її територію, найбільші міста, господарську діяльність.

Розвивати патріотичні почуття, бажання бути корисним своїй державі.

Зміст і види роботи.

2. Опрацювання текстів, які розкривають походження назв українських міст (Чернігів, Рогатин), с.65, 66, 67, озер Світязь і Синевир, с.67.

3. За аналогією третьокласники досліджують історію назви свого міста, села, місцевості (таке завдання можна виконувати в класі, а закінчити вдома; можна залучити шкільного бібліотекаря чи вчителя історії). Це розширить коло спілкування учнів, поставить їх в умови, коли треба налагодити взаємодію зі старшими людьми.

4. Опрацювання текстів „Твоя країна - Україна і ти її громадянин”, с.68-69 і „Господарська діяльність людей у деяких містах”, с.69-70 супроводжується показом корисних копалин, залізниць, доріг, міст з розвиненою промисловістю на карті України.

Розподілившись на групи та обравши одне із завдань, учні доповнять розповідь про господарську діяльність людей.

На літо можна спланувати колекціонування вражень від подорожей Україною. Такий проект зазвичай розробляється у класі на основі інтересів учнів. Для їхньої орієнтації можна запропонувати такі проекти, матеріали яких допоможуть у засвоєнні програми 4-го класу. Наприклад:

Історії досягнень у науці (спорті, мистецтві).

Дослідження стану довкілля в рідному краї.

Історичні пам’ятки краю.

Основні заняття населення рідного краю.

Старовинні ремесла рідного краю.

Додаток 9

Орієнтовне планування уроків з природознавства в 3 класі з розділу „Природа і ми" (природознавчий блок).

Урок 1. Що таке природа. Якою буває природа. Охорона природи.

Цілі: а) формувати поняття природа, нежива природа, жива природа; формувати уявлення про моральну, естетичну, пізнавальну, валеологічну, практичну цінність природи для людей; уміння розрізняти предмети неживої і живої природи та предмети, зроблені людьми; розширити уявлення про те, що загрожує природі, про шляхи збереження природних багатств і правила поведінки в природі;

б) формувати вміння робити схематичні записи (моделювати), спостерігати за неживою і живою природою;

в) виховувати почуття відповідальності за природу рідного краю і країни, прагнення берегти, примножувати, охороняти природу; розвивати пізнавальний інтерес до вивчення природи.

Урок 2. Тіла. Речовини. Молекули.

Цілі: а) формувати елементарні поняття тіло, речовина, молекула, вміння розрізняти тіла і речовини в природі;

б) формувати вміння моделювати будову твердих, рідких і газоподібних речовин, виконувати досліди за інструкцією;

в) виховувати зосередженість та охайність під час виконання дослідів.

Урок 3. Сонячне світло і тепло.

Цілі: а) розширити уявлення про сонячні промені, особливості їх падіння на поверхню Землі, про висоту Сонця на небосхилі, про значення світла і тепла в природі; вміння вимірювати довжину тіні від гномона, встановлювати залежність між висотою Сонця на небосхилі й довжиною тіні від гномона, між висотою Сонця і кількістю тепла, яке воно посилає на Землю;

б) формувати вміння порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки в природі;

в) виховувати бажання пізнавати природу, бачити її красу та охороняти й примножувати природні багатства

Урок 4. Термометр.

Цілі: а) сформувати поняття термометр, уявлення про властивості рідин розширюватися при нагріванні та стискуватися при охолодженні; вміння користуватися термометром (визначати, записувати і читати його показання);

б) формувати вміння спостерігати (цілеспрямовано сприймати) за перебігом і результатами дослідів, доводити власну думку;

в) виховувати зосередженість і уважність при виконанні практичної роботи.

Урок 5. Повітря навколо нас. Властивості повітря.

Цілі: а) поглибити уявлення про значення і місцезнаходження повітря на Землі, про властивості повітря (прозоре, безбарвне, без запаху, розширюється при нагріванні і стискається при охолодженні, погано проводить тепло), про значення в природі властивості повітря погано проводити тепло;

б) формувати вміння виконувати досліди, спостерігати за ходом і результатами досліду; вміння робити висновки, міркувати за аналогією;

в) виховувати пізнавальний інтерес до вивчення природи, здатність спілкуватися у процесі сумісної діяльності.

Урок 6. З чого складається повітря. Збережемо повітря чистим.

Цілі: а) формувати уявлення про склад повітря (азот, кисень, вуглекислий газ), про домішки в повітрі, джерела забруднення повітря і шляхи збереження його чистоти;